@chtheolo Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2017 Καλησπερα,ειχα ενα σκληρο δισκο στο pc στον οποιο ετρεχα τα λειτουργικα(windows+linux), αλλ μετα απο ελεγχους που εκανα ειδα πως εχει καποια bad sectors.Για την ασφαλεια και την αποδοση του pc μου τον αλλαξα και τον εβαλα σε μια θηκη για να τον χρησιμοποιω ως εξωτερικο δισκο αποθηκευσης.Συγκεκριμενα ειχε 320 bad sectors απο τα 1.465.149.168 sectors συνολικα ενω το performance του δουλευει στο 100%.Επισης παρατηρησα οτι απο τα 750 GB χωτητικοτητας του,για χρηση ειναι πλεον διαθεσιμα μονο τα 700 GB. Νομιζω πως τα 50 GB που δεν μπορω να χρησιμοποιησω ειναι και ο χωρος οπου βρισκονται τα bad sectors. Το προγραμμα smartctl στα Linux εγραφε πως εχει ενα χρονο περιπου ακομα ζωης αλλα δεν ξερω κατα ποσο εμπιστο ειναι αυτο. Θεωρω λοιπον πως θα μπορω να τον χρησιμοποιησω ως εξωτερικο σκληρο αφου πλεον δεν θα τρεχει καποιο λειτουργικο ωστε να επιβαρυνεται αλλα θα χρησιμοποιειται μονο ως μοναδα αποθηκευσης. Θα ηθελα να ακουσω τις συμβουλες σας!Ευχαριστω πολυ!
Sheogorath Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2017 Καλησπέρα, εγώ θα τον είχα για εξωτερικό backup σε ένα συρτάρι χωρίς να τον βάζω στο ρεύμα. Αν τον δουλέψεις, θα κλατάρει. 1
29gk Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2017 Η μεγαλυτερη συγχυση που επικρατει με τους σκληρους δισκους, ειναι οτι συχνα αξιολογειται περισσοτερο η αξια τους, ως ενα περιφερειακο, παρα τα δεδομενα που αποθηκευονται σε αυτους. Αυτο ομως ειναι σφαλμα, καθως και οι δισκοι αλλα και τα χρηματα για την αγορα ενος, καποια στιγμη βρισκονται, ομως το υλικο παρα πολλες φορες ειναι απλα αναντικαταστατο. Με αυτην την λογικη λοιπον,για εμενα ο συγκεκριμενος δισκος θα πρεπει να θεωρειται οπωσδηποτε δευτερευουσας χρησης και σε καμια περιπτωση ικανος για να κρατα ενα λειτουργικο συστημα, κρισιμα ή πολυτιμα αρχεια και σε καμια περιπτωση χρησης backup. Διαφωνω δηλαδη με τον φιλο παραπανω καθως η εννοια και μονον του backup απαιτει αξιοπιστο μεσο. Στη θεση σου, θα τον χρησιμοποιουσα, με διαρκη παρακολουθηση παντα μην τυχον και τα bad sectors αρχισουν καποια στιγμη να πολλαπλασιαζονται, ως προχειρο, πχ για τα κατεβασματα που θα κανει καποιος torrent client. 3
Sheogorath Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2017 Η μεγαλυτερη συγχυση που επικρατει με τους σκληρους δισκους, ειναι οτι συχνα αξιολογειται περισσοτερο η αξια τους, ως ενα περιφερειακο, παρα τα δεδομενα που αποθηκευονται σε αυτους. Αυτο ομως ειναι σφαλμα, καθως και οι δισκοι αλλα και τα χρηματα για την αγορα ενος, καποια στιγμη βρισκονται, ομως το υλικο παρα πολλες φορες ειναι απλα αναντικαταστατο. Με αυτην την λογικη λοιπον,για εμενα ο συγκεκριμενος δισκος θα πρεπει να θεωρειται οπωσδηποτε δευτερευουσας χρησης και σε καμια περιπτωση ικανος για να κρατα ενα λειτουργικο συστημα, κρισιμα ή πολυτιμα αρχεια και σε καμια περιπτωση χρησης backup. Διαφωνω δηλαδη με τον φιλο παραπανω καθως η εννοια και μονον του backup απαιτει αξιοπιστο μεσο. Στη θεση σου, θα τον χρησιμοποιουσα, με διαρκη παρακολουθηση παντα μην τυχον και τα bad sectors αρχισουν καποια στιγμη να πολλαπλασιαζονται, ως προχειρο, πχ για τα κατεβασματα που θα κανει καποιος torrent client. Αν τον χρησιμοποιήσει ως 2ο backup, εκτός ρεύματος, πως θα έχει πρόβλημα; Εκτός ρεύματος, δεν θα χαλάσει, με την χρήση θα χαλάσει. Αν γίνει η στραβή, τον συνδέει και αντιγράφει πάλι τα αρχεία. Πρακτικά ένα μεγάλο write θα γίνει, και ένα μεγάλο read, σε περίπτωση στραβής. Για αυτό λέω συρτάρι. Σε οτιδήποτε άλλο θα κλατάρει. 1
29gk Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2017 Αν τον χρησιμοποιήσει ως 2ο backup, εκτός ρεύματος, πως θα έχει πρόβλημα; Εκτός ρεύματος, δεν θα χαλάσει, με την χρήση θα χαλάσει. Αν γίνει η στραβή, τον συνδέει και αντιγράφει πάλι τα αρχεία. Πρακτικά ένα μεγάλο write θα γίνει, και ένα μεγάλο read, σε περίπτωση στραβής. Για αυτό λέω συρτάρι. Σε οτιδήποτε άλλο θα κλατάρει. Δεν ειναι απαραιτητο αυτο. Εννοω, οτι δεν ειναι απαραιτητο ενας δισκος με επισημανσμενους χτυπημενους τομεις να χαλασει σε συντομο χρονικο διαστημα ( μου εχουν τυχει πανω απο 3 τετοιοι δισκοι που ακομα και 2 χρονια μετα συνεχιζαν να λειτουργουν χωρις να αυξηθουν οι bad sectors ) αλλα ουτε και υπαρχει εξασφαλιση οτι δεν θα χτυπησει εντελως με το πρωτο επομενο γραψιμο. Στο backup και παλι, ειτε πρωτο ( ειδικα σε αυτο βεβαια ) ειτε δευτεροτριτο, θα επιμεινω. Καθως εαν καποια στιγμη αυτο χρειαστει, τι θα τον εξασφαλισει οτι η επαναφορα θα παει καλα; Δεν θα μπορει να εχει την παραμικρη σιγουρια. Επισης, το ζητημα δεν ειναι το "εκτος ρευματος" ετσι γενικα αλλα το πως θα δουλεψει, ειδικα η πλακετα του, οταν μπαινει ή βγαινει απο το ρευμα. Εστω κι αν η ολη διαρκεια δεν ειναι πανω απο 5 λεπτα συνολικα.
Sheogorath Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2017 Ας το θέσω αλλιώς γιατί μάλλον δεν καταλαβαινόμαστε. Αφού δεν είναι αξιόπιστος για συνεχή χρήση, πως αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός απο one-time offline backup? 1
29gk Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2017 Εγραψα παραπανω μια πιθανη χρηση. Ως ....αεροδρομιο για να προσγειωνονται τα εκαστοτε downloads. Ειτε προκειται για torrents, ειτε για αμεσα. Ακομα και για χρηση μη κρισιμων προγραμματων, games, εικονας, multimedia κτλ. Οχι ομως και των αρχειων που θα φορτωνουν, των εικονων δηλαδη, των video κτλ. Ουσιαστικα δηλαδη ο δισκος δεν πετιεται, ουτε και παροπλιζεται αλλα γινεται προσπαθεια να αξιοποιηθει οσο γινεται περισσοτερο, απο την στιγμη φυσικα που ειναι εκτος εγγυησης ή και προοριζεται για επαγγελματικη χρηση. Και παντα με τακτικη παρακολουθηση της υγειας του.
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2017 Moderators Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2017 Εγώ ΔΕ θα έβαζα ούτε το... δεύτερο backup σε αυτόν. Πού ξέρεις ότι δε θα χτυπήσει αν μια στο εκατομμύριο χρειαστεί; Θα τον είχα για καθημερινή χρήση-storage των downloads, δηλαδή μη κρίσιμων data. Και αν έβλεπα ότι από το γράψε-σβήσε αυξάνονται τα bad sectors, πέταμα. Αλλά αυτό συνήθως δε συμβαίνει. 1
ZELOMOTH Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2017 Οπως λεει και ο Αντρογιωργας απο πανω καλυτερα να τον εχεις πανω στο συστημα σου και να εχεις εκει δευτερευουσας σημασιας αρχεια οπως χαζοπαιχνιδα, downloads κτλ , πραγματα δηλαδη που αν χαθουν ξανα βρισκονται...Και που οταν πεθανει ο δισκος, θα κλαψεις μονο αυτον και οχι το περιεχομενο.... Ετσι λειτουργω παντα τους δισκους μου... Backup μονο σε perfect δισκο..... Κι επισης καπου και που να παρακολουθεις την υγεια του με κανα hdsentinel.. Πιθανο να κατσει στην ιδια κατασταση και 2 και 3 χρονια... Εχω 160ρι που πριν 4 χρονια που ηρθε στα χερια μου, ειχε 3% υγεια με 75 bad και 391 weak sectors και τον λειτουργω στο 2ο pc-χαρος που εχω σαν βασικο δισκο... Το hdsentinel μου εδινε 3 ημερες ζωης τοτε και με καπου 200 ημερες χρησης... Τωρα εχει γυρω στις 450 ημερες χρησης... Πριν κανα 2 μηνες επεσε στο 2% με τα ιδια bad και weak και νομιζω τωρα μου δινει 2 ημερες ζωης...! Αν πεθανει χεστηκ@ γιατι μεσα εχει καθημερινης χρησης παπ@ριες και μαλιστα, γι αυτο δεν πεθαινει ποτε! Και μπορει να εχεις δισκο 100% health και απλα μια μερα να ακους εναν μεταλλικο ηχο η΄ και να μην τον βλεπεις καν στο συστημα... Τυχη θελει παιδια ο δισκος...Αν εχεις τυχη διαβαινε.... 2
EddieObscurant Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2017 με 300+ bad sectors , κάποια κεφαλή σέρνεται πάνω στο platter και αν γραφεις/σβήνεις δεν θα αντέξει αυτό που φαντάζομαι οτι εννοει ο sheogorath , είναι οτι αν ειναι να χεις ένα έξτρα backup, μπορεις να τον χρησιμοποιήσεις. Δλδ αν η επιλογή σου είναι 1 καλο backup ή 1 καλο backup και ενα έξτρα αμφιβολο backup προφανως η 2η επιλογή ειναι καλύτερη, αφου το αμφίβολο backup θα χρησιμοποιηθει μονο στην περιπτωση που όλα τα άλλα αποτύχουν και που σε κάθε άλλη περιπτωση θα είχες χάσει τα δεδομενα σου Προσωπικα ή αυτο θα έκανα ή θα τον χρησιμοποιούσα για να εγκαταστήσω κάποιο παιχνιδι αν ειχα σοβαρη έλλειψη χωρου, καθώς χρησιμοποιώντας τον, πολλές φορές το σύστημα θα κολλάει επειδή θα βγαίνουν συνέχεια καινουριοι weak sectors που θα πρέπει να μαρκαρονται σαν bad. Για κατεβαστήρι δεν θα τον χρησιμοποιούσα καθώς οταν θα πας μετα να αντιγράψεις κάπου αλλου τα δεδομένα του θα πρέπει να τα ελεγχεις εξονυχιστικα ότι ειναι οκ και κανονικα να ελεγχεις και checksum για να ελεγχεις οτι δεν έχεις data corruption. Χωρια και τα κολληματα που ανεφερα πιο πάνω ότι θα χεις.
Alexlooker Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2017 Καλησπερα, ειχα ενα σκληρο δισκο στο pc στον οποιο ετρεχα τα λειτουργικα(windows+linux), αλλ μετα απο ελεγχους που εκανα ειδα πως εχει καποια bad sectors. Για την ασφαλεια και την αποδοση του pc μου τον αλλαξα και τον εβαλα σε μια θηκη για να τον χρησιμοποιω ως εξωτερικο δισκο αποθηκευσης.Συγκεκριμενα ειχε 320 bad sectors απο τα 1.465.149.168 sectors συνολικα ενω το performance του δουλευει στο 100%.Επισης παρατηρησα οτι απο τα 750 GB χωτητικοτητας του,για χρηση ειναι πλεον διαθεσιμα μονο τα 700 GB. Νομιζω πως τα 50 GB που δεν μπορω να χρησιμοποιησω ειναι και ο χωρος οπου βρισκονται τα bad sectors. Το προγραμμα smartctl στα Linux εγραφε πως εχει ενα χρονο περιπου ακομα ζωης αλλα δεν ξερω κατα ποσο εμπιστο ειναι αυτο. Θεωρω λοιπον πως θα μπορω να τον χρησιμοποιησω ως εξωτερικο σκληρο αφου πλεον δεν θα τρεχει καποιο λειτουργικο ωστε να επιβαρυνεται αλλα θα χρησιμοποιειται μονο ως μοναδα αποθηκευσης. Θα ηθελα να ακουσω τις συμβουλες σας! Ευχαριστω πολυ! Σβησε οσα Partitions εχει, φτιαξε 1 partition μονο, quick format ntfs και περιμενω νεα! 1
rofl Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2017 (επεξεργασμένο) μαλλον κανενας δεν εχει καταλαβει τι θελει να πει ο Sheogorath. οχι οτι χρησιμοποιουμε τον δισκο για να παιρνουμε backup και να τον ξεσκισουμε στα writes/ βγαζουμε το δισκο οπως ειναι τον βαζουμε σε ενα συρταρι, και δεν το χρησιμοποιουμε ποτε ξανα- παρα μονο στην περιπτωση που θελουμε/χρειαστει να μεταφερουμε τα αρχεια του σε καποιον αλλον δισκο. και αυτη ειναι και για μενα η καλυτερη χρηση για ενα πολυ γερασμενο η ενα δισκο που ξεκιναει να κανει νερα αλλα ειναι ακομα λειτουργικος με λιγα bad sectors. παιρνεις και καποια screenshots απο το περιεχομενο αν ειναι δισκος storage για να ξερεις τι εχει μεσα, και αυτα. ειναι ενα ανεξοδο και χρησιμο backup. και φυσικα δεν αναγφερομαστε σε υπερκρισιμα δεδομενα. αλλα ενα read, του κερατα, θα καταφερει να το δωσει.ακομα και αρκετα χρονια μετα ----------------------------------------------- και αν οι δισκοι εχουν συγκεκριμενους ρολους και καταμερισμο τα πραγματα ειναι πολυ πιο απλα αν προκυψει προβλημα αν ειναι δισκος os / users, εχω κλωνο. και δεν εχω μεσα download μουσικη κτλ. μονο applications, settings και εγγραφα. ενας σωστος κλωνος απο αυτα ειναι μολις μερικες 10αδες αντε βαρια κανα 100αρι gb. τα ρεστα του απο χωρο, επειδη ειναι ssd, ας πανε σε μερικα παιχνιδια για καλυτερο loading. αν μιλαμε για μηχανικο δισκο το OS κτλ αντε το πολυ 200 gb ενα partition, και το υπολοιπο storage αν ειναι δισκος storage/ downloads/ whatever media content , αν βγαλει οποιοδηποτε θεμα > συρταρι αν ειναι steam/παιχνιδια δεν πα να εχει και 1000 bad sectors, αρκει να μην σερνεται. ο οτε και το στεαμ να ναι καλα να τα ξανακατεβασω μπορουμε παντως αυτον να δοκιμασουμε να τον κανουμε formaτακι και να βαλουμε μεσα κανα δεδομενο και μετα συρταρι οπως λεει ο Sheogorath, και αν ο δισκος δεν αντεξει τη διαδικασια σημαινει οτι ουτως η αλλως επνεε τα λοισθια, οποτε ηταν θεμα ημερων/βδομαδων να μας αφησει. Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2017 από rofl 2
Alexlooker Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2017 Εγω προσωπικα θα τον ειχα για καθημερινη χρηση-αποθηκη-software κτλπ (θα το εκανα για να αποκτησω γνωση) .Στο πρωτο κιχ ομως που θα εκανε-πεταμα.
ZELOMOTH Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2017 μαλλον κανενας δεν εχει καταλαβει τι θελει να πει ο Sheogorath. οχι οτι χρησιμοποιουμε τον δισκο για να παιρνουμε backup και να τον ξεσκισουμε στα writes/ βγαζουμε το δισκο οπως ειναι τον βαζουμε σε ενα συρταρι, και δεν το χρησιμοποιουμε ποτε ξανα- παρα μονο στην περιπτωση που θελουμε/χρειαστει να μεταφερουμε τα αρχεια του σε καποιον αλλον δισκο. και αυτη ειναι και για μενα η καλυτερη χρηση για ενα πολυ γερασμενο η ενα δισκο που ξεκιναει να κανει νερα αλλα ειναι ακομα λειτουργικος με λιγα bad sectors. παιρνεις και καποια screenshots απο το περιεχομενο αν ειναι δισκος storage για να ξερεις τι εχει μεσα, και αυτα. ειναι ενα ανεξοδο και χρησιμο backup. και φυσικα δεν αναγφερομαστε σε υπερκρισιμα δεδομενα. αλλα ενα read, του κερατα, θα καταφερει να το δωσει.ακομα και αρκετα χρονια μετα ----------------------------------------------- και αν οι δισκοι εχουν συγκεκριμενους ρολους και καταμερισμο τα πραγματα ειναι πολυ πιο απλα αν προκυψει προβλημα αν ειναι δισκος os / users, εχω κλωνο. και δεν εχω μεσα download μουσικη κτλ. μονο applications, settings και εγγραφα. ενας σωστος κλωνος απο αυτα ειναι μολις μερικες 10αδες αντε βαρια κανα 100αρι gb. τα ρεστα του απο χωρο, επειδη ειναι ssd, ας πανε σε μερικα παιχνιδια για καλυτερο loading. αν μιλαμε για μηχανικο δισκο το OS κτλ αντε το πολυ 200 gb ενα partition, και το υπολοιπο storage αν ειναι δισκος storage/ downloads/ whatever media content , αν βγαλει οποιοδηποτε θεμα > συρταρι αν ειναι steam/παιχνιδια δεν πα να εχει και 1000 bad sectors, αρκει να μην σερνεται. ο οτε και το στεαμ να ναι καλα να τα ξανακατεβασω μπορουμε παντως αυτον να δοκιμασουμε να τον κανουμε formaτακι και να βαλουμε μεσα κανα δεδομενο και μετα συρταρι οπως λεει ο Sheogorath, και αν ο δισκος δεν αντεξει τη διαδικασια σημαινει οτι ουτως η αλλως επνεε τα λοισθια, οποτε ηταν θεμα ημερων/βδομαδων να μας αφησει. Μαλλον εσυ δεν καταλαβες οτι καταλαβαμε τι θελει να πει ο κυρ Sheo απλα δεν εχουμε την ιδια αποψη! Αν ειναι να εχω εναν δισκο αμφιβολο με backup των αρχειων μου μεσα , και καθε φορα που θελω να τον συνδεσω, να σταυροκοπιεμαι πρωτα για το αν θα παιξει, χεσε μεσα! 1
Alexlooker Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2017 Ποιο εξαρτημα του σκληρου μπορει να γινει "κοσμημα"; Στο λαιμο ο δισκοs δεν φοριεται (μεγαλοs) κατι σε καρφιτσα; 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα