Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επρεπε να πω μια σαπια μηχανη και 2 μικρα box για να σε καλυψω?

Αμα ειναι ετσι ας τραβαγανε φωτο με το κινητο τους ο ενας τον αλλο τοτε,δεν υπαρχει λογος να παρουνε κανονικο φωτογραφο.

Η θες οντως να σου εξηγησω τι αλλο πρεπει να εχει καποιος για να καλυψει ενα γαμο?

ειδες το τελικο αποτελεσμα της δουλειας; ή απλα υποθετεις οτι συμφωνα με τον εξοπλισμο που ειχε το αποτελεσμα θα ηταν μαπα;

• Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ευχαριστω ολους για τα σχολια,ο ανταγωνισμος ειναι μεγαλος και ειμαι σιγουρος οτι ενας που το γουσταρει μπορει να σου κανει γαμο και με μια απλη dslr και σωστο editing.Οποιος θελει και ασχολειται ακομα και ως χομπι ας ανεβασει καμια φωτο να γινει συζητηση.

Δημοσ.

Κυριως απευθυνομαι στους φωτογραφους,πως ειναι η ζωη σαν φωτογραφος; Βγαζεις ικανοποιτικα λεφτα; Εχει ταξιδια; Γνωριζεις νεα μερη; Υπαρχουν θεσεις εργασιας; Ενδιαφερονται να αγοραζουν τις φωτογραφιες σας; Ευχαριστω!

βγάζει λεφτά ο φωτογράφος;  

... είναι τόσο γενική ερώτηση σαν να ρωτάς βγάζει λεφτά ο φαστφουντάς ή ο τραγουδιστής.....

όπως δεν υπάρχει ένα είδος ντελιβεράδικου ή ένα είδος μουσικής έτσι δεν υπάρχει και ένα είδος ενασχόλησης με την φωτογραφία.

Τέλος όπως εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες εσωτερικούς(που έχουν να κάνουν με εσένα) ή εξωτερικούς(που έχουν να κάνουν με το περιβάλλων σου πχ ανταγωνισμός ζήτηση κτλ)  το αν βγάλει ένας μπεργκεράς ή γυράς ή εστιάτορας ή ένας ραπάς ή ένας ρεμπέτης ή ένας λυρικός 0 ή 10.000.000 ευρώ ή κάτι ενδιάμεσα έτσι εξαρτάται και το τι θα βγάλεις αν πχ δουλέψεις σε βαφτίσια κτλ ή είσαι streetphotography ή wildlife ή stockphotography ή ασχοληθείς με το modeling κτλ κτλ

Το γεγονός ότι δεν διαχωρίζεις καν σε κατηγορίες πάει να πει ότι μάλλον οι πιθανότητες του να βγάλεις απο 0 έως 200 ευρώ το μήνα κλίνοντας πιο κοντά στο μηδέν τους περισσότερους μήνες είναι αρκετά μεγάλες.

Γιαυτό για αρχή κάνε ό,τι νομίζεις πως σου αρέσει για την κα@#@λα σου και άρπαξε και κανένα βιβλίο να μάθεις μερικά τεχνικά πράματα τέλος δες κάμποσα εκπαιδευτικά βίντεο στο youtube

Έτσι θα φτάσεις σε ένα σημείο που θα ξέρεις τι σου αρέσει, τι budget θα χρειαστείς τι εξοπλισμό θα χρειαστείς πως θα πλασάρεις το έργο σου αν έχει ζήτηση στο κοινό που απευθύνεσαι κτλ . και θα κάνεις μια αρχή μετά θα έρθει και η εμπειρία και αν έχεις εμπειρία υπομονή επιμονή θα έρθει το ταλέντο και μετά και η αναγνώριση (δεν εννοώ απαραίτητα να γίνεις όνομα μεγάλο αλλά πχ να μπορείς εύκολα να βρεις αγοραστές ή δουλειά σε αυτό που ψάχνεις)

Ευχαριστω ολους για τα σχολια,ο ανταγωνισμος ειναι μεγαλος και ειμαι σιγουρος οτι ενας που το γουσταρει μπορει να σου κανει γαμο και με μια απλη dslr και σωστο editing.Οποιος θελει και ασχολειται ακομα και ως χομπι ας ανεβασει καμια φωτο να γινει συζητηση.

κούνια που σε κούναγε.. ο γάμος είναι ολόκληρη τελετή δεν είναι μόνο ο παπάς που κάνει συγκεκριμένα πράματα απο συγκεκριμένες θέσεις συγκεκριμένες στιγμές είναι και ο φωτογράφος.. και καλές φωτογραφίες να βγάζεις αν είσαι ταλέντο πάλι δεν θα συγκρίνεσαι με έναν average επαγγελματία φωτογράφο τέτοιων τελετών ούτε για αστείο... δεν θα ξέρεις σε ποιες θέσεις πρέπει να βρίσκεσαι και πότε το πιο βασικό δηλαδή...

άσε που θέλει πάνω από ένα άτομο και δεν έχει σημασία η μηχανή τόσο όσο ο φακός (άλλο ένα πράγμα που φαίνεται να μην ξέρεις) άσε που θες  καλά φώτα ειδικά μέσα στην εκκλησία....

Γενικά άστο μην πας ξυπόλητος στα αγκάθια κάνε πρώτα μόνος σου πειραματισμούς ψάξου διάβασε δες βίντεο  εκπαιδευτικά κτλ και σε κάνα χρόνο θα αρχίσεις να αποκτάς μορφή

• Like 1
Δημοσ.

στην ορκομωσια για το πτυχιο μου 5 ευρω την φωτογραφια χρεωναν :-(

ποσο ηθελες να σε χρεωσουν? 1 ευρω?

Δημοσ.

ποσο ηθελες να σε χρεωσουν? 1 ευρω?

Ναι γιατί όχι πήρα 20 φωτογραφίες και έδωσα 100 ευρώ προσωπικά το θεωρώ αισχροκερδια.

• Like 1
Δημοσ.

Ναι γιατί όχι πήρα 20 φωτογραφίες και έδωσα 100 ευρώ προσωπικά το θεωρώ αισχροκερδια.

Θα μπορούσες βέβαια και να μην τις πάρεις αφού σου φάνηκε αισχροκέρδια. Και να ζητούσες κάποιον να σε βγάλει φωτό με την δική σου φωτογραφική ή με το κινητό.

• Like 4
Δημοσ.

Το φανταζόμουν ότι πολλοί στα διάφορα θέματα "καταθέτουν" θεωρίες (ή γνώμη, αν σας ακούγεται καλύτερο) και όχι γνώση αλλά τώρα βεβαιώθηκα.

Έχοντας υπάρξει βοηθός (καλού) φωτογράφου μυστηρίων (γάμους, βαφτίσεις) 6-7 χρόνια να πω, τουλάχιστον γι' αυτό το συγκεκριμένο τομέα της φωτογραφίας, ότι:

Με μια κάμερα, καλή ή κακή, και όρεξη για δουλειά (όπως προτάθηκε) λεφτά δεν βγάζεις. Αν μιλάει κάποιος για τοπία ή στιγιμότυπα της καθημερινότητας (και βέβαια αν βρει κάπου να "σπρώξει" τη δουλειά του) ίσως. Δεν το γνωρίζω. Όχι όμως στον τομέα των κοινωνικών εκδηλώσεων.

Επίσης, πριν ακόμα κάνεις τον πελατειακό σου κύκλο, θα χρειαστείς εξοπλισμό όπως μηχανές (και μιλάω για πληθυντικό γιατί σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να πας σε event με μία κάμερα και να κρεμάσεις τον πελάτη σου αν πάθει κάτι), φακούς (καλούς και ακριβούς), studio lights (πέραν του ενός που βάζουν οι αλεξιπτωτιστές του χώρου), radio slaves, τρίποδα, κλπ. Και δυστυχώς, αν θες να κάνεις όνομα και να έχεις δουλειά, τα περισσότερα από αυτά πρέπει να τα έχεις από την αρχή. Άρα χρειάζεσαι ένα καλό αρχικό κεφάλαιο και δεν θα τη βγάλεις με κάνα χιλιάρικο όπως μπορεί να φαντάζεται κανείς.

Επίσης πλέον έχουν πέσει και ο αριθμός των εκδηλώσεων και τα φράγκα ανά εκδήλωση. Παλιά είχαμε σαββατοκύριακα με 5 διαφορετικές δουλειές (πχ Παρασκευή βράδυ γάμος, Σάββατο απόγευμα βάφτιση, το βράδυ γάμος/δεξίωση, Κυριακή πρωί βάφτιση και το βράδυ γάμος). Αυτά έχουν τελειώσει εδώ και χρόνια. Αρκετά συνηθισμένος πλέον ο γάμος/βάφτιση μαζί (και αυτό δεν σημαίνει διπλή χρέωση αν και η δουλειά είναι σχεδόν διπλή με εξαίρεση το στήσιμο του εξοπλισμού) όπως και οι εκδηλώσεις με φωτογραφίες που τραβάν τα φιλαράκια (προσωπικά το προτιμώ, αν και δεν με συμφέρει, αφού πάντα ήμουν αντίθετος με το όλο στημένο concept των φωτογραφίσεων που έχουμε συνηθίσει).

Όπως σε όλους τους άλλους τομείς, έτσι και σε αυτόν έχει περάσει η μιζέρια των εποχών. Κι επειδή όλοι έχουν μια φωτογραφική θεωρούν ότι η καλή φωτογραφική δουλειά (την οποία και απαιτούν ή τουλάχιστον επιθυμούν) είναι κάτι απλό και δεν χρειάζεται εξοπλισμό ή εμπειρία και κυρίως, δεν χρεώνεται.

Προσωπικά τα έχω παρατήσει, όπως τελικά έκανε και ο φωτογράφος (γνωστός στο χώρο για την καλή του δουλειά) που πηγαίναμε μαζί, αφού και για τους δύο ήταν side job αλλά κυρίως γιατί πλέον δεν άξιζε τον κόπο.

Θα μπορούσες βέβαια και να μην τις πάρεις αφού σου φάνηκε αισχροκέρδια. Και να ζητούσες κάποιον να σε βγάλει φωτό με την δική σου φωτογραφική ή με το κινητό.

Έτσι ακριβώς.

Μάθετε κάποια στιγμή να εκτιμάτε τις φωτογραφίες που απλά καταγράφουν το γεγονός και να πάψετε να εντυπωσιάζεστε από τις στημένες.

Η φωτογραφία δεν είναι η μαγική τέχνη του 1900 (η καλή φωτογραφία παραμένει να είναι αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία) και με δεδομένο ότι όλοι έχουν μια φωτογραφική στην κωλότσεπη είναι κρίμα να πληρώνεις (και μετά να παραπονιέσαι ;) ) για φωτογραφίες "αποφοίτησης". Η μαμά ή το σόϊ θα είναι εξίσου ευχαριστημένοι έχοντας απλά μία φωτογραφία που είσαι με τα "καλά" σου και ξέρουν ότι αποφοίτησες :-)

• Like 5
Δημοσ.

Αξίζουν αυτά τα 100, εγώ ούτε μια φώτο δεν έχω από ορκωμοσία.

Δημοσ.

Γράφω εδώ ως επαγγελματίας φωτογράφος γάμου/βαπτίσεων κυρίως, και editor φωτογραφιών. Αυτή τη στιγμή είμαι υπάλληλος σε φωτογραφείο στο κομμάτι του editing και της λιανικής. 

Γράφτηκαν πολλά, άλλα άξια θαυμασμού και άλλα άσχημα κατάλοιπα της "κρίσης". Είμαι στον χώρο της φωτογραφίας αρκετά χρόνια και πλέον αυτό είναι το βασικό μου επάγγελμα. 

Ακόμη και σήμερα που μιλάμε υπάρχει χώρος για νέους φωτογράφους που όμως θα ξεχωρίσουν από τη μάζα! Φαινομενικά είναι ένα υπερκορεσμένο επάγγελμα που δεν χωράει κανέναν. Και όμως... Η κρίση έχει κάνει το "καλό" του να ζητάει ο κόσμος το ποιοτικό - ακριβό (σχετική έννοια) και το πάρα πολύ φθηνό. 

Στον τομέα του γάμου και της βάπτισης μιλάμε για στιγμές μοναδικές που δεν επαναλαμβάνονται και για τους συγγενείς και το ζευγάρι είναι από τις αξιομνημόνευτες μέρες για όλη τους τη ζωή. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι σημαντικό και το ξέρουν και οι ίδιοι.

Από την εμπειρία μου και τα όσα έχω δει σε ραντεβού στο στούντιο παρατηρώ πως ο κόσμος πλέον στο κομμάτι της φωτογραφίας ψάχνει το ποιοτικό και δέχεται να πληρώσει για αυτό. Γιατί; Γιατί συνήθως οι ίδιοι ή συγγενείς την έχουν πατήσει από "φωτογράφους" που όπως λες με μια dslr και το photoshop νόμιζαν ότι θα καλύψουν γάμο/βάπτιση. Ούτε κατά διάνοια. Έτσι δεν θέλουν να έχουν παρόμοιες δυσάρεστες εμπειρίες. Ψάχνουν την ποιότητα. 

Θα με ρωτήσεις, ναι αλλά πως θα γίνω ποιοτικός; Η απάντηση είναι μια : ΔΙΑΒΑΣΜΑ - Εξάσκηση. Το διάβασμα με κεφαλαία και έπειτα η εξάσκηση. Προσωπικά πέρασα 2 χρόνια μόνο διαβάζοντας για το θέμα του γάμου κυρίως και ό,τι έχει σχέση με αυτό. Παράλληλα φωτογράφισα κάποια μυστήρια με απαράδεκτες φωτογραφίες φυσικά. Αλλά ήταν μόνο η αρχή. Από εκεί και έπειτα η γνώση γίνεται πράξη/συνήθεια μέσω της εξάσκησης και ολοκληρώνεται με το να γίνει εμπειρία. Σαφώς δεν πρέπει να παραβλέπεται το κομμάτι του εξοπλισμού/κεφαλαίου. Είναι ένα πολύ ακριβό επάγγελμα τουλάχιστον για την αρχή. 

Ο φωτογράφος γάμου είναι ο πιο πλήρης φωτογράφος. Αυτό δεν το λέω εγώ αλλά ο master του είδους Jerry Ghionis (ψάξε αυτό το όνομα και θα καταλάβεις). Είναι ένας επαγγελματίας που μπορεί να βγάλει Fashion/Advertising/Photojournalism/NightClub/Landscape φωτογραφίες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Δεν λέω ότι είναι ο τέλειος σε όλα όμως ο φωτογράφος γάμου έχει γνώση για κάθε είδος φωτογραφίας. 

Απαντώντας στην απορία σου εγώ σου λέω με πολλή αισιοδοξία ότι μπορείς να γίνεις ένας καλός φωτογράφος εάν έχεις το στόχο να ξεχωρίσεις, περνώντας κάποια χρόνια με δυσκολίες και αργή εξέλιξη. Εάν νομίζεις ότι του χρόνου ή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα διαπρέψεις τότε μην κάνεις το λάθος να επενδύσεις ή να ασχοληθείς με τον τομέα αυτόν σαν επάγγελμα. Δες το σαν χόμπι. Η εξέλιξη θέλει κόπο/ιδρώτα και πολλή υπομονή. Επίσης, να έχεις πάντα στόχο να γίνει πολύ καλός φωτογράφος. Όχι κάποιος που θα παίρνει 500€ για έναν γάμο και θα είναι στη μετριότητα. Αυτοί σιγά σιγά σβήνουν. Μπορεί να σου φαίνονται πολλά τα λεφτά τώρα αλλά πίστεψε με είναι αστεία. Στόχευε πάντα ψηλά!

Τέλος, σε αυτούς που έγραψαν ότι ο φωτογράφος γάμου παίρνει 1500€ και άνω με αρνητική χροιά, παραδίδοντας φωτογραφίες μετά από 1 χρόνο, νομίζοντας ότι κάνει ένα κλικ θέλω να πω το εξής. Ο επαγγελματίας που θα επιλέξει κανείς θα κληθεί να καλύψει στιγμές μοναδικές για τον καθένα και θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άρτια η δουλειά του. Εμπιστεύεται αυτόν τον άνθρωπο τη συγκεκριμένη μέρα. Αυτό το οποία πληρώνονται κυρίως είναι η γνώση και η εμπειρία αυτού του ανθρώπου ώστε να έχει ένα αποτέλεσμα που θα μείνει για γενιές ολόκληρες. 

Το μόνο που θα μείνει από έναν γάμο είναι οι φωτογραφίες. Ούτε το νυφικό, ούτε το ακριβό χοιρινό φιλέτο. Ένα άλμπουμ με φωτογραφίες διαχρονικές που θα τις δείχνει η μαμά στα παιδιά και η γιαγιά στα εγγόνια κ.ο.κ. 

Αυτό το πράγμα πληρώνει κανείς. Όταν για ένα νυφικό τα χρήματα που θα δώσει η νύφη μπορεί να φτάσουν τα 3.000€, τότε πιστεύετε θα θεωρείται ικανοποιητικό να το φωτογραφίσει κάποιος που θα πάρει 400€ για τον γάμο; Είναι δυσανάλογο. 

Μεγάλη κουβέντα αλλά θεωρώ σωστό να παίρνουν απαντήσεις κάποια πράγματα.

• Like 6
Δημοσ.

ξεχασες κυριε "φωτογραφε" να αναφερεις οτι κανεις σας δε κοβει αποδειξη. παιρνετε τα 1000-1500-2000 ΜΑΥΡΑ και κλαιγεστε και απο πανω. δε μας παρατατε λεω γω

• Like 3
Δημοσ.

ξεχασες κυριε "φωτογραφε" να αναφερεις οτι κανεις σας δε κοβει αποδειξη. παιρνετε τα 1000-1500-2000 ΜΑΥΡΑ και κλαιγεστε και απο πανω. δε μας παρατατε λεω γω

Εμένα μου έκοψαν Τ Μισα

Δημοσ.

Μάλιστα.. Έγραψα την άποψη μου και τη συμβουλή μου σε έναν νέο και δέχομαι εμπαιγμούς. Δεν ξέρω σε ποιον πήγατε και δε σας έκοψε απόδειξη. Επίσης δε νομίζω να "έκλαψα" πουθενά. Ίσα ίσα προσπάθησα να τονώσω έναν νέο άνθρωπο με αισιοδοξία για το επάγγελμα.

Δημοσ.

.....

Στη θεωρία είσαι απόλυτα σωστός 

Επί του πρακτέου, σκέψου ότι ο κόσμος ψάχνει το φτηνότερο όταν απευθύνεται σε επαγγελματίες που η δουλειά τους έχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη από την δικιά σου (π.χ. γιατρούς / μηχανικούς / δικηγόρους κλπ), και βγάλε τα συμπεράσματά σου... :) :)

Δημοσ.

Στη θεωρία είσαι απόλυτα σωστός 

Επί του πρακτέου, σκέψου ότι ο κόσμος ψάχνει το φτηνότερο όταν απευθύνεται σε επαγγελματίες που η δουλειά τους έχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη από την δικιά σου (π.χ. γιατρούς / μηχανικούς / δικηγόρους κλπ), και βγάλε τα συμπεράσματά σου... :) :)

Εννοείται ότι ψάχνει το φτηνότερο, είναι λογικό. Ειδικά όταν μιλάμε όμως για θέματα ευθύνης όπως του γιατρού δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θα επιλέξουν να κάνουν μια εγχείρηση σε ιδιωτικό νοσοκομείο γιατί θέλουν τον τάδε γιατρό. Γιατί όμως; Δε μπορούν να κάνουν την εγχείρηση και σε δημόσιο νοσοκομείο δωρεάν - φακελάκι; Μπορούν, όμως ακριβώς επειδή θέλουν τη σιγουριά του γιατρού που ξέρουν, θα πληρώσουν. Αντίστοιχα σε πολύ μικρότερη κλίμακα από αυτή συμβαίνει και στους φωτογράφους. Είναι βέβαια αστεία η σύγκριση του ενός και του άλλου επαγγέλματος.

Και αυτές είναι διαπιστώσεις από άτομα που έρχονται στο στούντιο και συζητάμε. Όχι θεωρίες. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...