Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

γενικά να ξέρεις ο μαμίσιος δίσκος ΠΟΛΥ αργός , πολύ ποιο αργός από όσο νομίζεις.

βάλε για δοκιμη ένα SSD φθηνό να το τσεκάρεις.

έχω την αίσθηση ότι συχνά το σύστημα καταφεύγει στον αργό σκληρό δίσκο και εσύ το αντιλαμβάνεσαι σαν αδυναμία της cpu

η cpu έχει "ανοικτό κανάλι" (το λέω όσο ποιο απλά μπορώ) με τον SATA δίσκο και πολλές φορές η απόδοση του δίσκου "καθρεπτίζεται" στην cpu. Γι'αυτό πολλές φορές όταν έχουμε δίσκο με bad sectors πολλοί μπερδεύονται και λένε ότι "κοκκινίζει" η cpu και το μηχάνημα σέρνεται.

• Απαντ. 80
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

γενικά να ξέρεις ο μαμίσιος δίσκος ΠΟΛΥ αργός , πολύ ποιο αργός από όσο νομίζεις.

βάλε για δοκιμη ένα SSD φθηνό να το τσεκάρεις.

έχω την αίσθηση ότι συχνά το σύστημα καταφεύγει στον αργό σκληρό δίσκο και εσύ το αντιλαμβάνεσαι σαν αδυναμία της cpu

η cpu έχει "ανοικτό κανάλι" (το λέω όσο ποιο απλά μπορώ) με τον SATA δίσκο και πολλές φορές η απόδοση του δίσκου "καθρεπτίζεται" στην cpu.

Και πώς θα εγκαταστήσω λειτουργικό αν δεν μπορώ να κάνω boot από USB; Με clone? Σε linux βλεπω τον επεξεργαστή να τερματίζει. 

Δημοσ.

Πολλά bios έχουν επιλογή

• boot from hdd

οπότε εσύ  αφού βεβαιωθείς οτι έχεις πρώτη αυτην την επιλογή, θα πρέπει να πας στο υπομενού των hdd (το οποίο βρίσκεται σε άλλη καρτέλα στο bios) και θα σου βγάλει (με τη προυπόθεση ότι έχεις bootable usb image) το usb ως hdd drive, οπότε στο ίδιο υπομενου θέτεις το usb-hdd ως πρώτο σκληρό δίσκο και τον hdd/ssd που είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό ως δεύτερο.  

Μετα κάνεις boot (πάντα με φλασακι στην υποδοχή ) και είσαι ετοιμος.

Είμαι παθών.

Δημοσ.

1) ένας πολύ αργός ή προβληματικός δίσκος "τερματίζει" την cpu γιατί είναι "δεμένοι" με ένα κανάλι ανοικτό (φαντάσου το σαν σιδερόμπαλα φυλακισμένου όταν το σύστημα χρειάζεται συχνό access στον δίσκο)

2) Μέσα από το ΒΙΟS δεν μπορείς να κάνεις flash? Νομίζω γίνεται! (δεν το έχω πρόχειρο το μηχάνημα να το τσεκάρω)

3) ο ποιο φθηνός σημερινός SSD είναι 1000 φορές ποιο γρήγορος από τον πολύ αργό σκληρό δίσκο σε αυτά τα πυκνά-τυχαία access που κάνει το σύστημα σου στις εφαρμογές που τρέχεις.

Δημοσ.

Σε ένα πειραματόζωο lenovo δώσε το αποτέλεσμα της εντολής:
sudo parted -l

post-83180-0-18726600-1511701933_thumb.png

1) ένας πολύ αργός ή προβληματικός δίσκος "τερματίζει" την cpu γιατί είναι "δεμένοι" με ένα κανάλι ανοικτό (φαντάσου το σαν σιδερόμπαλα φυλακισμένου όταν το σύστημα χρειάζεται συχνό access στον δίσκο)

2) Μέσα από το ΒΙΟS δεν μπορείς να κάνεις flash? Νομίζω γίνεται! (δεν το έχω πρόχειρο το μηχάνημα να το τσεκάρω)

Όχι. Στο site της Lenovo υπάρχει μόνο αυτό. https://pcsupport.lenovo.com/gr/en/products/laptops-and-netbooks/lenovo-g-series-laptops/g40-30-notebook-lenovo/downloads/ds100921

Πολλά bios έχουν επιλογή

• boot from hdd

οπότε εσύ  αφού βεβαιωθείς οτι έχεις πρώτη αυτην την επιλογή, θα πρέπει να πας στο υπομενού των hdd (το οποίο βρίσκεται σε άλλη καρτέλα στο bios) και θα σου βγάλει (με τη προυπόθεση ότι έχεις bootable usb image) το usb ως hdd drive, οπότε στο ίδιο υπομενου θέτεις το usb-hdd ως πρώτο σκληρό δίσκο και τον hdd/ssd που είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό ως δεύτερο.  

Μετα κάνεις boot (πάντα με φλασακι στην υποδοχή ) και είσαι ετοιμος.

Είμαι παθών.

Στο συγκεκριμένο bios δεν υπάρχει αυτή η επιλογή. Αλλά και να υπήρχε, δεν αποθηκεύει τις ρυθμίσεις. Εκεί είναι το πρόβλημα.

Δημοσ.

επειδη εχω και εγω lenovo laptop με fn+f12 μπαινω κατευθειαν στο boot options που στα περισσοτερα bios το εχουν σαν συντομευση χωρις να πατησεις f10 για αποθηκευση αλλαγων απλα επιλεγοντας τη συσκευη boot και enter ξεκινα, αυτη η παραμετρος δεν δουλευει?

Edit επειδη ειπες οτι προσπαθεις να κανεις φλασαρισμα το bios αλλα δεν γινεται, δεν ξερω αν παιζει ρολο αλλα κανε disable το flash-back μεσα απο το bios αν αποθηκευονται οι ρυθμισεις βεβαια

Δημοσ.

επειδη εχω και εγω lenovo laptop με fn+f12 μπαινω κατευθειαν στο boot options που στα περισσοτερα bios το εχουν σαν συντομευση χωρις να πατησεις f10 για αποθηκευση αλλαγων απλα επιλεγοντας τη συσκευη boot και enter ξεκινα, αυτη η παραμετρος δεν δουλευει?

Edit επειδη ειπες οτι προσπαθεις να κανεις φλασαρισμα το bios αλλα δεν γινεται, δεν ξερω αν παιζει ρολο αλλα κανε disable το flash-back μεσα απο το bios αν αποθηκευονται οι ρυθμισεις βεβαια

Δυστυχώς, όχι. Δεν βλέπει καν το usb. Δεν μπορώ να το κάνω disable γιατί δεν το αποθηκεύει.

Δημοσ.

Έχει διαφορά εάν μπεις στα bios από τα Windows?

Δεν έχω UEFI. Είμαι σε legacy από format και καθαρή εγκατάσταση. Συνεπώς, δεν έχω πρόσβαση στο UEFI menu των windows. Το δοκίμασα και ξέρω πώς γίνεται από τα Windows.

Δημοσ.
Βρες τρόπο και φτιάξε ένα usb με imagewriter, εμένα αυτό με έσωσε! Τώρα μπαίνω και με unetbootin, ενώ στην αρχή με τίποτα δεν υπήρχε usb επιλογή.
Δημοσ.

Βρες τρόπο και φτιάξε ένα usb με imagewriter, εμένα αυτό με έσωσε! Τώρα μπαίνω και με unetbootin, ενώ στην αρχή με τίποτα δεν υπήρχε usb επιλογή.

Μόλις το έκανα, με τον υπολογιστή του τεχνικού. Δεν δούλεψε. Νομίζω ότι είναι προφανές ότι είναι θέμα bios. Δεν θυμάται τι του λεω να κάνει, καθώς δεν αποθηκεύει τίποτα και εξ' αρχής, με κανένα τρόπο δεν βλέπει τo usb.

Δημοσ.

Μόλις το έκανα, με τον υπολογιστή του τεχνικού. Δεν δούλεψε. Νομίζω ότι είναι προφανές ότι είναι θέμα bios. Δεν θυμάται τι του λεω να κάνει, καθώς δεν αποθηκεύει τίποτα και εξ' αρχής, με κανένα τρόπο δεν βλέπει τo usb.

Τι διανομή έβαλες; Δοκίμασες ΜΧ;

Δημοσ.

Τι διανομή έβαλες; Δοκίμασες ΜΧ;

Ναι. Καμία διαφορά. Έχει θέμα to bios, όπως επιβεβαίωσε και ο τεχνικός. Τώρα έχει ανοίξει το ένα για να βγάλει τη μπαταρία. Θα επανέλθω.

Δημοσ.

καλημερα φιλε μου και καλη λυση να εχεις ,μιας και δε μου εχει συμβει αυτο το προβλημα δε μπορω να σε βοηθήσω ,οταν με το καλο το λυσεις ομως εχε υπψιν σου οτι εχω τον ιδιο φορητο με dual boot και δουλευει ικανοποιητικότατα,οι μονες διαφορες με ταδικα σου συστηματα ειναι οτι ο δικος μου τρεχει με 4γιγα μνημη και εναν φτηνο ssd που ειχα παρει απο αγγλια 25 ευρω,

σαν λειτουργικα συστηματα εχω βαλει τη τελευταια εκδοση των windows και τη τελευταια kde neon(βασισμενη σε ubuntu με kde αλλα γρηγοροτερη , ελαφρυτερη και ομορφοτερη κατ εμε.) επισης εχω κανει εγκατασταση και στα δυο σε uefi mode  

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...