Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Βρισκόμαστε στα τέλη του 1988. Στην Ελληνική τηλεόραση υπάρχουν μόνο δύο κρατικά κανάλια και η πίεση προς την τότε κυβέρνηση, για την «απελευθέρωση» του τηλεοπτικού τοπίου ολοένα και αυξάνεται. Το κράτος όμως δεν ήταν ακόμα «έτοιμο» για κάτι τέτοιο και έπρεπε να βρεθεί ένα αντίβαρο... Ξαφνικά λοιπόν μια μέρα του Οκτωβρίου, σε μια σπάνια επίδειξη έξυπνης σκέψης αλλά και πετυχημένης υλοποίησης από την μεριά της πολιτείας, ξεκινάει αρχικά στην Αθήνα και σταδιακά σε 9 άλλες μεγάλες πόλεις η επίγεια αναμετάδοση 6 δορυφορικών καναλιών του εξωτερικού. Οι κεραίες UHF στήνονται κατά δεκάδες στις ταράτσες και τα νέα κανάλια αποθηκεύονται στις μνήμες των τηλεοράσεων «ανοίγοντας τα μάτια» του, διψασμένου για καινούριο θέαμα, τηλεοπτικού κοινού. Το βρετανικό Super Channel, το γερμανικό Sat 1, το ιταλικό Rai 2 και το γαλλικό TV5 προσφέρουν φρέσκα παιδικά προγράμματα, μοντέρνα τηλεπαιχνίδια και νέες (για την Ελλάδα) ταινίες και σειρές. Εκτός όμως από αυτά τα «γενικού περιεχομένου» κανάλια, που απαιτούσαν έστω και ελάχιστη γνώση της αντίστοιχης γλώσσας, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εμφανιστεί ένα ακόμα κανάλι, που όμως θα μιλήσει στην νεολαία χρησιμοποιώντας την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής και έτσι δεν θα μας «ανοίξει» μόνο τα μάτια, αλλά κυρίως... τα αυτιά! Το όνομα του; MTV!

 

Το MTV Europe, η Ευρωπαϊκη δηλαδή εκδοχή του Αμερικάνικου καναλιού που έφερε επανάσταση στην μουσική βιομηχανία, ξεκίνησε να εκπέμπει την 1η Αυγούστου 1987. Έχοντας ως βάση το Λονδίνο, απευθυνόταν σε ολόκληρη την «γηραιά ήπειρο» και στήθηκε πάνω στις ίδιες αρχές με το «αδελφό» κανάλι των ΗΠΑ. Το βίντεο κλιπ ήταν βασιλιάς. Το κανάλι ονομαζόταν «Μουσική Τηλεόραση» και έκανε απλά αυτό που υποσχόταν το ονομά του: Έπαιζε μέρα-νύχτα μουσική, από όλα σχεδόν τα (εμπορικά) είδη. Στην Ελλάδα της εποχής, που οι ραδιοσταθμοί που έπαιζαν «ξένα» ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα και που ίσως η μόνη επαφή της νεολαίας με την σύγχρονη μουσική ήταν το «Μουσικόραμα», η άφιξη του καναλιού ήταν μάνα εξ’ ουρανού. Μέσα σε μια μέρα η Ελλάδα απέκτησε άμεση πρόσβαση στην καρδιά της ποπ και ροκ μουσικής και οι επιτυχίες δεν έφταναν πλέον στα αυτιά μας με καθυστέρηση μηνών ή ακόμα και χρόνων, αλλά ακαριαία. Ταυτόχρονα, το ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990 υπήρξε κοσμογονικό για την εμπορική μουσική. Το grunge από την μία μεριά του Ατλαντικού και η britpop από την άλλη έδωσαν νέα πνοή στην ροκ, βγάζοντας την από την ναφθαλίνη του παρελθόντος, κάνοντας την ξανά «μόδατη» αλλά και πιο ουσιαστική στις προθέσεις της. Την ίδια εποχή η ραπ, που είχε ξεκινήσει από τα γκέτο των ΗΠΑ απευθυνόμενη αρχικά στις μειονότητες, έφτασε στην εμπορική «ενηλικίωση» της και έδινε στο κοινό την ευκαιρία για εντελώς νέα ακούσματα. Η ηλεκτρονική μουσική άνθιζε, καθώς η τεχνολογία έδινε διαρκώς νέα «μουσικά όργανα» στους δημιουργούς, ενώ και η καθαρά εμπορική μουσική για τις μάζες, η απλή «καθημερινή» ποπ δηλαδή, είχε τότε να επιδείξει αστέρια μεγάλου διαμετρήματος, που διέθεταν αληθινό ταλέντο αλλά και έμπνευση. Έτσι το MTV είχε πραγματικά αστείρευτο υλικό στην διάθεση του, ικανό να κρατήσει τον «στερημένο» Έλληνα μουσικόφιλο μπροστά στην οθόνη για ώρες ατελείωτες.

 

Το MTV όμως δεν ήταν μόνο οι τραγουδιστές και τα συγκροτήματα, ούτε άφηνε απλά τα βίντεο κλιπ να παίζουν τυχαία στην σειρά. Το κανάλι τόνιζε το ανθρώπινο στοιχείο, λανσάροντας τους λεγόμενους “Video Jockeys” ως παρουσιαστές θεματικών εκπομπών, διαφόρων αφιερωμάτων ή ακόμα και μουσικών «δελτιών ειδήσεων». Ας θυμηθούμε λοιπόν κάποιες από τις πιο πετυχημένες εκπομπές του καναλιού και μερικούς από τους πιο εμβληματικούς VJs της «χρυσής» εκείνης εποχής...

 

MOST WANTED

Πρόκειται ίσως για την πιο εμβληματική εκπομπή του MTV της εποχής. Ξεκίνησε απλά ως ένα “request show” όπου ο Στάθης από το Μάντσεστερ αφιέρωνε στην Κούλα από το Μπέρμιγχαμ, χάρη όμως στις επικοινωνιακές ικανότητες του χαρισματικού παρουσιαστή Ray Cokes σύντομα εξελίχθηκε σε ένα χορταστικό μαγκαζίνο που στηριζόταν κυρίως στην ακατάσχετη λογοδιάρροια του, διανθισμένη με ατόφιο χιούμορ και έξυπνες ατάκες. Το «μενού» της εκπομπής περιελάμβανε φάρσες, παιχνίδια και διαγωνισμούς τόσο στο στούντιο όσο και τηλεφωνικά με τους τηλεθεατές, αλλά και «τρελές» συνεντεύξεις (συχνά συνοδευόμενες από επιτόπου live performances στο στούντιο) των μεγαλύτερων ονόματων της pop και rock. Η αλληλεπίδραση του παρουσιαστή με το crew του πλατό αλλα και με τηλεθεατές από όλη την Ευρώπη παρέμεινε το «σήμα κατατεθέν» της εκπομπής, καθ’όλη την διάρκεια της.

 

GREATEST HITS

Η εκπομπή που, όπως λέει και ο τίτλος της, παρουσίαζε τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των περασμένων (τότε) δεκαετιών, αυτά δηλαδή που σήμερα αποκαλούμε «κλασσικά» ή διαχρονικά τραγούδια. Παρουσιαστής της ο Paul King, ένας μάλλον εκκεντρικά κομψευόμενος τύπος που στις μέρες μας εύκολα θα μπορούσε να «κατηγορηθεί» ως hipster! Καθώς είχε ζήσει την μουσική βιομηχανία από μέσα, (έχοντας διατελέσει τραγουδιστής σε συγκροτήματα αλλά και με μια σύντομη solo καρριέρα) έδινε πάντα ομολογουμένως «ψαγμένες» πληροφορίες για τα συγκροτήματα και τα βίντεο κλιπ που παρουσίαζε.

 

ALTERNATIVE NATION

H εκπομπή που «ανακάλυπτε» και προέβαλε τα πιο εναλλακτικά και «προχωρημένα» συγκροτήματα της ροκ, πολλές φορές πριν καν αυτά γίνουν γνωστά ακόμα και στην Μεγάλη Βρετανία. Παρουσιαστής της ο συνήθως ανέκφραστος (αλλά για κάποιο ακαθόριστο λόγο πολύ συμπαθής) Toby Amies. Πολλά βιντεοκλίπ που παρουσιάζονταν πρώτα απο το “Alternative Nation” γίνονταν στην συνέχεια επιτυχίες και παίζονταν prime time στο MTV.

 

120 MINUTES

Παρόμοιας θεματολογίας, προηγήθηκε του “Alternative Nation” και παρουσίαζε νέα αλλά και παλαιότερα βιντεοκλιπ από τον χώρο της εναλλακτικής ροκ. Παρουσιαστής της, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, ο Paul King που θυμηθήκαμε λίγο πριν.

 

PARTY ZONE

Η αγαπημένη εκπομπή των «οπαδών» της ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και όσων δυσκολεύονταν να κοιμηθούν, καθώς πάντα μεταδιδόταν αργά μετά τα μεσάνυχτα! Παρουσιάστρια η όμορφη και γλυκιά Simone Angel, που ξεκίνησε στην εκπομπή σε ηλικία 18 ετών και έφτασε (χάρη και στις ενδυματολογικές αλλά και κομμωτικές τις «προτάσεις») να γίνει κάτι σαν ίνδαλμα της club culture generation. Καινούρια “electro” βιντεοκλίπ αλλά και παλαιότερες dance επιτυχίες παρήλαυναν στις οθόνες μας και ενδιάμεσα η Simone χόρευε, κοίταγε ναζιάρικα την κάμερα και χαμογελούσε, αναγγέλοντας το επόμενο κομμάτι. Peace, love and unity...

 

HEADBANGER’S BALL

Αργά την νύχτα, όταν οι γειτονιές είχαν ησυχάσει, κάποια ταλαίπωρα, μικροσκοπικά ηχεία πάνω σε τηλεοράσεις λίγων ιντσών, προσπαθούσαν να αναπαράγουν πολύπλοκα κιθαριστικά ριφ, ατελείωτα σολαρίσματα και βραχνά φωνητικά. Ναι, οι «μεταλλάδες» και τα «φρικιά» είχαν την δική τους εκπομπή και ξενυχτούσαν παρέα με τα σκοτεινά και άγρια ινδάλματα τους. Παρουσίαζε η εξίσου «άγρια», αλλά όμορφη και πολύ σέξυ, Vanessa Warwick.

 

YO! MTV RAPS

Η εκπομπή που μύησε την Ευρώπη στον Αμερικάνικο street ήχο της rap και στην hip-hop κουλτούρα γενικότερα. Εκτός από νέα και παλαιότερα βιντεοκλίπ, παρουσιάζονταν συνεντεύξεις και ρεπορτάζ δρόμου, αλλά και συχνά live στο στούντιο.

 

REMOTE CONTROL

Ένα πραγματικά «τρελό» τηλεπαιχνίδι, όπου τρεις διαγωνιζόμενοι απαντούσαν ερωτήσεις σχετικές με μουσική, κινηματογράφο και τηλεόραση. Το σκηνικό ήταν αναπαράσταση του υπόγειου του παρουσιαστή Ken Ober και συχνά ακουγόταν η φωνή της (υποτιθέμενης) μαμάς του να τον φωνάζει! Οι παίκτες επέλεγαν κατηγορίες ερωτήσεων χρησιμοποιώντας τηλεκοντρόλ για εικονικά κανάλια, ενώ ανάμεσα στους γύρους δέχονταν κυριολεκτικά βροχή από σνακ! Το «σήμα κατατεθέν» όμως, ήταν ο τρόπος αποχώρησης των ηττημένων παικτών, που έφευγαν από το σκηνικό μαζί με την πολυθρόνα τους, προς διάφορες κατευθύνσεις!

 

Το αφιερωμα δημοσιευθηκε στο 3ο τευχος του ηλεκτρονικου περιοδικου iamretro, το οποιο διατιθεται δωρεαν προς download σε μορφη PDF (θα χρειαστει unrar), οπως επισης και στην πλατφορμα issuu για on-line αναγνωση.

  • Like 4
Δημοσ.

Κρίμα που δεν ευδοκίμησε στην Ελλάδα.Τώρα είμαστε ερμαίοι του "κακού" Mad. Πάντως , απο την άλλη, ειναι  γεγονός πως το MTV είχε χάσει το μέτρο με τις σειρές-reality  που έβαζε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...