Zazula Δημοσ. 10 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 10 Μαΐου 2021 Στις 8/5/2021 στις 2:29 ΠΜ, gasgounis είπε στους ορους αναφερεται οτι δεν ισχυει η επιστροφη "Για αγορές χονδρικής που πραγματοποιούνται με μειωμένο ή μηδενικό ΦΠΑ και από τους πελάτες Δημοσίου." Και φρονώ με αυτό πήραμε και την απάντηση στο ερώτημα γιατί κάποια Public να κόβουν κανονικό παραστατικό για μια πώληση του άρθρου 39Α στην οποία όμως βάζουν κανονικά τον ΦΠΑ κι εκδίδουν πιστωτικό στοιχείο ΦΠΑ αμέσως μετά. 1
torter10 Δημοσ. 25 Μαΐου 2021 Δημοσ. 25 Μαΐου 2021 Παιδιά καλησπέρα, προσπαθώ να κάνω μία αγορά με απαλλαγή ΦΠΑ μέσω της επιχείρησής μου από το you.gr. Έχω κανονικά κάνει έκδοση κωδικού μέσω του νομικού εκπρόσωπου της επιχείρησης, ωστόσο δεν μπορώ να καταλάβω πως θα λάβω το 6ψήφιο OTP που χρειάζομαι, ο λογιστής μου δεν έχει ιδέα. Πέρα από το προφανές (να αλλάξω λογιστή), τι μπορώ να κάνω;
Επισκέπτης Δημοσ. 25 Μαΐου 2021 Δημοσ. 25 Μαΐου 2021 26 λεπτά πριν, torter10 είπε Παιδιά καλησπέρα, προσπαθώ να κάνω μία αγορά με απαλλαγή ΦΠΑ μέσω της επιχείρησής μου από το you.gr. Έχω κανονικά κάνει έκδοση κωδικού μέσω του νομικού εκπρόσωπου της επιχείρησης, ωστόσο δεν μπορώ να καταλάβω πως θα λάβω το 6ψήφιο OTP που χρειάζομαι, ο λογιστής μου δεν έχει ιδέα. Πέρα από το προφανές (να αλλάξω λογιστή), τι μπορώ να κάνω; Να αλλάξουμε όλοι χώρα, ή να τους πάρουμε με τα τουφέκια.
Madrise Δημοσ. 31 Μαΐου 2021 Δημοσ. 31 Μαΐου 2021 Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζεται για το εξις: Αν αγοράσω ένα macbook με το άρθρο 39α και τον αλλο χρονο θέλω να το βάλω σε αγγελία και να πάρω το καινούριο, γίνεται η θα έχω θέμα;
Zazula Δημοσ. 31 Μαΐου 2021 Μέλος Δημοσ. 31 Μαΐου 2021 4 λεπτά πριν, Madrise είπε Αν αγοράσω ένα macbook με το άρθρο 39α και τον αλλο χρονο θέλω να το βάλω σε αγγελία και να πάρω το καινούριο, γίνεται η θα έχω θέμα; Γίνεται αλλά θα πρέπει (για ένα 12μηνο μετά, που ρωτάς εσύ) να το πουλήσεις στο 80% της τιμής κτήσης του και στο παραστατικό πώλησης να υπάρχει ο αντίστοιχος ΦΠΑ για να αποδοθεί στο κράτος. Μπορεί να αναγνώρισες φορολογικά ολόκληρη τη δαπάνη (αν ήταν <1,5 k€), αλλά το κράτος θέλει να εισπράξει το μέρος εκείνο του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην αναπόσβεστη αξία που θα έμενε με τη λογιστική (κι όχι τη φορολογική) βάση για τις αποσβέσεις με τον αντίστοιχο συντελεστή για τη συγκεκριμένη κατηγορία (που είναι 20% ετησίως για Η/Υ και λογισμικό).
Επισκέπτης Δημοσ. 31 Μαΐου 2021 Δημοσ. 31 Μαΐου 2021 1 ώρα πριν, Madrise είπε Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζεται για το εξις: Αν αγοράσω ένα macbook με το άρθρο 39α και τον αλλο χρονο θέλω να το βάλω σε αγγελία και να πάρω το καινούριο, γίνεται η θα έχω θέμα; Θεωρητικα θα πρέπει να δείξεις ότι πούλησες το πάγιο. Στον ένα χρόνο κάνει απόσβεση 20% εκτός αν το δείξει διαφορετικά ο λογιστής σου
agnostos13 Δημοσ. 31 Μαΐου 2021 Δημοσ. 31 Μαΐου 2021 5 ώρες πριν, Madrise είπε Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζεται για το εξις: Αν αγοράσω ένα macbook με το άρθρο 39α και τον αλλο χρονο θέλω να το βάλω σε αγγελία και να πάρω το καινούριο, γίνεται η θα έχω θέμα; Μίλα με το λογιστή σου.
Επισκέπτης Δημοσ. 3 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) Στις 1/3/2021 στις 9:00 ΜΜ, paredwse είπε Αγόρασα πρόσφατα κινητό και tablet μέσω του Καλαθιού του Σκρουτζ και η εμπειρία είναι εξαιρετική. 1. Έβαλα το ΑΦΜ μου και έβγαλε αμέσως τα στοιχεία μου στα αντίστοιχα πεδία (προφανώς μέσω διασύνδεσης με ΑΑΔΕ). 2. Ζήτησε ταυτότητα νομίμου εκπροσώπου (είμαι εγώ) και επαληθεύθηκε. 3. Ζήτησε OTP (one-time passcode) από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ για την υπηρεσία του άρθρου 39Α. Άνοιξα την εφαρμογή, δημιούργησα OTP και το έβαλα στο πεδίο. 4. Αφαιρέθηκε αυτόματα ο ΦΠΑ από την τιμή στο καλάθι και χρεώθηκε η κάρτα μου. 5. Παρέλαβα το κινητό (το tablet ήταν σε άλλη παραγγελία, το περιμένω αύριο-μεθαύριο) με το τιμολόγιο μέσα. Να πω κι εγώ, πως ξόδεψα χρόνο ψάχνοντας ποιο μαγαζί θα με βολέψει με τα δικαιολογητικά, λίγο ξενέρωνα με όλα αυτά που ζητούσαν, μετά έψαχνα ποια μαγαζιά δέχονται τον Κωδικό Μίας Χρήσης για πιο απλή διαδικασία... μετά έβλεπα πως έχει αναμονή για να μου πουν τελικό ποσό και να το καταθέσω μέσω τράπεζας... πφφ... Τζάμπα κόπος! Έχοντας ετοιμάσει τους σχετικούς κωδικούς από την ΑΑΔΕ*, με το καλάθι του skroutz έγινε η παραγγελία σε 2', βάζοντας απλά το ΑΦΜ τα στοιχεία επιχείρησης εμφανίστηκαν σε κλάσματα δευτερολέπτου και επιβεβαιώθηκε άμεσα πως δικαιούμαι την αφαίρεση ΦΠΑ, έστειλα το πακέτο και στο σπίτι από όπου δουλεύω τελευταία (έλεος με αυτούς που γράφανε πως πρέπει η παραγγελία να πάει αυστηρά στην έδρα της επιχείρησης) πλήρωσα άμεσα με κάρτα (συνδεδεμένη με τον επαγγελματικό λογαριασμό βέβαια, όχι πως φάνηκε να έχει σημασία όμως) κι όχι με κατάθεση που και έξοδα μπορεί να έχει αναλόγως αν έχει άλλη τράπεζα το μαγαζί και σχετική καθυστέρηση. Το τιμολόγιο του σκρουτζομάγαζου έχει μόνο την έδρα της επιχείρησης κι όχι την διεύθυνση του σπιτιού μου (αυτή ήταν στο skroutz last mile κουτί μόνο) Σε 26 ώρες από την παραγγελία το προϊόν ήταν στα χέρια μου. Σαν διαφήμιση ακούγομαι, αλλά δεν έχω κάνει πιο smooth παραγγελία από ελληνικό μαγαζί ποτέ. * ειδικός κωδικός για άρθρο 39α + κωδικός μίας χρήσης από την εφαρμογή. ---- Ακολουθεί άσχετο tip για macOS users: Η εφαρμογή aade39afpa.jar τρέχει και σε macOS και χωρίς εγκατάσταση Java αν, διαβάζοντας το readme.txt κατεβάσετε από το ίδιο link jdk για macos (amazon-corretto-8-x64-macos-jdk.tar.gz) και αφού το κάνετε extract το "ξεκαραντινιάσετε" (είναι unsigned) με την εξής εντολή στο terminal: xattr -r -d com.apple.quarantine amazon-corretto-8.jdk μετά πρέπει να πάτε: System Preferences > Security & Privacy > Privacy > Input monitoring και να προσθέσετε και να τικάρετε το executable: amazon-corretto-8.jdk\Contents\Home\bin\java Τέλος, έχοντας τον φάκελο amazon-corretto-8.jdk δίπλα στο aade39afpa.jar μπορείτε να τρέξετε από το terminal: ./amazon-corretto-8.jdk/Contents/Home/bin/java -jar aade39afpa.jar Αν θέλετε γενικά να έχετε έναν πρόχειρο launcher για την εφαρμογή, μπορείτε να φτιάξετε ένα script (plain text αρχείο) το οποίο θα το ονομάσετε π.χ. aade39a.command και θα έχει τα εξής περιεχόμενα: #!/bin/zsh SCRIPTPATH="$( cd -- "$(dirname "$0")" >/dev/null 2>&1 ; pwd -P )" ${SCRIPTPATH}/amazon-corretto-8.jdk/Contents/Home/bin/java -jar ${SCRIPTPATH}/aade39afpa.jar Το βάζετε στον ίδιο φάκελο με το jar και το jdk και το κάνετε executable: chmod a+x aade39a.command Με ένα διπλό κλικ στο command αρχείο, τρέχει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για την έκδοση κωδικών μίας χρήσης (ή ό,τι άλλο κάνει τέλος πάντων...) ! Δεν αρκεί να έχει κανείς το απλό OpenJDK θέλει JRE/JDK με JavaFX bundled. Θα δούλευε φαντάζομαι απευθείας και με JRE της Oracle για όποιον το έχει ήδη εγκατεστημένο. Επίσης θα μπορούσε να είναι απλά μια web εφαρμογή όλο αυτό! Επεξ/σία 3 Ιουνίου 2021 από SeaLion
sxetikos13 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2021 Καλησπέρα παιδιά. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας οπότε έχω τη δυνατότητα να πληρώσω ένα laptop με τιμολόγιο. Αν, ωστόσο, το πληρώσω με κανονική απόδειξη ως προς τη φορολογική δήλωση υπάρχει διαφορά?? Σημειώνω ότι το ΦΠΑ του laptop θα κληθώ να το πληρώσω στην περιοδική μιας και είμαι ερευνητής σε πανεπιστήμιο και τα προγράμματα που συμμετέχω απαλλάσσονται φπα. Με άλλα λόγια το τελικό ποσό που θα πληρώσω αναμένεται στο τέλος της ημέρας να είναι το ίδιο είτε με τιμολόγιο είτε με απόδειξη. Εξ'ού και ρωτώ αν παίζει ρόλο μετά στην φορολογική δήλωση ο τρόπος πληρωμής.
gregdel Δημοσ. 7 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 7 Ιουνίου 2021 Στις 5/6/2021 στις 6:08 ΜΜ, sxetikos13 είπε Καλησπέρα παιδιά. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας οπότε έχω τη δυνατότητα να πληρώσω ένα laptop με τιμολόγιο. Αν, ωστόσο, το πληρώσω με κανονική απόδειξη ως προς τη φορολογική δήλωση υπάρχει διαφορά?? Σημειώνω ότι το ΦΠΑ του laptop θα κληθώ να το πληρώσω στην περιοδική μιας και είμαι ερευνητής σε πανεπιστήμιο και τα προγράμματα που συμμετέχω απαλλάσσονται φπα. Με άλλα λόγια το τελικό ποσό που θα πληρώσω αναμένεται στο τέλος της ημέρας να είναι το ίδιο είτε με τιμολόγιο είτε με απόδειξη. Εξ'ού και ρωτώ αν παίζει ρόλο μετά στην φορολογική δήλωση ο τρόπος πληρωμής. Κανονικά δε μπαίνουν αποδείξεις πάνω από 100€ (?) στα έξοδα. Θέλει τιμολόγιο.
MauroPaltoudias Δημοσ. 7 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 7 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) 38 λεπτά πριν, gregdel είπε Κανονικά δε μπαίνουν αποδείξεις πάνω από 100€ (?) στα έξοδα. Θέλει τιμολόγιο. Σωστός, αυτό ακριβώς. Στις 5/6/2021 στις 6:08 ΜΜ, sxetikos13 είπε Εξ'ού και ρωτώ αν παίζει ρόλο μετά στην φορολογική δήλωση ο τρόπος πληρωμής. Για τι ποσό μιλάμε; Κράτα γενικά κατά νου, ότι και ο ΦΠΑ να μην μπορεί να εκπέσει, η καθαρή αξία λογίζεται ως έξοδο. Έχεις ατομική επιχείρηση, χρειάζεται να παρουσιάσεις και έξοδα. Οπότε, το τιμολόγιο είναι μονόδρομος. Αν μας πεις και για τι κόστος πρόκειται, θα σου πούμε και κάνα δυο άλλα πράγματα παραπάνω. Επεξ/σία 7 Ιουνίου 2021 από MauroPaltoudias 1
sxetikos13 Δημοσ. 7 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 7 Ιουνίου 2021 49 λεπτά πριν, MauroPaltoudias είπε Σωστός, αυτό ακριβώς. Για τι ποσό μιλάμε; Κράτα γενικά κατά νου, ότι και ο ΦΠΑ να μην μπορεί να εκπέσει, η καθαρή αξία λογίζεται ως έξοδο. Έχεις ατομική επιχείρηση, χρειάζεται να παρουσιάσεις και έξοδα. Οπότε, το τιμολόγιο είναι μονόδρομος. Αν μας πεις και για τι κόστος πρόκειται, θα σου πούμε και κάνα δυο άλλα πράγματα παραπάνω. Λάπτοπ αρχικής αξίας 700 ευρώ (με φπα). Η αγορά θα είναι μάλλον από media markt με 39α σε περίπτωση τιμολογίου, με κάρτα. Απλά αναρωτιόμουν αν η απόδειξη είναι ίδια με το τιμολόγιο όσον αφορά πάντα την περίπτωσή μου όπου το ΦΠΑ δεν εκπίπτει απλά θα το πληρώσω καθυστερημένα. Έχω ανοίξει κανονικά μπλοκάκι στην εφορία.Απο ότι καταλαβαίνω απο τις απαντήσεις πρέπει να πάω με τιμολόγιο.Σωστα?? Επίσης, πάω ταμείο και λέω θέλω τιμολόγιο 39α?? Δεν πιστεύω να μου αρχίσουν τίποτα ναι μεν αλλά... Έχω αγοράσει και από πλαίσιο με τιμολόγιο αλλά ήταν ηλεκτρονική η διαδικασία με την πλατφόρμα της ααδε και όλα κύλησαν ομαλά.
MauroPaltoudias Δημοσ. 7 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 7 Ιουνίου 2021 7 λεπτά πριν, sxetikos13 είπε Επίσης, πάω ταμείο και λέω θέλω τιμολόγιο 39α?? Δεν πιστεύω να μου αρχίσουν τίποτα ναι μεν αλλά... Γνώμη μου είναι να μην μπλέξεις με αυτή τη διαδικασία αφού δεν εισπράττεις ΦΠΑ από έσοδα. Θα ζητήσεις απλή έκδοση τιμολογίου και θα καταβάλεις και τον ΦΠΑ δυστυχώς. Την απόδειξη ξέχνα την : ΔΕΝ μπορεί να καταχωρηθεί στα βιβλία υπό αυτή τη μορφή, ένα τέτοιο ποσό. Απλό τιμολόγιο (όπως στο Πλαίσιο που αναφέρεις). Τέτοιου επιπέδου πόσα για εξοπλισμό, λαμβάνουν και άμεση απόσβεση (εν αντιθέσει με απόσβεση κατ' έτος), κάτι που μπορεί να σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, εφόσον μετά τη συνεργασία σου με το ΑΕΙ (και εφόσον δεν υπάρξει κάτι άλλο), θελήσεις να κλείσεις τα βιβλία. 1
sxetikos13 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, MauroPaltoudias είπε Γνώμη μου είναι να μην μπλέξεις με αυτή τη διαδικασία αφού δεν εισπράττεις ΦΠΑ από έσοδα. Θα ζητήσεις απλή έκδοση τιμολογίου και θα καταβάλεις και τον ΦΠΑ δυστυχώς. Την απόδειξη ξέχνα την : ΔΕΝ μπορεί να καταχωρηθεί στα βιβλία υπό αυτή τη μορφή, ένα τέτοιο ποσό. Απλό τιμολόγιο (όπως στο Πλαίσιο που αναφέρεις). Τέτοιου επιπέδου πόσα για εξοπλισμό, λαμβάνουν και άμεση απόσβεση (εν αντιθέσει με απόσβεση κατ' έτος), κάτι που μπορεί να σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, εφόσον μετά τη συνεργασία σου με το ΑΕΙ (και εφόσον δεν υπάρξει κάτι άλλο), θελήσεις να κλείσεις τα βιβλία. Στο πλαίσιο είχα παραγγείλει με 39α ένα κινητό. Νομίζω ότι κινητά, laptop και tablet για μηχανικούς η/υ, όπως συμβαίνει στην περίπτωσή μου, είναι κατά κάποιο τρόπο μονόδρομος. Και τα παιδιά που είχα ρωτήσει παλιότερα σε αυτό το thread αλλά και ο λογιστής μου είπε τελικά για 39α (αν και στην αρχή μου είπε τη λύση που προτείνεις και εσύ¨, κανονικό τιμολόγιο με ΦΠΑ). Γενικά από αυτά που έχω διαβάσει μπορεί να μπλέξεις αν πρέπει να κόψεις τιμολόγιο με 39α και το κόψεις κανονικά (με φπα μέσα στην τιμή). Απλώς μετά όταν κατατεθεί η αντίστοιχη περιοδική Φ.Π.Α, θα πρέπει να καταβάλεις ηλεκτρονικά το ποσό του φπα που προς στιγμήν γλίτωσες κατά την αγορά στο ταμείο (Για την περίπτωσή μου μιλάω και με βάση τι έγινε με παρόμοια αγορά από το πλαίσιο με 39α). Ευχαριστώ για τη βοήθεια! Επεξ/σία 8 Ιουνίου 2021 από sxetikos13
MauroPaltoudias Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, sxetikos13 είπε Στο πλαίσιο είχα παραγγείλει με 39α ένα κινητό. Νομίζω ότι κινητά, laptop και tablet για μηχανικούς η/υ, όπως συμβαίνει στην περίπτωσή μου, είναι κατά κάποιο τρόπο μονόδρομος. Και τα παιδιά που είχα ρωτήσει παλιότερα σε αυτό το thread αλλά και ο λογιστής μου είπε τελικά για 39α (αν και στην αρχή μου είπε τη λύση που προτείνεις και εσύ¨, κανονικό τιμολόγιο με ΦΠΑ). Μηχανικός είμαι και εγώ (Πολ. Μηχ. / Δεν κάνει κάποια διάκριση ο Νόμος ωστόσο, σε συγκεκριμένες ειδικότητες μηχανικών ή μη). Κάνε το εξής : Μπες στην καρτέλα σου στο taxis (στα στοιχεία επιχείρησης) και δες τι γράφει δίπλα στο Υπαγωγή ΦΠΑ. Αν λέει όχι, δεν μπορείς. Αν λέει ναι (το πιο λογικό, αφού μου λες ότι έχει γίνει χρήση παλαιότερα), τότε είσαι εντάξει και κάνεις χρήση έστω και αν δεν έχεις ΦΠΑ εσόδων (ρώτησα το πρωί τον δικό μου). Έχει να κάνει καθαρά, με το είδος της έναρξης που έκανε ο λογιστής σου. Επεξ/σία 8 Ιουνίου 2021 από MauroPaltoudias
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα