Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ηρέμησε καταρχήν.

κατά δεύτερον συμφωνώ αναφορικά με τις εμπειρίες vs υλικά αγαθά και αν κάποιος μου επέβαλε να διαλέξω ένα απο τα δύο, θα διάλεγα τις εμπειρίες.

Αλλά εφόσον μπορώ να έχω και τα δύο με κάποιες παραχωρήσεις, εμένα προσωπικά μου φαντάζει για ψευτοδίλημμα .

Το πλεον σημαντικό όμως, το οποίο έχω επαναλάβει άλλες 2 φορές είναι πως ΔΕΝ θα κατακρίνω κάποιον που έχει αυτή την δυνατότητα, βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα για το πόσο "'αδειος " - "γεμάτος"  - "χαρούμενος" άνθρωπος είναι στην ζωή του.

αυτό είναι αυθαίρετο και κατάπτυστο

Πρόσεξε όμως τώρα. Όπως έγραψα και πριν, το να λέμε ότι μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο είναι τουλάχιστον ψευδαίσθηση και μη ρεαλιστικό γιατί όπως είπα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περιορισμένο μπάτζετ. Ειδικά στην χώρα μας, το οικονομικό ζήτημα για τον καθένα είναι πολύ στενό. Άρα αυτό που γράφω αφορά την συντριπτική πλειοψηφία και οι ελάχιστες εξαιρέσεις δεν αλλάζουν την γενικότερη εικόνα και άρα την αντικειμενικά ορθή θεώρηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Έτσι λοιπόν, δεν κατακρίνω αυτούς που έχουν την δυνατότητα να έχουν και τα δύο, αλλά αυτή την συντριπτική πλειοψηφία που δεν την έχει και δίνει προτεραιότητα στην αγορά ενός προϊόντος που δεν θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για την ευτυχία του. Ο μόνος τρόπος να διαφωνείς με αυτό που γράφω είναι να πιστεύεις ότι η πλειοψηφία του κόσμου που αγοράζει ακριβά κινητά έχουν οικονομική άνεση, οπότε μετά θα σου απαντήσω με στοιχεία οικονομικά και κοινωνικά όπως υπάρχουν από επίσημες πηγές γιατί το "ξέρω αυτόν και εκείνον" δεν μετράει. 

• Απαντ. 247
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

αλλά αυτή την συντριπτική πλειοψηφία που δεν την έχει και δίνει προτεραιότητα στην αγορά ενός προϊόντος που δεν θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για την ευτυχία του. 

συντριπτική πλειοψηφία αγαπητέ μου, δεν είναι τα 20-30-100K iphone X που θα πουληθούν στην Ελλάδα.\

δεν πιστεύεις ότι υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που μπορούν να διαθέσουν αυτά τα λεφτά?

ξαναλέω στην τσέπη και στο Ε9 του κανενός δεν είμαι, και δεν θα τον κρίνω σαν προσωπικότητα, βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα 

Δημοσ.

συντριπτική πλειοψηφία αγαπητέ μου, δεν είναι τα 20-30-100K iphone X που θα πουληθούν στην Ελλάδα.\

δεν πιστεύεις ότι υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που μπορούν να διαθέσουν αυτά τα λεφτά?

ξαναλέω στην τσέπη και στο Ε9 του κανενός δεν είμαι, και δεν θα τον κρίνω σαν προσωπικότητα, βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα 

Ναι, φυσικά και υπάρχουν αλλά εγώ δεν μιλάω μόνο για το iPhone X αλλά για όλα τα κινητά που κάνουν πάνω από 150 ευρώ αφού κάπου εκεί βρίσκεις μοντέλα που καλύπτουν κυριολεκτικά το 99% των αναγκών του 99% του κόσμου αυτή την στιγμή, και άρα το να πας παραπάνω είναι είτε πολυτέλεια, είτε λάθος επιλογή, ή ματαιοδοξία. Από εκεί ακριβώς ξεκίνησε η κουβέντα.

Δημοσ.

Ναι, φυσικά και υπάρχουν αλλά εγώ δεν μιλάω μόνο για το iPhone X αλλά για όλα τα κινητά που κάνουν πάνω από 150 ευρώ αφού κάπου εκεί βρίσκεις μοντέλα που καλύπτουν κυριολεκτικά το 99% των αναγκών του 99% του κόσμου αυτή την στιγμή, και άρα το να πας παραπάνω είναι είτε πολυτέλεια, είτε λάθος επιλογή, ή ματαιοδοξία. Από εκεί ακριβώς ξεκίνησε η κουβέντα.

Mαλιστα,

Το να  διαθεσεις  πανω απο 150 ευρω σε  smartphone  ειναι πολυτελεια ,λαθος επιλογη η' ματαιδοξια .Κατα την γνωμη σου .

Κατα την δικη μου γνωμη το να μην  πας πανω απο 100 ευρω εφόσον μπορεις    για αγορα smartphone ειναι "καβουρια στις τσεπες" ,καρμιρια ,κακομοιρια,ασχετοσυνη σχετικα με την τεχνολογια  και εν τελει "γυφτια".

Δημοσ.

Mαλιστα,

Το να  διαθεσεις  πανω απο 150 ευρω σε  smartphone  ειναι πολυτελεια ,λαθος επιλογη η' ματαιδοξια .Κατα την γνωμη σου .

Κατα την δικη μου γνωμη το να μην  πας πανω απο 100 ευρω εφόσον μπορεις    για αγορα smartphone ειναι "καβουρια στις τσεπες" ,καρμιρια ,κακομοιρια,ασχετοσυνη σχετικα με την τεχνολογια  και εν τελει "γυφτια".

Φίλε Φώτη εγώ μιλάω αντικειμενικά, εσύ απλά λες την άποψή σου ή θέλεις να με πικάρεις. όλα τα κινητά εκεί γύρω στα 150 ευρώ καλύπτουν κυριολεκτικά το 99% των αναγκών του 99% του κόσμου αυτή την στιγμή

Δημοσ.

tsakfot, και το κάπνισμα επιστημονικά αποδεδειγμένο είναι ότι προκαλεί καρκίνο, αλλά ο κόσμος συνεχίζει να καπνίζει. Οπότε μην σκέφτεσαι βάσει απόλυτων πεποιθήσεων.

Οι τιμές των κινητών έχουν πάει στο Θεό γενικά, όχι μόνο της Apple: Samsung, Huawei, κτλ. ακολουθούν. Ακόμα και η Google έβγαλε από την αρχή τα Pixel με τιμές εξωφρενικές για πρωτοεμφανιζόμενη εταιρία (τα Nexus ήταν άλλη ιστορία) ακριβώς για να "πλασαριστεί" στη σκέψη των αγοραστών ως premium κατασκευαστής.

Κατά τη γνώμη μου οι τιμές έχουν ανέβει τόσο επειδή η αγορά των smartphones έχει αρχίσει να φτάνει σε ένα πλατό: οι πωλήσεις έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται (πιθανόν το 2018 να είναι η πρώτη χρονιά που θα υπάρχει και μείωση - Link.png Site: πηγή ). Όμως, οι παίκτες είναι περισσότεροι. Όλες οι εταιρίες παλεύουν για κέρδη, για άνοδο μετοχής, για υψηλή κεφαλαιοποίηση. Όμως η αγορά πλέον δεν το επιτρέπει αυτό. Το μερίδιο στις πωλήσεις συρρικνώνεται - π.χ. για την Apple οι πωλήσεις έχουν Link.png Site: μειωθεί - οπότε ο μόνος τρόπος να ανεβαίνουν τα κέρδη και οι μετοχές είναι να αυξηθούν οι τιμές των συσκευών. Και αυτό ισχύει για όλους. Σίγουρα λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, οι εταιρίες για να επιβιώσουν και να ισχυροποιηθούν ρίχνουν και πιο πολλά χρήματα στο R&D, όμως νομίζω δεν είναι αυτός ο λόγος που ανεβαίνουν οι τιμές.

Οπότε ερχόμαστε στον καταναλωτή. Έχω βαρεθεί εδώ στο insomnia τις απαντήσεις τύπου "αν δεν έχεις, μην το αγοράζεις. Γιατί ασχολείσαι με την τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας; Αφού το αγοράζουν, το πουλάει σε τέτοιες τιμές". Δεν μπορώ να κατανοήσω την ψυχολογία που αποπνέουν κάποια fanboys εδώ μέσα, π.χ. billdanos (no pun intended, ήθελα ένα παράδειγμα και ήσουν ο πρώτος που μου ήρθε στο νου :)), εκτός αν π.χ. ο billdanos είναι πραγματικά σε κάποια δυσθεώρητη μισθολογική βαθμίδα. Ας μιλήσω πρώτα για μένα.

Προσωπικά τα περισσότερα χρήματα που έχω δώσει μέχρι τώρα σε κινητό είναι €300, και μάλλον φέτος αυτό θα αλλάξει. Οι λόγοι; 1) Ότι πραγματικά "χρειάζομαι" μια πολύ καλή κάμερα, και 2) ότι μπορώ να δώσω π.χ. €700 χωρίς να υπάρξει επίπτωση στο μπάτζετ. Το "χρειάζομαι" είναι υποκειμενικό: θέλω να μπορώ να βγάζω το παιδί φωτογραφίες της προκοπής που θα έχω στο μέλλον - το κινητό που έχω τώρα αποτυγχάνει και δεν μπορώ να έχω πάντα μαζί την DSLR. Όμως έχω φτάσει στο σημείο να σπεύδω προς υπεράσπιση των εταιριών που έχουν ανεβάσει τις τιμές στο Θεό; Όχι, ούτε κατά διάνοια. Οι τιμές αυτές είναι που επιτυγχάνουν υπερκέρδη για τις εταιρίες και bonus για τους διευθυντές τους. Θα μου πεις, κάθε εταιρία είναι ένας ζωντανός οργανισμός, υπάρχει κόσμος που δουλεύει σε αυτές και, γιατί όχι, η τεχνολογία προοδεύει από αυτή τη διαδικασία. Αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω κάποια πράγματα. Π.χ. την τιμή για αντικατάσταση του γυαλιού που θα σπάσει στο iPhone: είναι εξωφρενική! Και είναι κατάμουτρη κοροϊδία των αγοραστών της συσκευής - των πιστών πελατών της εταιρίας! Η Samsung είναι πολύ πιο ειλικρινής και ντόμπρα σαν εταιρία σε αυτά τα θέματα. Η Apple για τέτοιους λόγους μου προκαλεί αηδία: ακόμα κι αν παραδέχομαι ότι οι συσκευές της είναι από τις καλύτερες σε διάφορους τομείς, δεν θα ανεχόμουν τέτοιου είδους άρμεγμα. Και δεν μπορώ να καταλάβω πώς τα fanboys της απλά τα δέχονται αυτά, ή ακόμα και τα υποστηρίζουν σε online fora!

Μάλλον, μπορώ να καταλάβω: όλα είναι θέμα marketing. Το γιατί η γκόμενα που το μόνο που κάνει είναι να μπαίνει στο FB και το Instagram και ξέρω γω φτιάχνει νύχια for a living πρέπει να έχει iPhone, ή το γιατί υπάρχουν τόσοι με iPhone με κάρτα και όχι συμβόλαιο και θα κάνουν αναπάντητες εν έτει 2017, είναι να απορείς. Τέτοιους χρήστες Android ναυαρχίδων δεν θα βρεις τόσους, και αυτό έχει τη σημασία του. Ακόμα κι εγώ που σκέφτομαι να πάρω ναυαρχίδα στα €700 θύμα του μάρκετινγκ έχω πέσει, του Dxomark, του TheVerge και του κάθε τροχού σε αυτό το πανηγύρι καταναλωτισμού και high-tech-lifestyle. Αν το οικονομικό στην παρούσα φάση δεν είχε σημασία δεν θα το σκεφτόμουν καν, αλλά τώρα είμαι ένα βήμα από την αγορά. Αλλά με ενοχλεί, με προβληματίζει και με εκνευρίζει, γιατί θα βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι σε αυτή την ιστορία. Αλλά όχι ρε παίδες, δεν θα αρχίσω να βγαίνω στα φόρα να υποστηρίζω τέτοιες πολιτικές αρμέγματος με κλισέ επιχειρήματα όπως αυτά στην αρχή του post μου για να πείσω τον εαυτό μου ότι "είναι οκ να πέφτεις θύμα του μάρκετινγκ, να, υπάρχουν κι άλλοι". Οπότε αφήστε τον κόσμο να κρίνει τις τιμές και μην τον πρήζετε επειδή χαλάει τη ζαχαρένια σας.

• Like 1
Δημοσ.

Φίλε Φώτη εγώ μιλάω αντικειμενικά, εσύ απλά λες την άποψή σου ή θέλεις να με πικάρεις. όλα τα κινητά εκεί γύρω στα 150 ευρώ καλύπτουν κυριολεκτικά το 99% των αναγκών του 99% του κόσμου αυτή την στιγμή

Αυτο που λες δεν βγαζει καν νοημα ,αυθυποβολη λεγεται  για να αισθανεσαι καλυτερα .

Κανενα προβλημα, αλλος παιρνει ναρκωτικα ,αλλος φτιαχνει μια δικη του "αληθεια"    και αναπτυσει τις αμυνες του  γυρω απο αυτη διοτι   αν ερθει σε επαφη με την πραγματικοτητα παθαινει καταθλιψη.

Μάλλον, μπορώ να καταλάβω: όλα είναι θέμα marketing. Το γιατί η γκόμενα που το μόνο που κάνει είναι να μπαίνει στο FB και το Instagram και ξέρω γω φτιάχνει νύχια for a living πρέπει να έχει iPhone, ή το γιατί υπάρχουν τόσοι με iPhone με κάρτα και όχι συμβόλαιο και θα κάνουν αναπάντητες εν έτει 2017, είναι να απορείς. 

Αυτο απο που προκυπτει ?

Δημοσ.

Επισης το 1% που ανήκουν στην άλλη κατηγορία είναι χουβαρντάδες και ψυχικά υγιείς, λέμε τωρα... Ζείτε σε ένα μικρόκοσμο αποκομμένοι από την κοινωνια μερικοί μερικές. Αν περιμένεις από ένα ακριβό gimmick να ξεχωρίσεις από τον όχλο, κατι εχει πάει στραβα στην διαδικασία της εξέλιξης.... 

Δημοσ.

Αυτο που λες δεν βγαζει καν νοημα ,αυθυποβολη λεγεται  για να αισθανεσαι καλυτερα .

Κανενα προβλημα, αλλος παιρνει ναρκωτικα ,αλλος φτιαχνει μια δικη του "αληθεια"    και αναπτυσει τις αμυνες του  γυρω απο αυτη διοτι   αν ερθει σε επαφη με την πραγματικοτητα παθαινει καταθλιψη.

Αυτο απο που προκυπτει ?

Κοίτα, είμαι επαγγελματίας αρθρογράφος και συντάκτης τεχνικών κειμένων. Αν αυτό που γράφω δεν βγάζει νόημα τότε είτε εσύ αδυνατείς να κατανοήσεις την Ελληνική γλώσσα, ή οι δεκάδες πελάτες που έχω κάθε μήνα είναι όλοι τρελοί. 

Δημοσ.

Αυτο απο που προκυπτει ?

Στερεότυπα. Στερεότυπα παντού!

Κοίτα, είμαι επαγγελματίας αρθρογράφος και συντάκτης τεχνικών κειμένων. Αν αυτό που γράφω δεν βγάζει νόημα τότε είτε εσύ αδυνατείς να κατανοήσεις την Ελληνική γλώσσα, ή οι δεκάδες πελάτες που έχω κάθε μήνα είναι όλοι τρελοί. 

Βγάζει νόημα για εμένα, απλώς είναι ανακριβές. Ή αστήρικτο. Ή και ανακριβές και αστήρικτο.

• Like 1
Δημοσ.

Στερεότυπα. Στερεότυπα παντού!

Βγάζει νόημα για εμένα, απλώς είναι ανακριβές. Ή αστήρικτο. Ή και ανακριβές και αστήρικτο.

Εντάξει, προφανώς και θα είναι αστήρικτο αφού είναι πρακτικά αδύνατον να το στηρίξω με δεδομένα, αλλά ανακριβές δεν μπορείς να πεις ότι είναι. Επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, προσωπικά δεν χρησιμοποιώ κάμερες γενικότερα (πολύ σπάνια βγάζω κάτι), ξεχνάω ότι κάποιοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το κομμάτι σε ένα κινητό. Τώρα αν κρίνεις τα κινητά των 150 ευρώ, το μόνο στην τελική στο οποίο υστερούν σημαντικά είναι η κάμερα. Αν δηλαδή δεν καλύπτεται η ανάγκη κάποιου σε κάτι είναι αυτό. Άρα θα πω ότι το 90% των κινητών που κοστίζουν 150 ευρώ καλύπτουν το 90% των αναγκών όλων των χρηστών σήμερα, και πιστεύω είμαι καλυμμένος. :)

Δημοσ.

tsakfot, και το κάπνισμα επιστημονικά αποδεδειγμένο είναι ότι προκαλεί καρκίνο, αλλά ο κόσμος συνεχίζει να καπνίζει. Οπότε μην σκέφτεσαι βάσει απόλυτων πεποιθήσεων.

δεν πιάνω το point σου .

Μάλλον, μπορώ να καταλάβω: όλα είναι θέμα marketing. Το γιατί η γκόμενα που το μόνο που κάνει είναι να μπαίνει στο FB και το Instagram και ξέρω γω φτιάχνει νύχια for a living πρέπει να έχει iPhone, ή το γιατί υπάρχουν τόσοι με iPhone με κάρτα και όχι συμβόλαιο και θα κάνουν αναπάντητες εν έτει 2017, είναι να απορείς. Τέτοιους χρήστες Android ναυαρχίδων δεν θα βρεις τόσους, και αυτό έχει τη σημασία του. 

Sτην δικιά μου περίπτωση, η Samsung είναι εταιρία που σαν καλός της πελάτης, αισθάνομαι εξαπατημένος.

Και θα στο εξηγήσω. Κάθε χρόνο λοιπόν ως samsung follower τα έσκαγα, για το latest and greatest , με την εταιρία να υπόσχεται λιγότερο bloatware και τούμπανο performance.

Γιατί το έκανε? Γιατί να πετάξει 30 εφαρμογές της σουίτας που ανέπτυσσε η ίδια, για να σε "δέσει" σαν πελάτη.

Πές μου γιατί φέτος να βάλει την Bixby για παράδειγμα ? Δεν είχαμε τον Google Assistant?

Όχι φίλε μου. Π@π@ρι@. αυτό στα μάτια μου είναι ανέντιμο και όχι η τιμολογιακή πολιτική της Apple ή της Samsung

Τέλος οι γενικεύσεις περί γκομενών και καρτοκινητών, είναι άλλη μια επικίνδυνη γενίκευση.

Όπως αντίστοιχη γενίκευση είναι ότι οι περισσότεροι Android users, είναι τσαμπατζίδες που αγοράζουν android για τα σπασμένα apks και για να βάζουν free ringtones της Αντζελας Δημητρίου.

Επισης το 1% που ανήκουν στην άλλη κατηγορία είναι χουβαρντάδες και ψυχικά υγιείς, λέμε τωρα... Ζείτε σε ένα μικρόκοσμο αποκομμένοι από την κοινωνια μερικοί μερικές. Αν περιμένεις από ένα ακριβό gimmick να ξεχωρίσεις από τον όχλο, κατι εχει πάει στραβα στην διαδικασία της εξέλιξης.... 

άλλη μια επικίνδυνη γενίκευση

• Like 1
Δημοσ.

Ειρωνια λεγεται μαν μου...

ποιός σου είπε ότι αγόρασα το latest ακριβό gimmick για να ξεχωρίζω από τον όχλο ?

γουστάρω για την πάρτη μου, να ασχολούμαι με οτιδήποτε καινούριο έχει να προσφέρει η τεχνολογία και να το δοκιμάζω για την πάρτη μου

όπως εσύ γουστάρεις να δώσεις 150 ευρώ για να δείς ξέρω γω τους Floyd στην τελευταία τους συναυλία στο Λονδίνο ή θα ταξίδευες 500 χιλιόμετρα για να συναντήσεις την γκόμενα της ζωής σου

και οι φίλοι/γνωστοί σου μπορεί να σε λένε "μ#%$δουλο" , μπούλη κτλπ. κτλπ

• Like 2
Δημοσ.

ποιός σου είπε ότι αγόρασα το latest ακριβό gimmick για να ξεχωρίζω από τον όχλο ?

γουστάρω για την πάρτη μου, να ασχολούμαι με οτιδήποτε καινούριο έχει να προσφέρει η τεχνολογία και να το δοκιμάζω για την πάρτη μου

όπως εσύ γουστάρεις να δώσεις 150 ευρώ για να δείς ξέρω γω τους Floyd στην τελευταία τους συναυλία στο Λονδίνο ή θα ταξίδευες 500 χιλιόμετρα για να συναντήσεις την γκόμενα της ζωής σου

και οι φίλοι/γνωστοί σου μπορεί να σε λένε "μ#%$δουλο" , μπούλη κτλπ. κτλπ

Αυτό λέμε τόση ώρα. Ότι η εμπειρία με την γκόμενα που είναι 500 χιλιόμετρα μακριά και η εμπειρία στο λάιβ των Floyd στο Λονδίνο δεν συγκρίνεται αντικειμενικά με την εμπειρία του να πάρεις το νέο πανάκριβο gimmick (και να το παίρνεις κάθε χρόνο). Και τώρα δεν μιλάμε για εσένα συγκεκριμένα που έχεις λεφτά να τα κάνεις όλα τα παραπάνω (φυσικά), αλλά για τους περισσότερους που με το ζόρι θα κάνουν το ένα απ' όλα. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...