Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Lol, φυσητήρας λέγεται γιατί φυσάει, άρα είσαι στη 2η περίπτωση!

Κι εγώ συνδυασμό σκούπας-φυσητήρα πάντα χρησιμοποιώ(προσεχτικά) και δεν είχα ποτέ πρόβλημα για χρόνια πάντως

Οκ. Ρώτησα γιατί ψάχνοντας είδα μια κατηγορία στο skroutz "φυσητήρες-απορροφητήρες".  Οπότε λογικά και στο δικό μου pc πρώτα σκούπα για μάζεμα χοντρής σκόνης και μετά φυσητήρας στο μπαλκόνι....

Αν δεν έχει αναφερθεί ήδη, ποτέ μα ποτέ δεν αφήνουμε να γυρναεί η φτερωτή όταν φυσάμε τα fanάκια με σβηστό το pc.

Η κίνηση της φτερωτής παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και καίει το m/b. Μπλοκάρουμε τη φτερωτή ώστε να μένει ακίνητη.

Στον παλιό μου υπολογιστή μια φορά είχα ξεβιδώσει το ανεμιστηράκι (χωρίς να το αποσυνδέσω από την μητρική) και το φυσούσα με το στόμα, η φτερωτή περιστρεφόταν αρκετά. Τυχερός πρέπει να ήμουν που δεν κάηκε τίποτα.

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Οκ. Ρώτησα γιατί ψάχνοντας είδα μια κατηγορία στο skroutz "φυσητήρες-απορροφητήρες".  Οπότε λογικά και στο δικό μου pc πρώτα σκούπα για μάζεμα χοντρής σκόνης και μετά φυσητήρας στο μπαλκόνι....

Στον παλιό μου υπολογιστή μια φορά είχα ξεβιδώσει το ανεμιστηράκι (χωρίς να το αποσυνδέσω από την μητρική) και το φυσούσα με το στόμα, η φτερωτή περιστρεφόταν αρκετά. Τυχερός πρέπει να ήμουν που δεν κάηκε τίποτα.

Όταν ένα φανάκι το γυρνάς εσύ, είναι γεννήτρια. Πχ πάρτε ένα φανάκι με led, και σκέτο, μόνο του, στον αέρα, φυσήξτε το γρήγορα, ή με το χέρι ή με οτιδήποτε άλλο. Τα λεντ θα ανάψουν.

Με το στόμα δεν έβγαλε πάνω απο 3V. Για να βγάλει 12 θέλει τις ονομαστικές στροφές (ή λίγο παραπάνω αν σκεφτείς τον βαθμό απόδοσης anyway), που συνήθως είναι πάνω απο 1200 για 12αρι και 2500 για 8άρι. Με το στόμα δεν πάει εκεί ;)

• Like 2
Δημοσ.

Πρέπει να έχω φυσήξει με blower πάνω απο 1000 pc και servers στην δουλειά. Έχω αντιμετωπίσει όλες τις περιπτώσεις, απο λίγη σκονούλα, χαλί απο σκόνι, μέχρι να έχει έχει τόση σκόνη που μαζί με την υγρασία να έχει γίνει σαν λεπτό στρώμα λάσπης και να μην φαίνεται καν η m/b.

Πάντα με το blower το PC γινόταν καινούργιο. Προσωπικά πιστεύω οτι κάνει την καλύτερη και πιο εύκολη δουλειά.

Επίσης, ποτέ δεν κάλυψα τα ανεμιστηράκια. Χωρίς να λέω οτι είναι σωστό ή όχι, δεν έχω ούτε μια περίπτωση που να χάλασε είτε το ανεμιστηράκι, είτε κάτι άλλο. Και μιλάμε για blower όχι των 20-30€, σε παίρνει και σε σηκώνει το άτιμο  :-D

Ακόμα και μόλις 5-6 μήνες να έχετε να το καθαρίσετε, την δουλειά την κάνετε σε ανοιχτό χώρο (πχ μπαλκόνι). Ειδικά το τροφοδοτικό πάντα ξερνά τα άντερά του απο σκόνη.

ΥΓ: Όποιος το καθαρίζει με πινελάκι και το φέρει στην ίδια καθαρή κατάσταση, για μένα είναι ήρωας

Tα ιδια εδώ.

Εγω μπλοκάρω  τα ανεμιστήρια να μην γυρίζουν.

Αμα εχεις να κανεις πολλα pc,δεν γινεται να καθεσαι να τα κανεις με πινελο,ούτως η αλλως.

Αυτα ειναι πολυτελειες για ιδιώτες.

• Like 1
Δημοσ.

Tα ιδια εδώ.

Εγω μπλοκάρω  τα ανεμιστήρια να μην γυρίζουν.

Αμα εχεις να κανεις πολλα pc,δεν γινεται να καθεσαι να τα κανεις με πινελο,ούτως η αλλως.

Αυτα ειναι πολυτελειες για ιδιώτες.

Αμα εχεις πολλα pc και πρεπει να τελειωνεις, εννοειται τα φυσας αλλα κοντραρεις τους ανεμιστηρες για να μην σου τυχει στραβη  μια στις τοσες και πληρωνεις τα γ@μησιατικα!

Αμα εχεις τον δικο σου υπολογιστη και γουσταρεις και εισαι και μερακλης-ψειρας, το κανεις με πινελακι για να ελαχιστοποιησεις τις πιθανοτητες  ατυχηματος αλλα και για να γουσταρεις με την ψυχοπαθια σου! :-D

• Like 2
Δημοσ.

Είναι απίθανο να κάψεις μητρική με τον τρόπο που περιγράφετε.

Πρώτη φορά το είδα εδώ σαν πιθανότητα, ήμουν σίγουρος βάση κοινής λογικής πως πρόκειται για ουρμπανιά, αλλά για όσους εξακολουθούν να είναι δυσπιστοι, βρήκα και αυτό:

https://www.youtube.com/watch?v=k9KA-xLLQXo

Έχω καθαρίσει χωρίς υπερβολή εκατοντάδες Pc με blower.

Το μόνο κακό που έτυχε, είναι να φρακάρουν από την πίεση σκόνες σε κάποιους 12ρηδες και να μην γυρνάνε μετά.

Αν τύχει, τους λύνεις, τους καθαρίζεις με λίγο σπρέι επαφών και γίνονται καινούριοι.

• Like 2
Δημοσ.

Είναι και ο ανεμιστήρας. Εγώ σε έναν 8άρι με λεντάκια τα έχω κάνει να ανάψουν στιγμιαία και γυρίζοντάς τον με το χέρι.

• Like 2
Δημοσ.

Επειδή με βάλατε σε σκέψεις, είπα να κάνω το πείραμα του liopyr...

Σε ανεμιστήρα 140mm Corsair AF140L (To sticker γράφει Α1425L12S-2 12VDC 0.30A) μέτρησα 100-250mV σε κοντινό (~5-10εκ) φύσημα με το 380w Krausmann απ'το κιτρινομάγαζο. Δεν νομίζω να καίγεται μητρική έτσι.

Δημοσ.

Δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί.

Αν νιώθει κανείς ότι δεν θα πάθει τίποτα το m/b ας τα φυσάει όσο θέλει τα ανεμιστήρια.

Ας τα βγάλει και στο μπαλκόνι όλα μαζί όταν περνάει η Ίρμα.

0,25V είναι ελάχιστο αλλά όχι 0. Το σωστό είναι να μη περνάει τίποτα.

Εγώ στο πολυαγαπημένο μου setup δεν θέλω να περνάει προς τα πίσω, όχι 1mv ούτε 1 μv.

Δημοσ.

Όταν κλείνεις το PC, τα ανεμιστήρια γυρνάνε μέχρι να σταματήσουν απ'τις τριβές... οπότε κάποια mV δεν τα γλυτώνεις.

Γενικότερα προφανώς και είναι καλύτερο να κρατάς τα ανεμιστήρια, αλλά κυρίως για τα αξονάκια τους. Οι μητρικές από στατικό κινδυνεύουν, όχι απ'τα φανάκια.

Δημοσ.

Οι μητρικές φυσικά και κινδυνεύουν περισσότερο από το στατικό ρεύμα.

Τα φανάκια καλό είναι να είναι σταματημένα, δεν βλέπω σε κάποιο manual να γράφει ότι είναι ok 0,25v ή όσο είναι.

Έχουν καεί μητρικές από fanάκια που γύρναγαν στον αέρα, σίγουρα δεν είναι συχνό φαινόμενο

καλό είναι να τα σταματάμε πριν τα φυσήξουμε όχι μόνο για να μην κάνουν έκκεντρο αλλά και για το

παραγώμενο ρεύμα. Δεν χρειάζεται το ρίσκο. Better safe than sorry που λένε.

Δημοσ.

Το τετράπινο ανεμιστηράκι του προηγούμενου βίντεο δέν παράγει τάση γιατι είναι απενεργοποιημένο το mosfet του Control pin, οπότε ουσιαστικά διακόπτεται το κύκλωμα:

howpcfanswork_1269881543.png

Ενδεχομένως να παράγεται τάση αν φυσάμε τον ανεμιστήρα ανάποδα (οπότε αλλάζει η φορά περιστροφής) καθώς θα περνά ρεύμα απο το body diode του mosfet. Αν βρώ χρόνο θα το δοκιμάσω, μπορεί τελικά να μήν παράγει τάση σε καμία απο τις δύο φορές περιστροφής.

Πάντως τα 2-πινα και 3-πινα ανεμιστηράκια δέν έχουν θεμα, παράγουν τάση και στις δύο φορές περιστροφής.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...