XyloKain Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Ας μου απαντήσει καποιος σε αυτο. Πηγα να παρω κινητό στον γερμανο Αξια 1150, φπα 24% Το 24% του ποσου αυτου ειναι 1150×0.24=276 αρα τελικη τιμη 874€ Ομως εδω το υπολογιζουν σαν 1150÷1.24=927€ Το ιδιο και σε υπολογιστή φπα online. Ομως το 24% του 1150 ειναι 276. Ας μου το εξηγησει καποιος παρακαλω Εν τέλει το πηρα το κινητο. Τιμη μοναδας λεει 1087 με μια εκπτωση 14,83%. Τον ΦΠΑ θα τον πληρωσω εγω στο τελος, ετσι δεν παει; αρα το πηρα και πιο ακριβά το κινητό απο οσο εκανε αρχικα
Zazula Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 7 λεπτά πριν, XyloKain είπε Ας μου απαντήσει καποιος σε αυτο. Πηγα να παρω κινητό στον γερμανο Αξια 1150, φπα 24% Το 24% του ποσου αυτου ειναι 1150×0.24=276 αρα τελικη τιμη 874€ Ομως εδω το υπολογιζουν σαν 1150÷1.24=927€ Το ιδιο και σε υπολογιστή φπα online. Ομως το 24% του 1150 ειναι 276. Ας μου το εξηγησει καποιος παρακαλω Η απάντηση είναι πως το ποσό που βλέπεις περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% πάνω σε μια αξία — την αξία αυτή εσύ αναζητάς. Η αξία αυτή, έστω Χ, μαζί με τον 24% ΦΠΑ, δηλ. με το 0,24Χ, δίνει τελικά το πληρωτέο — το 1150, στην περίπτωσή σου. Άρα Χ + 0,24Χ = 1150 κι επομένως το Χ = 1150 / 1,24. Βλ. κ. τι είχα γράψει συναφώς παλιότερα: Στις 6/4/2021 στις 1:00 ΜΜ, Zazula είπε Η αποφορολόγηση όταν το ποσοστό ΦΠΑ είναι 24% γίνεται με διαίρεση με το 1,24 (ή γενικά, για κάθε συντελεστή ΦΠΑ, με 1+ΦΠΑ/100). Η διαίρεση με το 1,24 ταυτίζεται με πολλαπλασιασμό με το 1/1,24 το οποίο ισούται με 0,80645 — που είναι ίσο με 1–0,19355. Με άλλα λόγια, είναι σαν να εφαρμόζεις στην τελική τιμή μείωση κατά 19,355%.
XyloKain Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 7 λεπτά πριν, Zazula είπε Η απάντηση είναι πως το ποσό που βλέπεις περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% πάνω σε μια αξία — την αξία αυτή εσύ αναζητάς. Η αξία αυτή, έστω Χ, μαζί με τον 24% ΦΠΑ, δηλ. με το 0,24Χ, δίνει τελικά το πληρωτέο — το 1150, στην περίπτωσή σου. Άρα Χ + 0,24Χ = 1150 κι επομένως το Χ = 1150 / 1,24. Βλ. κ. τι είχα γράψει συναφώς παλιότερα: Επειδη ειναι οτι πιο λογικό εχω δει και εψαχνα 2 ωρες εξω απο τον γερμανο, τηλεφωνα σε λογιστες, ίντερνετ και ακρη δεν εβγαλα. Τελικά τον φπα θα τον πληρώσω εγω στην εφορια; και θα είναι στην αξία προϊόντος που γράφει το τιμολόγιο (1087€ + 24%) ; Οπως και να εχει ευχαριστώ για την απαντηση αληθεια
Zazula Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 3 λεπτά πριν, XyloKain είπε Επειδη ειναι οτι πιο λογικό εχω δει και εψαχνα 2 ωρες εξω απο τον γερμανο, τηλεφωνα σε λογιστες, ίντερνετ και ακρη δεν εβγαλα. Τελικά τον φπα θα τον πληρώσω εγω στην εφορια; και θα είναι στην αξία προϊόντος που γράφει το τιμολόγιο (1087€ + 24%) ; Οπως και να εχει ευχαριστώ για την απαντηση αληθεια Παρένθεση: Προφανώς πήρες κι άλλα πράγματα στο ίδιο τιμολόγιο βάσει του άρθρου 39Α, διότι γράφεις 1087€ (αντί για 927,42€). Στο Φ2 με το οποίο δηλώνεις τον ΦΠΑ η αγορά αυτή θα καταγραφεί ως πράξη λήπτη, δηλαδή δεν θα βγάλει άμεσα πληρωτέο ΦΠΑ από μέρους σου. Για να καταβάλει κάποιος μέρος αυτού του ΦΠΑ θα πρέπει είτε να υπάγεται σε μικτό καθεστώς ΦΠΑ κι άρα να πάει με pro rata, είτε να πωλήσει το είδος προτού αυτό έχει αποσβεστεί πλήρως.
XyloKain Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 16 λεπτά πριν, Zazula είπε Παρένθεση: Προφανώς πήρες κι άλλα πράγματα στο ίδιο τιμολόγιο βάσει του άρθρου 39Α, διότι γράφεις 1087€ (αντί για 927,42€). Στο Φ2 με το οποίο δηλώνεις τον ΦΠΑ η αγορά αυτή θα καταγραφεί ως πράξη λήπτη, δηλαδή δεν θα βγάλει άμεσα πληρωτέο ΦΠΑ από μέρους σου. Για να καταβάλει κάποιος μέρος αυτού του ΦΠΑ θα πρέπει είτε να υπάγεται σε μικτό καθεστώς ΦΠΑ κι άρα να πάει με pro rata, είτε να πωλήσει το είδος προτού αυτό έχει αποσβεστεί πλήρως. Εν τελει 927€ πληρωσα αλλα αξια λεει 1087€ και μια έκπτωση 14,83%. Δεν βγαζω ακρη αληθεια, ξινο μου το βγαλαν Τιμολογιο: https://ibb.co/vdXD7BQ
Zazula Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 3 λεπτά πριν, XyloKain είπε Εν τελει 927€ πληρωσα αλλα αξια λεει 1087€ και μια έκπτωση 14,83%. Δεν βγαζω ακρη αληθεια, ξινο μου το βγαλαν Τιμολογιο: https://ibb.co/vdXD7BQ Απλώς η αρχική τιμή ήταν 1349€ και το είχαν σε προσφορά –200€, κι έτσι προέκυπτε το 1149€ που το είδες εσύ, και το οποίο αποφορολογημένο βγάζει 926,61€.
AggTs Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Καλησπερα στη παρεα, Επειδη ειμαι μπερδεμενος και ασχετος ταυτοχρονα, θα ηθελα οποιος γνωριζει και εχει την υπομονη να με διαφωτισει. Για να κοπει τιμολιο υπαρχουν δυο κατηγοριες; Αυτοι που εχουν αμεση εκππωση επι τοπου και αυτοι που πληρωνουν ολοκλητο το ποσο και τους επιστρεφεται αργοτερα; Και αν ναι πως μπορω να δω οη επιχειρηση αυτη-ελευθερος επαγγελματιας αυτος αν μπορει να λαβει αμεση εκτπωση;;;
Zazula Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2021 16 ώρες πριν, AggTs είπε Καλησπερα στη παρεα, Επειδη ειμαι μπερδεμενος και ασχετος ταυτοχρονα, θα ηθελα οποιος γνωριζει και εχει την υπομονη να με διαφωτισει. Για να κοπει τιμολογιο υπαρχουν δυο κατηγοριες; Αυτοι που εχουν αμεση εκπτωση επι τοπου και αυτοι που πληρωνουν ολόκληρο το ποσο και τους επιστρεφεται αργοτερα; Και αν ναι πως μπορω να δω οη επιχειρηση αυτη-ελευθερος επαγγελματιας αυτος αν μπορει να λαβει αμεση εκτπωση;;; Άμεση έκπτωση έχουν όσοι είναι ενταγμένοι σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Αυτοί που πληρώνουν ολόκληρο το ποσό είναι όσοι είναι απαλλασσόμενοι ΦΠΑ, και ο ΦΠΑ που καταβάλλουν στο τιμολόγιο αποτελεί κι αυτός για αυτούς δαπάνη, αφού δεν θα τον συμψηφίσουν με έκπτωση ΦΠΑ στο μέλλον. Εάν κάποιος είναι ενταγμένος σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1150/2017 δεν μπορεί να αγοράσει αυτά τα είδη με ΦΠΑ στο τιμολόγιο και να ζητήσει επιστροφή του κατόπιν. Κανείς μπορεί να ελέγξει το καθεστώς ΦΠΑ του, για το αν δηλαδή είναι ενταγμένος στο κανονικό ή όχι, εδώ: https://www.plaisio.gr/taxexemptioncheck 1
di maria kun Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2021 παιδες καλησπερα μια ερωτηση. Αρχικα να πω πως στο παρελθον καναμε την διαδικασια για smartphone και λαπτοπ αλλα τωρα μπορω να αγορασω με φοροαπαλλαγη κονσολα ΚΑΙ για ιχθυοπωλειο?? Μεχρι τωρα ειχα την εντυπωση οτι το προιον που παιρνουμε ειναι αναγκαιο να χρησιμοποιηθει στα πλαισια της εργασιας του καταστηματος,πχ ενα τηλεφωνο να καλεις συνεργατες η ενα λαπτοπ να χρησιμοποιεις εξελ,αρα υπεθεσα πως σε ενα ιχθυοπωλειο δεν γινεται να αγορασεις μια κονσολα αλλα ενας φιλος μου ειπε πως α)μπορεις να αγορασεις μια κονσολα με την λογικη οτι την κανεις δωρο σε πελατη και β)οτι μπορεις να αγορασεις ενα συστημα(στη προκειμενη περιπτωση ενα xbox η ενα switch)εφοσον εχει καρτα δικτυου(που εχουν)ωστε να εχεις προσβαση στο νετ,αυτο λεει αρκει. Τελικα ισχυει αυτο το παραθυρακι?μπορει να επιβεβαιωσει καποιος?? ξαναλεω για επιχειρηση με τελειως ακυρη εργασια οχι τυπου ιντερνετ καφε που τα αγοραζουν κανονικα για να τα εκμεταλευτουν
Zazula Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2021 3 ώρες πριν, di maria kun είπε παιδες καλησπερα μια ερωτηση. Αρχικα να πω πως στο παρελθον καναμε την διαδικασια για smartphone και λαπτοπ αλλα τωρα μπορω να αγορασω με φοροαπαλλαγη κονσολα ΚΑΙ για ιχθυοπωλειο?? Μεχρι τωρα ειχα την εντυπωση οτι το προιον που παιρνουμε ειναι αναγκαιο να χρησιμοποιηθει στα πλαισια της εργασιας του καταστηματος,πχ ενα τηλεφωνο να καλεις συνεργατες η ενα λαπτοπ να χρησιμοποιεις εξελ,αρα υπεθεσα πως σε ενα ιχθυοπωλειο δεν γινεται να αγορασεις μια κονσολα αλλα ενας φιλος μου ειπε πως α)μπορεις να αγορασεις μια κονσολα με την λογικη οτι την κανεις δωρο σε πελατη και β)οτι μπορεις να αγορασεις ενα συστημα(στη προκειμενη περιπτωση ενα xbox η ενα switch)εφοσον εχει καρτα δικτυου(που εχουν)ωστε να εχεις προσβαση στο νετ,αυτο λεει αρκει. Τελικα ισχυει αυτο το παραθυρακι?μπορει να επιβεβαιωσει καποιος?? ξαναλεω για επιχειρηση με τελειως ακυρη εργασια οχι τυπου ιντερνετ καφε που τα αγοραζουν κανονικα για να τα εκμεταλευτουν Καταρχάς δεν είναι (τεχνικά μιλώντας) «φοροαπαλλαγή», αλλά τέλος πάντων. Για το δώρο, δεν ξέρω από πού παίρνουν αυτοί που σου το είπαν λογιστικές συμβουλές και το υποστηρίζουν — προφανώς από κανέναν που να γνωρίζει λογιστικά: Στις 8/9/2021 στις 8:31 ΠΜ, Zazula είπε Τα δώρα προς πελάτες αναγνωρίζονται ως δαπάνη με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ όταν η αξία τους προ ΦΠΑ είναι έως 10€. Σε δώρα μεγαλύτερης αξίας η επιχείρηση αποδίδει κανονικά τον ΦΠΑ καθότι δεν υπάρχει δικαίωμα έκπτωσης. (Είναι και ακόμη τρεις προϋποθέσεις που πρέπει όλες να ισχύουν σωρευτικά, προκειμένου να αναγνωριστεί από πλευράς ΦΠΑ ένα δώρο που δεν το εμπορεύεται μια συγκεκριμένη επιχείρηση, προς τους πελάτες της, αλλά παρέλκουν.) Τώρα όσον αφορά τη χρήση μιας κονσόλας μ' ένα χι κόστος για έναν ρόλο για τον οποίον ο οποιοσδήποτε θα καλυπτόταν με τον δωρεάν εξοπλισμό που προσφέρουν οι πάροχοι (κι αν/όταν δεν καλύπτονται, αγοράζουν έναν ομοειδή καλύτερης ποιότητας κι όχι να πάνε να κάνουν repurposing ένα ακριβό device διαφορετικού βασικού προορισμού), εννοείται πως ο έλεγχος των πραγματικών περιστατικών θα ήταν το κριτήριο για την αποδοχή ή όχι της χρήσης του με δικαίωμα έκπτωσης στον ΦΠΑ — αλλά σιγά μην μπαίναμε καν στη διαδικασία. Διότι ένα Φ2 φεύγει (ακόμη) με την υπογραφή έστω και του επιχειρηματία —διότι σιγά μην έβαζε στοιχειωδώς σοβαρός λογιστής υπογραφή σε Φ2 με τέτοια τέρατα, να παίζει την επαγγελματική του υπόσταση για τους εξυπνακισμούς του καθενός— αλλά το Ε3 θέλει υποχρεωτικά υπογραφή λογιστή, κι όλα αυτά θα πάνε μια αναμορφωσάρα που θα 'ναι όλη δική του — κι ο επιχειρηματίας δεν θα καταλάβει και τίποτα (στο κλασικό στιλ «Ναι, ναι, πανέξυπνο αυτό που σκέφτηκες, μεγάλε — θεϊκό!»... κι από μέσα του «άσε μας κουκλίτσε μου — από δω πάν' κι άλλοι»). 2
spahar Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2021 Θα κάνω μια ερώτηση που έχει απαντηθεί, απλά παίρνω δύο γνώμες από λογιστές που λένε το αντίθετο για το θέμα του ΦΠΑ στα κινητά κτλ. Ο πρώτος λέει ότι δεν πληρώνω το ΦΠΑ στο κατάστημα και τέλος, δεν πληρώνω ΦΠΑ (το περνάει και σαν εισροή και σαν εκροή στη δήλωση του ΦΠΑ και μηδενίζεται, στο πιο τεχνικό κομμάτι). Ο δεύτερος υποστηρίζει ότι δεν πληρώνω το ΦΠΑ στο μαγαζί, αλλά το αποδίδω εγώ στο κράτος (δηλαδή για ένα κινητό 124€, δίνω στο μαγαζί τα 100€ και τα άλλα 24€ τα αποδίδω στο κράτος - το δηλώνω μόνο ως εισροή; κάτι τέτοιο). Από ότι βλέπω και εδώ υποστηρίζετε το πρώτο σενάριο (ότι δεν πληρώνω το ΦΠΑ). Αυτό που με κολλάει με την άποψη του 2ου είναι ότι σε αρκετά άρθρα για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέρουν ότι "ο τελικός αγοραστής αποδίδει το ΦΠΑ". Εγώ δεν είμαι ο τελικός αγοραστής;
Zazula Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, spahar είπε Θα κάνω μια ερώτηση που έχει απαντηθεί, απλά παίρνω δύο γνώμες από λογιστές που λένε το αντίθετο για το θέμα του ΦΠΑ στα κινητά κτλ. Ο πρώτος λέει ότι δεν πληρώνω το ΦΠΑ στο κατάστημα και τέλος, δεν πληρώνω ΦΠΑ (το περνάει και σαν εισροή και σαν εκροή στη δήλωση του ΦΠΑ και μηδενίζεται, στο πιο τεχνικό κομμάτι). Ο δεύτερος υποστηρίζει ότι δεν πληρώνω το ΦΠΑ στο μαγαζί, αλλά το αποδίδω εγώ στο κράτος (δηλαδή για ένα κινητό 124€, δίνω στο μαγαζί τα 100€ και τα άλλα 24€ τα αποδίδω στο κράτος - το δηλώνω μόνο ως εισροή; κάτι τέτοιο). Από ότι βλέπω και εδώ υποστηρίζετε το πρώτο σενάριο (ότι δεν πληρώνω το ΦΠΑ). Αυτό που με κολλάει με την άποψη του 2ου είναι ότι σε αρκετά άρθρα για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέρουν ότι "ο τελικός αγοραστής αποδίδει το ΦΠΑ". Εγώ δεν είμαι ο τελικός αγοραστής; Το πρώτο ισχύει για όσους είναι ενταγμένους σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και δεν έχουν pro rata με απαλλασσόμενες πράξεις — είναι η λεγόμενη «πράξη λήπτη». Το δεύτερο ισχύει για όσους είναι σε απαλλασσόμενο καθεστώς ΦΠΑ και (εν μέρει) για όσους έχουν pro rata και για όταν διενεργούν αυτοπαράδοση προ πλήρους αποσβέσεως. Επεξ/σία 3 Νοεμβρίου 2021 από Zazula 1
dazoo Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2021 Παιδιά, το καθεστώς απαλλαγής ΦΠΑ ισχύει όπως θέλει το κάθε κατάστημα? Πήγα να αγοράσω ηλεκτρονικά ένα κινητό απο γνωστό κατάστημα. Τιμή που έγραφε στην σελίδα: 899,90. Κάνω ηλεκτρονικά την παραγγελία. (Αφού έχω συννενοηθεί και τηλεφωνικά μαζί τους.) Μου έρχεται το mail, στέλνω τα στοιχεία που χρειάζονται για την απαλλαγή, και μου ζητάνε 725.73 + 6 ευρώ μεταφορικά = 731.7 τελική. Αφού έκανα την κατάθεση και απέστειλλα το αποδεικτικό, με παίρνουν τηλ. και μου λένε πως το ποσό τελικά δεν είναι αυτό, αλλά είναι 775.15, λόγω λέει ότι ο τόπος αποστολής υπάγεται σε μειωμένο ΦΠΑ. Ναι, λέω μα θα ήταν μειωμένο ΦΠΑ έαν ζήταγα απλή έκδοση τιμολογίου και όχι απαλλαγή. Απαλλαγή = 0 ΦΠΑ. Εντωμεταξύ απο www.ypologismosfpa.com εαν κάνω την αποφορολόγιση και τον υπολογισμό μετά το 17% πάλι δεν συμφωνεί το ποσό τους. Σε άλλο κατάστημα που ρώτησα μου είπαν κανονικά την τιμή που έχουν στην σελίδα τους, αφαιρώντας εντελώς το ΦΠΑ και προσθέτοντας το κόστος το μεταφορικών. Τους επισήμανα και ότι είναι για επαρχία με μειωμένο ΦΠΑ, και με διαβεβαίωσαν πως δεν έχει να κάνει, αφού αφαιρείτε ο ΦΠΑ! Τελικά τι ισχύει?
georgioskio Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Παιδια μια ερωτηση….Τελικα γλιτωνει κανεις το ΦΠΑ ή οχι σε αγορα για την εταιρεια με αποφορολογηση;;; Για να γινω πιο σαφης…Την ωρα που αγοραζεις το κινητο ναι δεν πληρωνεις ΦΠΑ…Ομως μετα το πληρωνεις στην ουσια μεσω της εταιρειας σου με τους συμψηφισμούς των εσοδων εξοδων;;Δηλ στην ουσια δεν το πληρωνεις εσυ σαν πολιτης αλλα το πληρωνει η επιχειρηση σου;;Ή το γλιτωνεις τελειως;; Επεξ/σία 17 Δεκεμβρίου 2021 από georgioskio
greekboy Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2022 καμια προσφατη εμπειρια απο καταστημα skroutz/bestprice που να κοβει τιμολογιο?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα