Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Υπάρχουν εξαιρετικής λεπτομέρειας πλαστογραφημένα έργα τέχνης, που θα μπορούσαν να ξεγελάσουν ακόμα και έμπειρα μάτια, ενώ δεν είναι μυστικό πως υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία πλαστών έργων στην οποία ενδέχεται να εμπλέκονται ακόμα και ιστορικοί τέχνης, εμπειρογνώμονες και ειδικοί που έχουν στόχο τα χρήματα ανυποψίαστων φιλότεχνων.

Παραδοσιακά, ο κόσμος της τέχνης εξαρτιόταν από τις γνώσεις ειδικών, από ιστορικούς τέχνης καθώς και από υποστηρικτική τεκμηρίωση για να διακρίνει τα πραγματικά έργα από τα πλαστογραφημένα ή τα ψεύτικα. Όμως τώρα κάποιοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σε θέση να εντοπίζει τα πλαστογραφημένα έργα τέχνης κοιτάζοντας απλώς τις πινελιές που συνθέτουν ένα έργο.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers και το Atelier for Restoration & Research of Paintings στην Ολλανδία απέδειξαν ότι το σύστημα τους κατάφερε να αναλύσει 300 γραμμικά σχέδια διάσημων ζωγράφων όπως του Picasso, του Matisse και άλλων και να διακρίνει και να ταξινομήσει 80 χιλιάδες ανεξάρτητες πινελιές, ουσιαστικά αντιστοιχίζοντας τα χαρακτηριστικά κάθε πινελιάς με τον εκάστοτε καλλιτέχνη. Ορισμένοι ζωγράφοι πιέζουν περισσότερο το πινέλο στον καμβά από ότι άλλοι για παράδειγμα.
Οι ερευνητές στη συνέχεια ανέθεσαν σε μία ομάδα καλλιτεχνών να αναδημιουργήσουν έργα διάσημων καλλιτεχνών με την Τεχνητή Νοημοσύνη να καταφέρει να ανιχνεύσει σωστά όλες τις πλαστογραφίες με βάση μάλιστα μία πινελιά.

 

Το σύστημα προς το παρόν μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν οι πινελιές είναι ευδιάκριτες, οπότε δεν είναι και ιδιαίτερα χρήσιμο σε έργα όπου η μπογιά έχει ανακατευτεί. Παρόλα αυτά, η ερευνητική ομάδα τώρα έχει στόχο να δοκιμάσει τη μέθοδο της σε έργα της ιμπρεσσιονιστικής περιόδου ώστε να επικυρώσει περαιτέρω τα αποτελέσματα της, για να φέρει μία επαναστατική τεχνολογία σε μία βιομηχανία που παραδοσιακά αργεί να αγκαλιάσει την αλλαγή.

 

Link.png Site: Engadget

Δημοσ.

Και μετά το συνδυάζεις αυτό με ένα σούπερ ντούπερ 3d printer με πινελάκι και έχεις την απόλυτη κόπια της Μόνα Λίζα.

  • Like 5
Δημοσ.

Εχει να αυτοκτονησει κοσμος και κοσμακης που νομιζει οτι στην συλλογη του εχει εναν γνησιο "ταδε" πινακα  και στην ουσια εχει ενα πιστο αντιγραφο που πληρωσε καποια εκατομμυρια  ευρω...

 

Ναι οκ αμα πληρωσε για καποιον πινακα  τοσα λεφτα, θα εχει πολυ περισσοτερα αλλα το χειροτερο γι αυτους ειναι οτι την πατησανε κι οχι τα λεφτα που χασανε...

  • Like 1
Δημοσ.

 

Ναι οκ αμα πληρωσε για καποιον πινακα  τοσα λεφτα, θα εχει πολυ περισσοτερα αλλα το χειροτερο γι αυτους ειναι οτι την πατησανε κι οχι τα λεφτα που χασανε...

 

Κι όμως για τους τρελαμένους συλλέκτες το χειρότερο είναι το ότι ΔΕΝ το έχει πραγματικά κι ακόμα χειρότερα... αυτό σημαίνει πως το έχει κάποιος άλλος

Δημοσ.

Έχοντας ασχοληθεί πολύ με τον χώρο της τέχνης έχω τις αμφιβολίες μου για το αν πραγματικά θα μπορέσει να έχει σωστά αποτελέσματα μια Τ.Ν. για ένα έργο τέχνης βασιζόμενο μόνο στην πινελιά.

Και αυτό γιατί οι μεγάλοι καλλιτέχνες αλλάζανε στιλ ζωγραφικής στα διάφορα στάδια της ζωής τους, το ίδιο και πινελιές. Η ίδια η αρχή του ξεχωρίζω την γνησιότητα ενός πίνακα από τις πινελιές του ζωγράφου είναι προβληματική.

Ο Πικασό π.χ. που αναφέρεται στο άρθρο άλλαξε στιλ ζωγραφικής τουλάχιστον 3 φορές στην ζωή του και δοκίμασε πολλά διαφορετικά πράγματα. Και δεν είναι δυνατόν ένας καλλιτέχνης να ζωγραφίζει όλα του τα έργα με την ίδια πίεση του πινέλου στον καμβά όπως αφήνεται να εννοηθεί στο άρθρο.  

Η αναγνώριση της γνησιότητας ενός έργου τέχνης απαιτεί συνδυαστικές γνώσεις και έρευνες και δεν βασίζεται μόνο στην πινελιά.

Εδώ στην Ελλάδα εξαιρετική δουλειά κάνουν στο ερευνητικό κέντρο συντήρησης "Νικίας" όπου ξεχωρίζουν τους πλαστούς από τους γνήσιους πίνακες με μεγάλη ακρίβεια αλλά φυσικά πρέπει να πληρώσεις.

Και είναι αλήθεια ότι τελευταία έχει γεμίσει ο κόσμος με πλαστά έργα τέχνης και περισσότερο από όλα πίνακες. 

 

Σε όσους ασχολούνται με το χόμπι αυτό μια φιλική συμβουλή. Μακριά από ναΐφ ζωγράφους και γενικά έργα με απλές γραμμες που αντιγράφονται εύκολα π.χ. Μυταράς. Όχι μόνο έχει γεμίσει ο κόσμος με πλαστά αλλά λόγο της απλής δουλειάς είναι αδύνατον να τα ξεχωρίσεις και από τα γνήσια!

  • Like 4
Δημοσ.

Η αναγνώριση της γνησιότητας ενός έργου τέχνης απαιτεί συνδυαστικές γνώσεις και έρευνες και δεν βασίζεται μόνο στην πινελιά.

 

Κρατάω αυτό.

Τα νευρωνικά δίκτυα δεν έχουν την ικανότητα να συνδυάζουν δεδομένα από πολλές πηγές(αισθήσεις, μνήμη, δικές τους κρίσεις) όπως τα ανώτερα θηλαστικά, προκειμένου να πάρουν μια απόφαση ή να εκτελέσουν μια ενέργεια.

 

Γρήγορα ο κόσμος θα καταλάβει ότι μια εξελιγμένη τεχνική παλινδρόμησης(γιατί αυτό είναι το deep learning) δεν μπορεί να οδηγήσει σε strong AI και θα απογοητευθεί. Και δεν θα 'ναι η πρώτη φορά.

 

Σήμερα δεν υπάρχει πραγματικό AI που να εξομοιώνει βιολογικούς εγκεφάλους, μόνο στατιστικές τεχνικές.

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...