Επισκέπτης Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2004 Καλημέρα κ καλή εβδομάδα σε ολους Λοιπον προσφατα εγκατέστησα την διανομη redhat εκδοση 9.0 και παρατηρησα οτι ολα τα partitions του πρωτου σκληρου δισκου μου δεν ειναι mounted :/ Με ενδιαφερει παρα πολυ να κανω mount αυτα τα Partition γιατι εχω μεσα ολα τα mp3 μου και θελω να ακουω κανενα τραγουδακι κατω απο το linux. ο δισκος ειναι ο hda με partitions hda2 , hda5 (το hda2 ειναι υποθετω το C, και το hda5 ειναι το D κατω απο windows) Προσπαθησα να τα κανω mount ως root και... πηρα ενα πα...ρι η εντολη που εδωσα στο terminal windows ηταν mount -tntfs /dev/hda5 /windows/D -o ro,noauto,user,umask=022 το σιγουρο ειναι οτι η παραπανω εντολη ειναι λαθος sooooo linux gurus ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑαα!
Maniakos Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2004 Αχ βρε SkYwaLkGR ... όλο προβλήματα είσαι : p Οταν πήρες το πα..ρι , τι ακριβώς ήταν ? Απλά ήταν Χ αυτό που πληκτρολόγησες ? Anyway , κάνε πρώτα ένα mkdir /windows/D άμα δεν έχεις κάνει ήδη άνοιξε το /etc/fstab σου και πρόσθεσε τιν γραμμή /dev/hdb5 /windows/D ntfs ro,noauto,user,umask=022 1 1 κάντο save και μετά mount /windows/D Το ίδιο κάνε και για το άλλο partition σου απλά φτιάξε πρώτα ένα /windows/E Ελπίζω να έχεις ntfs support για να μην χρειαστεί να κάνεις kernel recompile
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2004 Καλημέρα φιλε μου !! Λοιπον αυτο το mkdir τι χρειαζεται?? τεσπα ξερεις σιγουρα καλυτερα. Απο default ακουσα οτι η redhat εχει disable το ntfs support :/ υπαρχει καποιο gui μεσω της διανομης να κανω re-compile ή πρεπει παλι μεσω terminal να κανω την διαδικασια... btw ειναι καλυτερη η διανομη της suse? εχω 7.3pro με την ελληνικη υποστηριξη...να βαλω καλυτερα;
Maniakos Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2004 Για να κάνεις mount έναν drive κάπου πρέπει το target directory να υπάρχει. Με το mkdir δημιουργείς αυτό το target directory στο οποίο θα γίνεται mounted o δίσκος. Υπάρχει και GUI menu για να επιλέξεις τι θές για να κάνεις support αν και δεν διαφέρει και ΤΟΣΟ πολύ από το console. Εξάλλου NTFS support θα βάλεις μόνο. Ανοιξε το terminal και > cd /usr/src/your-linux-kernel-version Αμα δεν υπάρχει τότε δεν εγκατέστησες το source του kernel ώστε να μπορείς να κάνεις recompile. Do it first και μετά όλα τα υπόλοιπα. Αμα όμως το έχεις απλά κάνε ένα > make menuconfig και πήγαινε εκεί που λέει File Systems και δές άμα το NTFS File System support ( read-only ) έχει το Μ(odule) δίπλα του. Αμα ναι τότε έχεις ntfs support , άμα όχι τότε .. θα χρειαστεί να σου πώ και τα υπόλοιπα =) Αυτό με το fstab το έκανες? Δοκίμασέ το πρώτού κοιτάξεις καν περί Kernel. φακ SuSE.
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2004 Πρωτον το mkdir windows/D το κανω στο root η μεσα σε καποιο dir πχ /mnt ; στο D θελω να εχω μονο read only access γιατι προσφατα διαβασα οτι εχει μια μικρη αδυναμια το Linux να κανει use το ntfs και τελικα παιρνεις ενα corrupted partition Επισης *ασχετο* κατι συμβαινει και οταν βαζω μεσα ενα audio cd και ανοιγω ενα proggy για να παιξει , ξεκιναει το προγραμμα το "X" track αλλα εγω δεν ακουω τιποτα, ΔΕΝ εχω συνδεδεμενο μεσα με καλωδιο την καρτα ηχου και το ide drive παιζει ρολο? γιατι απο τα win το κανει something like Digital ExtracT? κατι τετοιο....Εσυ τι λες να βαλω καλωδιακι?
Maniakos Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2004 Κάντο μέσα στο /mnt .Νόμιζα απλά ότι το ήθελες στο /windows/ =) Ενα ένα ! μην πάθουμε amok ! Φτιάξε πρώτα το ntfs. Κάνε αυτά που είπαμε να δούμε άμα κάνει properly mount. Διάλεξε ότι folders θες. Read only θα έχεις μόνο οπότε μην αγχώνεσαι.
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2004 Καλημερα φιλε maniac!! Λοιπον προσπαθησα να κανω mount και μου εμφανισε τελικα το μυνημα οτι το file system που εχω επιλεξει (ntfs) δεν μπορει να το δει ο πυρηνας. Εκανα εγκατασταση τα linux source και μετα μεσα στο /usr/src/linux 2.4.20-8/ εκανα make menuconfig , βρηκα το file systems και εβαλα ενα M(Module) στο Ntfs (read only) , βγηκα και εκανα save , τωρα τι κανω;
Maniakos Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2004 Τώρα κάνεις με την σειρά που θα στα γράψω make dep make make clean make modules make modules_install make bzImage Μετά κάνεις edit το /etc/lilo.conf και εκεί που λέει image = vmlinuz... etc etc etc γράφεις ένα ακριβώς ίδιο αλλά αντί για vmlinuz στο image name γράψε image-old. Example. Ενα τέτοιο section περίπου θα χρειαστείς και εσύ. # Linux bootable partition config begins image = /boot/vmlinuz root = /dev/hda1 label = Linux read-only image = /boot/vmlinuz-old root = /dev/hda1 label = Linux-2.4.23 read-only Κάνε Save. Μετά κάνε > mv /boot/vmlinuz-version /boot/vmlinuz-old > cp /usr/src/linux-version/arch/i386/boot/bzImage /boot/vmlinuz Και τέλος > lilo Τώρα θα έχεις 2 kernels. Πάντα καλό είναι να κρατάς τον τελευταίο που λειτουργούσε σωστά πριν κάνεις ακόμα και το πιο απλό recompile. Ελπίζω να μην ξαναχρειαστεί να ξαναγράψουμε στο μέλλον το οτιδήποτε για NTFS. To βαρεθήκαμε και αυτό ! =)
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2004 Ευχαριστω φιλε!! =) Εκτυπωσα ολα τα παραπανω αλλα κατι δεν μου παει... , lilo? δεν εχω βαλει lilo σαν bootmanager αλλα gruB[?]! ή κατι τετοιο , τεσπα θα το γυρισω σε lilo δεν ειναι τιποτα Thanks!! =)
Maniakos Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2004 Δεν θυμάμαι καθόλου πώς κάνεις configure τον grub =/ Λογικά κάνεις μια από τα ίδια στο grub.conf και μετα θα έχει κάποιο option για να κάνεις update τα images. Αμα ξέρει κάποιος άλλος ας βοηθήσει γιατί εγώ δεν τα πάω καλά με τον grub. Lilo all the way !
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2004 ηδη με εχεις βοηθησει παρα πολυ!! dont worry θα το σουταρω σημερα το gruB
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2004 Τελικα δεν δουλεψε σε μενα :/ Στη διαδικασια που αναφερεις παραπανω και πιο συγκεκριμενα στο make modules εμφανιζει καποια στιγμη ενα error στο cpufreq.o και σταματαει εκει μετα και που προσπαθησα να κανω το make modules_install παλι σταματησε στο ιδιο σημειο.Χωρις να δωσω σημασια προχωρησα και τελικα αφου εκανα και την surgery στη lilo πηρα ενα μυνημα του τυπου kernel panic : .... γαμ.... εκνευριστηκα γιατι δεν εκλεισα ματι χτες βραδυ , μανταλακια εχω στα χερια μου??
Maniakos Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2004 .... Από την στιγμή που εγκατέστησες το source του kernel και δεν το έφτιαξες properly ώστε να κάνεις ότι χρειάζεται για να υποστηρίζεται όλο το hardware του system σου λογικό είναι. Προφανώς θα χρειάστει να κοιτάξεις τα πάντα στο configuration του kernel σου για να βάλεις support σε ότι χρειάζεται. Με λιγότερα λόγια. Αμα είχες επιλέξει στο setup του distro σου να εγκατασταθεί και το Kernel Development Source τώρα δεν θα είχες κανένα πρόβλημα και απλά θα έκανες αυτά που σου είπα αφού το setup θα είχε ενεργοποιήσει από μόνο του ότι χρειάζεται ο kernel για το συγκεκριμένο σύστημα.
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2004 Πριν ξεκινησω τη διαδικασια του re-compile εκανα format τα partitions του linux και εκανα εξ αρχης εγκατασταση , και θυμαμαι παρα πολυ καλα οτι ειχα επιλεξει στην εγκατασταση να βαλει και τα sources , και ειμαι σιγουρος οτι τα εγκατεστησε γιατι ηταν περι τα 190mb και περιμενα αρκετα δευτ. μεχρι να τα γραψει στο δισκο :/ Καπου αλλου κανω τη μ...κια :?
trv Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2004 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2004 padiaa! de xreiazete na bleke me recompile tou pirina gia na dei to redhat enan ntfs disko! 3 vimata 1. pigenete edw: http://linux-ntfs.sourceforge.net/ 2. katevaste to arxeio rpm analoga me tin dianomi sas kai tin ekdosi tis apo edw an exete redhat i fedora http://linux-ntfs.sourceforge.net/rpm/downloads.html 3. Kante install to rpm 4. Kante mount kanonika opoiodipote ntfs partition i skliro! SO simple! (vevaia den iparxei write support akoma)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.