Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν αγοράζοντας ένα σοβαρό ρούτερ, θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση που περιγράφω:

Είμαι στη vodafone εδώ και 3 χρόνια, παλιότερα στον ΟΤΕ κι ακόμα παλιότερα στην hol. Το status της γραμμής είναι αυτό που φαίνεται στην φωτο που επισυνάπτω και δοκιμάζοντας 5 διαφορετικά ρούτερ (παλιό fritzbox του 2006, sagem 1704w, zte h108n v2.3, belkin f5d7634, zte h108n v2.5)  η εικόνα παραμένει σχεδόν ίδια.
Μέχρι και πριν 5 χρόνια έπιανα 15-17Mbps απροβλημάτιστα με ένα ενσύρματο fritzbox fon στην hol με snr 9. Από την στιγμή που πήγα στον ΟΤΕ έπεσα στα 8-9Mbps με snr 11.... 12 το μεσημέρι έπαιζα στα 16mbps και λίγα λεπτά μετά με την αλλαγή παρόχου στα 9...σοκ!!! Προ 3ετίας πήγα vodafone χωρίς να αλλάξει τίποτα.
Ως τώρα δεν με ενοχλούσε ιδιαίτερα, αλλά τον τελευταίο καιρό βλέπω streaming κανάλια εξωτερικού και αν παράλληλα κάνω λίγο βαριά χρήση ίντερνετ στο λάπτοπ έχω κολληματάκια.
Μίλησα απόψε με Vodafone μήπως μου κατεβάσουν το snr.. μου είπε πως η γραμμή μου φαίνεται καλή, αλλά επειδή δεν δικαιολογείται αυτή η ταχύτητα με την απόσταση από dslam (700 μέτρα μου είπε) θα στείλει τεχνικό να δει την γραμμή και μετά βλέπουμε..

Πιστεύετε ότι αν πάρω ένα πραγματικά καλό ρούτερ, που να επιδέχεται παραμετροποίησης χωρίς την ανάγκη αλλαγών από μεριάς Vodafone, θα μπορέσω να βελτιώσω την ταχύτητα ή εξαρτώμαι αποκλειστικά από το τι θα κάνουν (αν) από την Vodafone? Και κάποια πρόταση αν είναι δυνατόν...

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

post-108309-0-09870200-1510956098_thumb.jpg

Δημοσ.

Δες τη γραμμή που αναγράφει το attainable rate

Αυτό ειναι το τι μπορεί να πιάσει η γραμμή σου. Εσυ πιάνεις 7980 και η γραμμή (στο σημείο του router) μπορει να σου δώσει μέχρι 9192 (μιλώ για το down, γιατι το up ειναι τερματισμένο). Πρακτικά οσο πιο κοντά πας στο 9192 τόσο πιο ασταθή γίνεται η συνδεση σου και πιο ευαίσθητη σε αποσυνδέσεις. Για αυτό λοιπον οι εταιρίες σε βάζουν λίγο παρακατω απο το attainable rate.

Με δυο λογια, αν αγοράσεις σοβαρό router που εχει σκάλισμα του SNR margin (αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό για ενα σοβαρο router) και αν η voda επιτρέπει το σκάλισμα (δεν εχω voda, δεν ξερω, εχω nova και το επιτρέπει) τοτε μπορεις να παιξεις με το snr (μεσα απο το router) ωστε να ανεβάσεις το actual down rate οσο πιο κοντα στο attainable down rate μεχρι να αρχίσει η γραμμή να γινεται ασταθής. Πρακτικά όμως δε βλέπω το λόγω να μπεις σε τετοια έξοδα και φασαρία για 1mbps (γνώμη μου)

Τι μπορεις να κάνεις πέρα απο τα παραπάνω. Πρώτον να επικοινωνήσεις με τη voda και να ζητήσεις να σε βάλουν σε fastpath (αντι για interleaved). Και παλι δεν ξέρω αν το παρέχει η voda, αν ειναι δωρεαν, κλπ. Περιμενε απαντηση απο αλλο συνφορουμιτη ή κάλεσε voda να μάθεις. Αυτό θα βελτιώσει το ping, δηλαδή έμμεσα θα νομιζεις οτι οι σελίδες θα φορτώνουν πιο γρήγορα, αλλά στο download speed (αν κατεβαζεις ενα μεγαλο αρχειο ή βλεπεις ένα βιντεο δε θα δεις διαφορα).

Τέλος το αλλο που μπορεις να δοκιμάσεις, το οποίο όμως θέλει γνώσεις (οποτε αν δεν τις εχεις βρες καποιον να σε βοηθήσει) ειναι να κατέβεις στον κατανεμητή της πολυκατοικίας σου, να αποσυνδεσεις τελείως τη γραμμή σου από την πλευρά που πάει ΠΡΟΣ το σπιτι σου και να συνδεσεις εκεί απευθείας το router (θελει να συνδεσεις πριζα ή να κανεις πατέντα). Αφησε το router να κλειδώσει και συνδεσου πάνω του ασύρματα (π.χ. απο κινητό) και δες πάλι τον ιδιο πίνακα. Αν δεις μεγάλη αυξηση στο attainable και στο actual rate (πχ απο τα 9 πας στα 16) τοτε υπάρχει προβλημα στην τηλεφωνική ηλεκτρολογική εγκατάσταση ΠΡΟΣ το σπιτι σου, δηλαδη απο τον κατανεμητή και μέσα. Εκεί μπορεί να φταίει το καλώδιο μεχρι το σπιτι σου ή η συνδεσμολογία/πρίζες μεσα στο σπιτι σου και αυτό θελει τεχνικό, καλώδια και δοκιμές. 

Με δυο λογια, δες πρωτα τις πιάνεις σαν γραμμή στον κατανεμητη και μετα βλέπεις αν θες router/καλώδια/κλπ. Αν όμως στον κατανεμητη φτάνει 9-10 τοτε το καλυτερο router να παρεις θα εχεις τα ιδια θεματα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, κατάλαβα δυο πράγματα παραπάνω για την σύνδεσή μου.
Ο λόγος που σκεφτόμουν την αλλαγή ρούτερ, πέρα από την παραμετροποίηση, είναι γιατί ακόμα και με τα απλά ρούτερ που προανέφερα είδα μικρές αλλαγές στο download speed, οπότε ήλπιζα ότι με ένα καλό θα ήταν ακομα μεγαλύτερες.  Δοκίμασα να κατεβάσω ubuntu με πολλούς seeders, αρχικά με το αρχαίο fritz, με attainable downrate γύρω στο 8800 και actual γύρω στο 7800, κατέβαζα με σχεδόν 850-900kbps ενώ με τα zte και το sagem και με περίπου τις τιμές που βλέπεις (υψηλότερες) κατέβαζα με 700-750, μακράν χειρότερο απ' όλα ήταν το belkin (600kbps). Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα με το speedtest.
Όσον αφορά το attainable rate, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι αν αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να δώσει η γραμμή, γιατί αυτο διαφοροποιείται από ρούτερ σε ρούτερ? το υψηλότερο το είδα στο zte (9220), ακολουθούσε το fritzbox (8800) και το χειρότερο στο belkin (8000).. Διαβάζει διαφορετικά την γραμμή το κάθε ρούτερ? Αν στο χειρότερο belkin είδα attainable down rate κάτι λιγότερο από 8000 και στο zte 9200, αποκλείεται σε ένα καλό ρούτερ να δω 10500? και να καταφέρω να κλειδώσω κάπου στα 10mbps actual?
Για το fastpath, αν κατάλαβα σωστά δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο streaming.
Αυτό για κατανεμητή, αφού μου είπε η vodafone ότι στέλνει τεχνικό θα του ζητήσω να το κάνει. Αν και σχεδόν το αποκλείω να υπάρχει πρόβλημα στην εγκατάσταση προς το σπίτι, γιατί ήμουν σπίτι την ώρα της αλλαγής από hol σε οτε και από την μιά στιγμή στην άλλη είδα την ταχύτητα να πέφτει από τα 16 στα 9, οπότε φαντάζομαι πως θα έγινε αλλαγή πόρτας και θα δημιουργήθηκε το θέμα..
Τον Μάρτιο θα αλλάξω πάροχο. Αυτό σημαίνει πως θα αλλάξει και πόρτα όπως υποθέτω ότι έγινε με την αλλαγή από hol σε οτε? ή δεν γίνεται πάντα? Με έχουν τρομάξει οι αλλαγές...από 15-17mbps με hol στα 9 με οτε και στα 8 με vodafone, όλο και πιο κάτω..
Επεξ/σία από diamantis80
Δημοσ.

Όσον αφορά το attainable rate, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι αν αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να δώσει η γραμμή, γιατί αυτο διαφοροποιείται από ρούτερ σε ρούτερ? το υψηλότερο το είδα στο zte (9220), ακολουθούσε το fritzbox (8800) και το χειρότερο στο belkin (8000).. Διαβάζει διαφορετικά την γραμμή το κάθε ρούτερ? Αν στο χειρότερο belkin είδα attainable down rate κάτι λιγότερο από 8000 και στο zte 9200, αποκλείεται σε ένα καλό ρούτερ να δω 10500? και να καταφέρω να κλειδώσω κάπου στα 10mbps actual?

Παιζουν διάφορα ρόλο στο πως το router θα διαβασει τη γραμμή. Τα σημαντικότερα ειναι οι αλγόριθμοι του και το μοντέλο/μάρκα του ψηφιακου κέντρου που πέφτεις (συμβατότητες). Το πιο ακριβό router ΔΕΝ σου εξασφαλίζει καλύτερο κλείδωμα. Μπορει να παρεις το πιο ακριβό και να κλειδώσει στα 8100 και να πάρεις μια μπακατέλα και να κλειδώσει στα 9300. Θελει δοκιμές και για 1mbps δεν αξίζει τα λεφτα και τον κόπο. 

Η δική μου εμπειρία λεει οτι το thomson v7 ήταν το πιο αποδοτικό σε μέτριες-κακες γραμμές. Σαν router ομως δεν με κάλυπτε συν οτι ειχα διαφορα προβλήματα.

Για το fastpath, αν κατάλαβα σωστά δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο streaming.

Σωστά καταλαβες

Αυτό για κατανεμητή, αφού μου είπε η vodafone ότι στέλνει τεχνικό θα του ζητήσω να το κάνει. Αν και σχεδόν το αποκλείω να υπάρχει πρόβλημα στην εγκατάσταση προς το σπίτι, γιατί ήμουν σπίτι την ώρα της αλλαγής από hol σε οτε και από την μιά στιγμή στην άλλη είδα την ταχύτητα να πέφτει από τα 16 στα 9, οπότε φαντάζομαι πως θα έγινε αλλαγή πόρτας και θα δημιουργήθηκε το θέμα..

Ολα όσα εγραψες ισχύουν, αλλα πολύ και άλλα λίγο. Δεν ξέρω τι τεχνικός θα ερθει (ote ή voda) και τι θα (και μπορεί) να κοιτάξει. Τη μέτρηση στον κατανεμητη τη θες γιατί θα σου δειξει που πρεπει να ασχοληθεις και που οχι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με κάλυψες! Αν ήταν να κέρδιζα 2mbps, να σου πω την αλήθεια θα το αγόραζα...  αλλά από την στιγμή που είναι ρίσκο, μάλλον θα το αφήσω ως έχει. Ίσως δοκιμάσω το fritz σαν μόντεμ, μιας και ονομαστικά αναγράφει χαμηλότερες ταχύτητες αλλά τεσταρισμένα κατεβάζει γρηγορότερα, και το zte για ρούτερ.

Το κακό είναι ότι θα είμαι στη δουλειά όταν έρθει ο τεχνικός. Μου είπε το παλικάρι από την vodafone ότι θα μου τηλεφωνήσει ο τεχνικός την ώρα που θα είναι εδώ, οπότε θα του ζητήσω να μάθω τι γίνεται τουλάχιστον μέχρι τον κατανεμητή..

Αν γνωρίζει κάποιος ας απαντήσει αν με την αλλαγή παρόχου αλλάζει πάντοτε και η πόρτα.

Σ' ευχαριστώ και πάλι!

Επεξ/σία από diamantis80
Δημοσ.
Για την ιστορία, να σας πω τι συνέβη με την σημερινή επίσκεψη τεχνικού.
Οι μετρήσεις στον κατανεμητή και στην τηλεφωνική πρίζα του σπιτιού μου ήταν σχεδόν καρμπόν, ο τεχνικός απεφάνθη ότι οι απώλειες από την εσωτερική εγκατάσταση είναι σχεδόν μηδενικές.
Μου κατέβασε το snr από 11 σε 6 και κλειδώνω 2mbps παραπάνω. Το attainable rate πήγε από τα 9 στα 11mbps και το actual από τα 8 στα 10mbps.
Σε ερώτησή μου γιατί κάποτε συγχρόνιζε στα 16mbps και γιατί με μόλις 700 μέτρα απόσταση έχω τέτοια ταχύτητα, η απάντηση ήταν ότι συμβαίνει λόγω του υπερφορτωμένου πλέον δικτύου.
Τέλος, τον ρώτησα αν με την αλλαγή παρόχου αλλάζει και η πόρτα και μου είπε πως δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ αυτό, τουλάχιστον όχι χωρίς κάποιο λόγο/πρόβλημα.  
Όπως και να'χει, άξιζε η όλη φασαρία, η αύξηση ταχύτητας 20% περίπου δεν είναι μικρή διαφορά.
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...