Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα παιδιά. Θέλω να κάνω monitoring όλης της δικτυακης κίνησης που πραγματοποιείται στο οικιακό μου δίκτυο, άλλα επειδή έχω το απλό ρουτεράκι του παρόχου (OTE) δεν μπορώ πχ να συνδεθώ με ssh σε linux τερματικό σε αυτό και να χρησιμοποιήσω πχ tcpdump. Οπότε σκέφτηκα αντί να δώσω λεφτά να αγοράσω καλύτερο router να χρησιμοποιήσω το raspberry Pi 3 B που έχω και να το κάνω αυτό να λειτουργήσει ως router ή ως access point. 

 

Βρήκα μερικά άρθρα στο internet σχετικά με το πως να γίνει (με χρήση των hostapd και isc-dhcp-server για λειτουργία ρουτερ) καθώς και αναφορές για ενδεχόμενη περιορισμένη απόδοση πχ σε bandwidth και χαμηλότερη κάλυψη συγκριτικά με ένα "κανονικό" router. 

 

Οι ερωτήσεις μου είναι:

 

-πιστεύετε θα λειτουργούσε κάτι τέτοιο πρακτικά με αποδεκτή απόδοση, και αν ναι, προτιμότερα παράληλλα με το router ως AP ή καλύτερα μήπως ως router;

 

-το έχετε δοκιμάσει και μήπως έχετε κάποια συμβουλή πως να υλοποιηθεί αυτό;

 

-αν όχι, με ποιόν άλλο τρόπο θα μπορούσα να κάνω το monitoring της κίνησης του δικτύου, για ασύρματες συνδέσεις συσκευών (δηλαδή όχι χρήση hub και όχι αγορά καλύτερου router);

 

Να σημειώσω ότι αναφέρομαι σε μικρό γενικά σπίτι (επίσης εδώ ένα - παλιό - άρθρο που όμως περιγράφει τη λογική: https://raspberrypihq.com/how-to-turn-a-raspberry-pi-into-a-wifi-router/ ).

 

Ευχαριστώ!

Επεξ/σία από pavlos2094
Δημοσ.

Μπορείς να το κάνεις αλλά....

 

 - φαντάζομαι για raspberry pi 3/b μιλάμε καταρχάς...

 - θές καλή τροφοδοσία

 - Το bus του raspberry δεν "σηκώνει" και πολλά πολλά  (σε επίπεδο interfaces έχεις 1 x 100Mb Eth + 1 x Wireless 54Mb by default για ένα raspberry pi 3 btw σχετικά με τα connectivity options, σε USB2 τώρα δεν βάζεις επιπλέον Eth adapter....)  

 - Το wifi με hostapd μετά απο κάποιο αριθμό clients δεεε.......(για να μήν πώ για το signal degradation, snr ratio κλπ)

- Γενικότερα απο πλευράς performance δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις ιδιαίτερα απο την στιγμή που θα πρέπει να εγκαταστήσεις διάφορα πακέτα που θα "τρώνε" resources (mem/cpu) για να σου παρέχουν NMS τύπου πληροφόρηση αλλά και να παρέχουν networking functionality (routing, bridging, wireless). 

 

Δοκίμασε με μια "έτοιμη λύση" και "φτηνή" (ώς πρός το κόστος) λύση τύπου mikrotik που παρέχει πληθώρα ρύθμισεων και σχετικών outputs και φυσικά μακράν πολύ καλύτερου performance και έυκολης παραμετροποίησης. Φυσικά μπορείς να βάλεις (και) NMS s/w στο raspberry pi (nagios, cacti, observium, ng-top, etc etc) για να έχεις και επιπλέον πληροφόρηση (με SNMP polling, SNMP trap translation, Syslog, alert/probing checks, notification via email κλπ κλπ ). 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...