Προς το περιεχόμενο

Εχει νοημα η εγκατασταση ελαφρυας διανομης σε υπολογιστη με μετριο hardware?


IKARIWTHS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα παιδια ,πλεον σπανια ανοιγω τα windows για προσωπικη μου χρηση ,με εχει κερδισει το kde neon.Σκεφτομαι να βαλω και στον εργασιακο μου χωρο λινουξ ,αν το κανω εκει η προυποθεση ειναι να μπορει να τρεξει ανετα ενα virtualmachine γιατι εχω καποια προγραμματα που τρεχουν μονο σε windows.

O υπολογιστης εκει ειναι ενας παλιος i3 με ssd και 6γιγα μνημη.

 

Στο διαταυτα τωρα ,εχει νοημα να βαλω καποια ελαφρυα διανομη για να τρεχει καλυτερα το virtual machine?

ποιο virtual machine ειναι καλυτερο στο λινουξ? δοκιμασα το virtualbox της oracle και ηταν καλο ,η εκδοση του ομως στα windows ηταν ταχυτερη απο αυτη του linux

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα virtual machines θελουν πορους.. επεξεργαστες(cores/threads) , ram και φυσικα χωρο στον δισκο...

 

ο i3 ποσους πυρηνες εχει?δεν μπορεις να δωσεις τα παντα στο virtual εχε υποψη...απο ραμ κομπλε εισαι αν ειναι να παιζεις με ενα machine που θα του δωσεις 2-3γιγα ξερωγω...

Aν ο i3 ειναι 2/2(cores/threads) θαναι ζορικα...1 core στο physical και 1 στο virtual...πακετο λεμε :)

Θα σερνεται και το ενα και το αλλο.

Αν ειναι 2/4 ..δινεις μισα μισα και παιζεις μπαλα...Ολα αυτα βεβαια αν μιλαμε για 1 virtual ανοιχτο την εκαστοτε στιγμη..

 

Απο κει και περα...το vbox το εχω δουλεψει ελαχιστα..συνηθως παιζω με vmware σε windows...δεν εχω παραπονο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αν στον εργασιακο σου χωρο ο υπολογιστης δουλευει επαγγελματικες εφαρμογες για να βγαζεις το μεροκαματο μην τον πειραζεις καθολου.

Αν παιζεις πασιεντζες οπως οι δημοσιοι υπαλληλοι η κανεις τσατ στο Φατσοβιβλιο τοτε κανε οτι πειραμα γουσταρεις.

Πρακτικα ισχυει οτι λεει ο φιλος πιο πανω.

Σε ενα σταθερο υπολογιστη με i3 4330 και 8GB RAM εχω LinuxMint Cinammon 64 Bit και σε VirtualBox  Windows 10 32bit για να κανω update το navigation.

Για την συγκεκριμενη δουλεια δουλευει ανετα.

Αν θελεις ομως να δουλεεις βαριες επαγγελματικες εφαρμογες στο VirtualBox  τοτε το πιο πιθανον ειναι οτι στο συγκεκριμενο μηχανημα θα κολλησει το συμπαν και θα το πεταξεις απ το παραθυρο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ευχαριστω παιδια , δε μου απαντήσατε ομως ,μια ελαφρυα διανομη θα τρεχει καλυτερα απαιτητικές εφαρμογες?η μιας και επαρκει ο επεξεργαστης δεν θα εχει καμια διαφορα? στο λινουξ ποια ειναι η καλυτερη εφαρμγη για virtual machine?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για τα specs τα είπε ο μπήχτης επομένως δεν έχει πολλά να προσθέσω.

Αυτό που θα πω/προτείνω εξαρτάται από

** τι προγράμματα είναι αυτά που τρέχεις σε win, πόσο δλδ τα έχεις ανάγκη

** πόσο θέλεις να παιδευτείς (δεν είναι εντελώς αυτοματοποιημένο και θέλει από λίγο έως αρκετό παίδεμα)

** τι διανομή τρέχεις (σε κάποιες πχ ubuntu, Fedora) υπάρχουν έτοιμα how-to's στο youtube και τα πράγματα είναι απλά )

** αν έχεις καλή κάρτα γραφικών και πόσο απαραίτητη είναι αυτή στα προγράμματα που θέλεις να τρέξεις (πχ games)

 

Συγκεκριμένα μιλάω για Source.png Πηγή: pci passthrough σε KVM/QEMU. Εφόσον το καταφέρεις τότε μιλάμε για αποδόσεις της τάξης του 95%, με απλά λόγια δλδ το virtual περιβάλλον έχει μια διαφορά -5% της απόδοσης σε σχέση με το να έτρεχε native σαν να ήταν εγκατεστημένο κανονικά (bare metal performance λέγεται αυτό). 

 

Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό το θέμα έχει ΠΟΛΥ μέλλον, απλά αυτή τη στιγμή δεν είναι (ακόμα ?) τόσο αυτοματοποιημένο. Έχε υπ' όψην ότι το QEMU/KWM έχει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ απαιτήσεις σε hardware (πχ οι καινούριοι amd θέλουν καινούρια κόλπα) , και ότι εφόσον εσύ έχεις 6gb ram ακόμα και να το καταφέρεις ο περιορισμός της RAM θα φανεί ΑΜΕΣΩΣ στις επιδόσεις. 

 

Γιατί το είπα τότε ; απλό. Αν ΔΕΝ ξέρεις ότι κάτι τέτοιο υπάρχει ΔΕΝ μπορείς και να προγραμματίσεις κάποιες μελλοντικές αγορές σε hardware. Αν αντίθετα το ξέρεις, παιδεύτηκες και λίγο και το κατάφερες και απλά πάει αργά, μια μελλοντική αναβάθμιση σε hardware σου λύνει ΟΡΙΣΤΙΚΑ το πρόβλημα "θέλω να τρέξω το τάδε αλλά στο wine σέρνεται/δεν τρέχει καθόλου" 

 

 

 
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ευχαριστω παιδια , δε μου απαντήσατε ομως ,μια ελαφρυα διανομη θα τρεχει καλυτερα απαιτητικές εφαρμογες?η μιας και επαρκει ο επεξεργαστης δεν θα εχει καμια διαφορα? στο λινουξ ποια ειναι η καλυτερη εφαρμγη για virtual machine?

Μια ελαφριά διανομή θα καταναλώνει λιγότερους πόρους του συστήματος οπότε θα έχεις περισσότερους να διαθέσεις στην εικονική μηχανή, οπότε εμμέσως θα κάνει διαφορά. Αν για παράδειγμα βάλεις ένα μνημοβόρο γραφικό περιβάλλον και χρησιμοποιείται η μισή μνήμη ή και περισσότερη για αυτό, τότε δε θα μπορείς να διαθέσεις αρκετή μνήμη για την εικονική μηχανή. Υπάρχει βέβαια και η λύση να δημιουργήσεις συνεδρία για την εικονική μηχανή(υπάρχουν οδηγίες για το πως στο διαδίκτυο) και να συνδέεσαι απ' ευθείας σε αυτή χωρίς να φορτώνεται κανένα γραφικό περιβάλλον. Σε τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει διαφορά και μπορείς να διαθέσεις περισσότερους πόρους στην εικονική μηχανή. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καταλαβα.Ειμαι λοιπον οδοντιατρος στο επαγγελμα και δε γουσταρω καθολου τα windows γιατι παρακολουθουν καθε κινηση ,πλεον στο σπιτι δουλευω kde neon και στο φορητο και στο σταθερο.Στο τηλεφωνο εχω roms απο xda.

Στο ιατρειο ο πρωτος υπολογιστης θα μεινει οπωςσδηποτε με windows μιας και υπαρχουν προγραμματα παρουσιασεων ,καταχωρησεων  κτλ.Αν αποφασισω να μεγαλωσω το ιατρειο και να προσλαβω αλλους οδοντιατρους θα υπαρξει αναγκη για δευτερο και τριτο υπολογιστη ,πως θα κινουσασταν στη θεση μου?

Η πρωτη μου σκεψη ηταν να παρω image τον πρωτο υπολογιστη,στου υπολοιπους να εβαζα linux και να ετρεχα το image οποτε ευπαρχει αναγκη .

Η δευτερη σκεψη ειναι να βαλω λινουξ στους υπολοιπους και να τρεχω vnc.

Εσεις τι θα κανατε?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

στην δουλεια μην κανεις πειραματα ,στησε ολα τα pc με win 10 pro κ defer upgrades στο 12μηνο για να μην γινεσαι πειραματοζωο k αφου σε απασχολει το privacy δες αυτο, δεν θα γλιτωσεις 100% το ρουφιανιλικι αλλα θα εισαι οκ

 

https://www.oo-software.com/en/shutup10

 

σπιτι πειραματισου οσο θες ,θα προτεινα dual boot σε ξεχωριστους δισκους χωρις να μπλεκεις τους bootloaders των win k linux ,o καθενας στον δισκο του

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...