kogos Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2017 Καλησπέρες, πριν από 1 μήνα περίπου αγόρασα το LUOM G10 (https://www.gearbest.com/mouse/pp_488063.html?wid=21) το οποίο έχει αποδειχθεί εξαιρετικό για τα χρήματα που έδωσα (περίπου 20€). Τις τελευταίες ημέρες, άλλαξα motherboard, και από τότε κάποιες φορές που ακουμπώ το ποντίκι με χτυπά ρεύμα. Μην φανταστείτε κάτι σπουδαίο, σαν χτύπημα στατικού ηλεκτρισμού, όπως μπορεί να τύχει και σε χειραψία. Συνήθως συμβαίνει αν έχω αφήσει το ποντίκι με τον υπολογιστή ανοιχτό χωρίς να το ακουμπήσω για κάμποση ώρα. Ο υπολογιστής όμως είναι μονωμένος σωστά, και πάνω σε ups. Μάλιστα, οι drivers του ποντικιού εμφανίζουν στιγμιαία μήνυμα ότι δεν βρέθηκε το ποντίκι, και αμέσως μετά πως βρέθηκε. Σημειώνω, αυτό το μήνυμα είναι από τους drivers του ποντικιού και όχι από τον device manager των windows. Τα windows δεν καταλαβαίνουν disconnect / connect, και ούτε έχω και στο ποντίκι lag. Ούτε καν στα event logs δεν καταγράφεται κάτι. Η απορία μου είναι αν υπάρχει περίπτωση αυτό να μου δημιουργήσει θέμα στο motherboard... δεν θα ήθελα να κλάψω ένα ακριβό motherboard λόγο ενός φθηνού mouse. Από την άλλη δεν θα ήθελα να αλλάξω και ποντίκι γιατί το setup του με βολεύει εξαιρετικά για την δουλειά που το θέλω. Ευχαριστώ σε όποιον απαντήσει.
Neg Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2017 Συγνώμη κιόλας κινέζικο ποντίκι των 17€ που θέλει να ανταγωνιστεί τα καλά των 100€ αγόρασες; Εγώ προσωπικά θα φοβόμουν μην μου κάψει τίποτα στην Motherboard. Πολλές φορές βρίσκεις ποιοτικά ποντίκια όπως της Logitech σε πολύ καλές τιμές. 30-35€ αντί για 70-100€ που κανονικά κοστίζουν. 2
kogos Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2017 Ας μην κρίνουμε την επιλογή αλλά ας επικεντρωθούμε στην απορία 3
benign Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2017 Δεν το εχω ξανακουσει σαν περιπτωση,αλλα απο την στιγμη που σε τιναζει θεωρητικα μπορει να σου καψει usb port(s). Με αλλο mouse δεν υπαρχει αυτο το προβλημα ετσι? Το εχεις δοκιμασει σε αλλο pc? 2
Whitefanged Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2017 Μια συσκευή με μικρή ή μεγάλη διαρροή ρεύματος, είναι ακατάλληλη προς χρήση. Κρίμα το εικοσάρικο, πάρε ένα καινούριο (όχι κινεζιά αυτή τη φορά). Αν θες να προσπαθήσεις πριν το κλάψεις οριστικά, άνοιξε το, προσπάθησε να εντοπίσεις το σημείο της διαρροής, ενδεχομένως φθαρμένη μόνωση καλωδίου, επαφή του κυκλώματος με το σώμα της συσκευής απευθείας ή μέσω κάποιας βίδας στήριξης και μόνωσε το σημείο της διαρροής. Ο απλούστερος τρόπος αν σε δυσκολεύει το σημείο πχ πολύ λεπτό καλωδιάκι, είναι η χρήση θερμόκολλας. 2
Alexlooker Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Σπανιο αλλα ολοι συμφωνούμε (και εγω μαζι). 1
.::NikoS::. Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Το γεγονός να μην φταίει το ποντίκι το έχουμε σκεφτεί; Το πρόβλημα άρχισε να παρουσιάζεται μετά από αλλαγή μητρικής. Επίσης σας έχει χτυπήσει πολλές φορές ρεύμα από USB? Μη τρελαθούμε τώρα, εκτός αν ακουμπήσουμε το + / - στη γλώσσα μας, προφανώς ξέρουμε όλοι την απάντηση... Ας επικεντρωθούμε λίγο στο PC καταρχήν. Τι εννοείς είναι μονωμένο; Δεν παίζει ρόλο αν είναι πάνω σε UPS αν η πρίζα ούτως η άλλως δεν διαθέτει σωστή γείωση. Πιο πιθανό σενάριο θα θεωρούσα να περνάει προς την USB ρεύμα από το υπόλοιπο PC και όχι να προκαλεί το ποντίκι πρόβλημα. Το ποντίκι ακόμα και απευθείας την τάση της USB να έφερνε στο μεταλλικό σασί του δεν θα ένιωθες τίποτα. Όταν περνάς απαλά το χέρι σου από το κουτί του υπολογιστή (σε κάποιο μεταλλικό σημείο του), νιώθεις κάτι να σε χτυπάει; Όχι σαν στατικό ηλεκτρισμό (το τσακ δηλαδή), αλλά περισσότερο σαν τοπικό "μούδιασμα". Δοκίμασε κάποιο μέρος του χεριού εκτός από τα δάχτυλα και την παλάμη (πχ στον καρπό από την κάτω μεριά) Νομίζω πως το δέρμα εκεί είναι πιο λεπτό άρα θα ειναι πιο ευκολα αισθητό το φαινόμενο αν συμβαίνει. 2
kogos Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Είχα μετρήσει το κουτί σε διάφορα σημεία με πολυμετρο και η ένδειξη ήταν πάντα 0. Θα το ξανακάνω και θα ενημερώσω μην τυχών και άλλαξε κάτι 1
Whitefanged Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Το γεγονός να μην φταίει το ποντίκι το έχουμε σκεφτεί; Το πρόβλημα άρχισε να παρουσιάζεται μετά από αλλαγή μητρικής. Επίσης σας έχει χτυπήσει πολλές φορές ρεύμα από USB? Μη τρελαθούμε τώρα, εκτός αν ακουμπήσουμε το + / - στη γλώσσα μας, προφανώς ξέρουμε όλοι την απάντηση... Ας επικεντρωθούμε λίγο στο PC καταρχήν. Τι εννοείς είναι μονωμένο; Δεν παίζει ρόλο αν είναι πάνω σε UPS αν η πρίζα ούτως η άλλως δεν διαθέτει σωστή γείωση. Πιο πιθανό σενάριο θα θεωρούσα να περνάει προς την USB ρεύμα από το υπόλοιπο PC και όχι να προκαλεί το ποντίκι πρόβλημα. Το ποντίκι ακόμα και απευθείας την τάση της USB να έφερνε στο μεταλλικό σασί του δεν θα ένιωθες τίποτα. Όταν περνάς απαλά το χέρι σου από το κουτί του υπολογιστή (σε κάποιο μεταλλικό σημείο του), νιώθεις κάτι να σε χτυπάει; Όχι σαν στατικό ηλεκτρισμό (το τσακ δηλαδή), αλλά περισσότερο σαν τοπικό "μούδιασμα". Δοκίμασε κάποιο μέρος του χεριού εκτός από τα δάχτυλα και την παλάμη (πχ στον καρπό από την κάτω μεριά) Νομίζω πως το δέρμα εκεί είναι πιο λεπτό άρα θα ειναι πιο ευκολα αισθητό το φαινόμενο αν συμβαίνει. Δηλαδή άμα πάρω το usb του g502 και με δυο καλώδια του δώσω τάση απ΄τη πρίζα, θα με τινάξει? Δεν μου στέκει καθόλου αυτό που λες. Ακόμα κι αν με κάποιο τρόπο υπάρχει διαρροή από τον υπολογιστή προς το ποντικί, αυτή θα έπρεπε να παραμένει στο κύκλωμα. Το ότι περνάει από το κύκλωμα στο χέρι του αποδυκνείει ότι σίγουρα έχει διαρροή ρεύματος το ποντίκι, άσχετα με τον υπολογιστή. 2
kogos Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Μόλις μέτρησα το κουτί εξωτερικά και εσωτερικά στα μεταλλικά του σημεία χωρίς καμία ένδειξη. Επίσης, άλλαξα και ποντίκι, αλλά το νέο δεν έχει μεταλλικές επαφές με τα δάχτυλα, επομένως δεν μπορώ να αντιληφθώ αν έχει διαρροή. Ακόμα, μέτρησα και τις μεταλλικές επιφάνειες του ποντικού, παλαιού και νέου ποντικιού, πάλι χωρίς ένδειξη από το πολύμετρο. Αρχίζω και σκέφτομαι ότι ο ηλεκτρισμός δεν προέρχεται από το PC αλλά από εμένα για να δούμε
Alexlooker Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Στατικοσ υλεκτρισμοσ ειναι, σε νεο η/υ εμπαινε στικακι μικρο τσαφ και επανεκκίνηση.
.::NikoS::. Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Πάμε πάλι με λίγο πιο καθαρό μυαλό γιατί χτες δεν είχα κοιμηθεί καν εκείνη την ώρα. Ξαναδιάβασα και συνειδητοποίησα ότι το αναφέρεις σαν το κλασσικο "τσακ" και μια φορά μετά από αρκετή ώρα που δε το έχεις ακουμπήσει. Δηλαδή το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτό που νιώθεις όντως μπορεί να είναι στατικός ηλεκτρισμός διότι η μεταλλική επιφάνεια του ποντικιού συνδέεται άμεσα με την γείωση της πρίζας. Έτσι αποφορτίζεσαι εσύ κάθε φορά που το ακουμπάς. Το ότι χάνει την συσκευή δε μου κάνει εντύπωση. Οι τάσεις που εμφανίζονται στο στιγμιαίο τσακ είναι τόσο μεγάλες που αναπηδούν εύκολα μέσω μικρών αποστάσεων στον αέρα (εντός της θύρας USB προς τα pins που δεν θα έπρεπε δηλαδή). Δηλαδή άμα πάρω το usb του g502 και με δυο καλώδια του δώσω τάση απ΄τη πρίζα, θα με τινάξει? Δεν μου στέκει καθόλου αυτό που λες. Ακόμα κι αν με κάποιο τρόπο υπάρχει διαρροή από τον υπολογιστή προς το ποντικί, αυτή θα έπρεπε να παραμένει στο κύκλωμα. Το ότι περνάει από το κύκλωμα στο χέρι του αποδυκνείει ότι σίγουρα έχει διαρροή ρεύματος το ποντίκι, άσχετα με τον υπολογιστή. Το ποντίκι του παιδιού είναι μεταλλικό. Το σασί οποιασδήποτε μεταλλικής συσκευής πρέπει να είναι γειωμένο. Το γύρω γύρω μεταλλικό μέρος του βύσματος USB είναι επίσης γειωμένο! Δεν βρίσκω λόγο να φταίει το ποντίκι. Ίσα ίσα που περιέργως βεβαία αλλά ο Κινέζος γείωσε το σασί του ποντικιού πράγμα το οποίο είναι σωστό. Μόλις μέτρησα το κουτί εξωτερικά και εσωτερικά στα μεταλλικά του σημεία χωρίς καμία ένδειξη. Επίσης, άλλαξα και ποντίκι, αλλά το νέο δεν έχει μεταλλικές επαφές με τα δάχτυλα, επομένως δεν μπορώ να αντιληφθώ αν έχει διαρροή. Ακόμα, μέτρησα και τις μεταλλικές επιφάνειες του ποντικού, παλαιού και νέου ποντικιού, πάλι χωρίς ένδειξη από το πολύμετρο. Αρχίζω και σκέφτομαι ότι ο ηλεκτρισμός δεν προέρχεται από το PC αλλά από εμένα για να δούμε Τι ακριβώς μετράς; Το κουτί είναι βαμμένο, να υποθέσω ότι μετράς σε κάποιο σημείο χωρίς μπογιά (πχ σε κάποια τρύπα που έχει βιδωθεί βίδα και έχει φύγει η μπογιά) Και το δεύτερο probe που το βάζεις; Τέλος πάντων μάλλον αυτό δε παίζει ρόλο στη δική σου περίπτωση ούτως η άλλως. Στατικοσ υλεκτρισμοσ ειναι, σε νεο η/υ εμπαινε στικακι μικρο τσαφ και επανεκκίνηση. Αυτό που περιγράφεις πιθανότατα δεν ήταν στατικός ηλεκτρισμός όμως. Άνετα καις κάτι από το PC έτσι, και πρώτα πρώτα τον USB controller. (εκτός και αν ήταν μεταλλικό το στικάκι οπότε μέσω αυτού και μέσω της γείωσης της θύρας, μετέφερες τον στατικό ηλεκτρισμό από το σώμα σου και γειωνόσουν άρα μιλάμε για κάτι αντίστοιχο με αυτό που είπα στην αρχή αυτού του ποστ) Πρέπει να καταλάβετε ότι ο στατικός ηλεκτρισμός (το τσακ που νιώθουμε όταν ακουμπάμε κάποιον άλλον, το αμάξι, την βρύση, μία μεταλλική πόρτα, τον φούρνο κλπ κλπ κλπ) δεν έχει καμία σχέση με το ρεύμα που μας χτυπάει απο διαρροή ακουμπώντας κάποια συσκευή. Οπότε έχουμε 2 πιθανότητες: 1) Είτε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και απλά γειώνεται το σώμα σου και εκφορτίζεσαι μέσω της γείωσης της πρίζας. 2) Είτε υπάρχει διαρροή από το κουτί προς το ποντίκι μέσω της γείωσης της θύρας USB. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ πιθανό το 1ο. Γιατί αλλιώς το ρεύμα θα σε χτύπαγε συνέχεια και θα γινόταν αισθητό όταν ακούμπαγες και το κουτί. Και δεν θα ήταν απλά ένα στιγμιαίο "τσακ" μια φορά στο τόσο. Μία μικρή διαρροή έχει τελείως διαφορετική αίσθηση. (δε μιλάμε για διαρροή να σε σκοτώσει στιγμιαία προφανώς γιατί κι εκεί τσακ θα είναι ) 2
Fubar.gr Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Μόλις μέτρησα το κουτί εξωτερικά και εσωτερικά στα μεταλλικά του σημεία χωρίς καμία ένδειξη. Επίσης, άλλαξα και ποντίκι, αλλά το νέο δεν έχει μεταλλικές επαφές με τα δάχτυλα, επομένως δεν μπορώ να αντιληφθώ αν έχει διαρροή. Ακόμα, μέτρησα και τις μεταλλικές επιφάνειες του ποντικού, παλαιού και νέου ποντικιού, πάλι χωρίς ένδειξη από το πολύμετρο. Αρχίζω και σκέφτομαι ότι ο ηλεκτρισμός δεν προέρχεται από το PC αλλά από εμένα για να δούμε Υπάρχουν εκατοντάδες thread εδω οπου ρωτάνε γιατι με τινάζει το PC όταν αγγίζω τα μεταλλικά μέρη του πύργου. Η απάντηση πάντα έχει να κάνει με την κακή ή ανύπαρκτη γείωση. Εϊτε δέν έχει γείωση η ίδια η πρίζα, ή κάπου κόβεται μεταξύ πρίζας και καλωδίων προς τον υπολογιστή (πχ λόγω χαλασμένου καλωδίου). Στη δική σου περίπτωση το τίναγμα φτάνει μέχρι το mouse επειδή είναι μεταλλικό. Εφόσον έχεις πολύμετρο, μπορείς να κάνεις το εξής: Καταρχάς στην πρίζα απο την οποία τροφοδοτείται το UPS toy υπολογιστή. Ρυθμίζεις το πολύμετρο για μέτρηση τάσης AC, στη μεγαλύτερη κλίμακα που έχει, πχ 400 ή 500 Volt, και μετράς μεταξύ της γείωσης της πρίζας (είναι τα δύο εκτεθειμένα μεταλλικά ποδαράκια) και των δύο πόλων (φάση, ουδέτερος) μέσα στις τρύπες. Αν η γείωση δέν είναι εντελώς κομμένη θα πρέπει μεταξύ φάσης και γείωσης να δείς 230 Volt και μεταξύ γείωσης και ουδετέρου μια μικρή τάση μέχρι 3-4 Volt. Αν δείς οτιδήποτε άλλο, τότε υπάρχει πρόβλημα με τη γείωση. 1
kogos Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 @Nikos... είσαι φοβερός. Ευχαριστώ για το κατεβατό, χαράς το κουράγιο σου Σαββατιάτικο. Όπως φαίνεται, τελικά εγώ ήμουν η πηγή @Fubar.gr. Το σπίτι είναι πολύ καινούργιο με ηλεκτρικά δίκτυα, πίνακες, πρίζες, καλωδιώσεις κλπ προσεγμένα, από τα τούβλα ακόμα. Επίσης, το UPS είναι ένα APC 950VA που δεν έχει περάσει μήνας από την αγορά του. Παρ'όλα αυτά, έκανα τις μετρήσεις που περιέγραψες και διαπίστωσα πως δεν υπάρχει θέμα με την γείωση. Σημειώνω δε ότι δεν με χτυπά όταν ακουμπώ το πύργο, αλλά μόνο το ποντίκι, και πάλι σπάνια, όχι συνέχεια. Και κάτι τελευταίο fubar, ωραίο το youtube κανάλι σου!. Και πάλι ευχαριστώ για τον χρόνο σας. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα