Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, mindreader είπε

Πω ρε φιλε, αυτη ειναι η Ομήρου Οδύσσεια! Και φυσικα αν ειναι ετσι, θα ραφτει γερο 'κουστουμακι'. :(

Ναι αυτό θα πει γραφειοκρατία πιο πολύ  έχεις να κάνεις με την εφορία παρά με τον συμβολαιογράφο,και με το κτηματολόγιο αν υπάρχουν προβλήματα, επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι το πιστοποιητικό δήλωσης φόρου κληρονομιάς έχει ισχύ ένα χρόνο μετά θέλει ανανέωση όπως και τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ τώρα για το κουστούμι πάνω κάτω μισό χιλιάρικο ανάλογα τα ακίνητα οι κληρονόμοι και τυχών κωλύματα και διορθώσεις όπως ανέφερα ε9 κτλ.

Επεξ/σία από Nasos668
  • Like 1
  • Απαντ. 66
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 1/2/2018 στις 8:05 ΜΜ, NeuroN είπε

Δεν έχει κάνει κανένας αποδοχή κληρονομιάς να μας πει πόσο του κόστισε? 1500 εμφανίσεις έχει το θρεντ.

Βάσει αυτής και αυτής της σελίδας υπολογίζω:

συμβόλαιο (5 φύλλων) 64

ένα (ας πούμε) αντίγραφο 25

δήλωση φόρου (αν είναι 10ε/φύλλο) 30

αντικειμενικές αξίες (3 φύλλα?) 30

Σύνολο 149 + ΦΠΑ(24%) = 185 ευρώ

άντε πες 250 ευρώ χοντρικά με κάτι να μας ξέφυγε

Ισχύει άραγε αυτό?

δεδομένου ότι του πας εσύ τα δικαιολογητικά που χρειάζεται και το καταθέτεις μόνος σου το συμβόλαιο στο υποθηκοφυλακείο (αν και απ ότι βλέπω αυτό πάει μόνο +20 ευρώ για να το κάνει ο συμβολαιογράφος)

Αυτά είναι τα ελάχιστα έξοδα που θέλουν να δουν το ασφαλιστικό ταμείο νομικών και το κράτος όταν κόβεται η απόδειξη. Στην πραγματικότητα πλήρωσα 500 ευρώ με απόδειξη. Η απόδειξη έγραφε κάτι περίεργα ποσά μαγειρεμένα, πχ 40 ευρώ φωτοτυπίες για να μην τραβηχθουν ως ποσοστό ασφαλιστικές εισφορές και χαρτόσημα... Ηταν απόδειξη των 500 ευρώ. Αλλά 15 ευρώ νομίζω στο κτηματολόγιο για κάθε απόσπασμα ακινήτου. Αλλά 20 ευρώ στο κτηματολόγιο για την καταχώρηση του νέου συμβολαίου. Αλλά 60 η λογιστρια που την ήθελε ως υπάλληλο της η συμβολαιογράφος για πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ κτλ. Το συμβόλαιο μου δεν ήταν ηλεκτρονικό. Επίσης η αποδοχή κληρονομιάς είναι μία, ανεξάρτητα από το πόσα ακίνητα και κληρονόμους αφορά.

Στις 29/10/2017 στις 1:58 ΠΜ, s93060 είπε

Είναι 1 σπίτι 3 αγροτεμάχια και κάποια μετρητά ποσά συμβόλαια είναι αυτά ;

Σε ενα άτομο πάει η κληρονομιά

Φίλε πρόσεχε μην σε συστήσει κανένας δικηγόρος σε συμβολαιγράφο. Μετά ο συμφολαιγράφος μπορεί να σου πει στο τέλος 'μήπως πρέπει να πληρωθεί κι ο δικηγόρος'. Τελείως παρασιτικά. Ουπς, τώρα είδα ότι είναι παλιά η ανάρτηση σου

Στις 29/10/2017 στις 3:51 ΠΜ, Βασίλης_29 είπε

Δεν είναι πολλά τα λεφτά που πηγαίνουν προς τον συμβολαιογράφο. Αυτό που τσούζει είναι ένα χρηματικό ποσό που πληρώνεται υποχρεωτικά προς το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Από δικό μου συμβόλαιο αποδοχής του 2002. Ουσιαστικά καλείσαι να πληρώσεις εισφορά προς το ταμείο νομικών-συμβολαιογράφων το οποίο υπολογίζεται με ένα ποσοστό είτε % είτε τις χιλίοις επί της συνολικής αξίας όλης της περιουσίας, και πληρώνεις και ένα ποσό εφάπαξ στον συμβολαιογράφο, σε εμένα πρέπει να ήταν κάτω γύρω στο 50ρικο οτι πήρε ο συμβολαιογράφος.

Δεν ξέρω αν είναι πολλά αλλά οι απολαβές τους δεν είναι χαμηλές είναι πάνω του μέσου όρου, γιατί παραμένει κλειστό επάγγελμα οπότε για κάθε συμβολαιογράφο αντιστοιχεί σεβαστός αριθμός πιθανών περιπτώσεων που μπορεί να τον χρειαστούν, μεταγραφές τίτλων και άλλες δουλειές, επίσης τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων ή κληρονομιάς δεν είναι η αποκλειστική δουλειά που κάνει ο συμβολαιογράφος, υπάρχουν πάσης φύσεως συμβόλαια και νομικές/γραφειοκρατικές διαδικασίες στις οποίες απαιτείται να παρευρίσκεται συμβολαιογράφος.

Θα με κάνεις να ανεβάσω την απόδειξη. Δεν είναι μόνο 50 ευρώ όσα παίρνουν καθαρά. Την μαγειρεύουν έτσι την απόδειξη ώστε να αμείβονται παχυλά χωρίς πολλές ποσοστιαίες κρατήσεις.

Παραθέτω παρακάτω την απόδειξη μου. Αφού δίνεται το δικαίωμα στον συμβολαιογράφο να βάλει 'λοιπές συμβολαιογραφιές υπηρεσίες' μπορεί να κοτσάρει ότι ποσό θέλει...

Για το συμβόλαιο:

Παροχή υπηρεσίας σύνταξης συμβολαίου 116 +24%ΦΠΑ

Αντίγραφα 40 +24%ΦΠΑ

Μεγαρόσημο (πληροφοριακά στοιχεία) 5

Για παροχή νομικών συμβουλών:

Λοιπές συμβολαιογραφικές υπηρεσίες 244 +24%ΦΠΑ

Εγώ θα έκανα ηλεκτρονικό συμβόλαιο, αφού εκεί πάει το πράγμα.

@mindreader

Αυτες είναι οι τιμές που σου ανέφερα. Θα του εξηγήσεις τί θες και πρέπει να σου πουν τιμή αλλιώς θα πας σε άλλον. Πες του ότι έχεις κάνει ήδη έρευνα αγοράς. Ότι απαίτηση έχεις κάνε την πριν δεσμευτείς με κάποιον συμβολαιογράφο γιατί μετα δύσκολα τον πατάτας στην μέση. Ο θείος μου πλήρωσε 450 πριν 6 χρόνια σε επαρχεία. Δεν αργούν πολλους μήνες οι συμβολαιογράφοι, εκτός αν υπάρξει σοβαρό κώλυμα. Αυτά που σου είπε ο συμφωρουμίτης για πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ και τροποποιήσεις Ε9 σχεδόν πάντα το φορτώνουν σε ΕΣΕΝΑ, δηλαδή στην λογιστρια σου. Γενικά ότι και αν προκύψει πρόσθετη εργασία, την φορτώνουν σε εσένα ή σε επαγγελματία που πρέπει να πληρώσεις εσύ. Οπότε πρέπει να σου πουν την τιμή που θα αμοιφθούν αυτοί. Σε εμένα φόρτωσε η συμβολαιογράφος να βγάλω και απόσπασμα από το κτηματολόγιο. Ήταν απλό. Υπαρχουν και οι συμβολαιογράφοι one stop που δεν είναι με τον φραπέ στο χέρι και αναλαμβάνουν πραγματικά όλα αυτοί. Ο συμβολαιογράφος μπορεί αν θέλει να μην σου κόψει απόδειξη σε αντίθεση με ότι ανέφεραν μερικοί εδώ. Φυσικά θα κόψει την βασική αμοιβή που υποχρεούται να κόψει αλλά δεν θα στην δείξει αφού θα αμοιφθεί παραπάνω. Αν συμφωνήσει θα σου δώσει την απόδειξη μαζί με τις λοιπές νομικές υπηρεσίες...

Έξι μήνες να τον παρακαλάτε και να μην έχει κάνει τίποτα, εγώ θα είχα φύγει. Υπήρχε διαθήκη. Αν όχι, ξέρετε την μέθοδο της 'ιδιόχειρης' διαθήκης για να γλιτώσετε τα εξ αδιαιρέτου; Γιατί μετά την αποδοχή της κληρονομιάς, αν θέλετε να ξεκαθαρίσετε τα εξ αδιαιρέτου, ο συμβολαιογράφος θα σας ρουφήξει το αίμα με το καλαμάκι.

Το ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε αλλαγή των Ε9 των κληρονόμων προτού γίνετε εκπρόθεσμοι; Η αλλαγή αυτή είναι ανεξάρτητη της πράξεως της αποδοχής. Μήπως ενοικιάζετε κανένα ακίνητο στην κληρονομιά; Υπάρχει προθεσμία λύσης και αλλαγής του μισθώματος πάνω στους κληρονόμους.

Επεξ/σία από Krusty
  • Like 1
Δημοσ.
12 hours ago, Krusty said:

Το ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε αλλαγή των Ε9 των κληρονόμων προτού γίνετε εκπρόθεσμοι; Η αλλαγή αυτή είναι ανεξάρτητη της πράξεως της αποδοχής. Μήπως ενοικιάζετε κανένα ακίνητο στην κληρονομιά; Υπάρχει προθεσμία λύσης και αλλαγής του μισθώματος πάνω στους κληρονόμους.

Ο λογιστης μου λεει να δηλωσουμε στο Ε9 το μεριδιο απο το ακινητο, διχως ακομη να εχει τελειωσει η αποδοχη κληρονομιας. Δεν το καταλαβαινω. Απο τη μια καλως βεβαια το λεει. Απο την αλλη, οτι ειναι να πληρωσουμε θα το πληρωσουμε. Εξτρα ενφια των ετων που δεν ηταν πουθενα δηλωμενο το ακινητο δηλαδη. Γιατι να 'σκοτωθω' να το δηλωσουμε τωρα, εγω κι ο αδερφος μου, οταν δεν ξερουμε καν τα ποσοστα που θα μας βγαλει η συμβολαιογραφος, αφου ολοκληρωσει την αποδοχη κληρονομιας; Δηλαδη δεν μπορω οοολλληηη την ωρα, μισες δουλειες. Οκ, μας ξεφυγε το θεμα δυο χρονια, οκ θα μας παρει και κανα χρονο και ο συμβολαιογραφος, αλλα οταν θα παμε εγω κι ο ο αδερφος μου να το ξαναεμφανισουμε ο καθενας το μεριδιο του μετα την αποδοχη κληρονομιας, τουλαχιστον να το κανουμε σωστα. Τωρα, να δηλωσουμε για να δηλωσουμε, δηλαδη λαθεμενα σαν ποσοστα, δεν το καταλαβαινω. Οτι μας βρει....μας βρηκε.

14 hours ago, Nasos668 said:

Ναι αυτό θα πει γραφειοκρατία πιο πολύ  έχεις να κάνεις με την εφορία παρά με τον συμβολαιογράφο,και με το κτηματολόγιο αν υπάρχουν προβλήματα, επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι το πιστοποιητικό δήλωσης φόρου κληρονομιάς έχει ισχύ ένα χρόνο μετά θέλει ανανέωση όπως και τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ τώρα για το κουστούμι πάνω κάτω μισό χιλιάρικο ανάλογα τα ακίνητα οι κληρονόμοι και τυχών κωλύματα και διορθώσεις όπως ανέφερα ε9 κτλ.

Ναι, μετα την αποδοχη κληρονομιας, προσθηκες σε

- Ε9

- Κτηματολογιο

Σε δουλεια να βρισκομαστε δηλαδη. Στην εποχη της 'ηλεκτρονικης διακυβερνησης', να πρεπει να πληρωσω και χιλιαδες ευρω, να περιμενω και κανα δυο χρονια, να ξετυλιχτουν ολα τα κουβαρια της γραφειοκρατιας....αντε γεια...

Δημοσ.

μια 800αρα ευρω πηρε για ενα σπιτι σε χωριο του 1957 τις προαλλες που καναμε με τους γονεις η αμοιβη του δικηγορου αλλα 300!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 17/7/2024 στις 12:55 ΜΜ, PedroG είπε

μια 800αρα ευρω πηρε για ενα σπιτι σε χωριο του 1957 τις προαλλες που καναμε με τους γονεις η αμοιβη του δικηγορου αλλα 300!

Φιλικά σας το γράφω ότι στην αποδοχή κληρονομιάς δεν χρειάζεται δικηγόρος. Δεν θα ελέγξει και τα βάρη του σπιτιού αν είναι πχ υποθηκευμένο, όταν πχ κάνουμε αγορά σπιτιού. Αν είναι μακρυνός συγγενής ίσως να έχει χρέη. Σε εμένα πήγε να κανονήσει τον δικηγόρο που μου την σύστησε στο τέλος να πληρωθεί κι αυτός. Γιατί της είπα και μου απάντησε, ε πώς κουβάλησε χαρτιά! Την τακτοποίησα. Εννοούσε τα παλιά συμβόλαια που τις πήγε και ενώ είχα προτίνει να τα πάω εγώ, μου απαγόρευσε. Μετά πήγε να τον βάλει να εκτυπώσει τα διαγράμματα από το κτηματολόγιο αλλά τα έκανα εγώ. Αν δεν μπορεί να βγάλει τα διαγράμματα και θέλει δικηγόρο γιαυτό ως βοηθό, τότε ας κάτσει σπίτι της. Την ίδια σχολή έχουν βγάλει. Ελάχιστη αμοιβή δικηγόρου 200 ευρώ. Ελεος με τα παράσιτα.

Στις 17/7/2024 στις 10:41 ΠΜ, mindreader είπε

Ο λογιστης μου λεει να δηλωσουμε στο Ε9 το μεριδιο απο το ακινητο, διχως ακομη να εχει τελειωσει η αποδοχη κληρονομιας. Δεν το καταλαβαινω. Απο τη μια καλως βεβαια το λεει. Απο την αλλη, οτι ειναι να πληρωσουμε θα το πληρωσουμε. Εξτρα ενφια των ετων που δεν ηταν πουθενα δηλωμενο το ακινητο δηλαδη. Γιατι να 'σκοτωθω' να το δηλωσουμε τωρα, εγω κι ο αδερφος μου, οταν δεν ξερουμε καν τα ποσοστα που θα μας βγαλει η συμβολαιογραφος, αφου ολοκληρωσει την αποδοχη κληρονομιας; Δηλαδη δεν μπορω οοολλληηη την ωρα, μισες δουλειες. Οκ, μας ξεφυγε το θεμα δυο χρονια, οκ θα μας παρει και κανα χρονο και ο συμβολαιογραφος, αλλα οταν θα παμε εγω κι ο ο αδερφος μου να το ξαναεμφανισουμε ο καθενας το μεριδιο του μετα την αποδοχη κληρονομιας, τουλαχιστον να το κανουμε σωστα. Τωρα, να δηλωσουμε για να δηλωσουμε, δηλαδη λαθεμενα σαν ποσοστα, δεν το καταλαβαινω. Οτι μας βρει....μας βρηκε.

- Ε9

- Κτηματολογιο

Σε δουλεια να βρισκομαστε δηλαδη. Στην εποχη της 'ηλεκτρονικης διακυβερνησης', να πρεπει να πληρωσω και χιλιαδες ευρω, να περιμενω και κανα δυο χρονια, να ξετυλιχτουν ολα τα κουβαρια της γραφειοκρατιας....αντε γεια...

Φιλικά, έξτρα ΕΝΦΙΑ δεν είναι ακριβώς. Το κράτος δεν προκυται να χάσει καμία χρονιά από ΕΝΦΙΑ εφόσον υπάρχουν κληρονόμοι. Θα τον πάρει και αναδρομικά ακόμα. Αν δεν πλήρωσε κάτι ο θανών θα πρέπει να πληρωθεί μέσα από τον κλειδάριθμο του. Εφόσον έζησε πχ μέχρι και την 1-1-2023, όλος ο ΕΝΦΙΑ του 2023 είναι δικός του.

Το κυριότερο, αν πέθανε ο κληροδοτών το 2023, έπρεπε μέχρι και το τέλος του Μαίου 2024 οι κληρονόμοι να είχαν τροποποιήσει το Ε9 τους, αλλιώς από 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε κληρονόμο. Τροποποίηση Ε9 σημαίνει ότι ισχύει από 1-1 της χρονιάς που γίνεται. Ολοι οι λογιστές το ξέρουν ότι στη πρώτη δήλωση του Ε9 για κάποιο περιουσιακό στοιχείο, υπάρχει εκπρόθεσμο, ακόμα και στην αγορά. Αφού είστε εξ αδιαθέτου ο νόμος έχει ήδη ορίσει τα ποσοστά σας. Αν κάποιος αποποιθεί την κληρονομιά, ο νόμος επιτρέπει ξανά την τροποποίηση του Ε9. Αν υπάρχει διαθήκη τότε ξέρετε τί παίρνει ο καθένας. Ο ΕΝΦΙΑ και αν έληξαν για το 2024 οι πρώτες δόσεις, εσείς θα τον πληρώσετε όλον αναδρομικά και με τόκο υπερημερίας, όπως έκανα κι εγώ. Δεν σου κάνω τον έξυπνο. Εχω φάει κι εγώ πρόστιμο για το μισθωτήριο θανόντα και παραλίγο γλίτωσα την προθεσμία της 31/5/2024 λόγω αθλιότητας δύο λογιστριών.

Τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ είναι γιαυτόν τον λόγω, ότι δηλαδή δεν άφησε ο θανών κανένα ΕΝΦΙΑ απλήρωτο και δεν είχε κατά λάθος κακώς υπολογισμένο το ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών της ζωής του.

Αν είσαι από Θεσσαλονίκη να σου πω ποια συμβολαιογράφος πήρε την φυσιολογική αμοιβή των 500 ευρώ χωρίς δικηγόρο, για την αποδοχή κληρονομιάς από τους κληρονόμους. Και μάλιστα δεν με καθυστερούσε σημαντικά.

Επεξ/σία από Krusty
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, mindreader είπε

- Ε9

- Κτηματολογιο

Όταν ένας συγγενής φεύγει από τη ζωή και είσαι ο κληρονόμος είτε εξ αδιαιρέτου η με διαθήκη πρέπει να γίνει μεταβολή των ακινήτων στο ε9  , έκανες δεν έκανες αποδοχή κληρονομιάς  θεωριται σιωπηρή εκτός αν κάνεις αποποίηση μέσα στη προθεσμία,όταν έρθει η ώρα της αποδοχή κληρονομιάς ο συμβολαιογράφος κάνει έλεγχο του ε9 και από τον κληρονομουμένο και του κληρονόμου ώστε να συμφωνεί με το συμβόλαιο του κληρονομουμένου για να μπορέσει να γίνει η αποδοχή κληρονομιάς,αν βρεθούν λάθη πρέπει να γίνει τροποποίηση από τον συμβολαιογράφο ,για τον κληρονομουμένο με εξουσιοδότηση στη ΔΟΥ του θανόντος ,και για τον κληρονόμο ο συμβολαιογράφος επικοινωνεί με τον Λογιστή του κληρονόμου ώστε να προχωρήσει στη διόρθωση, ο λόγος είναι τα πιστοποιητικα ΕΝΦΙΑ της τελευταίας πενταετίας που πρέπει να είναι πληρωμένες όλες οι χρόνιες για το ακίνητο η τα ακίνητα που προκειται να γίνει αποδοχή κληρονομιάς , ο παράδειγμα ο κληρονομουμενος απεβίωσε πριν 2 χρόνια και τωρα τα δηλώνει ο κληρονόμος θέλουν της χρονιάς 19-20-21 του κληρονομουμενου και της χρονιάς 22-23 του κληρονόμου,στο ε9 τα ακίνητα πρέπει να δηλωθούν τη χρόνια που απεβίωσε ο κληρονομουμενος και να γίνει μεταφορά στα επόμενα έτη και έπειτα βγαίνει εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ  

Είναι μπλέξιμο χρονοβόρο και κοστοβορο ανάλογα την υπόθεση μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το κτηματολόγιο ειδικά αν υπάρχουν λάθη και ξεκίνησε να λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο.δευτερον η ΔΟΥ, οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς καθυστερούν να βγούνε από μέρες μέχρι και μήνες,

Το συμβόλαιο είναι το μόνο εύκολο της υπόθεσης .ζουμε στη χώρα της γραφειοκρατίας δυστυχώς και δεν εξαρτάται από τον συμβολαιογράφο αλλά από διάφορες υπηρεσίες.

Επεξ/σία από Nasos668
  • Like 1
Δημοσ.

@Nasos668

Μια μικρή διόρθωση. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), υποβάλλεται  μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη σύσταση/απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή στα δικαιώματα επί των ακινήτων.

Εξαίρεση υπάρχει για την κληρονομιά ακινήτων, για την οποία η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς (άρθρο 56 ν. 5087/2024).

Σε εμένα η συμβολαιογράφος, αν και ζήτησε τα πιστοποιητικά μετά τον μήνα έκδοσης το ΕΝΦΙΑ, ζήτησε για τα 5 προηγούμενα έτη και όχι 6 έτη και για το τρέχον από τους κληρονόμους.

https://mitos.gov.gr/index.php/ΔΔ:Πιστοποιητικό_ΕΝ.Φ.Ι.Α.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...