Προς το περιεχόμενο

Εφαρμογή Windows XP σε Seamless VM


nikolaos_

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το πρόβλημα πιστεύω ότι θα το έχετε ξανασυναντήσει.

 

Έχουμε μια εφαρμογή σε Windows XP μοιρασμένη σε διάφορα παλιά μηχανήματα σκορπισμένα ανά την επικράτεια και όχι μόνο. Η εφαρμογή είναι ζωτική και θεόκλειστη, δεν έχει ενημερωμένες εκδόσεις, χρησιμοποιεί έναν παλιότερο IIS για να ανταλλάξει FTP αρχεία, χρησιμοποιεί DLL κάποιων Office 97 ή 2003 και γενικά τρέχει μόνο σε XP και με λογισμικό αντίστοιχο προηγούμενης δεκαετίας. Τα μηχανήματα πρόκειται να αντικατασταθούν με κάποια καινούργια σταδιακά, οπότε προκύπτει εύλογα το πρόβλημα πώς θα τη βάλουμε να τρέχει σε αυτά.

 

Η πρώτη ιδέα ήταν να τεστάρουμε compatibility mode από Windows 7 και 10 αλλά απέτυχαν οι δοκιμές. Άλλωστε δεν θέλουμε να αγοράσουμε επιπλέον άδειες Windows.

 

Η επόμενη ιδέα είναι, μιας και τα καινούργια μηχανήμτα θα αντέχουν, να τη βάλουμε σε μια VM και να τρέχει κάτω από το Linux. VirtualBox ή άλλο Player, για να μην φορτωθούμε με το κόστος των αδειών Windows.

 

Δεν το έχουμε δοκιμάσει ακόμη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα οι χρήστες των μηχανημάτων (που δεν είναι και οι πιο εκπαιδευμένοι) θα αποζητήσουν το γνώριμο περιβάλλον λειτουργίας. Οπότε οι ερωτήσεις είναι πώς μπορώ να κάνω seamless την εφαρμογή και πώς μπορώ να την εκκινώ αυτόματα σε κάθε login;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το να δώσεις σε απλούς χρήστες περιβάλλον linux όπου όταν θα φορτώσει μετά θα πρέπει να σηκώσεις μέσα από αυτό ΧΡ δεν είναι και η καλύτερη των λύσεων από άποψη χρηστικότητας.

Φαντάζομαι ότι όλη η δουλειά θα γίνετε μόνο στα ΧΡ, διαφορετικά αν πρέπει να πηγαινοέρχονται ανάμεσα στο Linux & τα ΧΡ τότε θα έχεις και άλλα θέματα λόγο διαφορών στις εφαρμογές γραφείου που υφίσταταιι. (φαντάζομαι μιλάμε για επιχείρηση με γραφεία σε διαφορετικά σημεία)

Αν είναι να το κάνεις έτσι τότε θα χρειαστείς πάρα πολύ εκπαίδευση στους χρήστες και συνεχή υποστήριξη τον πρώτο καιρό.

 

 

Αν τώρα οι δοκιμές με compatibility mode σε 7 και 10 απέτυχαν τότε μάλλον κολλάς με τα ΧΡ για όσο καιρό χρειαστεί ακόμα.

Αναγκαστικά λοιπόν είτε αγοράζεις εντελώς καινούργα μχν με πολύ προσοχή έτσι ώστε να βρείς h/w που θα είναι συμβατό με ΧΡ.

Είτε κοιτάς την λύση refurbish συστημάτων που θα είναι ΠΟΙΟ καινούργια τεχνολογικά από το h/w που διαθέτεις και που σηκώνουν ΧΡ χωρίς θέμα λόγο ηλικίας.

Το τελευταίο είναι μεσοβέζικη λύση μεν αλλά αν το h/w που έχεις είναι πραγματικά αρχαίο θα σε βολέψει ποιό καλά από οικονομικής άποψης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 Μια VM με windows μπορεί να τρέχει ως αυτόνομη συνεδρία εκτός γραφικού περιβάλλοντος. Για το πως υπάρχουν οδηγίες στο διαδίκτυο που με μια αναζήτηση μπορούν να βρεθούν(το έχω κάνει στο παρελθόν και λειτουργεί). Από τη στιγμή λοιπόν που αντέχουν τα μηχανήματα, οι εφαρμογές είναι εφαρμογές γραφείου και άρα όχι πολύ βαριές εφαρμογές, δε φορτώνεται το γραφικό περιβάλλον του linux αλλά μόνο η εφαρμογή που εκτελεί το εικονικό λειτουργικό σύστημα, νομίζω ότι και εφικτό είναι, και εύχρηστο. Μπορεί δηλαδή να ρυθμιστεί το κάθε μηχάνημα να μπαίνει απ' ευθείας στα εικονικά windows xp ακόμη και με αυτόματη σύνδεση κάποιου χρήστη-διαχειριστή ώστε να μην εμφανίζεται καν ο desktop manager του linux. Έτσι οι χρήστες θα βλέπουν μόνο περιβάλλον ΧΡ. Λόγω των απαιτήσεων(windows xp και εφαρμογές γραφείου) που σίγουρα δεν είναι πολύ βαριές αφού τρέχουν σε συστήματα παλία, δε χρειάζεται πολύ μεγάλη επεξεργαστική ισχύς. Αυτό που ίσως χρειάζεται είναι περισσότερη μνήμη(8G τουλάχιστον και δέσμευση όλων εκτός 1G στην εικονική μηχανή), ώστε να μην κολλάει το σύστημα αν ανοιχτούν περισσότερες εφαρμογές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αν βάλεις windows 7 pro , η MS σου επιτρέπει ΔΩΡΕΑΝ να φτιάξεις WINXP-VM που μπορείς να το βάλεις στο startup

το χρησιμοποιώ και εγώ σε εταιρία με "άσχετους" χρήστες όπου μπαίνουν κατευθείαν full-screen (οπως στην απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας) και δουλεύουν εκεί το δύστροπο-παλιό πρόγραμμα τους. Φυσικά μέσα στο WINXP έχω δικτυο με ιντερνετ/εκτυπωτές/δισκους/κτλ

 

 

Εγώ τους το έχω βάλει σε Ι3 7100/8GB με win7pro και πάνε σφαίρα τo WINXP-VM της MS.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ καταρχήν για τις απαντήσεις. Και οι δυο λύσεις, WINXP-VM μέσα σε 7 pro και μέσα σε Linux, ακούγονται πολύ καλές. Όλη η προσπάθεια είναι ακριβώς να παρουσιάσεις στον "καλομαθημένο" χρήστη αυτό που ήδη ξέρει. Ειδικά η λύση με το Linux χωρίς γραφικό περιβάλλον με ενδιαφέρει περισσότερο, τόσο προσωπικά όσο και σαν λύση, εφόσον τα μηχανήματα που μάλλον θα προμηθευτούμε δεν θα συνοδευτούν από άδειες 7 pro. Αν υπάρχουν κάποια περαιτέρω links για αναζήτηση, θα το εκτιμούσα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...