Ntinaras Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2017 όχι : όπως μπορούν να κάνουν ρετροφόκους φακούς με εστιακό μήκος κάτω από τα 45 τόσα mm της μοντούρας τους έτσι μπορούν να κάνουν και ότι F θέλουν αλλά το θέμα είναι το κόστος-βάρος-πρακτικότητα-τελική απόδοση vs μέγεθος αγοράς που θα ψώνιζε ένα τέτοιο ακριβό βαρύ μαραφέτι αντί για τον Noct 1.2 και πόσο χειρότερη απόδοση θα έβγαινε ανοικτό κάτω από τo F1.2- οι τύποι κάνουνε παπάδες άμα θέλουν και τους πληρώσεις, διάβασε το λινκ για το πόση μανούβρα έκανε ο Κιούμπρικ για αυτούς τους 0.7 και γκούγκλαρε για φακούς της Nasa/δορυφόρων (παρεπιμπτόντως με τις SLR πάντα δίνανε 50mm νορμάλ κιτ φακό γιατί δεν χρειαζόταν να γίνει ρετροφόκους = φτηνότερος! και όχι γιατί είναι πραγματικά "νορμάλ" ειδικά τα 50mm συν η παράδοση από τη Μαμά Leica) μη νομίζεις ότι είμαι κάνας οπτικός, διάβασε εδώ τον "γκουρού" τι λέει: http://www.kenrockwell.com/nikon/f-095.htm το οτι εχει μικροτερη διαμετρο το mount της νικον απο της κανον ειναι δεδομενο οπως και επισης της νικον εχει μεγαλυτερη αποσταση απο τον αισθητηρα, γι αυτο και οι περισσοτεροι ανταπτορες ειναι για κανον ειναι θεμα φυσικης ολα αυτα, οποτε το μεγαλυτερο μεγεθος Mount βοηθαει.
joya111 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2017 προσωπικά, κολοκύθια. Και οι DSLR είναι μια εμπορικοποιημένη φούσκα. Σκάσε 500 ευρό για φακό για να δώσεις ένα effect που πλέον μπορείς να το κάνεις ευκολα μέσω photoshop. Η μεγαλύτερη πληοψηφία όσων ασχολούντε με DSLRs δεν είναι pro users, είναι enthousiasts αλλά δεν ξέρω κατα πόσο δικαιολογεί ο τίτλος αυτός την αγορά ακριβής DSLR με ακριβούς φακούς όταν μπορείς να έχεις τα ίδια αποτελέσματα συνήθως με το 1/5 των χρημάτων και καλύτερη επεξεργασία. Συν του ότι, δε ξέρω κατά πόσο θα ήθελα να τρέχω αριστερά και δεξιά με 5000euro στο χέρι μου βγάζοντας φωτογραφίες. Για εμένα οι φακοί και τα περιφεριακά των DSLRs πιάνουν αδικαιολόγητα τιμές vanity items. Ok ας χαλαρώσουμε λίγο. Βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή. H αντίσταση της Nikon να κάνει στροφή σε mirrorless μου θυμίζει όλα αυτά τα περιοδικά/εφημερίδες που πλέον δεν υπάρχουν γιατί αρνήθηκαν να αποδεκτούν ότι το internet θα είναι ένα μέσο που θα τα αντικαταστήσει. φίλε μου, δεν υπάρχει καμία φούσκα σχετικά με τον φωτογραφικό εξοπλισμό. Ότι πληρώνεις παίρνεις. Το θέμα είναι τι χρειάζεται ο καθένας. Σε ότι αφορά το θέμα των φακών, πλανάσαι αν θεωρείς ότι μπορείς να "επεξεργαστείς" μία φωτογραφία ώστε να σου δώσει το γράψιμο του 70-200 της ΝΙΚΟΝ (πχ), ή ότι μπορείς να έχεις μέσω software την προοπτική και την ποιό΄τητα του 14-24. Αυτή η καραμέλα με το pp, καλό είναι να σταματήσει γιατί εδώ και καιρό απαξιώνονται οι φωτογράφοι, με την γνωστή μαλακία του " νταξ΄ μωρέ, ένα κουμπί πατάει...". Όσο για την Nikon, είναι προφανής ο λόγος που δεν έχει εμπλακεί σοβαρά μέχρι τώρα. Δεν ήθελε να αποδεχτεί επ ουδενί το format ώστε να μην χρειαστεί να αντμετωπίσει εμπορικά τις νέες δυνάμεις (Sony, Fuji κλπ) και να εισέλθει σε νέα αρένα. Εξάλλου, κρατάει όμηρο το πελατειακό της κοινό (όπως προαναφέρθηκε παραπάνω) με τον φόβο της αλλαγής μοντούρας. Ίσως όμως να ήρθε το πλήρωμα του χρόνου..
shadowlike Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2017 νομίζω πως μπορείς άνετα να βγάλεις "επαγγελματικές" φωτογραφίες με μια DSLR των 500 ευρο. Το θέμα είναι κατα πόσο θες να τις βγάζεις γρήγορα/μαζικά. Ναι αν είσαι pro το θες αυτό, θεωρώ πως δεν αξίζουν σε καμία περίπτωση τα τόσα πολλά λεφτά όταν κινήσε σε enthusiast levels. Αν βγάζεις λεφτά απο την φωτογραφία (εδώ γελάμε) τότε ναι αγόρασε. Αλλά για τους hobbyστες, όχι ρε φίλε...δε μας περισσευουν 3000 για σώμα και 1500 για φακό για να βγάζουμε λίγο παραπάνω bokeh σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού επειδή βαριόμαστε να βρούμε μια εξωτερική πηγή φωτός που θα μας βοηθήσει ή επειδή βαριόμαστε να επεξεργαστούμε λίγο παραπάνω της φωτογραφίες μας. Eπίσης, σε καμία περιπτωση δεν είπα "εντάξει μωρέ ένα κουμπί πατάει" ίσα ίσα μια φνηνή DSLR σε κάνει πολύ πιο εφευρετικό από μια ακριβή που θα σε καλομάθει. Ο εξοπλισμός δεν κάνει τον φωτογράφο, το ανάποδο ισχύει. 1
joya111 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2017 να μην γελάτε καθόλου. κάποιοι ταίζουμε την οικογένεια μας από την φωτογραφία, εδώ και πολλά χρόνια. και όταν είσαι επαγγελματίας, θέλεις το καλύτερο εργαλείο που υπάρχει, γιατί από αυτό εξαρτάσαι. καραμέλα περί εξοπλισμού, και όλα στον ίδιο γουβά. κάνε ρεπορτάζ, ας πούμε αθλητικό, και πήγαινε με την "φτηνή" dslr και την εφευρετικότητα να καλύψεις αγώνες. Και μετά πες του αρχισυντάκτη σου, ότι "ψηλέ μου, ο φωτογράφος κάνει τον εξοπλισμό αλλά δεν έχω να σου δώσω υλικό και ....νταξ' δεν τρέχει τίποτις.." Κανένας δεν επιβάλλει σε κανένα την αγορά του τάδε σώματος και του δείνα φακού. Απλά, η ποιότητα πληρώνεται. Κυρίως στην καταγραφή. 1
shadowlike Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2017 εχμ...παραθέτω αυτό που είπα..για να μη λέω τα ίδια με άλλα λόγια. "Το θέμα είναι κατα πόσο θες να τις βγάζεις γρήγορα/μαζικά. Ναι αν είσαι pro το θες αυτό," "Αν βγάζεις λεφτά απο την φωτογραφία (εδώ γελάμε) τότε ναι αγόρασε." εννοείται πως αν βγάζεις λεφτά πέρνεις ότι καλύτερο νομίζεις. Αλλά να πάω να δώσω λεφτά σαν enthousiast για να γυρνάω στη Πλάκα με 5000 στο χέρι και να τραβάω περιστέρια στα κεραμίδια το βρίσκω το λιγότερο γελοίο. Και ναι το έχω δεί αυτό (όχι απο τουρίστες). Κάτι τέτοια βλέπει η Nikon και η κάθε nikon και βαράνε στο ψαχνό.
Mi_ka Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2017 ..σόρρυ δια την αργοπορημένη απάντηση, ήμουν απασχολημένος.. Κάθε φορά που κάποιος επικαλείται τον Rockwell, σπάει και ένα κλείστρο. Ο τύπος είναι τσαρλατάνος και αρχιερέας της παραπληροφόρησης. Ήδη σοβαρές ομάδες συζητήσεων έχουν αρχίσει κατηγορηματικά να απαγορεύουν οποιαδήποτε αναφορά σε αυτόν.Διαφωνώ και συμφωνώ: Ποτέ δεν παίρνουμε τα λόγια του εκάστοτε «γκουρού» τοις μετρητοίς αλλά πάντα με κριτική σκέψη συνυπολογίζοντας το ιστορικό πλαίσιο που γράφτηκαν: Όταν πρωτοέψαχνα για πιο τεχνικές πληροφορίες νεοεισερχόμενος επιτέλους στα πιο σοβαρά στα της Φωτογραφίας πριν 3-4 χρόνια, βρήκα το σάιτ του βολικό σε πλείστα τεχνικά και όχι μόνο φωτογραφικά. Έτυχε και μου απάντησε ο ίδιος ο Ρόκγουελ σε μέηλ λέγοντας μου ότι τα περί jpeg vs RAW που έγραφε προ δεκαετίας είναι παρωχημένα και να μη τα παίρνω της μετροιτής. Νομίζω ότι διαβάζοντας τον είναι εμφανές ότι τα γράφει χωρίς στόμφο απολυτότητας και διασκεδάζοντας το στάτους που μάλλον ανέλπιστα απέκτησε όντας από τους πρώτους με εύγλωττο δομημένο σάιτ πάνω στο θέμα. Και μόνο που στην αγορά καλπάζουν οι sigma και tamron αλλά αυτός αρνείται πεισματικά να "ασχοληθεί" μαζί τους είναι αρκετό για να καταλάβεις πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεται.Τα κολλήματα του βγάζουν μάτι και νομίζω ότι και κλείνει μάτι πολλές φορές με τον τρόπο που γράφει γιατί θάβει πράματα. Η πιο διασκεδαστική-ημιακριβής κριτική που έχω διαβάσει για πάρτη του είναι αυτή: https://www.dpreview.com/forums/thread/3108755#forum-post-40023765 Για τα δε review του, ούτε έναν φακό από όσους έχω/είχα δεν τον έχει κάνει αντικειμενική κριτική. Τα μισά προβλήματα κάτω από το χαλί τα κρύβει. ΑΝ τα έχει ανακαλύψει κιόλας αφού πολύ αμφιβάλω να δοκιμάζει φακό παραπάνω από 1 ώρα και σε όλες τις συνθήκες.Αυτό είναι πολύ χρήσιμη πληροφορία γιατί φτηνιάρηδες ερασιτέχνες σαν ελόγου μου δεν αγγίζουν πλείστα ακριβά μαραφέτια να έχουν συγκριτική εμπειρία από πρώτο χέρι. Εγώ έπεσα πάνω του ψάχνοντας πληροφορίες για τους 50mm/F1.4 Ai-S, 25-50/F4 Ai-s, 28-85/F3.5-4.5, 500/F8 Reflex που βρέθηκαν στα χέρια μου με μια F3 και μια FA και τα έχει ωραία γραμμένα και ομαδοποιημένα αλλά συγκριτικά δε μπορώ να ξέρω καθώς τους παραπάνω τους κοτσάρισα στην E-PL5 που με χίλια ζόρια απέκτησα και έκανα το κέφι μου με τον «χαρακτήρα» τους μέχρι να δω πόσο πιο αποτελεσματικοί μού είναι οι native MFT φακοί και ας είναι φτηνιάρηδες Sigma... Αν υπάρχει ένα πράγμα που τρομάζει εμάς τους νικονάκηδες είναι μη τυχών και περνώντας σε mirrorless αλλάξει και τη μοντούρα. Οψόμεθα..Η Nikon άργησε και όσο ζόρικη και να είναι η D850, όπως τη βλέπω τη δουλειά, αν η Nikon δεν στήσει νέο mirrorless σύστημα (όπου το πλεονέκτημα θεωρώ πως είναι κυρίως η σημαντική μείωση μάζας-όγκου των φακών λόγω flange distance), με τη φόρα που έχει πάρει η Sony μετά τις Α7 & Α9 που φτάνει πολύ κοντά πλέον, μόλις βγάλει την Α10 και 3-4 βαρβάτους ζουμ φακούς ακόμα, αν τα χώσει σε δίκτυο υποστήριξης των επαγγελματιών τότε και η Nikon θα ιδρώσει και η Canon που δε λέει να επενδύσει πλήρως στο δικό της mirrorless σύστημα ακόμα.Ειρήσθω εν παρόδω, είχα μια σύντομη εμπειρία με μια D700 και θα έλεγα πως αυτή η φιλοσοφία μηχανών εμένα δε μου κάνει καθόλου, παραείναι βαριά εργαλεία παραγωγής για σποραδικό ερασιτέχνη σαν και μένα, δε μεταφέρω συνεχώς φορτία για να κυκλοφορώ στην πόλη με αγροτικό διπλοκάμπινο, προτιμώ τα πατίνι Νταϊχάτσου μου... Όσον αφορά για το πόσο ανοιχτά μπορεί να πάει η nikon, ναι η μοντούρα είναι περιορισμός για την τρέχουσα τεχνολογία κατασκευής φακών και ουδέποτε έγινε κουβέντα για πατέντες. το οτι εχει μικροτερη διαμετρο το mount της νικον απο της κανον ειναι δεδομενο οπως και επισης της νικον εχει μεγαλυτερη αποσταση απο τον αισθητηρα, γι αυτο και οι περισσοτεροι ανταπτορες ειναι για κανον ειναι θεμα φυσικης ολα αυτα, οποτε το μεγαλυτερο μεγεθος Mount βοηθαει. Από τα όσα έχω διαβάσει για φακούς και από τις λίγες ερωτοαπαντήσεις με τον Brian Caldwell που έχει σχεδιάσει τον γνήσιο Metabones Speed Booster, ένας σχεδιαστής φακού έχει άπλετη θεωρητική ευελιξία για τις παραμέτρους (και θέτω πάλι σαν παράδειγμα τους εξωτικούς υπερευρυγώνιους σαν τον Nikon 13mm/F5.6) αλλά το αν έχει εμπορικό νόημα και αν η τελική ποιότητα εικόνας είναι αρκούντως επαρκής για να φτιαχτεί ένας φακός που θα τον ψωνίσουν 5 άτομα όλοι και όλοι είναι συζητήσιμο, γι’αυτό και οι αντάπτορες παράγονται σε περιρισμένες ποικιλίες: Αν έχουν μέγεθος φακού και κοστίζουν ένα χιλιάρικο για να αντιπαρέλθουν δεδομένα μοντούρας σχεδιασμένης το ‘50, ποιος ο λόγος να φτιαχτούν? Γιατί από πλευράς Φυσικής καταλαβαίνω ότι μπορούν και παραμπορούν να φτιαχτούν, δες τι κάνουν οι εκπληκτικοί macroπυροβολυμένοι με τα συνοθυλέματα εξαρτημάτων που στήνουν γιατί δεν υπάρχουν έτοιμα - πόσοι θα τα αγόραζαν και σε τι κόστος για να έχει νόημα η παραγωγή? νομίζω πως μπορείς άνετα να βγάλεις "επαγγελματικές" φωτογραφίες με μια DSLR των 500 ευρο. Το θέμα είναι κατα πόσο θες να τις βγάζεις γρήγορα/μαζικά. Ναι αν είσαι pro το θες αυτό, θεωρώ πως δεν αξίζουν σε καμία περίπτωση τα τόσα πολλά λεφτά όταν κινήσε σε enthusiast levels. Αν βγάζεις λεφτά απο την φωτογραφία (εδώ γελάμε) τότε ναι αγόρασε. Αλλά για τους hobbyστες, όχι ρε φίλε... ... Αλλά να πάω να δώσω λεφτά σαν enthousiast για να γυρνάω στη Πλάκα με 5000 στο χέρι και να τραβάω περιστέρια στα κεραμίδια το βρίσκω το λιγότερο γελοίο. Και ναι το έχω δεί αυτό (όχι απο τουρίστες). Έχοντας την λοιπόν την μικρή μου εμπειρία με την D700, αν θες ένα σφυρί να καρφώνεις καρφιά γκαπ και επόμενο χωρίς να το ψειρίζεις είτε γιατί (α.)βγάζεις το ψωμί σου και δε μπορείς να ψάχνεσαι ή να χρονοτριβείς είτε (β.)γιατί «έτσι γουστάρεις» τότε δε σε πειράζει να σέρνεις πανάκριβο μπαζούκα (παρεπιμπτόντως, μάζα=σταθεροποίηση χωρίς σπέσιαλ κόλπα)Αν μου λες (όχι ειδικά εσύ, λέμε τώρα!) ότι δε μπορώ να κάνω το ίδιο με την E-PL5 & τον 75-300mm/F4.8-6.7 που έχω θα απαντήσω: (α.) φυσικά και έχεις δίκιο και δε θα ρισκάρω το ψωμί μου στην άκρη του αγωνιστικού χώρου με δευτεράτζα εξοπλισμό, ούτε καν με D500 (β.)χ@στηκα, για να βγάζω περιστέρια για να γουστάρω, το κάνω και με Polaroid γιατί το κίνητρο μου δεν είναι η μόστρα στα fora αλλά αν έσυ γουστάρεις να τα τραβάς με επίχρυση 4x5’’ ποιος είμαι εγώ που θα σου πω ότι κακώς πράττεις-δικά σου είναι τα φράγκα και φάτα όπως θες ΑΛΛΑ αν μου λες πόσο πιο μαμάτες είναι οι φωτογραφίες περιστεριών που τραβάς με την D850 και το κανόνι φακό σε σχέση με τις Polaroid μου θα επαναλάβω ότι χ@στηκα, δεν μου «μιλάνε» το ίδιο όπως οι δικές μου. Η Φωτογραφία ως χόμπυ είναι κάτι αυστηρά προσωπικό. Κάτι τέτοια βλέπει η Nikon και η κάθε nikon και βαράνε στο ψαχνό.Η Nikon βγάζει φράγκα - αν το κοπάδι ψωνίζει και ποθεί αυτό που τους πασάρει, καλά κάνει. Οι επαγγελματίες και οι σκεπτόμενοι αδιαφορούν για τις επιλογές του κοπαδιού, ίσα-ίσα που το κοπάδι με τις αγορές του κρατάει την Nikon ακόμα στην επιφάνεια παρά τις αποτυχίες των 1’’ συστημάτων της των τελευταίων χρόνων...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα