Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.
2 hours ago, christakos07 said:

Η παροχή υπηρεσιών (πχ πληροφορικής) σε εταιρείες του εξωτερικού δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ (εξαιρείται), βάσει νόμου (αρθρο 14 κωδικα ΦΠΑ). Οπότε, κάθε τόσο τιμολογείται το καθαρό ποσό, χωρίς την προσαύξηση του ΦΠΑ.

Προφανώς ο εκάστοτε επαγγελματίας που υπάγεται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, μπορεί να αγοράσει λάπτοπ/κινητό αποφορολογημένο ή να αιτηθεί επιστροφή ΦΠΑ για δαπάνες που δικαιολογεί η εκάστοτε ΚΑΔ.

Μην έχετε άποψη για όλα.

Τι ανακρίβειες είναι αυτές;

Παρείχα υπηρεσίες πληροφορικής σε χώρα της Ευρώπης εδώ και τρία χρόνια. Το τιμολόγιο μου δημιουργούσα κάθε μήνα δεν είχε επιβάρυνση ΦΠΑ.

Τα τελευταία 3 χρόνια είχα αγοράσει 3 κινητές συσκευές και δύο λάπτοπ, αφορολόγητα. Δεν πλήρωσα ποτέ τον ΦΠΑ.

Επιπλέον, όταν έκανα αγορές που δικαιολογούνταν από την ΚΑΔ μου (πχ. οθόνη υπολογιστή, αναλώσιμα εκτυπωτή) μου επιστρεφόταν ο ΦΠΑ.

Κάπου όπα, με την παραπληροφόρηση.

Μάλλον θα πρέπει να χαλαρώσεις και να είσαι φειδωλός με τους χαρακτηρισμούς. 
Παρείχες, όπως λες, υπηρεσίες οι οποίες δεν υπάγονται σε ΦΠΑ βάσει εξαίρεσης (δεν ελέγχω την ακρίβεια των όσων λες, τα δέχομαι όπως τα λες).

Από την εγκύκλιο ΠΟΛ 1150/2017 που παρέχει διευκρινίσεις για τη λειτουργία του άρθρου 39Α:

«[...] 1. Oι διατάξεις των παρ. 5 και 6 του άρθρου 39α του Κώδικα Φ.Π.Α. εφαρμόζονται και τα φορολογικά στοιχεία δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., εάν ισχύουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Αφορούν αγαθά που παραδίδονται μεμονωμένα ή ως ενιαίο σύνολο, τα οποία κατατάσσονται στους κατωτέρω κωδικούς του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε. (Συνδυασμένη Ονοματολογία – Σ.Ο., καν. 2658/87 του Συμβουλίου, όπως ισχύει για το 2017 με τον εκτελεστικό κανονισμό 1821/2016/6.10.2016):
- Κινητά τηλέφωνα: «85171200».
- Κονσόλες για παιχνίδια: «95045000».
- Ταμπλέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητοί υπολογιστές: «84713000».
β) Ο αντισυμβαλλόμενος είναι υποκείμενος στο φόρο με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των
εισροών του.
γ) Αφορούν παραδόσεις αγαθών που έχουν τόπο φορολογίας το εσωτερικό της Χώρας και δεν
απαλλάσσονται ή δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. βάσει λοιπών διατάξεων του Κώδικα Φ.Π.Α.

Για τις παραδόσεις αγαθών που δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις θα εφαρμόζονται
οι γενικές διατάξεις.

[...]».

• Απαντ. 1,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Είναι προφανές πως έχει γίνει μπέρδεμα εδώ:

Ο shrewdness εάν υπόκειται σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών του και συνεπώς δεν θα κληθεί να καταβάλει τον ΦΠΑ τού λάπτοπ. Το ότι έχει έσοδα χωρίς ΦΠΑ δεν σημαίνει κάτι, αφού είναι σε κανονικό καθεστώς — απλώς αν τον ΦΠΑ των δαπανών του τον είχε καταβάλει τότε θα 'βγαινε και πιστωτικός.

Εάν κάποιος δεν υπόκειται σε κανονικό καθεστώς αλλά σε απαλλασσόμενο (γιατροί, απαλλασσόμενες μικρές επιχειρήσεις <10k€, αγρότες ειδικού καθεστώτος, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία κ.ά.) τότε είναι που δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών του, κι άρα ή δεν αγοράζει εξαρχής με το 39Α, ή τον αποδίδει με την περιοδική του.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Παιδια καλησπερα.Παλαιοτερα ειχα δημιουργησει κωδικους αλλα εκανα ανακληση γιατι τους ξεχασα.Τωρα παω να δημιουργησω καινουριο και μου βγαζει μηνυμα σφαλμα οτι ο κωδικος εισοδου υπαρχει ηδη ενω τον εκανα ανακληση.Τι ακριβως φταιει?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

προσπάθησα να κάνω μια αγορά μέσω σκρουτζ και γράφει το παρακάτω

Να ορίσεις έναν τουλάχιστον εκπρόσωπο (υποχρεωτικό ακόμη και για αυτοαπασχολούμενους)

Να δημιουργήσεις κωδικούς μιας χρήσης για τον εκπρόσωπο που έχεις ορίσει

τι ακριβώς είναι αυτός ο εκπρόσωπος και ποιον θα έπρεπε να βάλω ως εκπρόσωπο;

Επεξ/σία από kover
Δημοσ.

10 minutes ago, kover said:

προσπάθησα να κάνω μια αγορά μέσω σκρουτζ και γράφει το παρακάτω

Να ορίσεις έναν τουλάχιστον εκπρόσωπο (υποχρεωτικό ακόμη και για αυτοαπασχολούμενους)

Να δημιουργήσεις κωδικούς μιας χρήσης για τον εκπρόσωπο που έχεις ορίσει

τι ακριβώς είναι αυτός ο εκπρόσωπος και ποιον θα έπρεπε να βάλω ως εκπρόσωπο;

Διαβασε τις οδηγιες της ΑΑΔΕ

https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikes-ypiresies/fpa/yperesia-arthroy-39a

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Soulis_Maritsas είπε

Διαβασε τις οδηγιες της ΑΑΔΕ

https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikes-ypiresies/fpa/yperesia-arthroy-39a

τις έχω διαβάσει και δεν κατάλαβα ποιος θα έπρεπε να είναι ο εκπρόσωπος μου. μπορώ να βάλω απλά την κοπέλα μου ή τον λογιστή;

Δημοσ.
5 minutes ago, kover said:

τις έχω διαβάσει και δεν κατάλαβα ποιος θα έπρεπε να είναι ο εκπρόσωπος μου. μπορώ να βάλω απλά την κοπέλα μου ή τον λογιστή;

Τον εαυτο σου βαλε. Εμου του ιδιου που λεμε

• Moderators
Δημοσ.
20 ώρες πριν, kover είπε

Aν εχεις ατομικη, θα σου κανει prompt η εφαρμογη να θεσεις τον  εαυτο σου.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

καλησπερα

θελω να αγορασω κινητο απο τα public με τιμολογιο που ομως το αφμ δεν ανηκει σε μενα αλλα σε φιλο μου. γνωριζει καποιος αν θα μου ζητηθει κατι εκτος αυτου απο το καταστημα για να μου κοψει το τιμολογιο ?

Δημοσ.
1 ώρα πριν, kar1 είπε

καλησπερα

θελω να αγορασω κινητο απο τα public με τιμολογιο που ομως το αφμ δεν ανηκει σε μενα αλλα σε φιλο μου. γνωριζει καποιος αν θα μου ζητηθει κατι εκτος αυτου απο το καταστημα για να μου κοψει το τιμολογιο ?

Δύο φορές που αγόρασα με τιμολόγιο, ζήτησαν μόνο το αφμ. Τίποτα άλλο, ούτε μια ταυτότητα. Με λίγα λόγια μπάχαλο, οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει απλά δίνοντας ένα αφμ.

• Like 1
Δημοσ.

Η ευκολια του skroutz δεν υπαρχει. Απλα βαζω ΑΦΜ και αφαιρει αυτοματα φπα απο tablet κινητα κονσολες τεραστιο θετικο. Θελει και νουμερο απο το aadee τιμολογια και σε 5 λεπτα εισαι ετοιμος. Ουτε χαρτια ουτε τιποτα απλα το αφμ. Εχει κατι κολο καταστηματα ζητανε 10 χαρτια προφανως και να τους τα δωσεις κανουν 1 μηνα για ελεγχο σου λενε θα βαρεθει δεν μπορει. Οι κλασικοι που εχουν τιμη με τιμολογιο και χωρις ουτε καν αποδειξη εχουν φυγει τα περισσοτερα απο skroutz το bestprice τα εχει κρατησει και γινεται χαμος. 

• Like 1
Δημοσ.

Παρτε μεσω πλατφορμας σκρουτζ παιδια και ας ειναι λιγα ευρω παραπανω. Το δοκιμασα και εγω και γλιτωσα τις λαμογιές των μικρομαγαζων.

Δημοσ.
10 ώρες πριν, Arkin είπε

Η ευκολια του skroutz δεν υπαρχει. Απλα βαζω ΑΦΜ και αφαιρει αυτοματα φπα απο tablet κινητα κονσολες τεραστιο θετικο. Θελει και νουμερο απο το aadee τιμολογια και σε 5 λεπτα εισαι ετοιμος. Ουτε χαρτια ουτε τιποτα απλα το αφμ. Εχει κατι κολο καταστηματα ζητανε 10 χαρτια προφανως και να τους τα δωσεις κανουν 1 μηνα για ελεγχο σου λενε θα βαρεθει δεν μπορει. Οι κλασικοι που εχουν τιμη με τιμολογιο και χωρις ουτε καν αποδειξη εχουν φυγει τα περισσοτερα απο skroutz το bestprice τα εχει κρατησει και γινεται χαμος. 

το ιδιο το skroutz θελει μονο ΑΦΜ? διοτι στις εξηγησεις γραφει άλλα.

ειχα αγορασει ενα λαπτοπ απο ενα σκρουτζομαγαζο  μονο με ΑΦΜ. τωρα που βλεπω ενα κινητο το εχει σαραντα ευρω παραπανω το ιδιο καταστημα απο τα υπολοιπα. Ενω απο το πρωτο που στελνει μονο με skroutz το σκεφτομαι αν θα μπω σε διαδικασια με τα χΑΡτια της ααδεε

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...