MisterWanted Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2017 Καλησπέρα στην παρέα, Είμαι φορολογικός κάτοικος της Αγγλίας, ζω στην Αγγλία και εργάζομαι σαν μηχανικός σε μια εταιρία, όχι σαν ελεύθερος επαγγελματίας αλλα σαν υπάλληλος. Δεν έχω κάποια επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, παρόλα αυτά ξεκίνησα φέτος να έχω εισόδημα από ενοίκιο. Μετά από πολύ διάβασμα στα forum κατάλαβα ότι για την εργασία μου στην Αγγλία φορολογούμαι στην Αγγλία και στην Ελλάδα φορολογούμαι για το εισόδημα που έχω από το ενοίκιο (ανήκω στη ΔΥΟ εξωτερικού). Όλα καλά ως εδώ. Παρόλα αυτά εδώ στην Αγγλία μου ζήτησαν να δηλώσω οποιοδήποτε “foreign income” άσχετα με το αν θα φορολογηθώ στην Ελλάδα για αυτό, οπότε και δήλωσα το ενοίκιο που λαμβάνω. Το αποτέλεσμα ήταν να μου έρθει χαρτί από την Αγγλία που ζητά να συμπληρώσω ένα “self assessment” που απ’ ότι καταλαβαίνω είναι φορολογική δήλωση (χωριστά από αυτή που κάνει για μένα η εταιρία μου) για το έξτρα foreign income λόγω των ενοικίων. Έχει κάποιος φίλος εδώ αντίστοιχη εμπειρία; Μπορώ να κάνω το self assessment μέσω ιντερνέτ και να τελειώνω ή θα μπλέξω; Φοβάμαι πως θα φορολογηθώ διπλά με αυτόν τον τρόπο, και από Ελλάδα, και από Αγγλία., Ισχύει κάτι τέτοιο; Φιλικά, Γιώργος
bilya Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2017 https://www.gov.uk/tax-foreign-income/taxed-twice 1
AristidisZ Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2017 Νομίζω αυτή είναι ερώτηση που πρέπει να υποβάλλεις σε Άγγλο λογιστή (ή φόρουμ τέλος πάντων) και όχι στην Ελλάδα...
MisterWanted Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2017 Thanks bilya! Πολύ χρήσιμο link που δεν είχα βρει! AristidisZ - υπάρχουν πολλοί Έλληνες που έχουν περάσει αυτή τη διαδικασία οπότε είπα να το δοκιμάσω και εδώ.
epp Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2017 εχεις περαστει στην ΔΟΥ ως (φορολογικα) κατοικος εξωτερικου? Αν οχι, τοτε δεν εισαι φορολογικος κατοικος Αγγλιας σε οτι αφορα το ελληνικο δημοσιο. Κατα τα αλλα δεν ξερω το αγγλικο φορολογικο συστημα , αλλα ακομα και αν δεν φορολογηθεις στην Αγγλια για τα ενοικια , παιζει (ετσι ειναι σε καποιες αλλες χωρες) να ανεβασει το εξτρα εισοδημα λιγο τους συντελεστες σου.
MisterWanted Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2017 εχεις περαστει στην ΔΟΥ ως (φορολογικα) κατοικος εξωτερικου? Αν οχι, τοτε δεν εισαι φορολογικος κατοικος Αγγλιας σε οτι αφορα το ελληνικο δημοσιο. Κατα τα αλλα δεν ξερω το αγγλικο φορολογικο συστημα , αλλα ακομα και αν δεν φορολογηθεις στην Αγγλια για τα ενοικια , παιζει (ετσι ειναι σε καποιες αλλες χωρες) να ανεβασει το εξτρα εισοδημα λιγο τους συντελεστες σου. Ναι είμαι γραμμένος στη ΔΟΥ εξωτερικού. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
MikeJ Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2017 Η Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο ανταλλάσουν σε πλαίσιο κάποιας συμφωνίας οικονομικά στοιχεία των φορολογουμένων τους ;
bilya Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2017 Η Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο ανταλλάσουν σε πλαίσιο κάποιας συμφωνίας οικονομικά στοιχεία των φορολογουμένων τους ; ολες οι χώρες της εε. Μεχρι πέρσυ μου ειπαν στην τραπεζα πως οταν άνοιγες λογαριασμό ήξεραν κ αν χρωστάς.
MikeJ Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2017 Άντε με το καλό να ολοκληρωθεί το brexit τότε να τελειώνει αυτό. Αν και δε νομίζω ότι σε περιπτώσεις σαν του TS για μικροποσα να ασχολούνται ακόμα και αν δε μπει στο κόπο να τα δηλώσει. Επίσης δε βλέπω το γιατί θε έπρεπε. Τα δηλωνω στην χώρα που τα απέκτησα και με φορολογουν εκεί. Δλδ πρέπει να φορολογηθω εις διπλουν για τα ίδια εισοδήματα. 1
Looter Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2017 Επίσης δε βλέπω το γιατί θε έπρεπε. Τα δηλωνω στην χώρα που τα απέκτησα και με φορολογουν εκεί. Δλδ πρέπει να φορολογηθω εις διπλουν για τα ίδια εισοδήματα. Τέτοιες συμβουλές καλό θα είναι να τις κρατάς για τον εαυτό σου ή όταν τις μεταφέρεις δημόσια να αναφέρεις και τους αντίστοιχους κινδύνους που βέβαια δε θα κληθείς εσύ να αντιμετωπίσεις. Φίλε MisterWanted το εισόδημα από ενοίκια στην Ελλάδα φορολογείται αυτή τη στιγμή με σταθερούς συντελεστές με βάση το συνολικό ύψος των ενοικίων που εισπράτεις ανά έτος. Μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο είναι flat 15%. Εφόσον είσαι κάτοικος εξωτετικού δεν σε πιάνουν και τα ελληνικά τεκμήρια οπότε πληρώνεις το 15% και τέλος. Στην Αγγλία είσαι υποχρεωμένος ως φορολογικός κάτοικος της χώρας να δηλώσεις το παγκόσμιο εισόδημά σου , άρα και το ενοίκιο. Κάνεις τη δήλωση που έγραψαν παραπάνω και γράφεις το πόσο που πλήρωσες φόρο για το συγκεκριμένο έσοδο στην χώρα που το απέκτησες. Αν ο φόρος στην Αγγλία είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτόν που έχεις πληρώσει , θα πληρώσεις κάτι παραπάνω ως διαφορά και τέλος. Αν είναι λιγότερος , μπορεί να έχεις και επιστροφή... Να τα επαιρνε μαύρα τα ενοίκια και να μην τα δήλωνε πουθενά να το καταλάβω να μην δηλώσει τίποτα στην Αγγλία. Αλλά όταν θα έχει ήδη φορολογηθεί εδώ , ποιος ο λόγος να παρανομήσει; Για μερικά ψίχουλα; Απλά και ξεκάθαρα..
bilya Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2017 Άντε με το καλό να ολοκληρωθεί το brexit τότε να τελειώνει αυτό. Αν και δε νομίζω ότι σε περιπτώσεις σαν του TS για μικροποσα να ασχολούνται ακόμα και αν δε μπει στο κόπο να τα δηλώσει. Επίσης δε βλέπω το γιατί θε έπρεπε. Τα δηλωνω στην χώρα που τα απέκτησα και με φορολογουν εκεί. Δλδ πρέπει να φορολογηθω εις διπλουν για τα ίδια εισοδήματα. ε?? Μα για να μην σε φορολογήσουν δυο φορές τα δηλώνεις.
MikeJ Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2017 Ε; Δεν το είπα σαν συμβουλή, διάβασε τη πρόταση μου ξανά. Το είπα σαν ρητορικό ερώτημα, ότι δηλαδή για ποιο λόγο να δηλώνω εισόδημα που απέκτησα νομίμως και για το οποίο έχω φορολογηθεί σε μία χώρα και σε κάποια άλλη στην οποία κατοικώ. Δεν προέτρεψα κάποιον να αποκρύψει εισόδημα. ε?? Μα για να μην σε φορολογήσουν δυο φορές τα δηλώνεις. Αν δεν υπήρχε υποχρέωση να τα δηλώνεις τότε σίγουρα δεν θα σε φορολογούσαν 2 φορές. Τώρα με βάση το λινκ λέει ότι θα πληρώσεις και ενδεχομένως να πάρεις ένα ποσό επιστροφή αλλά όχι σίγουρα όλο.
bilya Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2017 Ε; Δεν το είπα σαν συμβουλή, διάβασε τη πρόταση μου ξανά. Το είπα σαν ρητορικό ερώτημα, ότι δηλαδή για ποιο λόγο να δηλώνω εισόδημα που απέκτησα νομίμως και για το οποίο έχω φορολογηθεί σε μία χώρα και σε κάποια άλλη στην οποία κατοικώ. Δεν προέτρεψα κάποιον να αποκρύψει εισόδημα. Αν δεν υπήρχε υποχρέωση να τα δηλώνεις τότε σίγουρα δεν θα σε φορολογούσαν 2 φορές. Τώρα με βάση το λινκ λέει ότι θα πληρώσεις και ενδεχομένως να πάρεις ένα ποσό επιστροφή αλλά όχι σίγουρα όλο. σορρυ αλλα ξαφνικά θα εμφανίσεις λεφτά απο το πουθενά. Καπως πρέπει να το δικαιολογήσεις αλλιώς μιλάμε για μαύρο χρήμα. Επισης διάβασε σωστά τι λεει. Επιστροφή θα πάρεις αναλογα την χώρα κ τι συμφωνία εχει υπογραφή μεταξύ των χωρών. Άρα αν σε φορολογήσουν κ στο uk για εισόδημα απο Ελλάδα θα πάρεις ολο τον φορο πίσω.
MisterWanted Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2017 Φίλε MisterWanted το εισόδημα από ενοίκια στην Ελλάδα φορολογείται αυτή τη στιγμή με σταθερούς συντελεστές με βάση το συνολικό ύψος των ενοικίων που εισπράτεις ανά έτος. Μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο είναι flat 15%. Εφόσον είσαι κάτοικος εξωτετικού δεν σε πιάνουν και τα ελληνικά τεκμήρια οπότε πληρώνεις το 15% και τέλος. Στην Αγγλία είσαι υποχρεωμένος ως φορολογικός κάτοικος της χώρας να δηλώσεις το παγκόσμιο εισόδημά σου , άρα και το ενοίκιο. Κάνεις τη δήλωση που έγραψαν παραπάνω και γράφεις το πόσο που πλήρωσες φόρο για το συγκεκριμένο έσοδο στην χώρα που το απέκτησες. Αν ο φόρος στην Αγγλία είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτόν που έχεις πληρώσει , θα πληρώσεις κάτι παραπάνω ως διαφορά και τέλος. Αν είναι λιγότερος , μπορεί να έχεις και επιστροφή... Να τα επαιρνε μαύρα τα ενοίκια και να μην τα δήλωνε πουθενά να το καταλάβω να μην δηλώσει τίποτα στην Αγγλία. Αλλά όταν θα έχει ήδη φορολογηθεί εδώ , ποιος ο λόγος να παρανομήσει; Για μερικά ψίχουλα; Απλά και ξεκάθαρα.. Φίλε Looter σε ευχαριστώ πολύ. Πήρα και το HMRC και έχεις απόλυτο δίκιο. Και όντως δεν έχω και κανένα λόγο να μην τα δηλώσω εφόσον έχω ήδη πληρώσει το 15% στην Ελλάδα. Προχωρώ λοιπόν σε self assessment online που το έριξα μια ματιά και δεν είναι τπτ δύσκολο.
Lanike71 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2017 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2017 Από τα λεγόμενα αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί θα πήγαν σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, λόγω των εσόδων εδώ; Τα λέω καλά; (δεν εννοώ τον TS, μιλάω για πολλά λεφτά...)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα