mitsikas Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2004 Γεια χαρα σε ολους. Αυτο ειναι το πρωτο μου μηνυμα στο φορουμ και ελπιζω να φανει χρησιμο. Εχω μια Kingston PC2700 512MB CL2.5 (KVR333X64C25/512) σε Asus A7V8X Τα default timings στο BIOS ειναι 7-3-3-2.5 Μπορω να τα ρυθμισω ως 6-2-2-2 και τα δοκιμασα ετσι για κανα 2ωρο χωρις να παρατηρησω κολληματα και ασταθειες. Ισα ισα βελτιωση στην ταχυτητα του pc μου ειδα, ειδικα στο ανοιγμα tiff φωτο απο το acdsee. Η ερωτηση μου ειναι, αν αυτα τα settings 6-2-2-2, ειναι ορθο να τα εχω συνεχως, ή αν οχι μηπως πρεπει να αγορασω ψυκτρες για το dimmακι της μνημης? Υπαρχει φοβος ετσι απλα να την καψω με τις ποιο επιθετικες ρυθμισεις? Γενικα τι κινδυνους ενδεχομενως μπορει να αντιμετωπισω δουλευοντας μια μνημη που αγορασα σαν CL 2.5 ως CL 2? Εκανα ενδελεχεις αναζητησεις σε παλαιοτερα topics αλλα αν και βρηκα καποια σχετικα, δυστυχως κανενα δεν με βοηθησε απολυτα.
ata1983 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2004 Μήπως την τρέχεις τη μνήμη στα 266ΜΗΖ? Απλώς μου φαίνεται περίεργο αν σηκώνει CL2 στην κανονική της συχνότητα.Αν όντως είσαι παρακάτω MHz δεν υπάρχει πρόβλημα, αν είσαι στα 333 και σου σηκώνει CL2 χωρίς τάσεις κτλ τότε enjoy it αν δεν έχεις μπλέ οθόνες και τα συναφή.Αν υπερθερμαίνονται οι μνήμες το καταλαβαίνεις από τη συμπεριφορά του συστήματος μετά από πολύ ώρα
Marcos_Aurilius Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2004 Εντάξει, το παιδί έπεσε σε καλό κομμάτι, δεν είναι κανένα θαύμα. Και στα stock speeds της μπορεί να τρέχει με τέτοια timings, ενώ σε μεγαλύτερες ταχύτητες μπορεί να χρειαστεί να δώσει ρεύμα - τα dimmάκια δεν καταλαβαίνουν πολλά πράγματα από ρεύμα. Όπως είπα και σε άλλο thread, φοράω 2*256 CL2,5 (JetWay και Naya) και 1*512 CL2,5 (JetWay) (όλες 333ρες και χειρότερες μάρκες από την Kingston) που δεν είχαν καμία αντίρρηση να τρέξουν 6-2-2-2 στα 346... Φυσικά αυτά με 2,9Vdimm που για όσουν έχουν την mobo μου θεωρείται default. Κοινώς φίλε mitsikas, τρέξε λίγο Prime95 για να είσαι σίγουρος ότι είσαι σταθερός (κανένα δίωρο-τρίωρο λέω εγώ - θα ακούσεις και διήμερο εδώ μέσα), και αν θες να την ανεβάσεις παραπάνω, χώστης ρευματάκι...
mitsikas Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Μέλος Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Παιδια thanx για το ενδιαφερον. ata1983, οχι δεν ειναι στα 266. 333 και cl2. marcos_Aurilius, κατεβασα το Prime95, αλλα δεν πολυκαταλαβα τι κανει. Τα 2,9 Vdimm που αναφερεις, φανταζομαι ειναι πουσαρισμενες τιμες. Η normal Vdmim ποση ειναι? To mobo μου, δειχνει απο 2,55-2,95 αν δεν κανω λαθος. τελικα υπαρχει κινδυνος να την καταστρεψω ετσι? ή απλα το πολυ πολυ να κολλαει το συστημα?
Marcos_Aurilius Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Το Prime95 έχει μία επιλογή Options ->Torture Test. Αστο να τρέξει και δες μετά από πόση ώρα θα γράψει ότι έκανε λάθος και σταμάτησε. Αν είναι πάνω από 3 ώρες θα έλεγα πως είσαι καλά - είπαμε όμως, αυτο είναι δική μου άποψη. Έχε υπόψην σου πως το προγραμματάκι χρησιμοποιεί 100% τον επεξεργαστή σου, οπότε δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο ταυτόχρονα... Το ρευματάκι που γράφω φυσικά και είναι ανεβασμένη τιμή. Η φυσιολογική είναι 2,5Volt. Απλα, η δική μου μητρική κάνει undervolting και είναι πιο επιβεβλημένο, απ'ότι για κάποιον άλλον. Τέλος, αν η μητρική σου δεν έχει κανένα σοβαρό πρόβλημα με τα ρεύματα που δίνει, οι μνήμες σου δεν θα έχουν πρόβλημα. Στην χειρότερη ο υπολογιστής σου θα κολλάει, θα resetάρει κτλ...
apocalypse Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Τρέξε το Prime για σιγουριά. Από το menu του επέλεξε options -> torture test ->blend test. Αν σου κολλήσει τότε δεν δουλεύουν σωστά. Και εγώ έχω Valueram DDR400 8-3-3-2.5 που μπορεί (με extra τάση) να δουλέψει εώς πάνω από 460mhz με 11(ή 5) -2-2-2. Εφόσον δεν δίνεις παραπάνω τάση δεν κάνεις ζημιά στις μνήμες. Εγώ τους δίνω 3V εδώ και 6 μήνες (και το μηχάνημα δουλεύει 24/7 folding@home) χωρίς πρόβλημα. @Marcos_Aurilius Επειδή έχεις την ίδια μητρική να σου πω οτι η δική μου (και όχι μόνο) κάνει overvolting στις μνήμες κατα ~0.1V (μετρημένα με πολύμετρο).
gv Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Τα default timings στο BIOS ειναι 7-3-3-2.5[/b]Μπορω να τα ρυθμισω ως 6-2-2-2 poia einai auta ta timings vre paidia ? to teleutaio einai to cl ... ta alla poia einai ? onomataki den exoun ? :roll:
LL_NEO Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Για τις μνήμες τρέξε απο dos το memtest86 (αν σου βγάλει λίγα errors στο τεστ 5 ή στο 8 μην ανησυχήσεις) ή για πιο απλά τρέξε κάμποσα loops του SuperPi, είναι προγράμματα και τα δυο που τσιτάρουν πιο πολύ τη μνήμη απο το Prime Να κάψεις τις μνήμες αλλάζοντας τα timings ή και τη συχνότητα τους είναι σχεδόν αδύνατο. Την "ζημιά" μπορεί να στην προκαλέσει μόνο αυξημένο vdimm, αν και όπως ανέφερε ο καλός αυτοκράτωρας με 2,9-3,0 τα dimm δεν την ακούν και τόσο εύκολα
apocalypse Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Τα 4 νουμεράκια είναι : Cycle time , RAS Precharge , RAS to CAS delay , CAS latency. Αντίθετα απ'ότι πιστεύουν οι περισσότεροι το πιο ΑΣΗΜΑΝΤΟ από τα 4 είναι το cas latency. Σημαντικότερο όλων το RAS to CAS delay.
LL_NEO Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Απο το nforce της Epox RAS: 6 RCD: 2 RP:2 καλά ούτε εγώ τα θυμάμαι ποτέ και βασικά δε χρειάζεται. Κοιτάς πιο είναι το μεγάλο βάσει των default(7 στην περίπτωση του φίλου) και το χαμηλώνεις ανάλογα και απο κει και πέρα αρχίζουν οι μετρήσεις και οι πειραματισμοί. apocalypse τι να σου πω, εγώ πάντως βλέπω ότι τα benchies μου εκτιμούν ιδιαιτέρως το CL
apocalypse Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Δεν λέω οτι είναι άχρηστο , αλλά σχεδόν όλοι κοιτάνε μόνο το CL. Κάθε μέρα τις δουλεύω σε 11-2-2-2 και δεν έχω λόγο για να τα χειροτερέψω επειδή όλα μετράνε αλλά έχω κάνει κάποια πειράματα. To 11-2-2-2.5 μου έδινε λίγο χειρότερες επιδώσεις ενώ το 11-2-3-2 πολύ χειρότερες. To Τrcd πάλι μετράει φοβερά περισσότερο. Γι'αυτό και έχουν λυσσάξει όλοι με τα CH-5 και το 11-2-3-2 που χειροτερεύει την απόδοση.
LL_NEO Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Επειδή είδα ότι έχεις nforce μητρική, θα ξέρεις φαντάζομαι ότι κάτι παίζει με το 11 που δε μπορεί κανείς να το εξηγήσει (εννοώ ότι δίνει καλύτερα νούμερα απο τα μικρότερα!!!!) οπότε μην το εκλαμβάνεις ως κανόνα
apocalypse Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 You have a point Το παιδί έχει KT400; Άρα τον συμφέρει το 5 ή το 6.
gv Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Τα 4 νουμεράκια είναι : Cycle time ' date=' RAS Precharge , RAS to CAS delay , CAS latency.Αντίθετα απ'ότι πιστεύουν οι περισσότεροι το πιο ΑΣΗΜΑΝΤΟ από τα 4 είναι το cas latency. Σημαντικότερο όλων το RAS to CAS delay.[/quote'] mporeis na kaneis enan kopo na ta antistoixiseis stin diki mou m/b ?
apocalypse Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2004 Trp = RAS Precharge Tras = Cycle time Trcd = RAS to CAS delay SDRAM Cas latency = Cas latency Αυτά τα 4 είναι τα γνωστά ως timings με κάποιους κατασκευαστές να δίνουν και το Command Rate. Τα υπόλοιπα που δίνει η μητρική σου είναι άλλοι επιμέρους χρονισμοί μνημών/memory controller.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.