skio Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Είμαι υπάλληλος σε εταιρία και μου έκαναν πέρσυ απαλλαγή φπα σε κινητό. Θα ήθελα να πάρω ένα καινούργιο φέτος, υπάρχει κάποιο χρονικό όριο που μπορούν να μου το ξανακάνουν ή είναι καθαρά στην ευχαίρεια της εταιρείας; Ρωτάω εδώ πρώτα μην γίνω ρόμπα στην εταιρεία. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dimitris156 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2 ώρες πριν, Zazula είπε Για πάγια κάτω των 1500€ εκείνο που μπορεί να γίνει εντός της ίδιας χρήσης (και όχι με τους κατά περίπτωση συντελεστές απόσβεσης) είναι η φορολογική αναγνώριση της δαπάνης αγοράς παγίου — όχι η λογιστικά υπολογιζόμενη απόσβεση. Εάν κατόπιν εσύ πας και κάνεις διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας, και μάλιστα μέσα στην ίδια χρήση στην οποία έγινε και η αγορά του, τότε το εν λόγω πάγιο ή θα πρέπει να πωληθεί ή να γίνει αυτοπαράδοση στη (λογιστικά) αναπόσβεστη αξία του. Παράδειγμα: Αγοράζεις λάπτοπ 1000€ στις 1/10/2024 και κάνεις διακοπή στις 31/12/2024. Κανονικά αυτή η αγορά παγίου (κάτω των 1500€) μπορεί να αναγνωριστεί ολόκληρη φορολογικά — δηλαδή έναντι των κερδών τής οικείας χρήσης (2024). Ωστόσο κατά τη διακοπή της επιχείρησης (καθότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να έχει πάγια μετά τη διακοπή λειτουργίας της) θα πρέπει ή να πωληθεί ή να γίνει αυτοπαράδοση στην αναπόσβεστη αξία του. Ποια είναι λοιπόν η αναπόσβεστη αξία στο παράδειγμα αυτό; Οι υπολογιστές έχουν συντελεστή απόσβεσης 20%, άρα αποσβένονται πλήρως στην 5ετία. Επομένως εδώ το λάπτοπ αποσβέστηκε μόνο στο ¼ τού ενός έτους (ήτοι ένα τρίμηνο), άρα αποσβέστηκε μόνο κατά ¼ x 20% x 1000€ = 50€. Άρα το αναπόσβεστο είναι 1000–50=950€ και πρέπει ή να πωληθεί ή να γίνει αυτοπαράδοση με αξία 950€ + 24% ΦΠΑ. Αρχικά ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, πολύ βοηθητική. Από ότι καταλαβαίνω πρέπει να προβώ σε πώληση όλων των αντίστοιχων αντικειμένων, καθώς υπάρχουν και κάποια άλλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να έχει συμπληρωθεί 5ετία. Μία απορία. Οι πωλήσεις πρέπει να έχουν γίνει πριν τη διακοπή της επιχείρησης? Αν γίνουν μετά, θα είναι πώληση από ιδιώτη σε ιδιώτη, οπότε δε θα υπάρχει κάποιο θέμα με τη φορολογική, εφόσον μιλάμε και για ποσό κάτω των 10.000€ συνολικά? Αν γίνουν πριν, τότε θα θεωρηθούν όλες αυτές οι πωλήσεις έσοδο για την επιχείρηση και θα αυξήσουν το φορολογητέο μου? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Zazula Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Μέλος Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 1 ώρα πριν, Dimitris156 είπε Αρχικά ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, πολύ βοηθητική. Από ότι καταλαβαίνω πρέπει να προβώ σε πώληση όλων των αντίστοιχων αντικειμένων, καθώς υπάρχουν και κάποια άλλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να έχει συμπληρωθεί 5ετία. Μία απορία. Οι πωλήσεις πρέπει να έχουν γίνει πριν τη διακοπή της επιχείρησης? Αν γίνουν μετά, θα είναι πώληση από ιδιώτη σε ιδιώτη, οπότε δε θα υπάρχει κάποιο θέμα με τη φορολογική, εφόσον μιλάμε και για ποσό κάτω των 10.000€ συνολικά? Αν γίνουν πριν, τότε θα θεωρηθούν όλες αυτές οι πωλήσεις έσοδο για την επιχείρηση και θα αυξήσουν το φορολογητέο μου? Για όσα πάγια δεν έχει τελεστεί πώληση πριν από τη διακοπή τής επιχειρηματικής δραστηριότητας, γίνεται αυτοπαράδοση· αυτοπαράδοση είναι το ότι πλέον από πάγια μιας επιχείρησης περνούν στην κυριότητα του φυσικού προσώπου που ασκούσε την επιχειρηματική δραστηριότητα πριν από τη διακοπή της. Η αυτοπαράδοση επιβαρύνεται κανονικά με ΦΠΑ, διότι τα φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχείρηση ή επιτήδευμα δεν έχουν δικαίωμα αναγνώρισης έκπτωσης στον ΦΠΑ των αγορών τους. Οπότε, εφόσον περιέλθει στον πρώην επιχειρηματία ένα πάγιο με αυτοπαράδοση, κατόπιν φυσικά μπορεί να το πωλήσει ως ιδιώτης και σε άλλον ιδιώτη — αλλά ακόμη και σε επιχείρηση (με τίτλο κτήσης / τιμολόγιο αγοράς από ιδιώτη). Αλλά πάντως δεν γλιτώνει / αποφεύγει το να κληθεί να καταβάλει ΦΠΑ στα αναπόσβεστα πάγια και στο να μην αναγνωρίζονται οι δαπάνες απόκτησής τους κατά το αναπόσβεστο μέρος (αφού αυτά τα δύο στοιχεία θα υπάρχουν στο παραστατικό τής αυτοπαράδοσης). 1 ώρα πριν, skio είπε Είμαι υπάλληλος σε εταιρία και μου έκαναν πέρσυ απαλλαγή φπα σε κινητό. Θα ήθελα να πάρω ένα καινούργιο φέτος, υπάρχει κάποιο χρονικό όριο που μπορούν να μου το ξανακάνουν ή είναι καθαρά στην ευχαίρεια της εταιρείας; Ρωτάω εδώ πρώτα μην γίνω ρόμπα στην εταιρεία. Ήδη στην ευχέρεια της εταιρείας ήταν το ότι εμφανίστηκαν να αποκτούν κινητό βάσει 39Α ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για δική σας προσωπική αγορά. Το εάν προτίθενται να το επαναλάβουν αυτό, και με τι συχνότητα, φυσικά εναπόκειται και πάλι στη δική τους διακριτική ευχέρεια και μόνο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
NiKoSmile Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 5 ώρες πριν, skio είπε Είμαι υπάλληλος σε εταιρία και μου έκαναν πέρσυ απαλλαγή φπα σε κινητό. Θα ήθελα να πάρω ένα καινούργιο φέτος, υπάρχει κάποιο χρονικό όριο που μπορούν να μου το ξανακάνουν ή είναι καθαρά στην ευχαίρεια της εταιρείας; Ρωτάω εδώ πρώτα μην γίνω ρόμπα στην εταιρεία. Μια ερώτηση. Το πλήρωσες εσύ με την κάρτα σου ή στο αγόρασαν αυτοί και τους έδωσες μετρητά; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Moderators Malthador Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Moderators Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 35 minutes ago, NiKoSmile said: Μια ερώτηση. Το πλήρωσες εσύ με την κάρτα σου ή στο αγόρασαν αυτοί και τους έδωσες μετρητά; Επειδή το βλέπω συχνά αυτό το επιχείρημα, ότι δηλαδή τα τιμολόγια πρέπει να πληρώνονται με κάρτα της επιχείρησης κλπ, από που έχει προκύψει; Πού αναγράφεται ότι δεν μπορεί να πληρωθεί τιμολόγιο με πιστωτική/χρεωστική κάρτα τρίτου; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Zazula Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Μέλος Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 21 λεπτά πριν, Malthador είπε Επειδή το βλέπω συχνά αυτό το επιχείρημα, ότι δηλαδή τα τιμολόγια πρέπει να πληρώνονται με κάρτα της επιχείρησης κλπ, από που έχει προκύψει; Πού αναγράφεται ότι δεν μπορεί να πληρωθεί τιμολόγιο με πιστωτική/χρεωστική κάρτα τρίτου; Για τα τιμολόγια αξίας άνω των 500€ η υποχρέωση για εξόφληση με χρήση κάρτας (χρεωστικής ή πιστωτικής) της επιχείρησης που κάνει την αγορά υπάρχει ήδη από την ΠΟΛ 1216/2014. Με την ΠΟΛ 1055/2016 επετράπη να γίνεται η εξόφληση και από τρίτο πρόσωπο, αρκεί να τεκμηριώνεται με σαφήνεια και να αποδεικνύεται το για ποιον λόγο προέβη ο τρίτος σε αυτή την πράξη εξόφλησης. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
NiKoSmile Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 10 λεπτά πριν, Malthador είπε Επειδή το βλέπω συχνά αυτό το επιχείρημα, ότι δηλαδή τα τιμολόγια πρέπει να πληρώνονται με κάρτα της επιχείρησης κλπ, από που έχει προκύψει; Πού αναγράφεται ότι δεν μπορεί να πληρωθεί τιμολόγιο με πιστωτική/χρεωστική κάρτα τρίτου; Η χρήση προσωπικής κάρτας για την πληρωμή θα προκαλέσει προβλήματα κατά τον φορολογικό έλεγχο, καθώς θα θεωρηθεί μη επαγγελματική δαπάνη, άρα θα πέσει και βαρύ πρόστιμο στην εταιρία ή τον επαγγελματία. Παλιότερα δεν ήταν εύκολο να ελεγχθούν αυτά. Πλέον υπάρχει ενημέρωση ότι η ΑΑΔΕ παίρνει μόνιμη άρση τραπεζικού απορρήτου και θα έχει πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς οποιοδήποτε στιγμή. Θα γίνονται διασταυρώσεις στα πάντα. 3 λεπτά πριν, Zazula είπε Για τα τιμολόγια αξίας άνω των 500€ η υποχρέωση για εξόφληση με χρήση κάρτας (χρεωστικής ή πιστωτικής) της επιχείρησης που κάνει την αγορά υπάρχει ήδη από την ΠΟΛ 1216/2014. Με την ΠΟΛ 1055/2016 επετράπη να γίνεται η εξόφληση και από τρίτο πρόσωπο, αρκεί να τεκμηριώνεται με σαφήνεια και να αποδεικνύεται το για ποιον λόγο προέβη ο τρίτος σε αυτή την πράξη εξόφλησης. Ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι "βοηθάω" φίλο να αγοράσει iPhone με απαλλαγή ΦΠΑ. Στην πραγματικότητα είμαστε κερδισμένοι και οι δύο. Εγώ παίρνω το τιμολόγιο και το περνάω στα έξοδα και αυτός γλυτώνει ΦΠΑ συν του ότι μαζεύει αφορολόγητο επειδή έκανε αγορά με κάρτα. Αυτή είναι μια τυπική μορφή κατάχρησης φορολογικών απαλλαγών. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Moderators Malthador Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Moderators Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Ωραία. Άρα γίνεται να εξοφλήσει τρίτος με την κάρτα του, για λογαριασμό της επιχείρησης, αρκεί να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση (ότι κι αν σημαίνει αυτό). Πάμε παρακάτω: Εγώ προσωπικά, έχω την κάρτα της επιχείρησής μου περασμένη στο Wallet του iPhone. Όταν πληρώνω με NFC, παίρνω το απόκομμα του POS και το τσιμπάω πάνω στο τιμολόγιο. Όμως, όταν πληρώνω με το κινητό, στο απόκομμα δεν φαίνεται η κάρτα με την οποία πλήρωσα, βγάζει άσχετους random αριθμούς που δεν αντιστοιχούν στο νούμερο της κάρτας. Αυτό είναι παράβαση; Μπορεί να προκαλέσει έλεγχο or smth; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Zazula Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Μέλος Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 20 λεπτά πριν, NiKoSmile είπε Ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι "βοηθάω" φίλο να αγοράσει iPhone με απαλλαγή ΦΠΑ. Στην πραγματικότητα είμαστε κερδισμένοι και οι δύο. Εγώ παίρνω το τιμολόγιο και το περνάω στα έξοδα και αυτός γλυτώνει ΦΠΑ συν του ότι μαζεύει αφορολόγητο επειδή έκανε αγορά με κάρτα. Αυτή είναι μια τυπική μορφή κατάχρησης φορολογικών απαλλαγών. Ε ναι, εννοείται ότι αυτό δεν στέκει με την καμία σε περίπτωση ελέγχου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
NiKoSmile Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, Malthador είπε Πάμε παρακάτω: Εγώ προσωπικά, έχω την κάρτα της επιχείρησής μου περασμένη στο Wallet του iPhone. Όταν πληρώνω με NFC, παίρνω το απόκομμα του POS και το τσιμπάω πάνω στο τιμολόγιο. Όμως, όταν πληρώνω με το κινητό, στο απόκομμα δεν φαίνεται η κάρτα με την οποία πλήρωσα, βγάζει άσχετους random αριθμούς που δεν αντιστοιχούν στο νούμερο της κάρτας. Αυτό είναι παράβαση; Μπορεί να προκαλέσει έλεγχο or smth; Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να μαζεύουμε τα αποκόμματα του POS που σβήνουν σε ένα μήνα. Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται ηλεκτρονικά. Επεξ/σία 12 Σεπτεμβρίου από NiKoSmile 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
DreamAxe Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 11 ώρες πριν, Malthador είπε Ωραία. Άρα γίνεται να εξοφλήσει τρίτος με την κάρτα του, για λογαριασμό της επιχείρησης, αρκεί να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση (ότι κι αν σημαίνει αυτό). Πάμε παρακάτω: Εγώ προσωπικά, έχω την κάρτα της επιχείρησής μου περασμένη στο Wallet του iPhone. Όταν πληρώνω με NFC, παίρνω το απόκομμα του POS και το τσιμπάω πάνω στο τιμολόγιο. Όμως, όταν πληρώνω με το κινητό, στο απόκομμα δεν φαίνεται η κάρτα με την οποία πλήρωσα, βγάζει άσχετους random αριθμούς που δεν αντιστοιχούν στο νούμερο της κάρτας. Αυτό είναι παράβαση; Μπορεί να προκαλέσει έλεγχο or smth; Δεν έχει σημασία το απόκομμα, η συναλλαγή φαίνεται στη σωστή κάρτα στην τράπεζα και σε περίπτωση ελέγχου αυτή την κατάσταση της τράπεζας θα δώσεις. Βέβαια, επειδή είναι χρήσιμο να υπάρχει και σε αρχείο σου ότι έχει σχέση με έξοδα επιχείρησης, το ιδανικό είναι να πληρώνεις αυτές τις αγορές με τη φυσική κάρτα που είναι συνδεμένη με το λογαριασμό της επιχείρησης. Γενικά μη δεχτείς ποτέ να πληρώσει τρίτος για λογαριασμό της επιχείρησης γιατί η "επαρκής αιτιολόγηση" είναι γκρι περιοχή και μπορεί πολύ εύκολα να βρεθείς με πρόστιμο και να τρέξεις πολύ να βγάλεις άκρη (και αν βγάλεις). 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
burton Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Η χρήση του άρθρου 39α γίνεται μια φορά ή κάθε κάποια χρόνια μπορείς να το επικαλείσαι? (προφανώς με την λογική ότι θες να αλλάξεις κινητό) Επεξ/σία 14 Σεπτεμβρίου από burton Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Super Moderators paredwse Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου Super Moderators Share Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 1 hour ago, burton said: Η χρήση του άρθρου 39α γίνεται μια φορά ή κάθε κάποια χρόνια μπορείς να το επικαλείσαι? (προφανώς με την λογική ότι θες να αλλάξεις κινητό) Εκ του νόμου δεν υπάρχει περιορισμός - θα μπορούσα για παράδειγμα να αγοράζω κάθε μήνα ένα κινητό/laptop/tablet για τους υπάλληλους που μισθοδοτούνται από την επιχείρηση μου. Αρκεί βέβαια να μπορέσω να αποδείξω ότι όντως έχω Χ υπαλλήλους και αντιστοιχεί ο αριθμός τους με τις συσκευές που έχω προμηθευτεί με αποφορολόγηση (έστω ένα κινητό κι ένα laptop ανά υπάλληλο). 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Zazula Δημοσ. 16 Οκτωβρίου Μέλος Share Δημοσ. 16 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) Πλέον με τον νέο Κώδικα ΦΠΑ (ν. 5144/2024) το παλαιό άρθρο 39Α είναι άρθρο 45. Στην αιτιoλογική έκθεση διαβάζουμε: Κωδικοποιείται το άρθρο 39α του ν. 2859/2000, όπως προστέθηκε με την παρ. 16 του άρθρου 19 του ν. 3091/2002 και τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 3522/2006, τις παρ. 10 και 11 του άρθρου 27 του ν. 3943/2011, την παρ. 10 του άρθρου 1 του ν. 4281/2014, το άρθρο 20 του ν. 4339/2015, το άρθρο 29 του ν. 4351/2015 και το άρθρο 67 του ν. 4484/2017, με τις εξής επισημάνσεις, πέραν των απλών λεκτικών προσαρμογών: α) η αναφορά σε «φορολογικό στοιχείο» ή «φορολογικά στοιχεία» αντικαθίσταται με αναφορά σε «παραστατικό πωλήσεων (φορολογικό στοιχείο)» ή «παραστατικά πωλήσεων (φορολογικά στοιχεία)» κατά τα αναφερόμενα στο κωδικοποιητικό άρθρο 44, β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 επικαιροποιείται η παραπομπή και τίθεται ο εν ισχύ νόμος για τις αναθέτουσες αρχές και γ) τα τρία τελευταία εδάφια της παρ. 4 του κωδικοποιούμενου άρθρου 39α δεν κωδικοποιούνται, λόγω εξάντλησης του ρυθμιστικού τους περιεχομένου. Εφεξής τα σχετικά στοιχεία οφείλουν να αναγράφουν την ένδειξη: «Υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής των αγαθών - άρθρο 45 Κώδικα ΦΠΑ». ΝΒ: Προσοχή στα παραστατικά «πίστωσης ΦΠΑ» που εκδίδουν (ακόμη — και κακώς!) πωλητές όπως η Public. Επεξ/σία 16 Οκτωβρίου από Zazula Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα