Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οκ θα πω που εξυπηρετει και κλειδωστε το.

Οι παικτες θα εχουν καποιο νουμερο απο το 1 εως το 11 για οσο παιζουν στην ομαδα. Επισης θα υπαρχουν και νουμερα μεχρι το 22 πχ για τους αναπληρωματικους αν υποθεσουμε οτι οτιαυτοι μαζι με τους κυριους παικτες ειναι τοσοι.

Καθε φορα που θα παιρνει μεταγραφη ενας παικτης και θα μπαινει αλλος θα παιρνει το νουμερο του παλιου.

Το 1 για τερματοφυλακα , το 2-4/5 για αμυντικους και 5/6-11 για τους επιθετικους.

Αν σου λεει καποιος οτι ενας παικτης παιζει δεξι μπακ που λενε, θα πηγαινει το μυαλο σου σε ενα νουμερο κατευθειαν πχ.

Αλλα δεν ξερω απ την αλλη αν αυτος που παιζει δεξια μπορει να παιξει και αριστερσ σε αλλον αγωνα.

Δεν ξερω επισης (ειμαι ασχετος ποδοσφαιρικα) αν οι επιθετικοι παιζουν και αμυντικοι σε αλλους αγωνες.

Αν ισχυει το μπερδεμα στο που θα παιζουν, τα νουμερα δεν θα εχουν καποια σημασια, οποτε ειναι ολοσχερως ασχετα στη φανελα.

Οποτε τα νουμερα δεν εξυπηρετουν κυριολεκτικα καπου, οποτε αυτο ειναι ΑΚΡΩΣ κουλο!

Εχω καταλαβει μεσα απο τις απαντησεις σαα γιατι υπαρχουν ακομα, σε αλλους σημαινει τυχη σε αλλους σημαινουν αλλα..

..Αλλα ειναι μαλακια πως να το κανουμε.

Γεμιζουν απλως τη φανελα. Αντι να βαλουν μεγενθυση το σημα της ομαδας η τη μαρκα της εταιριας που εφτιαξε τη μπλουζα, βαζουν εναν αριθμο. Αν ο αλλος του αρεσουν οι λατινικοι αριθμοι πιστευετε θα τον αφησουν να βαλει το δεκα ετσι : Χ?

Και ακομα καλυτερα αφου δεν εξυπηρετουν καπου γιατι δεν το αναγραφουν στις μλουζες με μικρα γραμματα;

Δεν χρειαζεται απαντηση..

Κλειδωστε το τωρα, ευχαριστω.

Ρε αδερφέ τι δε καταλαβαίνεις ; 

Παλιά υπήρχε κανονισμός οι παίχτες να έχουν το νούμερο από το 1 έως το 11 και οι πέντε αναπληρωματικοί από το 12 ~ 16, και οι φανέλες δεν ήταν ονομαστικές 

Κάποια στιγμή η UEFA το κατήργησε το κόλπο, και είπε ότι μπορούν να έχουν νούμερα από το 1 - 99, θα πρέπει να αναγράφεται το όνομά του, και αυτά θα είναι σταθερά για κάθε παίχτη κατά τη διάρκεια της σεζόν

Δηλαδή πόσο πιο απλό πια ; 

Δημοσ.

Ρε αδερφέ τι δε καταλαβαίνεις ;

Παλιά υπήρχε κανονισμός οι παίχτες να έχουν το νούμερο από το 1 έως το 11 και οι πέντε αναπληρωματικοί από το 12 ~ 16, και οι φανέλες δεν ήταν ονομαστικές

Κάποια στιγμή η UEFA το κατήργησε το κόλπο, και είπε ότι μπορούν να έχουν νούμερα από το 1 - 99, θα πρέπει να αναγράφεται το όνομά του, και αυτά θα είναι σταθερά για κάθε παίχτη κατά τη διάρκεια της σεζόν

Δηλαδή πόσο πιο απλό πια ;

Τι απλο ρε φιλε;

Δεν μπορουσες να γραψεις ολο αυτο το κειμενο στη πρωτη σελιδα να τελειωνει θεμα;

Εσενα περιμενα να μου δωσεις αυτη την απαντηση.

Εκατσες τρολαρες στη πρωτη σελιδα και τωρα απαντας κανονικα συν κραξιμο.

Δε φταιω εγω.

Το οτι αλλαξε η uefa τον κανονισμο μετα ειναι που εχει ενδιαφερον αλλα οκ αλλες απαντησεις με καλυψανε.

Ευχαριστω για τις απαντησεις.

Δημοσ.

Το 1 για τερματοφυλακα , το 2-4/5 για αμυντικους και 5/6-11 για τους επιθετικους.

Αν σου λεει καποιος οτι ενας παικτης παιζει δεξι μπακ που λενε, θα πηγαινει το μυαλο σου σε ενα νουμερο κατευθειαν πχ.

Ισχυει αυτο και σημερα,δηλαδη καποια συγκεκριμένα νουμερα οπως το 1(gk) το 4ρι(σεντερ μπακ) 5ρι(αμυντικο χαφ) το 6ρι(χαφ) το 8ρι(πλειμεικερ) το 9ρι(σεντερ φορ) και το 10ρι(επιθετικο χαφ) παραπέμπουν σε συγκεκριμενες θεσεις μεσα στο γηπεδο,οπως και το 7ρι που συνήθως ειναι ο καλυτερος παιχτης της ομαδας(το 7 και το 10 το οποιο είναι το επιθετικο χαφ),πρόσφατα εχω δει οτι και το 11 το παιρνουν συνηθως σεντερ φορ που δν παιρνουν το 9ρι και το 3ρι πολλες φορες το χρησιμοποιούν τα αριστερα και δεξια μπακ.Μαλιστα ειναι τοσο συνηθισμενα που αν δεις ενα νούμερο σε τελςιως λαθος θεση κανει μπαμ,ενα παράδειγμα που μου ερχεται στο μυαλο ο Κυριάκος Παπαδόπουλος του Αμβούργου παιζει σεντερ μπακ και έχει το 9.Επισης τα νουμερα χρησιμοποιούντε ΚΥΡΙΩΣ για την ευκολια του διαιτητή με τις καρτες παρατησεις και αλλαγες και αργοτερα για ευκολία των σπορτκαστερ.
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παιδάκια, λίγο ιστορία και party spoiling στο θέμα. Τα νούμερα υπάρχουν για δυο λόγους, για τον διαιτητή και τους θεατές. Ο διαιτητής σημειώνει στο μπλοκάκι του με νούμερα τα σημαντικότερα σημεία του παιχνιδιού (αλλαγές, κάρτες κτλ) και οι θεατές μπορούν να καταλάβουν ποιος έχει την μπάλα. Κάποιος που έχει πάει έστω και μια φορά σε γήπεδο στη ζωή του θα ξέρει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να ξεχωρίσει το νούμερο στη φανέλα και να αναγνωρίσει έτσι τον παίχτη παρά να προσπαθεί να δει φάτσες ή ονόματα.

Και τώρα στο βαρετό κομμάτι. Έναν αιώνα πριν και μέχρι το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα το ποδόσφαιρο παιζόταν με ένα μόνο σύστημα και κάθε παίχτης είχε συγκεκριμένη θέση και χώρο κίνησης στο γήπεδο. Το σύστημα αυτό ήταν το αγγλικό 2-3-5, δηλαδή 2 αμυντικοί, 3 μέσοι που ονομάζονταν halfbacks απ'όπου μας έχει μείνει στα ελληνικά ο όρος χαφ, και 5 επιθετικοί. Έτσι τα πρώτα νούμερα που δόθηκαν ήταν το 1 για τον τερματοφύλακα, 2-3 για αμυντικούς, 4-6 για μέσους και 7-11 για τους επιθετικούς.

Μετά το 1930 κάθε χώρα δημιούργησε τη δικιά της σχολή στα συστήματα και επομένως και στην αρίθμηση των παιχτών, οι Βραζιλιάνοι πχ παραδοσιακά έπαιζαν με 4-2-4, η μεγάλη Ουγγρική σχολή εισήγαγε το επαναστατικό για την εποχή 3-2-5 και οι Άγγλοι μετά το 2-3-5 στράφηκαν στο παραδοσιακό πλέον 4-4-2, γνωστό και ως four-four-fucking two.

Τα νούμερα δηλαδή αντιπροσώπευαν τον ρόλο του κάθε παίχτη στην ομάδα, αν και σήμερα πλέον τα μόνα νούμερα που ακόμα έχουν κάποια σύνδεση με τα συστήματα είναι το 1 για τον τερματοφύλακα, τα 7 και 11 για τους ακραίους επιθετικούς (αυτούς που οι παλιότεροι έλεγαν ότι παίζουν στον "ασβέστη") και το 9 για τον σέντερ φορ. Τα υπόλοιπα νούμερα είναι πολύ πιο φλου, το 10 πχ μπορεί να δηλώνει τον playmaker (κάποτε πολύ σημαντική θέση που στο σύγχρονο τρόπο ποδοσφαίρου έχει σχεδόν εκλείψει) μέχρι τον καθαρά δεύτερο επιθετικό της ομάδας που βρίσκεται πολύ συχνά μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Κάθε ομοσπονδία έχει θεσπίσει τους δικούς της κανόνες για τα νούμερα στις φανέλες των παιχτών. Κάποιες όπως η Ιταλική και η Ελληνική αφήνουν τους παίχτες να διαλέξουν όποιο νούμερο θέλουν από το 1-99. Άλλες όπως η Γαλλική, η Αγγλική και η Ισπανική είναι πιο αυστηρές είτε στο εύρος που κάποιος μπορεί να διαλέξει είτε στο ότι το 1 πρέπει να το πάρει τερματοφύλακας και να αποφεύγονται περιπτώσεις όπως αυτή του Παντελή Καφέ που κάποιες χρονιές έπαιζε με το 1 στην πλάτη.

Παρά τις ελευθερίες που έχουν δώσει οι εθνικές ομοσπονδίες στην επιλογή αριθμών, στις επίσημες διοργανώσεις όπως το Euro και το Μουντιάλ οι παίχτες πρέπει να διαλέξουν νούμερα που αντιστοιχούν στον αριθμό παικτών της αποστολής, κάποτε ήταν απλά από το 1-16 πλέον είναι από το 1-23.

Επεξ/σία από Speculoos
  • Like 4
Δημοσ.

Τα νούμερα δηλαδή αντιπροσώπευαν τον ρόλο του κάθε παίχτη στην ομάδα, αν και σήμερα πλέον τα μόνα νούμερα που ακόμα έχουν κάποια σύνδεση με τα συστήματα είναι το 1 για τον τερματοφύλακα, τα 7 και 11 για τους ακραίους επιθετικούς (αυτούς που οι παλιότεροι έλεγαν ότι παίζουν στον "ασβέστη") και το 9 για τον σέντερ φορ. Τα υπόλοιπα νούμερα είναι πολύ πιο φλου, το 10 πχ μπορεί να δηλώνει τον playmaker (κάποτε πολύ σημαντική θέση που στο σύγχρονο τρόπο ποδοσφαίρου έχει σχεδόν εκλείψει) μέχρι τον καθαρά δεύτερο επιθετικό της ομάδας που βρίσκεται πολύ συχνά μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Ακριβώς:

1 - Τερμα

2 - Δεξι μπακ

3 - Αριστερο μπακ

4 - Στοπερ

5 - Στοπερ

6 - Αμυντικό χαφ

7 - Δεξι χαφ / (το παλιό εξτρεμ που έπαιζε πάνω στον ασβεστη και έβγαζε μακρινές σεντρες- χαρακτηριστικό Αγγλικών ομάδων στα 80s)

8 - Αμυντικο χαφ με επιθετικές τάσεις

9  - Σεντερ φορ

10 - Επιθετικό χαφ / οργανωτής / δευτερος φορ (περιφερειακός κυνηγός)

11 - Αριστερό χαφ / (το παλιό εξτρεμ που έπαιζε πάνω στον ασβεστη και έβγαζε μακρινές σεντρες- χαρακτηριστικό Αγγλικών ομάδων στα 80s)

• Like 2
Δημοσ.

Τι απλο ρε φιλε;

Δεν μπορουσες να γραψεις ολο αυτο το κειμενο στη πρωτη σελιδα να τελειωνει θεμα;

Εσενα περιμενα να μου δωσεις αυτη την απαντηση.

Εκατσες τρολαρες στη πρωτη σελιδα και τωρα απαντας κανονικα συν κραξιμο.

Δε φταιω εγω.

Το οτι αλλαξε η uefa τον κανονισμο μετα ειναι που εχει ενδιαφερον αλλα οκ αλλες απαντησεις με καλυψανε.

Ευχαριστω για τις απαντησεις.

Ετσι μπραβο οι απαντησεις απο ατομα που ξερουν να μας μαθουν και εμας! Ευχαριστω

:)

Χωρίς να έχω καμιά διάθεση να στην πω, μπορείς να μου πεις την ηλικία σου ;

Δημοσ.

Χωρίς να έχω καμιά διάθεση να στην πω, μπορείς να μου πεις την ηλικία σου ;

Χωρίς να έχω καμιά διάθεση να στην πω, μου εδωσες την εντυπωση οτι ουτε εσυ ηξερες στα σιγουρα τι ισχυει. 

Δεν ασχολουμαστε ολοι απο μικροι με αθλητικα, ουτε αλλοι με βιντεοgames, ουτε ειμαστε ολυμπιακοι επειδη μενουμε στο Πειραια.

Ευχαριστω, κλειδωστε το.

• 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Ωραίες οι εποχές που τα νούμερα περιορίζονταν μέχρι το 11.
Ήταν γενεσιουργός αιτία για γνήσιους, αληθινούς, ποδοσφαιρικούς καβγάδες.
Όπως αυτός στο Νορβηγία-Ελλάδα 1-0 το 1999 μεταξύ Γρηγόριου και Θεμιστοκλή για το νο11.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 12/1/2021 στις 2:07 ΠΜ, G.TH. είπε

Ωραίες οι εποχές που τα νούμερα περιορίζονταν μέχρι το 11.
Ήταν γενεσιουργός αιτία για γνήσιους, αληθινούς, ποδοσφαιρικούς καβγάδες.
Όπως αυτός στο Νορβηγία-Ελλάδα 1-0 το 1999 μεταξύ Γρηγόριου και Θεμιστοκλή για το νο11.

Εδώ ένα πολύ ωραίο άρθρο που εξηγεί και την ιστορία που αναφέρεις 

https://www.iapopsi.gr/i-istoria-toy-arithmoy-mias-fanelas/

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 19/10/2017 στις 12:52 ΠΜ, redhotstef είπε

Στο ποδοσφαιρο κυριως.

11 παικτες. Τον αριθμο 1 τον εχει ο τερματοφυλλακας.

Βλεπω πολλους να εχουν αριθμους πανω απο το 11.

Στην αρχη ελεγα οτι μαλλον θα ειναι οι αναπληρωματικοι οπου παιζουν μετα οποτε αντε να υπαρχουν το πολυ 22 παικτες ολοι μαζι.

Απ την αλλη βλεπω νουμερα οπως ο νικολαου στον ολυμπιακο να εχει το 40κατι..

Δεν το καταλαβαινω αυτο.

Καποιος μου ειπε οτι ο καθενας παιρνει οτι νουμερο θελει, δεν μου καθεται καλα στη λογικη αυτο.

Αν ειναι ετσι γιατι υπαρχουν τα νουμερα στη φανελα;

Αν είχες πάει έστω και μια φορά γήπεδο θα καταλάβαινες οτι αν κάθεσαι στον περιστερώνα του Κάμπ Νου ή του Μαρακανά δεν μπορείς εύκολα να διακρίνεις το όνομα του παίχτη που αναγράφεται στη φανέλα.

Το ίδιο ισχύει και για τους δημοσιογράφους που περιγράφουν τον αγώνα και βρίσκονται συνήθως από τη μέση του γηπέδου και πάνω.

Το παραπάνω πρόβλημα λύνεται με τον αριθμό που είναι σαφώς μεγαλύτερος και από το όνομα του παίχτη.

Επίσης είναι πιο εύκολο ο διαιτητής να σημειώνει νούμερα από ονόματα (και ειδικά σε διεθνείς αγώνες).

Κάποτε οι αριθμοί ήταν συνεχόμενοι, πλέον όχι καθώς δεν είναι και πρακτικό, πχ αν έρθει η φύγει κάποιος παίχτης δεν έχει νόημα να αλλάζει νούμερο η μισή ομάδα.

Έτσι επικράτησε ο παίκτης να επιλέγει το νούμερο του φτάνει να είναι μεταξύ 1 και 99 στο ποδόσφαιρό και 0-99 στο μπάσκετ.

Τόσο απλά.

Επεξ/σία από agnostos13
  • Thanks 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

στο μπάσκετ στην Ευρώπη στα πρώτα χρόνια 

οι αριθμοι πήγαιναν κατά ύψος 

ο κοντύτερος έπαιρνε το 4 και ο ψηλότερος το 13

και το 14 και 15  τα έπαιρναν οι 2 πιτσιρικάδες που ακολουθούσαν την ανδρική ομάδα ή τα κράταγαν για τους ξένους

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...