Προς το περιεχόμενο

Αντιγραφή σκληρού δίσκου με εγκατάσταση Ubuntu


WoodSell3r

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας,

Ο σκληρός του συστήματος μου (πρωτεύων) θα υποστεί κάποιες αλλαγές-εργασίες (ενδεχομένως και φορματ) και πρέπει να πάρω backup όλων των διαμερισμάτων καθώς με το πέρας των εργασιών θα πρέπει να περάσω τα διαμερίσματα εκ νέου και να δουλεύει το ήδη εγκατεστημένο λειτουργικό και γενικά όλα όπως πριν.
Επισυνάπτεται εικόνα από το gparted με την τρέχουσα διαμόρφωση των διαμερισμάτων του σκληρού.

Είναι η πρώτη φορά που χρειάζεται να μπω σε αυτή την διαδικασία και είμαι επιφυλακτικός καθώς προφανώς θέλω να αποφύγω νέα εγκατάσταση ΛΣ και προγραμμάτων όταν με το καλό τελειώσω με τις εργασίες.
Μπορώ να κάνω την όλη διαδικασία με το dd μέσω live disc κάποιας διανομής ή με κάποιο άλλο εργαλείο;

Υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνω το clone και να έχω κάποιο εκτελέσιμο sh το οποίο θα φροντίσει αυτόματα για την δημιουργία των αντίστοιχων διαμερισμάτων και την μεταφορά των αρχείων σε αυτά ή ζητάω πολλά;  :-D

Σας ευχαριστώ



hdd.png

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

λιγο μπερδεμενο οπως το εγραψες...

 

γιατι δεν κανεις τις δουλειες που λες με τον δισκο που θα περναγες τα δεδομενα απο αυτον που δειχνεις;

 

αν εχει αλλα πραγματα αυτος ο δισκος με διαδικασιες dd, clonezilla θα σβησουν τα παντα

 

το System tar & restore Project ισως σε βοηθησει αλλα πρεπει να εχεις καταλαβει τι ακριβως θες να κανεις ....

 

επισης τεράστια προσοχή στο γεγονος οτι ειναι κρυπτογραφημενος τομεας για να μην εχεις δυσαρεστες εκπληξεις

 

και ενα backup του home με απλο rsync σε αλλον μη κρυπτογραφημενο τομεα δεν θα ηταν κακη ιδεα για να εισαι σιγουρος

 

γιατι το λειτουργικο ειναι ευκολο να στηθει , περνεις και backup οτι config αρχεια που εχεις πειραξει εκτος του home

και απλα θα χασεις ωρα, ενω αν χασεις τα δεδομενα σου , εμπλεξες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο συγκεκριμένος σκληρός πιο παλια ήταν μόνο για backup και δυστυχώς εκεί είχα κάποια αρχεία τα οποία πλεον έχω χάσει και πρέπει να τα επαναφέρω με recovery, (ελπίζω να βρω άκρη με testdisk και άλλα).

Οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να γίνουν αυτες οι εργασιες εκεί.
Επίσης κάποια recovery προγράμματα υποστηρίζουν μόνο ntfs οπότε θα γίνει φορματ για να φύγω απο το ext προκειμένου να παίξω το τελευταίο μου χαρτί μήπως και μπορέσω να βρω τα αρχεία.

Υπαρχουν αδειοι σκληροι για να κανω το clone, το θεμα ειναι το προγραμμα με το οποιο θα γινει και οι ρυθμισεις οπως σωστα τονισες για το κρυπτογραφημενο διαμερισμα ετσι ωστε να μην εχω θεμα μετα.
 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όσο περισσότερο χρησιμοποιείς το δίσκο στον οποίο θέλεις να ανακτήσεις αρχεία, τόσο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να ανακτηθούν και να είναι ακέραια. Τα προγράμματα ανάκτησης άλλωστε συνήθως επιβάλουν την αποθήκευση των ανακτηθέντων αρχείων σε άλλο δίσκο/μέσο. Οπότε το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιον άλλο δίσκο για το πρόγραμμα recovery αλλά και για την αποθήκευση των αρχείων αυτών. Τα προγράμματα ανάκτησης δεν υποστηρίζουν μόνο ntfs, ανιχνεύουν το δίσκο ότι σύστημα αρχείων κι αν έχει, ακόμη και αν είναι raw. Αν πρόκειται για εφαρμογή windows βέβαια θα χρειαστεί να εγκατασταθεί σε ntfs διαμέρισμα με windows, πράγμα το οποίο μπορείς να κάνεις σε κάποιο άλλο δίσκο και γενικά να μην χρησιμοποιήσεις καθόλου αυτόν που έχει το πρόβλημα για καμία εργασία μέχρι να γίνει η ανάκτηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα ανακτηθεντα προφανως θα αποθηκευτουν σε αλλο δισκο.

Και αφου μπαινω σε αυτη την διαδικασια ειμαι διατεθειμενος να εξαντλησω οσες επιλογες και προγραμματα υπαρχουν που να υποσχονται επαναφορα αρχειων οποτε θα γινει και το φορματ για να δοκιμασω την τυχη μου με win32 προγραμματα.
Το θεμα ειναι να γλυτωσω με κάποιο τρόπο την εκ νεου εγκατασταση του ΛΣ οταν με το καλο θα βρεθουν τα αρχεια ή οταν αποδεχτω πως τα εχω χασει για παντα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μα η ανάκτηση των αρχείων, δεν θα επηρεάσει την τρέχουσα διαμόρφωση του δίσκου. Το format επίσης θα ελαττώσει τις πιθανότητες ανάκτησης και γι' αυτό καλύτερα να το αποφύγεις όπως και οποιαδήποτε άλλη χρήση του δίσκου. Όσο ο δίσκος χρησιμοποιείται, ακόμη και τρέχοντας το λειτουργικό που έχει εγκατεστημένο, γίνονται εγγραφές και διαγραφές στην επιφάνειά του, οπότε μεγαλώνουν οι πιθανότητες να σβηστούν όλα ή μέρος των αρχείων/φακέλων που θέλεις να ανακτήσεις. Αν τον χρησιμοποιείς λοιπόν σταμάτα άμεσα. Εγκατέστησε σε άλλον κάποιο λειτουργικό και χρησιμοποίησε αυτό. 

Αφού ανακτήσεις(αν είσαι τυχερός) τα αρχεία που θέλεις, τον ξαναχρησιμοποιείς. Αν θέλεις να κάνεις format, χρησιμοποιείς το gparted και κλωνοποιείς το διαμέρισμα σε κάποιον άλλο δίσκο πρώτα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν δεν βρεθει τιποτα με testdisk και παρομοιες linux λυσεις τοτε αναγκαστικα θα παω σε win32 προγραμματα και αρα φορματ γιατι δεν τα πανε καλα με το ext. Επίσης, απο το gparted δεν βλεπω καποια επιλογη καπου για να γινει clone το διαμερισμα ή όλος ο σκληρός.
 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγω δεν καταλαβα γιατι τετοια πολυπλοκοτητα, τι διαμερισματα και μεζονετες μας λες? :D εγω βλεπω απο την εικονα εχεις εγκατεστημενο ubuntu σε κρυπτογραφημενο δισκο, ενα partition 500mb boot και το υπολοιπο sda2/5 extended crypt-luks μεσα στο οποιο υποθετω εχεις αποθηκευμενα αρχεια, και δεν πιστευω να εχεις 250gb σε ολο τον δισκο γεματο αρχεια, τι πιο απλο κανε copy-paste αρχεια σε εξωτερικο δισκο, αδειασε τον του συστηματος και παρε backup μονο το συστημα και το επανεγκαθιστας εκ νεου σε οτι μορφη θες κρυπτογραφημενο και μη σκληρο και ξανα μετεφερε τα αρχεια απο τον εξωτερικο στον εσωτερικο, το να κανεις clone ολο τον δισκο ενω ειναι μισογεματος η και λιγοτερο με dd θες πολυ ωρα η και ωρες για τυχον empty space που θα παρει ολο τον σκληρο image και δεσμευση χωρου σε εξωτερικο

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα,

Πέρασα το ΣΚ ψάχνωντας τα αρχεία, απρόσμενα μιας και δεν έδινα και πολλές ελπίδες στο εγχείρημα κατάφερα να ανακτήσω γύρω στο 60% με διάφορα προγράμματα και πέρασα ξανά το λειτουργικό πίσω στον σκληρό με μεταφορά του από τον εξωτερικό.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...