Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αυτό λέμε τόση ώρα. Ότι η εμπειρία με την γκόμενα που είναι 500 χιλιόμετρα μακριά και η εμπειρία στο λάιβ των Floyd στο Λονδίνο δεν συγκρίνεται αντικειμενικά με την εμπειρία του να πάρεις το νέο πανάκριβο gimmick (και να το παίρνεις κάθε χρόνο). Και τώρα δεν μιλάμε για εσένα συγκεκριμένα που έχεις λεφτά να τα κάνεις όλα τα παραπάνω (φυσικά), αλλά για τους περισσότερους που με το ζόρι θα κάνουν το ένα απ' όλα. 

δεν θα μπώ στην διαδικασία να χαρακτηρίσω κάποιον, "ο λεφτάς" , " ο θέλει να ξεχωρίζει από τον όχλο", ο "βρωμο-ροκάς που δεν έχει να φάει και πάει στο Λονδίνο για μια συναυλία" κτλπ.

σέβομαι ότι ο άλλος έκανε το σκατό του παξιμάδι, για να ικανοποιήσει την κ@ύλα του αυτή

• Απαντ. 247
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Super Moderators
Δημοσ.

Αυτό λέμε τόση ώρα. Ότι η εμπειρία με την γκόμενα που είναι 500 χιλιόμετρα μακριά και η εμπειρία στο λάιβ των Floyd στο Λονδίνο δεν συγκρίνεται αντικειμενικά με την εμπειρία του να πάρεις το νέο πανάκριβο gimmick (και να το παίρνεις κάθε χρόνο). Και τώρα δεν μιλάμε για εσένα συγκεκριμένα που έχεις λεφτά να τα κάνεις όλα τα παραπάνω (φυσικά), αλλά για τους περισσότερους που με το ζόρι θα κάνουν το ένα απ' όλα. 

Μπα? Γιατι δεν συγκρίνεται? Εμένα ας πούμε που δεν με ξετρελαίνουν οι Floyd, γιατί πρέπει να μου προκαλέσουν κάποια συγκλονιστική εμπειρία? Ποιος ορίζει με τι ακριβώς πρέπει να "συγκλονιστώ" εγώ προσωπικά? 

• Like 4
Δημοσ.

Επειδή κολλήσατε στα δύο παραδείγματα που έθεσα, ας το πω πιο καλά:

Έχω υπαρκτά παραδείγματα ανθρώπων που δεν βγάζουν το μήνα και παρ' όλα αυτά έκαναν το σκατό τους παξιμάδι για να έχουν iPhone και όχι κάτι άλλο. Δεν είναι στερεότυπα, είναι αρκετά υπαρκτά παραδείγματα που με έχουν οδηγήσει σε αυτό το συμπέρασμα, ότι αυτό συμβαίνει μόνο με το iPhone. Μπορείτε να το πείτε γενίκευση, αλλά το point είναι άλλο: ότι αν το μάρκετινγκ και το τρεντ που έχει δημιουργήσει η Apple είναι ικανά να κάνουν αυτούς τους ανθρώπους να πάρουν τόσο λάθος αποφάσεις, μπορείτε να καταλάβετε ότι πολύ πιο εύκολα μπορούν να επηρεάσουν κάποιον που έχει τα χρήματα (αλλά δεν είναι πλούσιος) να δώσει ξέρω 'γω €1399 για το νέο iPhone X. Έτσι οι τιμές θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν, ανεξάρτητα από το πόσο καλύτερες γίνονται οι συσκευές ή πόσο πιο χρήσιμες είναι σε σχέση με άλλες στη μισή τιμή. Οπότε το καταναλωτικό σώμα συνεχίζει με αυτή την ηλίθια συμπεριφορά έναν φαύλο κύκλο που καταλήγει στην υπερκοστολόγηση και χάνουμε όλοι στο τέλος.

Από εκεί και πέρα, tsakfot μη ζορίζεσαι: ανεξάρτητα από την αυτοδιάθεση του καθενός, έχουμε θεωρώ την ελευθερία να ασκούμε κριτική. Όσο για το πρώτο σχόλιο, σχετικά με το κάπνισμα, πήγαινε σαν απάντηση σε αυτό που έλεγες: "αν ήταν επιστημονικά αποδεδειγμένο, τότε ο κόσμος θα το ακολουθούσε".

Δημοσ.

Από εκεί και πέρα, tsakfot μη ζορίζεσαι: ανεξάρτητα από την αυτοδιάθεση του καθενός, έχουμε θεωρώ την ελευθερία να ασκούμε κριτική. Όσο για το πρώτο σχόλιο, σχετικά με το κάπνισμα, πήγαινε σαν απάντηση σε αυτό που έλεγες: "αν ήταν επιστημονικά αποδεδειγμένο, τότε ο κόσμος θα το ακολουθούσε".

Να ασκείς κριτική για την συμπεριφορά κάποιου απέναντι σου και όχι κρίνοντας απο το αμάξι του, το χρώμα μαλλιών του, το τηλέφωνο που κουβαλάει στην τσέπη του

Επίσης δεν ζορίζομαι καθόλου αγαπητέ. Είπα ότι αν ήταν επιστημονικά αποδεδειγμένος ο ισχυρισμός του φίλου, θα σήμαινε ότι αν έκανα 3 ταξίδια τον χρόνο, η επιστήμη με βεβαιότητα θα μου έδινε τεράστιες πιθανότητες ότι ποτέ στην ζωή μου δεν θα είχα συμπτώματα αυτοκτονικού ιδεασμού και κατάθλιψη και στον μετρητή "χαράς" θα ήμουν γεμάτος.

Πράγμα το οποίο προφανώς και δεν ισχύει ή τουλάχιστο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Αυτό σημαίνει επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Διάβαζε σε παρακαλώ πιο προσεκτικά.

Δημοσ.

Μπα? Γιατι δεν συγκρίνεται? Εμένα ας πούμε που δεν με ξετρελαίνουν οι Floyd, γιατί πρέπει να μου προκαλέσουν κάποια συγκλονιστική εμπειρία? Ποιος ορίζει με τι ακριβώς πρέπει να "συγκλονιστώ" εγώ προσωπικά? 

Παράδειγμα ήταν οι Floyd. Εσύ μπορεί να γουστάρεις Παντελίδη σε ολόγραμμα 

Δεν ζορίζομαι καθόλου αγαπητέ. Είπα ότι αν ήταν επιστημονικά αποδεδειγμένος ο ισχυρισμός του φίλου, θα σήμαινε ότι αν έκανα 3 ταξίδια τον χρόνο, η επιστήμη με βεβαιότητα θα μου έδινε τεράστιες πιθανότητες ότι ποτέ στην ζωή μου δεν θα είχα συμπτώματα αυτοκτονικού ιδεασμού και κατάθλιψη και στον μετρητή "χαράς" θα ήμουν γεμάτος.

Πράγμα το οποίο προφανώς δεν ισχύει.

Αυτό σημαίνει επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Διάβαζε σε παρακαλώ πιο προσεκτικά.

Σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει, αν δεις ανθρώπους που κάνουν 3 ταξίδια τον χρόνο και τους συγκρίνεις με άτομα που δεν κάνουν κανένα ταξίδι τότε θα δεις ότι σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει. Γιατί λες ότι "προφανώς δεν ισχύει"? Προφανώς και ισχύει σου απαντώ εγώ και μάλιστα υπάρχουν και έρευνες που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης δεν είναι μόνο τα ταξίδια αλλά γενικά οι εμπειρίες. Εμπειρία δεν είναι "θυμάμαι που στο Samsung Galaxy S4 έπαιζα το candy crash", ούτε "θυμάμαι στο iPhone X που το ξεκλείδωνα με το πρόσωπο". Εμπειρία είναι να πας για κανόε καγιάκ, να πας σε ένα λάιβ στα κάστρα, να πας για καρτ, να πας διακοπές σε ένα νησί, και τέλος πάντων τα ξέρετε όλοι να μην τα λέω. Κοιτάξτε μέσα σας και δείτε τι σας έχει μείνει από τις αναμνήσεις σας. Τα κινητά φυσικά και δεν διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα σας. Ήταν οι εμπειρίες με ανθρώπους και την ομορφιά του κόσμου που τον διαμόρφωσαν.

• Super Moderators
Δημοσ.

Σε έβρισα εγώ? :P

Κατάλαβες όμως τι θέλω να πω. Το πως ορίζει και καλύπτει ο καθένας την ευχαρίστησή του, είναι καθαρά δικό του θέμα (αρκεί να μη δημιουργεί προβλήματα σε κάποιον άλλο...). Προφανώς και το να στερηθείς άλλα βασικά αγαθά για να αποκτήσεις μια ηλεκτρονική συσκευή, δεν το λες και το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο αλλά και πάλι αν μιλάμε για ενήλικες ...μεγάλα παιδιά είμαστε! 

Και γω παλιότερα που σε μια δουλειά είχαν να με πληρώσουν 8 μήνες, μόνο το νέο iphone δεν είχα στο μυαλό μου και το αν θα το πάρω την πρώτη μέρα! 

• Like 3
Δημοσ.

Σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει, αν δεις ανθρώπους που κάνουν 3 ταξίδια τον χρόνο και τους συγκρίνεις με άτομα που δεν κάνουν κανένα ταξίδι τότε θα δεις ότι σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει. Γιατί λες ότι "προφανώς δεν ισχύει"? Προφανώς και ισχύει σου απαντώ εγώ και μάλιστα υπάρχουν και έρευνες που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης δεν είναι μόνο τα ταξίδια αλλά γενικά οι εμπειρίες. Εμπειρία δεν είναι "θυμάμαι που στο Samsung Galaxy S4 έπαιζα το candy crash", ούτε "θυμάμαι στο iPhone X που το ξεκλείδωνα με το πρόσωπο". Εμπειρία είναι να πας για κανόε καγιάκ, να πας σε ένα λάιβ στα κάστρα, να πας για καρτ, να πας διακοπές σε ένα νησί, και τέλος πάντων τα ξέρετε όλοι να μην τα λέω. Κοιτάξτε μέσα σας και δείτε τι σας έχει μείνει από τις αναμνήσεις σας. Τα κινητά φυσικά και δεν διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα σας. Ήταν οι εμπειρίες με ανθρώπους και την ομορφιά του κόσμου που τον διαμόρφωσαν.

φίλε εγώ θυμάμαι έντονα ακόμα την πρώτη φορά που κατέστρεψα κάπου στα 80΄s ένα ρολόι κομπιουτεράκι (απο αυτά με τα άπειρα κουμπιά που ήθελες οδοντογλυφίδα για να πατήσεις) που μου αγόρασαν οι γονείς μου...

ασχολήθηκα και έφαγα μέρες για να καταλάβω πως δουλεύει και να θαυμάζω την εξυπνάδα στον σχεδιασμό

αυτό πιάνεται σαν εμπειρία?

μήπως είμαι ανώμαλος ή "άδειος" σαν άνθρωπος?

έχω άπειρα τέτοια μικρά παραδείγματα να σου παραθέσω

• Super Moderators
Δημοσ.

Τα κινητά φυσικά και δεν διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα σας. Ήταν οι εμπειρίες με ανθρώπους και την ομορφιά του κόσμου που τον διαμόρφωσαν.

Από πότε αγοράζουμε gadgets για να ...διαμορφωθεί ο χαρακτήρας μας?

Δημοσ.

φίλε εγώ θυμάμαι έντονα ακόμα την πρώτη φορά που κατέστρεψα κάπου στα 80΄s ένα ρολόι κομπιουτεράκι που μου αγόρασαν οι γονείς μου...

ασχολήθηκα και έφαγα μέρες για να καταλάβω πως δουλεύει και να θαυμάζω την εξυπνάδα στον σχεδιασμό

αυτό πιάνεται σαν εμπειρία?

μήπως είμαι ανώμαλος ή "άδειος" σαν άνθρωπος?

Δεν θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο για εσένα γιατί και εγώ όταν ήμουν μικρός έκανα τα ίδια ή αντίστοιχα πράγματα που πήγαζαν από αυτή την περιέργεια και θαυμασμό που περιγράφεις. Για αυτό μετά σπούδασα μηχανολογία, και για αυτό τώρα δουλεύω σαν technical writer. Οι εμπειρίες όμως που έχω να θυμάμαι δυνατά και με νοσταλγία (και όχι απλά οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας) είναι τα ταξίδια, οι έρωτες, και όσες άλλες δυνατές εμπειρίες είχα σε αυτή την ζωή. Ακόμη και το αυτοκίνητό μου που κάνει 15000 ευρώ και έχω ταξιδέψει όλη την Ελλάδα όταν θα το πετάξω/αλλάξω δεν θα έχω να το θυμάμαι σαν αντικείμενο, σαν προϊόν. Κάποιες από τις αναμνήσεις όμως που δημιούργησα με αυτό θα τις θυμάμαι, γιατί αυτές μετράνε στην ζωή μου. Άλλοι έχουνε αυτοκίνητο 100000 ευρώ και πάνε από το γκαράζ στο σούπερ. Ε αυτοί ας θυμούνται τις τιμές στα ράφια τι να σου πω. 

Από πότε αγοράζουμε gadgets για να ...διαμορφωθεί ο χαρακτήρας μας?

Στα μαθηματικά αλλά και στην λογική υπάρχει ο όρος "ισοδυναμία" και ο όρος "διπλή συνεπαγωγή". Εκεί είναι το κενό σου. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι αγοράζουμε γκάτζετ για να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα μας, αυτό άλλωστε ανέφερα πως είναι αδύνατον. Είπα ότι και τα δύο για να γίνουν χρειάζονται λεφτά, και όταν οι περισσότεροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στα δύο είναι παράλογο να επιλέγουν το λάθος "ένα", και ναι είναι αντικειμενικά λάθος γιατί σημασία έχει να εξελισσόμαστε όχι απλώς να καταναλώνουμε, να διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα μας και όχι να λέμε "εγώ έτσι γουστάρω". Φυσικά όλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν με τα λεφτά τους, και οι υπόλοιποι είμαστε ελεύθεροι να τους κρίνουμε. Εκτός και αν δεν είμαστε (είσαι και mod)

Δημοσ.

Εντάξει, προφανώς και θα είναι αστήρικτο αφού είναι πρακτικά αδύνατον να το στηρίξω με δεδομένα, αλλά ανακριβές δεν μπορείς να πεις ότι είναι. Επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, προσωπικά δεν χρησιμοποιώ κάμερες γενικότερα (πολύ σπάνια βγάζω κάτι), ξεχνάω ότι κάποιοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το κομμάτι σε ένα κινητό. Τώρα αν κρίνεις τα κινητά των 150 ευρώ, το μόνο στην τελική στο οποίο υστερούν σημαντικά είναι η κάμερα. Αν δηλαδή δεν καλύπτεται η ανάγκη κάποιου σε κάτι είναι αυτό. Άρα θα πω ότι το 90% των κινητών που κοστίζουν 150 ευρώ καλύπτουν το 90% των αναγκών όλων των χρηστών σήμερα, και πιστεύω είμαι καλυμμένος. :)

Κοίτα, και εγώ που ασχολούμαι επαγγελματικά με ακίνητα (όχι κινητά), μπορώ να σου πω ότι ένα 2αράκι, καλύπτει τις ανάγκες του 99% των σύγχρονων οικογενειών. Δεν του λείπει κάτι, κουζίνα, λουτρό, χώρος ύπνου, καθιστικό, μπαλκόνι. Από την άλλη, μια και μιλάμε εμμέσως για έρευνες, αν θυμάσαι ο House έλεγε ότι everybody lies. Οι πελάτες μας δεν λένε ποτέ την αλήθεια, λοιπόν. Αν δεν έχουν χρήματα, θα σου πουν ότι δε χρειάζονται παραπάνω από 100τμ ή κάτι περισσότερο από ένα TurboX με sdcard. Όλοι ξέρουμε, όμως, ότι ψεύδονται.

Επίσης, το τι είναι "ανάγκη" για τον καθένα μας, είναι από μόνο του μια ολόκληρη κουβέντα...

• Like 4
  • Super Moderators
Δημοσ.

Δεν θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο για εσένα γιατί και εγώ όταν ήμουν μικρός έκανα τα ίδια ή αντίστοιχα πράγματα που πήγαζαν από αυτή την περιέργεια και θαυμασμό που περιγράφεις. Για αυτό μετά σπούδασα μηχανολογία, και για αυτό τώρα δουλεύω σαν technical writer. Οι εμπειρίες όμως που έχω να θυμάμαι δυνατά και με νοσταλγία (και όχι απλά οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας) είναι τα ταξίδια, οι έρωτες, και όσες άλλες δυνατές εμπειρίες είχα σε αυτή την ζωή. Ακόμη και το αυτοκίνητό μου που κάνει 15000 ευρώ και έχω ταξιδέψει όλη την Ελλάδα όταν θα το πετάξω/αλλάξω δεν θα έχω να το θυμάμαι σαν αντικείμενο, σαν προϊόν. Κάποιες από τις αναμνήσεις όμως που δημιούργησα με αυτό θα τις θυμάμαι, γιατί αυτές μετράνε στην ζωή μου. Άλλοι έχουνε αυτοκίνητο 100000 ευρώ και πάνε από το γκαράζ στο σούπερ. Ε αυτοί ας θυμούνται τις τιμές στα ράφια τι να σου πω. 

Στα μαθηματικά αλλά και στην λογική υπάρχει ο όρος "ισοδυναμία" και ο όρος "διπλή συνεπαγωγή". Εκεί είναι το κενό σου. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι αγοράζουμε γκάτζετ για να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα μας, αυτό άλλωστε ανέφερα πως είναι αδύνατον. Είπα ότι και τα δύο για να γίνουν χρειάζονται λεφτά, και όταν οι περισσότεροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στα δύο είναι παράλογο να επιλέγουν το λάθος "ένα", και ναι είναι αντικειμενικά λάθος γιατί σημασία έχει να εξελισσόμαστε όχι απλώς να καταναλώνουμε, να διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα μας και όχι να λέμε "εγώ έτσι γουστάρω". Φυσικά όλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν με τα λεφτά τους, και οι υπόλοιποι είμαστε ελεύθεροι να τους κρίνουμε. Εκτός και αν δεν είμαστε (είσαι και mod)

Κάποια πράγματα δεν συγκρίνονται μεταξύ τους. Η ευχαρίστηση που νιώθω κάνοντας ένα ταξίδι και η ευχαρίστηση ανοίγοντας το κουτί από ένα νέο iphone και παίζοντας μαζί του, είναι 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα που δεν μπορείς να τα εντάξεις στην ίδια κλίμακα ώστε να τα συγκρίνεις.

Δημοσ.

Κάποια πράγματα δεν συγκρίνονται μεταξύ τους. Η ευχαρίστηση που νιώθω κάνοντας ένα ταξίδι και η ευχαρίστηση ανοίγοντας το κουτί από ένα νέο iphone και παίζοντας μαζί του, είναι 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα που δεν μπορείς να τα εντάξεις στην ίδια κλίμακα ώστε να τα συγκρίνεις.

Εσύ θα τα συγκρίνεις μέσα σου. Εσύ ξέρεις καλύτερα απ' όλους αν είναι συγκρίσιμα γιατί εσύ τα έχεις νιώσει και τα δύο. Εσύ ξέρεις πόσο δυνατές αναμνήσεις έχεις από τα τελευταία 4 μοντέλα iPhone που αγόρασες που κάνανε σύνολο 700x4 = 2800 ευρώ, και μετά σκέψου τι μέρη του κόσμου και τι εμπειρίες θα μπορούσες να είχες ζήσει με αυτά τα λεφτά και ένα Alcatel ή Xiaomi να τα φωτογραφίζεις. :P

Σκέψου ότι μέχρι να γίνεις παππούς θα είχες μέσα σου την ανάμνηση. Άρα τι να συγκρίνεις αλήθεια? Όντως δεν είναι συγκρίσιμα γιατί η ευχαρίστηση του να ανοίγεις το κινητό και να το περιεργάζεσαι διαρκεί πολύ λίγο και η ένταση της εμπειρίας είναι πολύ μικρή. 

• Super Moderators
Δημοσ.

Εσύ θα τα συγκρίνεις μέσα σου. Εσύ ξέρεις καλύτερα απ' όλους αν είναι συγκρίσιμα γιατί εσύ τα έχεις νιώσει και τα δύο. Εσύ ξέρεις πόσο δυνατές αναμνήσεις έχεις από τα τελευταία 4 μοντέλα iPhone που αγόρασες που κάνανε σύνολο 700x4 = 2800 ευρώ, και μετά σκέψου τι μέρη του κόσμου και τι εμπειρίες θα μπορούσες να είχες ζήσει με αυτά τα λεφτά και ένα Alcatel ή Xiaomi να τα φωτογραφίζεις. :P

Σκέψου ότι μέχρι να γίνεις παππούς θα είχες μέσα σου την ανάμνηση. Άρα τι να συγκρίνεις αλήθεια? Όντως δεν είναι συγκρίσιμα γιατί η ευχαρίστηση του να ανοίγεις το κινητό και να το περιεργάζεσαι διαρκεί πολύ λίγο και η ένταση της εμπειρίας είναι πολύ μικρή. 

Ποτέ μέσα μου δεν κάνω τέτοιες συγκρίσεις ούτε και σκέφτομαι τι άλλο θα έκανα με κάθε ποσό που ξοδεύω οπουδήποτε. Η σχέση μου με το χρήμα δεν ήταν ποτέ καλή ούτε όταν μου έλειπε ούτε όταν μου περίσσευε γιατί πολύ απλά δεν κάθομαι να σκεφτώ πολλές λεπτομέρειες. Θέλω κάτι, έχω τα χρήματα? Το κάνω! Δεν τα έχω? Δεν το κάνω! 

• Like 4
Δημοσ.

Ποτέ μέσα μου δεν κάνω τέτοιες συγκρίσεις ούτε και σκέφτομαι τι άλλο θα έκανα με κάθε ποσό που ξοδεύω οπουδήποτε. Η σχέση μου με το χρήμα δεν ήταν ποτέ καλή ούτε όταν μου έλειπε ούτε όταν μου περίσσευε γιατί πολύ απλά δεν κάθομαι να σκεφτώ πολλές λεπτομέρειες. Θέλω κάτι, έχω τα χρήματα? Το κάνω! Δεν τα έχω? Δεν το κάνω! 

Εντάξει και εγώ τα ίδια κάνω, για αυτό και οι δύο είμαστε μάλλον μπατιράκια :P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...