Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
6 ώρες πριν, vasilismf είπε

θελω να αγορασω ενα κινητο χωρις φπα, αλλα να το πληρωσω με την προσωπική μου καρτα για να κανω δόσεις. Στο πλαισιο μου λενε οτι η πιστωτικη πρεπει να ειναι στο ονομα της επιχείρησης :huh::huh:, στο κοτσοβολο μου λεει εγω δεν εχω θεμα στην παιρναω αλλα δες αν το εγκρίνει ο λογιστης σου, ;) στο Public μου λενε ναι αμε γινεται! :D:D Εν τελει εσεις τι εχετε κανει αν εχετε βρεθει σε παρομοιο περιστατικο. 

Εγώ ξέρω ότι πρέπει να είναι το όνομα της επιχείρησης. Πρακτικά, πρόβλημα ΙΣΩΣ έχεις μόνο σε περίπτωση ελέγχου. Δε στο προτείνω βέβαια.

• Like 1
  • Απαντ. 1,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Εάν η επιχείρηση είναι μονοπροσωπη, θεωρητικά μπορείς να πεις ότι "δανεισες χρήματα στην επιχείρηση".

Στο λέω εκ πείρας από φίλο που διατηρεί μονοπροσωπη εταιρεία στο εξωτερικό και όταν δεν έχει χρήματα η εταιρεία, κάνει αυτό το πράγμα.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, vasilismf είπε

θελω να αγορασω ενα κινητο χωρις φπα, αλλα να το πληρωσω με την προσωπική μου καρτα για να κανω δόσεις. Στο πλαισιο μου λενε οτι η πιστωτικη πρεπει να ειναι στο ονομα της επιχείρησης :huh::huh:, στο κοτσοβολο μου λεει εγω δεν εχω θεμα στην παιρναω αλλα δες αν το εγκρίνει ο λογιστης σου, ;) στο Public μου λενε ναι αμε γινεται! :D:D Εν τελει εσεις τι εχετε κανει αν εχετε βρεθει σε παρομοιο περιστατικο. 

Έχοντας ατομική επιχείρηση μπορώ να σου πω ότι χρησιμοποίησα μια απλή πιστωτική στο όνομα μου, για να κάνω δόσεις στα public. Ποτέ δεν ελέγχθηκε από μέρους τους.

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, christakos07 είπε

Έχοντας ατομική επιχείρηση μπορώ να σου πω ότι χρησιμοποίησα μια απλή πιστωτική στο όνομα μου, για να κάνω δόσεις στα public. Ποτέ δεν ελέγχθηκε από μέρους τους.

Το θέμα δεν είναι αν θα το ελέγξει η επιχείρηση, δεν είναι και υποχρεωμένη. Το θέμα είναι τι γίνεται σε έλεγχο της εφορίας.

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, alexiko είπε

Το θέμα δεν είναι αν θα το ελέγξει η επιχείρηση, δεν είναι και υποχρεωμένη. Το θέμα είναι τι γίνεται σε έλεγχο της εφορίας.

Ας γίνει.

Δηλαδή αν πλήρωνα με μετρητά ήμουν εντάξει, αλλά η πιστωτική κάρτα στο όνομα μου είναι το πρόβλημα.

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, christakos07 είπε

Ας γίνει.

Δηλαδή αν πλήρωνα με μετρητά ήμουν εντάξει, αλλά η πιστωτική κάρτα στο όνομα μου είναι το πρόβλημα.

Σωστά. Όσους λογιστές έχω ρωτήσει το ίδιο μου έχουν πει. Αν υπάρχει κάποια άλλη άποψη ευχαρίστως να την κουβεντιάσουμε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, alexiko είπε

Σωστά. Όσους λογιστές έχω ρωτήσει το ίδιο μου έχουν πει. Αν υπάρχει κάποια άλλη άποψη ευχαρίστως να την κουβεντιάσουμε.

Τέρατα αμάθειας είναι και οι λογιστές.

Το ΦΕΚ πάντως, θα ήταν προτιμότερο.

Επεξ/σία από christakos07
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, christakos07 είπε

Το ΦΕΚ πάντως, θα ήταν προτιμότερο.

Οποιοδήποτε στοιχείο υπάρχει είναι ευπρόσδεκτο νομίζω όλοι θελουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δημοσ.
10 hours ago, vasilismf said:

Ό,τι να ναι ο καθένας. Εμένα ο Κωτσόβολος μου χε πει ότι δεν γίνεται αυτό π.χ. Είναι πολύ μπερδεμένη η κατάσταση. Τόσο, που κυριολεκτικά κανένας δεν έχει μια απάντηση

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
56 λεπτά πριν, Kostasspil είπε

Ό,τι να ναι ο καθένας. Εμένα ο Κωτσόβολος μου χε πει ότι δεν γίνεται αυτό π.χ. Είναι πολύ μπερδεμένη η κατάσταση. Τόσο, που κυριολεκτικά κανένας δεν έχει μια απάντηση

Όλο αυτό οφείλεται στο οτί ο νόμος αφήνει στην ευχέρεια του πωλητή να κάνει τον έλεγχο για την ταυτοποίηση του αγοραστή ως νόμιμου δικαιούχου.

Έτσι ο καθένας ζητάει το μακρύ του και το κοντό του στα πλαίσια αυτής της ταυτοποίησης...

Πάντως αγορά κινητού τηλεφώνου με απαλλαγή ΦΠΑ και πληρωμή με μετρητά δεν δικαιολογείται (απαιτείται κατ' ελάχιστον κατάθεση του ποσού).

Επεξ/σία από agnostos13
  • Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Γενικα εχει πλακα το θεμα με τα τιμολόγια. Μίλησα στο τηλέφωνο με ένα κατάστημα προχθες, μου λενε θελουμε 14 ημέρες για να ελέγξουμε τα στοιχεια. Ο,τι να ναι δηλαδή  😅

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Kostasspil είπε

στο πλαισιο ρωτησα μια κοπελιτσα που μαλλον ηταν και καινουρια, αν πηγαινα σε κανα αλλο υπάλληλο παω στοιχημα οτι θα μου ελεγε οτι μια χαρα γινεται (σιγα μην χασουν το παραδακι) αλλα γενικα και με την εφορια αν πχ παρεις ενα κινητο των 550 ευρω που χωρις το φπα το πληρωσεις 450κατι και τα δωσεις μετρητα τι ελεγχο να σου κανει η εφορια?

Δημοσ.

Καλησπέρα ,

Είμαι εντελώς άσχετος ! 
θέτω τα εξής δεδομένα :

α) ελεύθερος επαγγελματίας σε τομέα μεταφράσεων

β) η δουλειά του ελεύθερου επαγγελματία είναι δεύτερη , η πρώτη είναι υπάλληλος γραφείου και καταβάλλονται από εκεί τα του εφκα και δίνονται στο ΙΚΑ 

γ) μηδενικά βιβλία εσόδων-εξόδων στα βιβλία για το κομμάτι του ελεύθερου επαγγελματία 

αξιζει και γίνεται λοιπόν να αγοραστεί μια κονσόλα καθαρά για λόγους διασκέδασης δίχως ΦΠΑ ; 
ή εν τέλη θα το πληρώσω στο τέλος του τριμήνου ; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 6/9/2021 στις 12:15 ΜΜ, DimJ Fot είπε

Εκανα ερευνα αλλα το θέμα ειναι λεπτο. Καποιος μπορει να πει το θελω για δωρο σε πελατη επειδη με προτιμησε και του εκοψα ακριβο τιμολογιο για κατασκευη eshop. Το θεμα ειναι αν δικαιολογειται στο τελος απο την εφορία ή θα φαμε στο κεφαλι το φπα μετα απο καιρο. Δεν υπαρχει καπου ομως κατι τρανταχτο ως απαντηση για να ξερουμε κ εμεις

Τα δώρα προς πελάτες αναγνωρίζονται ως δαπάνη με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ όταν η αξία τους προ ΦΠΑ είναι έως 10€. Σε δώρα μεγαλύτερης αξίας η επιχείρηση αποδίδει κανονικά τον ΦΠΑ καθότι δεν υπάρχει δικαίωμα έκπτωσης.

(Είναι και ακόμη τρεις προϋποθέσεις που πρέπει όλες να ισχύουν σωρευτικά, προκειμένου να αναγνωριστεί από πλευράς ΦΠΑ ένα δώρο που δεν το εμπορεύεται μια συγκεκριμένη επιχείρηση, προς τους πελάτες της, αλλά παρέλκουν.)

.

22 ώρες πριν, cacofonix-3 είπε

Εάν η επιχείρηση είναι μονοπροσωπη, θεωρητικά μπορείς να πεις ότι "δανεισες χρήματα στην επιχείρηση".

Στο λέω εκ πείρας από φίλο που διατηρεί μονοπροσωπη εταιρεία στο εξωτερικό και όταν δεν έχει χρήματα η εταιρεία, κάνει αυτό το πράγμα.

Δεν είναι «θεωρητική» η δυνατότητα ένας εταίρος ή ένας διαχειριστής να δώσει χρήματα στην εταιρεία του, αλλά σύννομη και πρακτικότατη (συνάμα δε και συχνότατη).

ΩΣΤΟΣΟ (κι αυτό είναι ένα ουσιωδέστατο «ωστόσο»), οφείλει να εγγραφεί ορθά η σχετική λογιστική κίνηση ΚΑΙ να αποδοθεί το προκύπτον Τέλος Χαρτοσήμου· το οποίο χαρτόσημο είναι 1,2% στην περίπτωση ταμειακής διευκόλυνσης και 2,4% στην περίπτωση δανείου. Αυτές οι δηλώσεις χαρτοσήμου έχουν πολύ σφιχτές ημερομηνίες για δήλωσή τους σε σχέση με τον χρόνο της μεταφοράς του ποσού και εάν κάποιος παραλείψει να τις υποβάλει τότε (πέρα από την επιβάρυνση 0,73% τον μήνα στο ποσό τού χαρτοσήμου, που ομολογουμένως είναι αμελητέα ως τάξη μεγέθους καθότι το τέλος χαρτοσήμου εν προκειμένω είναι μικρό ποσό) θα κληθεί να πληρώσει αυτοτελές πρόστιμο (ύψους 250€ στα απλογραφικά και 500€ στα διπλογραφικά) για κάθε τέτοια κίνηση που δεν δηλώθηκε για απόδοση ΤΧ.

Η μόνη εναλλακτική είναι η κατάθεση να αντιμετωπιστεί ως ποσό έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου για να μην έχει άμεσα ΤΧ, αλλά εντός της χρήσης και εύλογου χρονικού διαστήματος θα πρέπει η αύξηση αυτή του εταιρικού κεφαλαίου να υλοποιηθεί, και να καταβληθεί ο σχετικός Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου· ο ΦΣΚ είναι χαμηλότερος από τις εναλλακτικές για το ΤΧ, αλλά και πάλι είναι 1% — κι αν περάσει καιρός κι η αύξηση κεφαλαίου δεν διενεργηθεί, τότε ο έλεγχος θα το θεωρήσει εκ των πραγμάτων πράξη δανεισμού προς την εταιρεία, και θα το επιβαρύνει με ΤΧ 2,4% συν ό,τι πρόστιμα προκύπτουν. Πρόσθετη ουσιώδης σημείωση και το ότι αυτή η δυνατότητα έχει νόημα κατά βάση σε μονοπρόσωπες εταιρείες, διότι σε διμελείς και άνω (όπως και σε όλες τις προσωπικές και του ΑΚ, που εκ του νόμου δεν μπορούν να είναι μονοπρόσωπες) επάγει μεγάλη περιπλοκότητα και μπελά, καθότι θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους όλοι οι εταίροι ώστε να μην μεταβληθούν τα ποσοστά συμμετοχής.

.

21 ώρες πριν, christakos07 είπε

Φυσικά όταν έχουμε ατομική επιχείρηση τότε έχουμε και ταύτιση των δύο ιδιοτήτων (δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η ατομική επιχείρηση έχει τον ίδιο ΑΦΜ με το φυσικό πρόσωπο) και κανένα θέμα δεν τίθεται που το μέσο πληρωμής είναι στο όνομα του ατόμου που έχει την ατομική επιχείρηση — τα θέματα αρχίζουν να προκύπτουν όταν (α) άτομα με ατομική επιχείρηση κάνουν χρήση μέσων πληρωμής άλλων ατόμων, και (β) άτομα με εταιρεία κάνουν χρήση προσωπικών μέσων πληρωμής· για τη 2η περίπτωση έγραψα στην απάντησή μου πιο πάνω.

.

20 ώρες πριν, christakos07 είπε

Καλοί και κακοί επαγγελματίες υπάρχουν σε όλους τους κλάδους. Οι αγοραστές λογιστικών υπηρεσιών οφείλουν (στον εαυτό τους) να φροντίζουν ώστε να επιλέγουν καλούς και γνώστες.

17 ώρες πριν, stormrain είπε

Γενικα εχει πλακα το θεμα με τα τιμολόγια. Μίλησα στο τηλέφωνο με ένα κατάστημα προχθες, μου λενε θελουμε 14 ημέρες για να ελέγξουμε τα στοιχεια. Ο,τι να ναι δηλαδή  😅

Ορισμένοι το έχουν σύστημα ώστε να αποθαρρύνουν τις αγορές τού Άρθρου 39Α: 

Επεξ/σία από Zazula
  • Like 3
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...