Προς το περιεχόμενο

υπαρχει netbook edition ?

geioannou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ψαχνωντας λοιπον για το εαν υπαρχει η οχι, βρηκα το παρακατω απο την επισημη σελιδα του ubuntu.

αμα πατε κατω κατω στην ενότητα για το netbook edition θα δουμε το παρακατω.

Ubuntu Netbook Edition  

since the release of ubuntu natty (11.04) the netbook version has been unified and is now part of the ubuntu-desktop edition, this has been done via the unity desktop software.

you may now use the standard ubuntu desktop CD image to install on net-books with specifications such as:

• Intel Atom processor @ 1.6 GHz
  • 386 MiB of system memory (RAM)
  • 4 GB of disk space
  • Screen of 1024x600 resolution
  • Graphics chipset with support for visual effects

επειδη εχω μπερδευτει και επειδη δεν εχω εμπειρία με Linux θα ηθελα μια διευκρίνηση σχετικα.

Μας λεει οτι μετα την ubuntu natty (11.04) μπορουμε να εγκαταστησουμε κανονικα σε netbook την οποια ubuntu desktop edition η οτι σε netbook πρεπει να βαλουμε την ubuntu natty (11.04).

η οτι μεσα στην ubuntu desktop edition υπαρχει και μια αντίστοιχη netbook version ? 

το λεω γιατι τελευταια ubuntu desktop edition εχει εντελως διαφορετικα χαρακτηριστηκα απο ενα netbook μηχάνημα και αυτο ειναι που τελικα με μπερδευει στο νοημα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

since the release of ubuntu natty (11.04) the netbook version has been unified and is now part of the ubuntu-desktop edition, this has been done via the unity desktop software.

you may now use the standard ubuntu desktop CD image to install on net-books

Eδω λεει οτι απο την εκδοση 11.04 της desktop εκδοσης και μετα, βαζεις την desktop εκδοση στα "ρημαδο-book".

Eτσι λεει.

Τωρα τι γινεται στην πραγματικοτητα?

Ας απαντησει καποιος εμπειρος με Ubuntu.

Eγω εχω αλλεργια σ' αυτη τη διανομη (αλλα και τα μηχανηματα μου δε τα γουσταρουν τα Ubunt-οειδη)).

Λυπαμαι.

Μακριά από τη netbook edition!!! Είναι παμπάλαια (από το 2011). Καλύτερα να δοκιμάσεις Lubuntu ή Xubuntu ή LXLE που τα πάνε καλά με παλιά και αργά μηχανάκια.

Τι χαρακτηριστικά έχει το netbook;

για πες την δικη σου εμπειρια σχετικα, γιατι εισαι απογοητευμενος ?

Ρωταω γιατι εχω ενα μηχανημα samsung tablet/pc με τα παρακατω χαρακτηριστητα.

η αληθεια ειναι οτι περασα τα 8,1 αλλα ειναι λιγο βαρια.

στην προσπαθεια μου να βαλω κατι και να το ελαφρύνω για να συνεχισει να ειναι αξιοποιήσιμο ηταν να βαλω linux.

καπως ετσι εφτασα και στην netbook εκδοση.

Η netbook edition, εκτος του οτι ειναι παλαιολιθικη για τα σημερινα δεδομενα και ανυποστηριχτη, βγηκε μια εποχη που τα νετμπουκ ηταν της μοδας και εστιαζε στο να γινεται καλυτερη διαχειρηση της μικρης οθονης τους. Γιαυτο το λογο ειχε μικροτερα controls (κουμπια, slidebars κλπ) και τοτε πρωτοεμφανιστηκαν τα client side decorations στο gnome. Κατα τα αλλα τιποτα περισσοτερο, τιποτα λιγοτερο, πχ δεν ηταν optimized για τους atom, ουτε ειχε κατι επιπλεον για καλυτερη υποστηριξη hardware οπως ειχανε τοτε κατι διανομες optimized για eeepc. Την ειχε ενας φιλος μου σε ενα acer aspire one zg5 btw.

Καλυτερα να βαλεις μια κανονικη εκδοση της διανομης που σου αρεσει.

• Like 1

Εγώ έχω βάλει Xubuntu 16.04 σε ένα καινούριο laptop που δεν την πάλευε με Windows 10 και το έκανε να πετάει! Οπότε πιστευώ αξίζει! To Lubuntu το έχω χρησιμοποιήσει μόνο σε VirtualBox και μου φάνηκε πιο απλό στη χρήση!

το lubuntu ή xubuntu ειναι μεσα στις πιθανες λυσεις που εχω σκεφτει. απλα θα ηθελα πρωτα να το δω πως πηγαινει με την κανονικη version μιας διανομης για να εχω και ενα μετρο συγκρισης.

και μαλιστα μιας και μιλαμε για αυτο, θα ηθελα να ηξερα τις διαφορες μιας κανονικης verion ubuntu απο αυτες του lubuntu ή xubuntu.

γιατι για να ειναι αυτες ποιο ελαφριες, κατι θα αφηνουν εξω, αρα και κατι θα χανουν...

το σημαντικοτερο προβλημα αυτη την στιγμη, ειναι οτι το tablet/pc που προσπαθω να το βαλω linux εχει bootloader UEFI.

και επειδη δεν ειχα πετε ασχοληθει τοσο πολυ και βαθια με μητρικες κλπ, εχω φτιαξει bootable usb stick με 2-3 διανομες και με 3-4 προγραμματακια, αλλα στο boot-αρισμα καμια δεν ξεκιναει. οποτε δεν μπορω να προχωρισω για την εγκατασταση.

το windows bootable usb τελικα  το εφτιαξα με το rufus. Εαν επιλεξω το GTP partition scheme for UEFI computer το στικακι δημιουργείται κανονικά και μονο ετσι το βλεπει η μητρικη.

Η αντιστοιχη ομως διαδικασια σχετικα με την δημιουργια bootable usb για το inux δεν λειτουργει και ετσι δυστυχώς εχω κολλησει εδω.

μηπως εχεται καμια ιδεα ??

Το κανονικο ubuntu ερχεται με unity (μεχρι την 16.04) ή με gnome (17.10 και μετα), ενω το xubuntu ειναι με xfce και το lubuntu με lxde. Αυτη εινια η σημαντικοτερη διαφορα μεταξυ τους, και η μικροτερη καταναλωση ειναι επειδη οι εφαρμογες που χρησιμοποιουνται γαι το καθενα ειναι ελαφρυτερες απο αυτες του unity/gnome, Βεβαια, αυτο εχει αντικτυπο στην λειτουργικοτητα τους, μιας και εχουν χτιστει με λιγοτερες βιβλιοθηκες, αλλα γενικα η λειτουργικοτητα ειναι κατι που πρεπει να θυσιασεις αν θες κατι ελαφρυτερο για να παιζει καλα σε τετοιο συστημα.

Τελος, οτι μπορεις να βαλεις στο ενα, μπορεις να το βαλεις και στα αλλα 2 με τον ιδιο τροπο ακριβως. 

• 2 μήνες μετά...

Παλιό θέμα αλλά έχω ενα επίσης παλιό Lenovo laptop με i3 (520 νομιζω), 4GB RAM και 500GB σκληρό. Κυρίως χρήση Office κανει η γυναικα μου. Έχετε κάποια πρόταση για distro? Να παω κατευθειαν σε lubuntu ή με παιρνει και για καποιο περισσοτερο σεξυ, π.χ. Εlementary OS (που θα αρεσει και πιο πολυ στη συζυγο).

Ευχαριστώ εκ των προταιρων

Το lubuntu/xubuntu είναι μονόδρομος για παλαιότερα μηχανήματα με 10ετίας+ επεξεργαστή και μνήμη περί το 1GB.
Εσένα σε παίρνει άνετα να βάλεις μια πιο "βαριά" διανομή.

Μια χαρά laptop είναι ,μπορεις να βάλεις σχεδόν οποιαδήποτε διανομή και να τρέξει .

Αν πρόκειται για νεοεισερχόμενο χρήστη σε λίνουξ λειτουργικό  προτείνω να βάλεις Linux Mint Mate  64 bit , δουλευουν σχεδον ολα out of the box και δεν θα αντιμετωπίσει σχεδόν κανένα πρόβλημα προσαρμογής αν προέρχεται από windows xp ή 7.

Και εγώ πρώτα θα σου πρότεινα Mint MATE, διαφορετικά Manjaro MATE, αν και το Manjaro έχει καμιά φορά τα θεματάκια (..έως θεματάρες) του με τις ενημερώσεις όντας rolling release (και γι αυτό δε θα το συνιστούσα σε τελείως αρχάριο). Παρόλα αυτά έχεις πολύ νεότερα πακέτα, αν για κάποιο λόγο τα χρειάζεσαι. :P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...