Προς το περιεχόμενο

Χάθηκε η επιλογή boot από USB στο BIOS μετά από εγκατάσταση Ubuntu 17.10

BritGreek

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 80
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Λοιπόν, το έκανα. Δεν δουλεύει. Έχω δίπλα μου και τεχνικό-φίλο και το προσπαθούμε παρέα. Είναι θέμα του bios και πρέπει να δοθεί λύση εκεί. Το bios δεν αποθηκεύει καμία ρύθμιση, εκτός από την ώρα και την ημερομηνία. Boot από USB, με τίποτα στα Lenovo.

BTW, πολύ ωραίο το ΜΧ, αλλά κακό font rendering στο live usb.

Φίλε asinoro σε ευχαριστώ για την προσπάθεια και την προθυμία σου να με βοηθήσεις. Θα επικοινωνήσω με την αντιπροσωπεία, αν και είμαι 99% σίγουρος ότι θα μου πουν ότι το Ubuntu είναι unsupported OS και δεν μπορούν να βοηθήσουν. Έτσι την είχα πάθει και με ένα Toshiba στην ideal, όπου πήγαν να μου πουν ότι χάλασα το λάπτοπ επειδή είχα σε dual boot και το Mint...

για να καταλαβω και στα 25 laptop η ζημια η μονο στο ενα? :confused:

Δυστυχώς και στα 25. Πού να το φανταστώ ότι μια εγκατάσταση Linux θα πείραζε το bios; Βλακεία μου μεγάλη.

Δυστυχώς και στα 25. Πού να το φανταστώ ότι μια εγκατάσταση Linux θα πείραζε το bios; Βλακεία μου μεγάλη.

Όχι  γενικά Linux αλλά Ubuntu για να τα λέμε σωστά!

αυτο ειναι αποτυχια ολικης θεμα ubuntu, δεν ξερω για καποιο λογο ποτε δεν χωνεψα το ubuntu απο κακης διαχειρισης πορων, σε ενα παλιο toshiba satellite l300d ανεβαζε υψηλες θερμοκρασιες και απο τοτε μονο κανενα test run live

Edit αφαιρεση σκληρων δισκων δοκιμασατε και να μπειτε στο bios? τι menu δειχνει?

Όχι  γενικά Linux αλλά Ubuntu για να τα λέμε σωστά!

Σωστός, αλλά το ίδιο συνέβη και με Andergos, αν δεις τα tickets . Από την άλλη, προσωπικά δεν ξέρω σχολείο ή εκπαιδευτικό οργανισμό (ιδιωτικό) που να χρησιμοποιεί άλλη διανομή. Όλοι ubuntu και mint έχουμε. Ίσως επειδή είναι εύκολα στη χρήση, και αισθητικά σύγχρονα. 

αυτο ειναι αποτυχια ολικης θεμα ubuntu, δεν ξερω για καποιο λογο ποτε δεν χωνεψα το ubuntu απο κακης διαχειρισης πορων, σε ενα παλιο toshiba satellite l300d ανεβαζε υψηλες θερμοκρασιες και απο τοτε μονο κανενα test run live

To θέμα είναι ποιος θα μου λύσει το πρόβλημα τώρα, και γιατί αυτό προέκυψε μόνο σε Lenovo. Έχώ πάθει λειτουργική ζημιά κάποιων χιλιάδων ευρώ και τη Δευτέρα θα έρθει ο κόσμος για μάθημα... Το απόγευμα περιμένω άλλους δύο τεχνικούς. Πάει άλλη μια Κυριακή, αλλά μακάρι τουλάχιστον να λυθεί κάπως το θέμα.

κατανοητός , επειδή 2 πωλητές σε εταιρία που επιβλέπω έχουν φορητό lenovo μάλλον ίδιο μοντέλο με (N2840 , 4GB , SSD120GB φθηνό) και τρέχουν win10 32bits/office/internet/erp client  , έχουν χαμηλές απαιτήσεις ως χρήστες γιατί δεν είναι εξοικειωμένοι και κάνουν μόνο τα απαραίτητα. 

Δεν  έχω παράπονα , ενώ όταν κάτι ρυθμίζω έχουν "συμπαθητική" ταχύτητα. Αναρωτιέμαι 2 πράγματα

α) μήπως το ubundu δεν έχει "κάτσει" σωστά? Δεν έχει δει σωστά την μητρική? (εννοώ σωστούς drivers αλλά δεν ξέρω από linux). Το λέω γιατί το παράπονο σου για ην απόδοση μου φαίνεται λίγο υπερβολικό

β) τι προγράμματα τρέχεις αν επιτρέπεται στο linux και ζορίζονται τόσο? 

• Like 1

Τι δίνει αυτή η εντολή;

sudo flashrom --programmer internal

Πόσα στο σύνολο είναι όλα  τα λάπτοπ μαζί με τα Lenovo;

sudo flashrom --programmer internal

flashrom v0.9.9-r1954 on Linux 4.13.0-17-generic (x86_64)
flashrom is free software, get the source code at https://flashrom.org

Calibrating delay loop... OK.
========================================================================
WARNING! You seem to be running flashrom on an unsupported laptop.
Laptops, notebooks and netbooks are difficult to support and we
recommend to use the vendor flashing utility. The embedded controller
(EC) in these machines often interacts badly with flashing.
See the manpage and https://flashrom.org/Laptops for details.

If flash is shared with the EC, erase is guaranteed to brick your laptop
and write may brick your laptop.
Read and probe may irritate your EC and cause fan failure, backlight
failure and sudden poweroff.
You have been warned.
========================================================================
Aborting.
Error: Programmer initialization failed.

Πόσοι είναι οι υπολογιστές; 60.

Αν δείτε τα links σε lonovo forums για προβλήματα με bios, (does not save options on exit και usb bot option disappeared το οποίο έχει αναφερθεί απο 2016 πχ ή πως δεν κάνει bios update / defective bios etc) όπως και το γεγονός πως το πρόβλημα αναφέρετε μόνο σε lonovo, θα έλεγα  πως απο εκεί ξεκινάς (lenovo) την όποια διερεύνηση. 

κατανοητός , επειδή 2 πωλητές σε εταιρία που επιβλέπω έχουν φορητό lenovo μάλλον ίδιο μοντέλο με (N2840 , 4GB , SSD120GB φθηνό) και τρέχουν win10 32bits/office/internet/erp client  , έχουν χαμηλές απαιτήσεις ως χρήστες γιατί δεν είναι εξοικειωμένοι και κάνουν μόνο τα απαραίτητα. 

Δεν  έχω παράπονα , ενώ όταν κάτι ρυθμίζω έχουν "συμπαθητική" ταχύτητα. Αναρωτιέμαι 2 πράγματα

α) μήπως το ubundu δεν έχει "κάτσει" σωστά? Δεν έχει δει σωστά την μητρική? (εννοώ σωστούς drivers αλλά δεν ξέρω από linux). Το λέω γιατί το παράπονο σου για ην απόδοση μου φαίνεται λίγο υπερβολικό

β) τι προγράμματα τρέχεις αν επιτρέπεται στο linux και ζορίζονται τόσο? 

Αυτά είναι, αλλά με 8gb ram, χωρίς ssd, και με 64bit 10ρια. Η ταχύτητα δεν είναι καλή ούτε στα windows ούτε καν σε Lubuntu. Ακόμα και ένα απλό facebook game, απλά κολλάει και δεν παίζει. Το youtube όταν πατάς να γινει fullscreen το βίντεο κολλάει για 2-3 δευτερόλεπτα, και οι επεξεργαστές τους χτυπάνε συνέχεια 100ρια. Ήταν μια λανθασμένη επιλογή, γιατί έκανα το λάθος να ακούσω έναν υπεύθυνο για τον εξοπλισμό που τα πρότεινε ως επαρκή. Ακόμα και το libreoffice σέρνεται. Σε linux, είναι σαν να έχουν lag, και ακους τον σκληρό ακόμα κι όταν κουνάς το ποντίκι. 

Δεν χρησιμοποιώ κάτι βαρύ από προγραμματα. Το πιο βαρύ που χρησιμοποιώ, αν θεωρείται βαρύ, είναι το inkscape. Αυτό έλεγα και στους τεχνικούς. Ακόμα και με Lubuntu είναι πιο αργοί οι συγκεκριμενοι σε σχέση με το όταν τρέχουν Windows. 

Αν δείτε τα links σε lonovo forums για προβλήματα με bios, (does not save options on exit και usb bot option disappeared το οποίο έχει αναφερθεί απο 2016 πχ ή πως δεν κάνει bios update / defective bios etc) όπως και το γεγονός πως το πρόβλημα αναφέρετε μόνο σε lonovo, θα έλεγα  πως απο εκεί ξεκινάς (lenovo) την όποια διερεύνηση. 

H lenovo δεν υποστηρίζει το Linux ως λειτουργικό, και σου λέει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι. Εγώ αυτό έχω καταλάβει από όσα διαβάζω.

Για να γνωρίζεις την έκδοση bios από Linux:

sudo dmidecode -t bios

Συμβουλή όταν επιλέγεις μια διανομή επιλέγεις LTS, δηλαδή Ubuntu 16.04 και μένεις εκεί με προσεγμένες ενημερώσεις.

• Like 1

Για να γνωρίζεις την έκδοση bios από Linux:
sudo dmidecode -t bios
Συμβουλή όταν επιλέγεις μια διανομή επιλέγεις LTS, δηλαδή Ubuntu 16.04 και μένεις εκεί με προσεγμένες ενημερώσεις.

To γνωρίζω, αλλά φέρθηκα σαν χαζός. Από το Unity ήθελα να γλιτώσω. Θα μου πεις, γιατί δεν εβαλα κάποιο άλλο DE. Γιατί τα Xubuntu και Lubuntu φαίνονται στον κόσμο παλιά και δεν τους αρέσουν. Θέλουν τη διανομή που έχουν και στο σχολείο. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...