Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η μητρικη που προσπαθω να εγκαταστησω Linux, δεν βλεπει το bootable USB ενω βλεπει χωρις προβλημα το αντιστοιχο της microsoft.

Πιο συγκεκριμενα, εχω το XE500T1C στο οποιο εχω φορτωσει 8,1.

η αληθεια ειναι οτι παιδεύτηκα πολυ μιας και για να δει το USB εγκαταστασης επρεπε να απενεργοποιησω το secure boot κλπ. Μόλις το εκανα αυτο μπορεσε και ειδε το στικακι και εκανα κανονικα την εγκατασταση.

μαλιστα πρεπει να αναφερω οτι για να το δει το στικακι επρεπε να το φτιαξω με το rufus, στο οποιο επρεπε να επιλεξω το GPT partition scheme for UEFI computer, μιας και απο το πολυ ψαξιμο σχετικα με την μητρικη ειδα και διαβασα σχετικα με το UEFI.

rufus.jpg

Επειδη το συγκεκριμενο μηχανακι ειναι σχετικα αδυναμο πια θα ηθελα να δοκιμασω την τυχη του με μια διανομή Linux.

Το προβλημα ειναι οτι οταν παω να φτιαξω το Linux bootable usb, το οποιο το κανω με τον ιδιο τροπο που φτιαχνω το στικακι των 8,1, ενω βλεπει το στικακι σε επιπεδο boot, δεν ξεκιναει ποτε μα ποτε απο το στικακι και παντα ανεβαινει το windows λειτουτρικο.

επισης, επειδη εχω προσπαθησει να φτιαξω στικακι με αρκετες διανομες, εχω δει σε 1-2 οτι οταν επιλεγω το ISO, μου γραγει οτι θα πρεπε να βρω ενα αρχειο που να ειναι UEFI. Και εδω ειναι το μπερδεμα τελικα μιας και δεν εχω καταλήξει στο εαν ειναι προβλημα της μητρικης, της διανομης η κατι αλλο που δεν ξερω.

ειναι λες και με το αντισοιχο της microsoft εχει καποια χαρακτηριστικα τα οποια τα αναγνωριζει, σε σχεση με αυτα που εχει ενα ISO απο μια διανομη Linux.

υπαρχει περιπτωση να μην επιτρεπει η μητρικη την εγκατασταση. μπορει να υπαρχει τετοιος περιορισμος απο τον επεξεργαστη ?

εχει κανεις καμια ιδεα ?

και δεν ξερω εαν ειναι και η σωστη ενοτητα για να το βαλω!

Επεξ/σία από geioannou
Δημοσ.

ναι tablet ειναι.

αλλα δυστυχως δεν εχει τετοιες ρυθμισεις !

εχω απενεργοποιησει το secure και ετσι μπορει και βλεπει usb και τα boot.

απο εκει και περα δεν βλεπει τιποτα παρα μονο windows!

Δημοσ.

Ψάχνοντας λίγο διάβασα πως γενικότερα το πρόβλημά σου το έχουν όλοι όσοι προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο με σένα. Να του περάσουν linux.

Δεν διάβσα κάτι που να λύνει επιτυχώς το ζήτημα.

Δημοσ.

Έχεις δίκιο σε αυτό, έτσι είναι. Κανεις δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει. Αλλά το θέμα είναι το γιατί!!

Πως είναι δυνατών!!

Για αυτό έγραψα παραπάνω το κατά ποσο είναι δυνατόν να οφείλεται στον επεξεργαστή η γενικότερα, το πως γίνεται να μην γίνεται!!!

Δημοσ.

Κοίτα, είναι 32bit UEFI, οπότε γι' αυτό ήθελε GPT στο rufus. Πάει αυτό, το είχα αντιμετωπίσει και σε ένα απ' τα φτηνά laptops με Z3575.

Τώρα γιατί δεν μπαίνουν στο installation θα σε γελάσω. Μου μυρίζεται driver θέμα, ή bootloader θέμα. Κάποιος πέρασε ως ένα σημείο RemixOS για το οποίο πρέπει να πειράξεις τον bootloader από Windows σε GRUB (με προβλήματα σε keyboard και σε άλλους δεν έπαιξε καν). Όλοι οι άλλοι απλά απορούν...

Δεν νομίζω πως αξίζει τον κόπο να σου πω την αλήθεια. Δοκίμασε καλύτερα μια μονταρισμένη slim έκδοση κάποιου Windows 8.1... Κάνουν θαύματα αυτές οι stripped εκδόσεις (με κλειστά πολλά services και αισθητικά καλούδια που τρώνε άδικα πόρους) και προσωπικά έχω αναβιώσει pentium 4 με κάποια τέτοια έκδοση Win 10.

Δημοσ.

Επειδή κανεις από όσους έχουν προσπαθήσει να περάσουν linux δεν έχουν καταφέρει να το περάσουν αναρωτιέμαι το πρόβλημα με τον driver που λες σε ποιο επίπεδο είναι. Δηλαδή δεν έχουν ενημερώσει το bios ότι υπάρχει το linux, για την περίπτωση που καποιος θέλει να περάσει αυτό το λειτουργικό!
Όταν θα γυρίσω στο απιτι το βράδυ θα ανεβάσω μια εικόνα από το secure menu, κάποιες αλλαγές που σου δίνει να κανεις (οι μοναδικές ισως που μπορείς να πειράξεις από αυτή την μητρικη) οι οποίες δεν γνωριζω καν εαν τις αλλαξω εαν θα αλλαξει κατι.

αλλα θα ηθελα να καταφερω να κανω καποια αλλαγη σε οποιοδηποτε επιπεδο ουτως ωστε να μπορεσω να εχω την δυνατοτητα να εγκαταστησω και αλλο λκειτουργικο.

τωρα σε σχεση με τις αλλες version των windows επειδη δεν εχω ασχοληθει, θα με ενδιαεφερε γενικως.

εαν μπορεις που μπορω να τις βρω η πως να τις αναζητησω θα με εξηπηρετουσε να μου πεις

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...