Sadako Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2017 Καλησπέρα. Θα προσπαθήσω να περιγράψω όσο το δυνατόν καλύτερα το θέμα που αντιμετωπίζω. Στο κύριο PC που δουλεύω σε κάποια φάση την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε να αργεί πολύ να ποστάρει. Όχι να μπει στα Windows, πατάω το power button, ανάβει το λαμπάκι, αρχίζουν δουλεύουν τα ανεμιστηράκια, αλλά η οθόνη σβηστή. Μετά από 40-45 δευτερόλεπτα ανοίγει η οθόνη, βγάζει οθόνη με λογότυπο windows και loading κύκλο, για να ανοίξει κάνει κανά 2λεπτο. Δεν ήμουν εδώ την προηγούμενη εβδομάδα για να ξέρω αν έγινε κάτι συγκεκριμένο που το πυροδότησε (πχ κάποια διακοπή ρεύματος, ή καμιά μπλε οθόνη που να έβγαλε εκείνη την στιγμή), όταν λείπω βέβαια συχνά μπαίνω μέσω Teamviewer, από εκεί το παρατήρησα, δεν συνδεόταν και μέσω Teamviewer, για "unknown reason", παρόλο που τον έβλεπε ανοιχτό. Έκανα χτες φορμάτ (είχα σκοπό να κάνω ούτως ή άλλως για να διορθώσω κάτι άλλα χαζά που μου έκαναν τα Windows 10), το ίδιο μου έκανε και μόνο με τον SSD πάνω (ο οποίος στα S.M.A.R.T attributes δεν βγάζει τίποτα μεμπτό), οπότε δεν φταίει κάτι στους δίσκους. Έβγαλα/φύσηξα/ξαναέβαλα μνήμες, κάρτα γραφικών και CPU+ψύκτρα (αφού άλλαξα πάστα), δεν άλλαξε κάτι. Επίσης, παρατήρησα στην διαχείρηση συσκευών θαυμαστικό δίπλα από το "Intel® Management Engine Interface" , για το οποίο βγάζει ότι "This device cannot start. (Code 10) Κάτι που παρατήρησα χτες, είναι σε κάποια φάση ότι έβλεπε τα 8GB RAM από τα 16. Έβγαλα πάλι και ξαναέβγαλα τα dimm, τους αντάλλαξα θέση και έφτασε σε κάποια θέση να μην μπαίνει στα windows, έφτανε εκεί που ποστάρει και έσβηνε. Δοκίμασα με το 1 dimm μόνο του, αλλά έσβηνε συνέχεια. Τώρα τα έχω και τα 2 πάνω, ανοίγει (μετά από συνολικά 2-2μιση λεπτά), και από την στιγμή που ανοίγει δεν βλέπω κάποιο θέμα, με την έννοια να κρασάρει ή να βγάλει μπλε οθόνη ή να σβήσει. Το μόνο που δεν έχω δοκιμάσει διαφορετικό (και δεν μπορώ τώρα μιας και δεν έχω άλλο) είναι άλλο τροφοδοτικό, που είναι και το μόνο που κράτησα από το παλιό PC, όλα τα υπόλοιπα parts είναι λιγότερο από έτους. Μητρική έχω την ASrock X99 Extreme4, επεξεργαστή έναν i7-5820K (δεν έχει γίνει προς το παρόν καθόλου overclocking) και μνήμες Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3000C15. Η μητρική έχει 8 slots για μνήμες, είχα βάλει τις μνήμες στις θέσεις 1 και 3 όπως έλεγε στο manual, δεν ξέρω αν γενικά μπορείς να τις βάλεις και αλλού, χτες στις δοκιμές που έκανα δεν δούλευε σε άλλα slots, ακόμα και με ένα μόνο dimm που δοκίμασα, είτε στην θέση 1 ή στην θέση 3 δεν δούλευε καν, έσβηνε μετά από λίγο. Το μυαλό μου πάει στις μνήμες, και στην αρχή όταν έστηνα το μηχάνημα την πρώτη φορά μου είχε δει μόνο τα 8GB μνήμης, είπα τότε ότι μάλλον δεν πάτησαν καλά, όντως τις έβγαλα και τις ξαναέβαλα και τις είδε κανονικά. Είχα γενικά κάποια παροδικά θέματα (κάτι freezes σε μεγάλα renders), αλλά τα απέδωσα σε drivers. Υπάρχει κάτι άλλο που να μπορώ να δοκιμάσω, είτε software (κανένα memtest που δεν πρόλαβα να κάνω ακόμα) ή κάποιο άλλο test είτε hardware πριν το πάω στο service;
Risky Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2017 Δοκίμασε να βάλεις τις 2 RAM εντελώς αντιδιαμετρικά. Την μία στο slot A1 που είναι τέρμα μακριά από τον επεξεργαστή και την άλλη στο C1 που είναι τέρμα απέναντι από την άλλη μεριά του επεξεργαστή.
boombastik Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2017 Κανε reset το bios. Βαλε το jumper της Μητρικης στο clear cmos. Βγαλε την μπαταρια.Περιμενε 5 λεπτα. Ξαναβαλε την μπαταρια και επεστρεψε το jumper στο normal mode. αυτη ειναι η σωστη σειρα για πληρη clear του intel management engine. Τωρα μπες στο bios και δες την version του intel management engine. Nομιζω ειναι στο μενου tools. αν ειναι 0.0.0.0 εχεις corrupted IME και πρεπει να κσαναπερασεις το bios. αν δεν γραφει καθολου version εχεις παλιο bios και πρεπει να βαλεις καινουργιο. -http://www.asrock.com/mb/Intel/X99%20Extreme4/?cat=Download&os=BIOS ειναι κλασσικο παραδειγμα οταν εχεις προβλημα στο ιμε να κανει μια ωρα να ανοιξει. Να μη δουλευουν σωστα τα turbo boost, και καμια φορα να βλεπει οτι να ναι στις ραμ η να μην λειτουργει το hyperthreating. Οταν τα κανεις ολα αυτα και μπει στα windows πας στο device manager και κανεις unistall το intel management engine(IME) και κανεις και tick sto delete driver from this system και κανεις απλα restart. 2
Sadako Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2017 Πολλά πράγματα να δοκιμάσω. Μια απορία πρώτα. Κανονικά θα έπρεπε να μπορεί να δουλεύει και μόνο με το ένα dimm μνήμης; Ή επειδή είναι σετάκι dual channel μόνο με το ένα δεν ποστάρει;
boombastik Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2017 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2017 Και με ενα επρεπε να δουλευει. Πραγμα που νομιζω οτι φταiει το ΙΜΕ. Και τωρα οπως εισαι δεν μπορεις να μπεις στο βιος και να δεις την version του ΙΜΕ?
Sadako Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2017 Να υποθέτω ότι εννοείς αυτό; Γράφει "ME FW Version 9.1.30.1008" Πάντως αν δεν κάνω λάθος, έχω το BIOS 3.40, σύμφωνα με την σελίδα της μητρικής έχει βγει και 3.60 http://www.asrock.com/mb/Intel/X99%20Extreme4/?cat=Download&os=BIOS
Sadako Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2017 Τελικά επιτέλους ξελάσκαρα λίγο και ασχολήθηκα, έκανα μόνο Clear CMOS (μάλιστα χωρίς να μπλέξω με τζαμπεράκια και μπαταρίες, έχει Clear CMOS κουμπάκι η μητρική στο πίσω μέρος, οπότε απλά έβγαλα από την πρίζα το PC, πάτησα 1-2 φορές να φύγει όλο το ρεύμα και πάτησα το Clear CMOS κουμπί) και το θέμα φαίνεται να λύθηκε! Ανοίγει κανονικά σε 10 δευτερόλεπτα. Με το BIOS δεν ασχολήθηκα, έχω την προτελευταία έκδοση. Δύο πράγματα μένουν που σκέφτομαι: 1. Από τι μπορεί να προκλήθηκε κι αν είναι κάτι που μπορεί να επαναληφθεί. 2. Μετά το Clear CMOS μου έβγαλε ότι γύρισε στα UEFI defaults. Με δεδομένο ότι ΔΕΝ είχα κάνει overclocking ή κάτι τέτοιο υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να αναιρέθηκε και να χρειάζεται να το ξαναρυθμίσω; ΥΓ. Α, και το Intel Management Engine Interface επανήλθε χωρίς καν να χρειαστεί σβήσιμο και επανεγκατάσταση, έφυγε το θαυμαστικό από το Device Manager. 1
boombastik Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 1) Απο διακοπη ρευματος. Απο αναβαθμιση hardware. Απο πεσμενη μπαταρια cmos και αλλα πολλα. Μη φοβασαι γι αυτο το εχουν το clear cmos. Παντως εχω συναντησει δυσκολοτερες περιπτωσεις που ουτε το clear button δουλευε και ηθελε να βγει η μπαταρια. 2)αστα default. Προφανως για να μην ξερεις, default τα ειχες και πριν. Το μονο που μπορεις να αλλαξεις ειναι απο 2133 mhz που τρεχουν οι μνημες να ενεργοποιησειs το xmp για να τρεχουν 3000 mhz. Ειναι στο oc tweaker καπου. αν αντιμετωπισεις προβλημα και δεν του αρεσουν οι μεγαλες ταχυτητες το πολυ πολυ να ξανακανεις αυτο με το cmos.
MoviemakerGr Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2017 Κανε αναβάθμιση στο τελευταίο bios και όταν βάλεις τις ρυθμίσεις σου καντο αντιγραφή και στο Bios B στο δευτερεύων. Πες μας αν άλλαξε κάτι να σου πω και την συνέχεια,μην ψάχνεις αλλού το όλο θέμα είναι στις μνήμες.
Sadako Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2017 Στο συγκεκριμένο PC θα έχω πρόσβαση πάλι την επόμενη εβδομάδα, το δευτερεύον στο οποίο βρίσκομαι τώρα είναι τελείως διαφορετικό και αρκετά παλαιότερο. Θα δω αν μπω στην διαδικασία να περάσω το τελευταίο BIOS, στην περιγραφή λέει απλά ότι: "Improve TPM2.0 compatibility." Δεν είχα ιδέα τι είναι αυτό το TMP, αλλά από ό,τι βλέπω στο wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Trusted_Platform_Module , δεν έχω τέτοιο πράγμα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα