Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Από τη μία μεριά, οι νέοι σήμερα βρίσκονται συνεχώς δίπλα σε μία οθόνη: σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Pew, τα 3/4 των εφήβων στις ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε ένα smartphone. Σύμφωνα με στέλεχος του Facebook, η συχνότητα με την οποία ελέγχουν το τηλέφωνό τους ξεπερνά τις 150 φορές την ημέρα.

Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία, έχουν διπλασιαστεί τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν απευθυνθεί σε κάποιο νοσοκομείο, με συμπτώματα αυτοκτονικού ιδεασμού. Μάλιστα, κάποια δεν δέχονται βοήθεια εγκαίρως: μετά από πολυετή μείωση, την περίοδο 2007-2015 η συχνότητα αυτοκτονιών στις ηλικίες 15-19 ετών αυξήθηκε κατά 31% στα αγόρια, ενώ διπλασιάστηκε στα κορίτσια.

 

Μία νέα μελέτη συνδέει τα δύο φαινόμενα – τις πολλές ώρες που οι νέοι περνούν μπροστά από τις οθόνες των κινητών τους. Αυτό το φαινόμενο ίσως έχει σοβαρές παρενέργειες, ειδικά στα νέα κορίτσια, σύμφωνα με το βιβλίο “iGen: Γιατί τα σημερινά υπερσυνδεδεμένα παιδιά μεγαλώνουν με λιγότερη επαναστατικότητα, περισσότερη ανεκτικότητα, και λιγότερη χαρά”. Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Jean Twenge, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του San Diego.

 

Εξετάζοντας έρευνες σε εθνική κλίμακα, με δεδομένα για πάνω από 500.000 εφήβους στις ΗΠΑ, η Twenge βρήκε πως όσοι περνούν περισσότερο χρόνο στα νέα μίντια -χρησιμοποιώντας για παράδειγμα στο κινητό τους το Snapchat, Facebook ή Instagram- είναι πολύ πιο πιθανό να συμφωνήσουν με σχόλια όπως “Το μέλλον μου φαίνεται συχνά ανέλπιδο” ή “Νιώθω πως δεν μπορώ να κάνω τίποτε σωστά”.

 

Η Twenge παραδέχεται πως η έρευνα δεν δείχνει αιτιακή σχέση. Είναι πιθανό κάποια άλλη αιτία να βρίσκεται πίσω από την αύξηση στις διαγνώσεις εφηβικής κατάθλιψης, ενώ επίσης οι έφηβοι με μελαγχολία ζητούν συχνότερα καταφύγιο στο κινητό τους. Ωστόσο, ένας ολοένα μεγαλύτερος όγκος επιστημονικής βιβλιογραφίας ενισχύει την ιδέα πως τα social media επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία.

 

Μία μελέτη το 2016 ζήτησε από μία τυχαία επιλεγμένη ομάδα ενηλίκων να αποχωριστούν το Facebook για μία εβδομάδα, ενώ μία δεύτερη ομάδα ελέγχου συνέχισε να χρησιμοποιεί ως συνήθως την πλατφόρμα. Στο τέλος της εβδομάδας, όσοι σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το Facebook ανέφεραν πως ένιωθαν λιγότερο αρνητικά συναισθήματα.

 

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι καταδικαστικές όλες οι μελέτες. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείει πως η κοινωνική δικτύωση μπορεί να προάγει τη χαρά αν χρησιμοποιείται για την άμεσα εμπλοκή ενός χρήστη με άλλη μέλη, και όχι απλώς για την ανάρτηση απαστραπτουσών φωτογραφιών απο τις εξωτικές διακοπές ή τον γάμο του. Η διάρκιση αυτή υπενθυμίζει πως τα social media αποτκούν τον χαρακτήρα που τους προσδίδουν οι χρήστες με το υλικό που μοιράζονται – η στάση τους επηρεάζει τις εμπειρίες του, τόσο online όσο και offline.

 

“Είναι πολύ εύκολο να εξιδανικεύσει κανείς τη ζωή κάποιου άλλου, με βάση το προφίλ του στο Snapchat ή το Instagram”, λέει η Sarah, μαθήτρια Γυμνασίου στο Los Angeles. “Προσπαθώ να θυμάμαι πάντα πως ό,τι βλέπω είναι φιλτραρισμένο. Οι άνθρωποι αναρτούν μόνο ό,τι θέλουν να δεις, έτσι μπορεί να φαίνεται η ζωή τους καλύτερη από τη δική σου”. Η Nicole, επίσης μαθήτρια, συμφωνεί. Ωστόσο, στην ερώτηση αν έχει σκεφτεί ποτέ να διαγράψει τους λογαριασμούς της στα social-media, δείχνει προβληματισμένη. “Όχι. Θα ένιωθα χαμένη”.

 

Link.png Site: Εconomist

  • Απαντ. 42
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Λογικά ναι, άμα μπαίνουν στο Instagram καμιάς μοντέλας πορνοσταρ ή του Dan Bilzerian είναι σχεδόν βέβαιο. 

  • Like 5
Δημοσ.

"Get famous and wanted with million likes or die"

Το μότο της σημερινής εποχής. Γεμάτοι ανασφάλειες νεοι αντί να κοιτάνε να "αναπαραχθούν" και να δεχθούν τον εαυτό τους όπως είναι, κάθονται και χαλιούνται βλέποντας τους ανθυποσταρ να κάνουν party.

  • Like 1
Δημοσ.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην πλήρη εθισμό και την απαξίωση των κοινωνικών δικτύων.Επισης το 31% αύξηση δεν μου λέει κατι, χρειαζόμαστε αριθμό ατόμων.

Πιστεύω ότι, όταν ένας άνθρωπος απασχολείται, έχει δηλ μια εργασία, αμέσως τα ποσοστά μειώνονται, ενώ όταν δεν είναι απασχολημένος είναι λογικό να βρίσκει διέξοδο στα κοινωνικά δίκτυα, γιατί απλα θέλει με κάτι να ασχοληθεί.

Στην έρευνα αναφέρονται νεαρά άτομα τα οποία όπως περάσαμε όλοι μας, στην σχολική ανιαρή και χωρίς ενδιαφέροντα μαθητική ζωή, παρά μονο διάβασμα, στον ελεύθερο χρόνο ζητούν διεξοδα όπως games, social media, ακόμη και εθιστικες ουσίες.

Νεαρά άτομα που μετά το σχολείο, αθλουνται και μετά διαβάζουν, τα ποσοστά μειώνονται δραστικά σχετικά μετην εξάρτηση τους από κινητά, λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου.

Αρα ολα είναι σχετικά και η ψυχολογία κάθε φορά

διαφορετική.

Δημοσ.

Άμα όταν συνδεθείς βλέπεις πόσο μίσος βγάζουν πολλοί συμπατριώτες μας, και ξένοι, είναι να μη σε πάρει από κάτω?

 

Αμφιβάλλω ότι επηρεάζει μόνο τους νέους, απλά οι περισσότεροι της παλιάς γενιάς δεν θα ασχοληθούν με τα FB κλπ, παρά μόνο να διαβάσουν καμιά συνταγή ή να ανεβάσουν φωτο από τα δεκάδες κατοικίδια τους

Δημοσ.

Ναι τα κινητά μας φταινε. Εγω, χωρίς ιδέα απο εφηβική ψυχολογία μπορώ να σκεφτώ 5-10 λογους που ενα νεο παιδι πεφτει στην καταθλιψη. Ας δούμε μερικούς λόγους (προφανώς δεν αναφέρομαι σε χώρες όπως η Συρία όπου το θέμα που εχουν ειναι το αν το απόγευμα θα ζούνε ή αν θα φάνε κανα πύραυλο στα μούτρα).

 

Νέοι σε χώρες οπως ο Ευρωπαικός νότος έχουν λογους να ειναι καταθλιπτικοί. Ανεργία, κανένα μέλλον. Εχουν να επιλέξουν μεταξύ της χώρας τους, των φίλων τους, των συγγενών τους αλλά μια μιζερη ζωη ή μια (σχετικα) καλή ζωή μακριά απ΄ολους. 

Νέοι σε χώρες οπως οι ΗΠΑ ή η Αγγλία έχουν λόγους να είναι καταθλιπτικοί. Μπορεί να είναι το γεγονός πως στα 22 τους θα βγούνε σε μια αγορά εργασίας που θα πληρώνει ελάχιστα (με βάση το τι θα ζητάει), θα απαιτει 10 χρονια προυπηρεσια απο εναν 22χρονο, ο οποίος θα χρωστάει για όλη του τη ζωή ενα δάνειο που πήρε για να μπορέσει να σπουδάσει. 

Μπορώ να γράψω και για αλλες χώρες. 

 

Αλλά οχι δεν φταινε τα κινητά. Φταίει το γεγονός πως η ανθρωπότητα έχει καταντήσει ενα απύθμενο βαρέλι, μέσα στο οποίο πετάμε τα ονειρα και τις ελπίδες νέων παιδιών σε μια προσπάθεια να τα ξεζουμίσουμε ή να φτιάξουμε το επόμενο κύμα προπαγανδισμένων μυαλών τα οποία πρέπει να μισούν τον συνανθρωπό τους επειδή ειναι λευκός/μαύρος/κιτρινος/χριστιανος/μουσουλμάνος/αθεος/ψηλος/κοντος/χοντρος/λεπτος και γενικά επειδή υπάρχει

Δημοσ.

Κατοικιδια αντι για παιδια,gadjets αντι για πραγματικα χομπυ (ορειβασια πεζοπορια θαλασσα κτλ ),παχος και καταθλιψη ... ευτυχως που υπαρχουν και τα κατοικιδια και υποκαθιστουν τη ελειψη αγαπης και δεν αυτοκτονει με το κιλο ο κοσμος

  • Like 6
Δημοσ.

Για δοκιμαστε να τους αποσπασετε απο τις οθονες των κινητων. Εκει να δειτε αγχος και μελαγχολια

  • Like 2
Δημοσ.

Είναι σα να λες ότι η καθημερινότητα είναι μια χαρά και οι οθόνες της προσθέτουν αρνητικότητα!

 

 

Εγώ και οι πιο πολλοί που ξέρω, εδώ και 25 χρόνια τουλάχιστον σε μια οθόνη μπροστά ήμαστε. Τηλεόραση, υπολογιστές (Amstrad, Amiga, Pc), κονσόλες (gameboy, psp, ps3,xbox) χαμός. Και είχαμε και παρέες, σχέσεις, κάναμε ξενύχτια, απ' όλα.

 

Η πραγματικότητα ό,τι και να λέμε είναι χάλια. Βαρεμάρα, ρουτίνα, μιζέρια, κούραση, αθλιότητα, κακία, μίσος, ψέμα. Τα καλά είναι σπάνια. Σε μια οθόνη ξεχνιέσαι. Μέχρι να αντιληφθείς ότι κι εκεί τα ίδια χάλια είναι. Οι άνθρωποι μεταφέρουν την μιζέρια τους παντού.

  • Like 11

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...