Προς το περιεχόμενο

Χάθηκε η επιλογή boot από USB στο BIOS μετά από εγκατάσταση Ubuntu 17.10

BritGreek

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αντιμετωπίζω το εξης πρόβλημα σε Lenovo G40-30, μετά από εγκατάσταση Ubuntu 17.10 64bit σε legacy mode (dual boot με 10ρια, επίσης σε legacy mode). Μετά την επιτυχή εγκατάσταση του Ubuntu, στο bios δεν εμφανίζεται πια η επιλογή boot από USB, και βλέπω ότι είναι πολλοί οι χρήστες λάπτοπ Lenovo που έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα μετά από εγκατάσταση της συγκεκριμένης διανομής. Ωστόσο, λύση δεν έχω βρει πουθενά. Πώς γίνεται μια διανομή να αλλάζει το μενού του bios και πώς θα με συμβουλεύατε να το αντιμετωπίσω; Δυστυχώς το ubuntu είναι ΠΑΡΑ πολύ βαρύ στα συγκεκριμένα λάπτοπ (αν και έχω βάλει 8gb ram, με αποτέλεσμα ο επεξεργαστής να τερματίζει, δουλεύοντας σχεδόν συνέχεια στο 100% και κολλάει μέχρι και το ποντίκι. Πριν είχα Lubuntu και το πρόβλημα δεν υπήρχε. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 80
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δες αν υπάρχει αναβάθμιση για το BIOS του Lenovo που έχεις. Το ubuntu δεν είναι τόσο βαρύ ώστε να μη δουλεύει με 8GB RAM, μπορεί να είναι κάποιο bug ή να μην παίζει καλά με τους open source drivers της κάρτας γραφικών.

Δες αν υπάρχει αναβάθμιση για το BIOS του Lenovo που έχεις. Το ubuntu δεν είναι τόσο βαρύ ώστε να μη δουλεύει με 8GB RAM, μπορεί να είναι κάποιο bug ή να μην παίζει καλά με τους open source drivers της κάρτας γραφικών.

Δυστυχώς αναβάθμιση του bios δεν υπάρχει. Πήραν 10ρια, αλλά το τελευταίο bios update βγήκε το 2015 και υποστηρίζει μέχρι windows 8. Βασικά στο συγκεκριμένο pc (και έχω πολλά τέτοια, δυστυχώς) ο επεξεργαστής τερματίζει μέχρι και με Lubuntu. Το θέμα μου είναι άλλο. Πώς γίνεται να αλλάζει το bios μια διανομή (ενώ δεν αναγράφεται πουθενά στο documentation κάτι τέτοιο), και πώς το αναστρέφω για να εγκαταστήσω κάποια άλλη. Δηλαδή αν θέλω να κάνω format και να ξαναπεράσω τα 10ρια, ή μια άλλη διανομή linux δεν θα μπορώ; Μου φαίνεται αδιανόητο, καθώς τα συγκεκριμένα δεν έχουν dvd drive.  

καλημερα φιλε,εχει ενα κουμπακι που το πιεζεις εμ οδοντογλυφιδα ακριβως διπλα στην υποδοχη φορτισης ,οταν το πιεζεις μπαινει στο bios,δεν ειναι δυνατον καποια διανομη να το πειραξει απλα μαλλον εγκατεστησες μια διανομη σε legacy mode και μια σε uefi mode 

καλημερα φιλε,εχει ενα κουμπακι που το πιεζεις εμ οδοντογλυφιδα ακριβως διπλα στην υποδοχη φορτισης ,οταν το πιεζεις μπαινει στο bios,δεν ειναι δυνατον καποια διανομη να το πειραξει απλα μαλλον εγκατεστησες μια διανομη σε legacy mode και μια σε uefi mode 

Φίλε μου, σ' ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά τα γνωρίζω όλα αυτά και τα έχω κάνει αμέτρητες φορές. Μιλάμε για 25 ίδια λάπτοπ. Τα windows 10 έχουν εγκατασταθεί σε legacy mode μετά από καθαρό format, και μετά διάφορες κατά καιρούς ubuntu-based διανομές. Και τα δύο σε legacy έχουν εγκατασταθεί, αλλά στα Lenovo (και μόνο σ' αυτά), μετά την εγκατάσταση του Ubuntu 17.10 χάθηκε η επιλογή boot από usb από το bios, στο οποίο μπαίνω με την οδοντογλυφίδα. 

Ξέρει κανείς πώς θα μπορούσα να λύσω το πρόβλημα;

Βλέπεις διαφορά εάν επιλέξεις Uefi;
Με άλλο usb διαφορετικού λειτουργικού υπάρχει διαφορά;

Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα αυτό. Θα το βρω το βράδυ. Αν αλλάξω τo bios σε uefi, θα μου επηρεάσει την πρόσβαση στα windows που είναι σε legacy;

Θα κοίταγα σε lenovo forums μιας και το πρόβλημα υφίσταται για κάποιο λόγο μόνο εκεί.

Unsupported OS είναι για τη lenovo, και σε όσους έχουν αναφέρει το πρόβλημα, δεν έχει προταθεί καμία λύση που να λειτουργεί. 

Το θέμα είναι πώς έγινε και γιατί. Δεν μπορώ να δω τη λογική καθόλου.

Η λογική της αγοράς λέει ότι οι υπολογιστές 32bit  και legacy πρέπει να αποσυρθούν να έρθουν καινούργια μηχανήματα και σε αυτήν την κατεύθυνση βοηθάνε όλοι, από λειτουργικά, browsers, επεξεργαστές κτλ.

Η λογική της αγοράς λέει ότι οι υπολογιστές 32bit  και legacy πρέπει να αποσυρθούν να έρθουν καινούργια μηχανήματα και σε αυτήν την κατεύθυνση βοηθάνε όλοι, από λειτουργικά, browsers, επεξεργαστές κτλ.

Μαζί σου, αλλά οι υπολογιστές αγοράστηκαν πέρυσι και είχαν αυτή την επιλογή. Σε εμένα που χρησιμοποιώ linux παντού (και στη δουλειά), το UEFI δεν βολεύει και δεν νομίζω ότι είναι legit οποιοδήποτε λειτουργικό να επηρεάζει τις ρυθμίσεις του bios.

Το BIOS δεν «αλλάζει» έτσι απλά αλλά επαναπρογραματίζεται και μόνο με συγκεκριμένα εργαλεί και συγκεκριμένα συμβατά αρχεία.

Το ποιό πιθανό λοιπόν είναι ότι έχουν αλλαχθεί κάποιες επιλογές του με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται πλεόν η δυνατότητα να μπουτάρει από usb.

Αλλά από την στιγμή που έβαλες Ubuntu γιατί χρειάζεσαι και την δυναότητα να μπουτάρει από usb;;;

Από περιέργεια και εάν έχεις χρόνο φτιάξε από Windows ένα live usb με ΜΧ Linux είναι ένα από τα καλύτερα, βεβαιώσου ότι ξεκινά σε ένα άλλο εκτός lenovo υπολογιστή και μετά δοκίμασε το στο  lenovo. Έχουν πολύ δυνατή ομάδα προγραμματιστών και εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς στο φόρουμ για συμβουλή, αλλά δεν θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν εάν είναι θέμα πυρήνα ή λειτουργικού Ubuntu. Πάντως δεν χάνεις τίποτα για μια ερώτηση. 

Βέβαια καλύτερα απευθύνσου πρώτα στα Ubuntu φόρουμ μιας και από εκεί ξεκίνησε το ζήτημα.

εγω απο περιεργεια, δεν ξερω για ubuntu, μπορει να ειναι και κουφο μηπως το ubuntu η ο πυρηνας του να εχει μια κρυφη λειτουργια κατι σαν fast boot που να απενεργοποιει καποιες λειτουργιες του bios οπως στα windows 8 και μετα, μετα απο απενεργοποιηση δεν μπορεις να μπεις στο bios με κανενα f key παρα μονο επανεκκινηση, οταν εισαι σε ubuntu μετα απο πανεκκινηση μπες στο bios η αφαιρεσε τον σκληρο και ξαναμπες στο bios

Το BIOS δεν «αλλάζει» έτσι απλά αλλά επαναπρογραματίζεται και μόνο με συγκεκριμένα εργαλεί και συγκεκριμένα συμβατά αρχεία.

Το ποιό πιθανό λοιπόν είναι ότι έχουν αλλαχθεί κάποιες επιλογές του με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται πλεόν η δυνατότητα να μπουτάρει από usb.

Αλλά από την στιγμή που έβαλες Ubuntu γιατί χρειάζεσαι και την δυναότητα να μπουτάρει από usb;;;

Φίλε μου δεν άλλαξα τίποτα. Ήθελα να εγκαταστήσω το Ubuntu 17.10, ενώ πριν είχα Lubuntu 17.04. To έκανα, και αμέσως μετά την εγκατάσταση χάθηκε η επιλογή από το bios. Το ubuntu δεν τρέχει ικανοποιητικά στο μοντέλο αυτό, και θέλω να βάλω κάποια άλλη διανομή. Το USB εννοείται πως το χρειάζομαι, ειδικά αν χρειαστεί να κάνω format, για να ξαναβάλω και τα windows. Χρειάζομαι dual boot.

Από περιέργεια και εάν έχεις χρόνο φτιάξε από Windows ένα live usb με ΜΧ Linux είναι ένα από τα καλύτερα, βεβαιώσου ότι ξεκινά σε ένα άλλο εκτός lenovo υπολογιστή και μετά δοκίμασε το στο  lenovo. Έχουν πολύ δυνατή ομάδα προγραμματιστών και εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς στο φόρουμ για συμβουλή, αλλά δεν θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν εάν είναι θέμα πυρήνα ή λειτουργικού Ubuntu. Πάντως δεν χάνεις τίποτα για μια ερώτηση. 
Βέβαια καλύτερα απευθύνσου πρώτα στα Ubuntu φόρουμ μιας και από εκεί ξεκίνησε το ζήτημα.

To έκανα. Δεν τρέχει. Στο ubuntu forum άνοιξα θέμα από χτες, και δεν έχει απαντήσει κανείς. Πολύ χαμηλή συμμετοχή στο ελληνικό forum του ubuntu.

https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=4&t=33081

Γενικότερα στα Lenovo forums  έχουν αναφερθεί παρόμοια προβλήματα και παλαιότερα με ίδια συμπτώματα (no option for usb boot):

-- https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-P-Y-and-Z-series/Y50-usb-boot-option-disappeared-in-BIOS/td-p/3384366

-- https://forums.lenovo.com/t5/forums/v3_1/forumtopicpage/board-id/ll04_en/page/1/thread-id/154203

-- https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-P-Y-and-Z-series/y50-70-BIOS-can-t-save-settings-and-I-can-t-boot-system/m-p/3865727

και κάποιος άνοιξε και σχετικό report για bug και πρός Canonical μεριά:

-- https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/grub2/+bug/1734147

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...