Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οι τιμές για φωτογράφιση γάμων, βαπτίσεων κλπ είναι υπερβολικές και είναι καθαρά εκμετάλλευση της στιγμής και της περίστασης. Δεν είναι μόνο ο φωτογράφος, σχεδόν τα πάντα είναι αδικαιολόγητα ακριβά λόγω της περίστασης. Στην ουσία συμφωνείς κι εσύ φίλε photoshoped όταν λες ότι είναι τόσο ακριβά επειδή είναι μοναδικές οι στιγμές κλπ :)

• Like 1
  • Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εννοείται ότι ψάχνει το φτηνότερο, είναι λογικό. Ειδικά όταν μιλάμε όμως για θέματα ευθύνης όπως του γιατρού δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θα επιλέξουν να κάνουν μια εγχείρηση σε ιδιωτικό νοσοκομείο γιατί θέλουν τον τάδε γιατρό. Γιατί όμως; Δε μπορούν να κάνουν την εγχείρηση και σε δημόσιο νοσοκομείο δωρεάν - φακελάκι; Μπορούν, όμως ακριβώς επειδή θέλουν τη σιγουριά του γιατρού που ξέρουν, θα πληρώσουν. Αντίστοιχα σε πολύ μικρότερη κλίμακα από αυτή συμβαίνει και στους φωτογράφους. Είναι βέβαια αστεία η σύγκριση του ενός και του άλλου επαγγέλματος.

Η περίπτωση του γιατρού είναι ιδιαίτερη, φυσικά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης

Δεν αναφέρομαι σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, μιλάω για πιο απλά πράγματα, π.χ. θα δεις να διαμαρτύρονται για το κόστος για καθαρισμό στον οδοντίατρο κλπ κλπ 

Σίγουρα όταν πας να επιλέξεις φωτογράφο για ένα τέτοιου είδους event (γάμο) θα κοιτάξεις μέσω γνωστών φίλων να δεις τι πληρώσανε και τι δουλειά έγινε, και κατόπιν βάσει budget να επιλέξεις 

Νούμερα που λες παραπάνω πάντως (1500) για έναν απλό γάμο δε παίζουν πουθενά (δε συζητάμε για post wedding φωτογραφήσεις και τέτοια καραγκιοζιλίκια...)

Δημοσ.

Στη θεωρία είσαι απόλυτα σωστός

Επί του πρακτέου, σκέψου ότι ο κόσμος ψάχνει το φτηνότερο όταν απευθύνεται σε επαγγελματίες που η δουλειά τους έχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη από την δικιά σου (π.χ. γιατρούς / μηχανικούς / δικηγόρους κλπ), και βγάλε τα συμπεράσματά σου... :) :)

Εγώ πήγα σε φθηνό και την πλήρωσα... Ανάλυση βίντεο 720, πήρα ένα μεγάλο @@ρι.

Δημοσ.

Εγώ πήγα σε φθηνό και την πλήρωσα... Ανάλυση βίντεο 720, πήρα ένα μεγάλο @@ρι.

Κάτσε λίγο πιο πίσω και θα είναι οκ! :D

• Like 3
Δημοσ.

ξεχασες κυριε "φωτογραφε" να αναφερεις οτι κανεις σας δε κοβει αποδειξη. παιρνετε τα 1000-1500-2000 ΜΑΥΡΑ και κλαιγεστε και απο πανω. δε μας παρατατε λεω γω

Ο κλασσικος ελληνας που γ@μ@ει τη συζητηση.

Δημοσ.

Ευχαριστω τον photoshoped για την απαντηση του,εγω το μονο που σκεφτομαι μιας και μαρεσει πολυ η φωτογραφια και το edit ειναι αν αξιζει να σπουδασω κανονικα πανω στο αντικειμενο ή να ασχοληθω σαν χομπι σε περιπτωση που τελικα αυτο δεν αποφερει.Ειναι αστειο το παραδειγμα που θα δωσω,αλλα βλεπω πολλους φωτογραφους απο εξωτερικο που κανουν ζωαρα μεσω του επαγγελματος,βεβαια κανουν και καλη δουλεια.Υπαρχει διεξοδος να φυγει καποιος φωτογραφος εξωτερικο για ενα καλυτερο μελλον;

Δημοσ.

Το φανταζόμουν ότι πολλοί στα διάφορα θέματα "καταθέτουν" θεωρίες (ή γνώμη, αν σας ακούγεται καλύτερο) και όχι γνώση αλλά τώρα βεβαιώθηκα.

Έχοντας υπάρξει βοηθός (καλού) φωτογράφου μυστηρίων (γάμους, βαφτίσεις) 6-7 χρόνια να πω, τουλάχιστον γι' αυτό το συγκεκριμένο τομέα της φωτογραφίας, ότι:

Με μια κάμερα, καλή ή κακή, και όρεξη για δουλειά (όπως προτάθηκε) λεφτά δεν βγάζεις. Αν μιλάει κάποιος για τοπία ή στιγιμότυπα της καθημερινότητας (και βέβαια αν βρει κάπου να "σπρώξει" τη δουλειά του) ίσως. Δεν το γνωρίζω. Όχι όμως στον τομέα των κοινωνικών εκδηλώσεων.

Επίσης, πριν ακόμα κάνεις τον πελατειακό σου κύκλο, θα χρειαστείς εξοπλισμό όπως μηχανές (και μιλάω για πληθυντικό γιατί σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να πας σε event με μία κάμερα και να κρεμάσεις τον πελάτη σου αν πάθει κάτι), φακούς (καλούς και ακριβούς), studio lights (πέραν του ενός που βάζουν οι αλεξιπτωτιστές του χώρου), radio slaves, τρίποδα, κλπ. Και δυστυχώς, αν θες να κάνεις όνομα και να έχεις δουλειά, τα περισσότερα από αυτά πρέπει να τα έχεις από την αρχή. Άρα χρειάζεσαι ένα καλό αρχικό κεφάλαιο και δεν θα τη βγάλεις με κάνα χιλιάρικο όπως μπορεί να φαντάζεται κανείς.

Επίσης πλέον έχουν πέσει και ο αριθμός των εκδηλώσεων και τα φράγκα ανά εκδήλωση. Παλιά είχαμε σαββατοκύριακα με 5 διαφορετικές δουλειές (πχ Παρασκευή βράδυ γάμος, Σάββατο απόγευμα βάφτιση, το βράδυ γάμος/δεξίωση, Κυριακή πρωί βάφτιση και το βράδυ γάμος). Αυτά έχουν τελειώσει εδώ και χρόνια. Αρκετά συνηθισμένος πλέον ο γάμος/βάφτιση μαζί (και αυτό δεν σημαίνει διπλή χρέωση αν και η δουλειά είναι σχεδόν διπλή με εξαίρεση το στήσιμο του εξοπλισμού) όπως και οι εκδηλώσεις με φωτογραφίες που τραβάν τα φιλαράκια (προσωπικά το προτιμώ, αν και δεν με συμφέρει, αφού πάντα ήμουν αντίθετος με το όλο στημένο concept των φωτογραφίσεων που έχουμε συνηθίσει).

Όπως σε όλους τους άλλους τομείς, έτσι και σε αυτόν έχει περάσει η μιζέρια των εποχών. Κι επειδή όλοι έχουν μια φωτογραφική θεωρούν ότι η καλή φωτογραφική δουλειά (την οποία και απαιτούν ή τουλάχιστον επιθυμούν) είναι κάτι απλό και δεν χρειάζεται εξοπλισμό ή εμπειρία και κυρίως, δεν χρεώνεται.

Προσωπικά τα έχω παρατήσει, όπως τελικά έκανε και ο φωτογράφος (γνωστός στο χώρο για την καλή του δουλειά) που πηγαίναμε μαζί, αφού και για τους δύο ήταν side job αλλά κυρίως γιατί πλέον δεν άξιζε τον κόπο.

Έτσι ακριβώς.

Μάθετε κάποια στιγμή να εκτιμάτε τις φωτογραφίες που απλά καταγράφουν το γεγονός και να πάψετε να εντυπωσιάζεστε από τις στημένες.

Η φωτογραφία δεν είναι η μαγική τέχνη του 1900 (η καλή φωτογραφία παραμένει να είναι αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία) και με δεδομένο ότι όλοι έχουν μια φωτογραφική στην κωλότσεπη είναι κρίμα να πληρώνεις (και μετά να παραπονιέσαι ;) ) για φωτογραφίες "αποφοίτησης". Η μαμά ή το σόϊ θα είναι εξίσου ευχαριστημένοι έχοντας απλά μία φωτογραφία που είσαι με τα "καλά" σου και ξέρουν ότι αποφοίτησες :-)

Βρε μανία με τους Γάμους και τα Βαπτίσια.

"Haris_216" όπως έγραψες, ήσουν χρόνια βοηθός φωτογράφου σε Γάμους και Βαπτίσια αλλά λόγω της "κρίσης" διέκοψες την ενασχόλησης σου με το επάγγελμα.

Το ίδιο έκανε αργότερα και ο "καλός" φωτογράφος που σε είχε βοηθό του.

Αυτό τι δείχνει ;

Δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι πλέον δεν έχουν την δυνατότητα - την διάθεση να δώσουν ένα Χ ποσό για την κάλυψη τέτοιου είδους κοινωνικών εκδηλώσεων και ψάχνονται για κάτι πιο "οικονομικό".

Πλεόν ο κόσμος ψάχνεται και δεν πηγάινει μόνο στα φωτογραφία της γειτονιάς του για να δεί "portfolia" και να πάρει "προσφορές". Σήμερα το ιντερνετ και οι γνωριμίες οδηγούν σε πολλές επιλογές.

Το θέμα είναι όπως έγραψα και σε προηγούμενο μήνυμα μου ότι αν σπουδάσεις φωτογραφία και αν έχεις όρεξη, οι δρόμοι που έχεις μπροστά σου είναι πολλοί και μακρινοί και δεν σταματούν μόνο στους Γάμους και τα Βαπτίσια.

Ο φωτογράφος χρειάζεται να έχει έναν αξιόλογο εξοπλισμό ότι και αν φωτογραφίζει.

Ο ακριβότερος εξοπλισμός (κάμερες, φακοί, φώτα) σε σχέση με τον φθηνότερο, εκτός ότι βοηθάει τον φωτογράφο στην δουλειά του, μπορεί και διακρίνεται στις φωτογραφίες σε κάποιο βαθμό.

Εσύ τώρα που σταμάτησες την ενασχόλησης σου με την φωτογραφία επεδή δεν υπάρχει "τόση" δουλειά με Γάμους και Βαπτίσια δεν λέει και κάτι. Όπως έγραψες το έκανες σαν δεύτερη δουλειά και τίποτα παραπέρα.

Ο "επαγγελματίας" όμως φωτογράφος που συνεργαζόσασταν παρότι είχε "καλό" εξοπλισμό τα παρατησε και αυτός. Το λογικό είναι ότι αυτός θα συνέχισε με άλλα "project" που θα τον ενδιέφεραν περισσότερο και που θα του αφήνουν μεγαλύτερο κέρδος.

Αν όμως τελικά σταμάτησε να ασχολείται τελείως με το επάγγλεμα, αυτό δείχνει ότι ούτε όρεξη είχε αλλά ούτε και δημιουργικότητα και για αυτό δεν φταίει μόνο η "κρίση".

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η "φωτογραφική ματιά", που μέσα απο αυτήν μπορεί να δώσει κάποιος περισσότερη ένταση και νόημα σε μια "απλή" κατα τα άλλα φωτογραφία Γάμου ή Βαπτισιών.Το ίδιο συμβαίνει και με το βιντεο.

Όπως έγραψαν και οι προηγούμενοι θα πρέπει "Giannacos21" να ασχοληθείς με το αντικέιμενο, εισχωροντας αρχικά σε κάποια "ερασιτεχνική" ομάδα φωτογραφίας όπου εκεί θα πάρεις θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα και φυσικά θα εξελίξεις και την "ματιά" σου. Στην συνέχεια αν δείς ότι σου αρέσει το αντικείμενο, προχωράς σε σχολή και σε αγορά "καλού" εξοπλισμού.

Εδώ και 6 χρόνια περίπου ασχολούμαι και εγώ με την "φωτογραφία - εικονοληψία" έχοντας μπεί σε μια "ερασιτεχνική" ομάδα φωτογραφίας όπου ως δασκάλα φωτογραφίας έχουμε μια καταξιωμένη "φωτορεπορτερ" όπου μέσα απο τα θεωρητικά αλλά και τα πρακτικά μαθήματα (εξορμήσεις,ταξίδιωτική φωτογραφία και αλλες θεματικές που είχαμε και που έχουμε αναλάβει ως projects) εχω εξελιχθεί πολύ στο πρακτκό κομμάτι.

Να πω επίσης ότι σαν ομάδα έχουμε μπεί και στο κομμάτι των Βαπτίσεων όπου εκεί με τον εξοπλισμό (φώτα κυρίως) της δασκάλας μας και με τον εξοπλισμό τον δικό μας (DSLR - φακούς) και φυσικά με την διαφορετική "ματιά" του καθενός, έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Δημοσ.

Συμφωνω με το φιλο Leon,οταν φτανουμε σε τετοιες εποχες και καταστασεις θα ξεχωρισουν οι "καλοι".

Βεβαια δεν ειναι παντα αρκετο το να εισαι καλος και να αγαπας αυτο που κανεις,αλλα σιγουρα αν δεν εχεις αυτα τα 2 στοιχεια τοτε δεν θα ξεχωρισεις και πολυ ευκολα..

Δημοσ.

Ευχαριστω leon για την απαντηση,πως λεγεται η ομαδα που βρισκεσαι; Γνωρισεις καμια αλλη ερασιτεχνικη ομαδα που αναζητα νεα μελη;

Δημοσ.

Θα μπορούσες βέβαια και να μην τις πάρεις αφού σου φάνηκε αισχροκέρδια. Και να ζητούσες κάποιον να σε βγάλει φωτό με την δική σου φωτογραφική ή με το κινητό.

Δεν μπορούσα να μην τις πάρω ήταν η ορκωμοσία για το πτυχίο πολύ σημαντικό γεγονός στην ζωή μου για να μην έχω φωτογραφίες, έβγαλα και δικές μου αλλά όσο νάνε άλλο από φωτογράφο.

Αξίζουν αυτά τα 100, εγώ ούτε μια φώτο δεν έχω από ορκωμοσία.

Οριακά ναι αν ήταν πιο πολλά δεν ξέρω αν θα έπαιρνα τόσες

Δημοσ.

Δεν μπορούσα να μην τις πάρω ήταν η ορκωμοσία για το πτυχίο πολύ σημαντικό γεγονός στην ζωή μου για να μην έχω φωτογραφίες, έβγαλα και δικές μου αλλά όσο νάνε άλλο από φωτογράφο.

Οριακά ναι αν ήταν πιο πολλά δεν ξέρω αν θα έπαιρνα τόσες

Πολλές πήρες ρε συ!

Κανονικά θα έπρεπε να σου κάνει και καμιά καλύτερη τιμή, άλλο να πάρεις μία άλλο 20.

Δημοσ.

Aν αναλωθείς σε γάμους και βαφτίσια θα γίνεις ακόμα ένας με ότι καλό ή κακό έχει. Μπορείς να γίνεις πολύ καλός στη φωτογραφία και να έχεις σταθερή πελατεία φωτογραφίζοντας διαφορετικά πράγματα από γάμους και χορεύτριες στα club. Για παράδειγμα εχω φωτογράφο που συνεργάζομαι για να μου φωτογραφίζει τα αυτοκίνητα μου ο οποίος είναι αρκετά καλός με μπόλικη δουλειά αλλά πέτυχε γιατί εκτός απ τη φωτογραφία είχε και πάθος με τα αυτοκίνητα.

Δημοσ.

Giannacos21 τα εχεις μπλεξει λιγο, απο οτι βλεπω θες να ακολουθησεις την ζωη που προβαλουν καποιοι μεγαλοι φωτογραφοι με ταξιδια κλπ αλλα χανεις την ουσια.

Για αρχη ναι οκ δεν λεω ισως ειναι καλη φαση 1-2 ταξιδια τον χρονο αλλα δεν ειναι ακριβως διασκεδαση, θα πας εκει καθαρα για δουλεια και οσο να ναι οι αποστασεις κουραζουν και χανεις επιπλεον μερες απο δουλειες που θα εκανες διπλα στο σπιτι και θα ειχες την ανεση σου.

Οσον αφορα την χωρα μας στον τομεα του γαμου εισαι σε ενα ιδανικο σημειο με αρκετα νησια και ξενους που ερχονται μονο και μονο για γαμο εδω οποτε ποιος ο λογος να κοιταξεις εξω σε πρωτη φαση;

Τελος οπως σου ειπαν και τα παιδια το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να το πιασεις σαν χομπι και σε 4-5 χρονια βλεπεις που θα εισαι και θα ερθει η απαντηση απο μονη της για το αν θα πρεπει να το πιασεις επαγγελματικα. Σιγουρα παντως ειναι ενας χωρος που εχει δυνατοτητες για νεα ατομα αρκει να εχουν αγαπη για αυτο που κανουν και να θελουν να ξεχωρισουν με την δουλεια τους.

Δημοσ.

Βρε μανία με τους Γάμους και τα Βαπτίσια.

"Haris_216" όπως έγραψες, .............................................

Βιάστηκες να ερμηνεύσεις το γιατί σταμάτησα και το τι σημαίνει "δεν άξιζε τον κόπο".

Η ερμηνεία σου έχει μια αλήθεια μέσα της αλλά δεν είναι όλη η αλήθεια.

Και εξηγούμαι:

Για μένα, το βοηθό που σταμάτησε πριν το φωτογράφο, δεν "αξίζει τον κόπο" σημαίνει ότι με δεδομένο ότι έχω κύρια δουλειά και άρα το βιοποριστικό μου είναι ας πούμε οκ, δεν αξίζει να δεσμεύω τα σ/κ μου σε σχέση με την οικογένειά μου χωρίς να έχει κάποιο ρεαλιστικό όφελος (όπως καταλαβαίνεις το "μεροκάματο" ήταν σημαντικά λιγότερο. Επίσης όταν είχα 2 "μυστήρια" την ίδια μέρα είχε νόημα να με "χάσει" η οικογένειά μου. Για ένα κακοπληρωμένο όμως όχι). Ταυτόχρονα, οι παραξενιές αυξήθηκαν (νομίζω ότι όποιος έχει επαφή με κόσμο το βιώνει αυτό). Αν μάλιστα δουλεύεις σε ένα χώρο πριν και μετά κάποιων αλλαγών που συντελούνται, αυτές σου είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς και αποφασίζεις σε προσωπικό επίπεδο αν θεωρείς ότι αξίζει τον κόπο.

Για το φωτογράφο που σταμάτησε, το "δεν αξίζει τον κόπο" σήμαινε (πάλι με δεδομένη την ύπαρξη διαφορετικής κύριας δουλειάς) ότι θα έπρεπε να συνεχίζει να επενδύει σε εξοπλισμό (αυτό δεν σταματά και ούτε μπορεί να πει κάποιος "είμαι κομπλέ τώρα, τα έχω όλα") με άμεση επίπτωση το οικονομικό. Επίσης η "μετακίνηση" σε άλλο project δεν είναι τόσο εύκολο όσο αισιόδοξα νομίζεις, τουλάχιστον σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού και τα σχετικά επαγγελματικά κονέ είναι διαφορετικά αλλά και ο επιτυχημένος φωτογράφος εκδηλώσεων δεν γίνεται απαραίτητα καλός φωτορεπόρτερ ή φωτογράφος διαφήμισης.

Επίσης για την "έλλειψη δημιουργικότητας" που αναφέρεις ότι ενδεχομένως να έχει ο αποχωρήσας φωτογράφος να σου πω ότι μετά το 20ο μυστήριο θα δεις ότι όλα είναι σχεδόν τυποποιημένα (κακό, απογοητευτικό αλλά αλήθεια). Μπορεί να κυνηγάς την τεχνική αρτιότητα αλλά τη φαντασία θα στην δεσμεύσουν η νύφη και αυτό που είδε στη φίλη της (θέλει τις ίδιες πόζες και αν είναι δυνατόν, δίπλα στον ίδιο θάμνο).

Μπορεί να αισιοδοξείς ότι θα βάλεις την "πινελιά" σου αλλά.....

Αν έχεις "τραβήξει" καμιά 15ριά events και έχεις μιλήσει με τα αντίστοιχα ζευγάρια/σόϊ προ του event θα δεχτώ την όποια διαφορετική εμπειρία. Διαφορετικά όχι.

Και το όχι το λέω όχι για να το "παίξω" καλύτερος, γνώστης, έμπειρος αλλά γιατί πολύ απλά οι σκέψεις σου βρίσκονται (ως προς το συγκεκριμένο αντικείμενο μιλάω πάντα) ακόμα σε ένα ιδεατό επίπεδο που έχουν οι νέοι (ή νεοεισερχόμενοι σε ένα χώρο) μέχρι να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα όταν το χόμπυ ή το όνειρο γίνεται βιοπορισμός

ΥΓ  Αυτά τα λέω πάντα από την πλευρά του φωτογράφου που ζει από αυτό γιατί, αν κατάλαβα καλά, ο ts μιλάει για κυρίως επάγγελμα  και όχι 2η δουλειά. Διαφορετικά, φωτογράφους (χομπίστες) έχουμε δει πολλούς και με πολύ καλές δουλειές. Ακόμα και στο σχετικό νήμα του μπλα-μπλα υπάρχουν παιδιά με ενδιαφέρουσα οπτική, ιδέες και υλοποιήσεις (όχι όλοι βέβαια :-) )

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...