Joshua21 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 40 λεπτά πριν, AristidisZ είπε Στην αποκλειστική ανάθεση δεν έχει δικαίωμα ο ιδιοκτήτης να το δώσει μόνος του ; Ενδιαφέρον, είχα την αίσθηση ότι η αποκλειστική αφορούσε απλά σε ανάθεση σε ένα γραφείο ! Μωρέ δικαίωμα έχει, η ουσία όμως είναι ότι και μόνος του να το πουλήσει πάλι θα πληρώσει τα μεσιτικά. Γιατί νομίζεις πως οι μεσίτες σκίζονται για να εξασφαλίσουν αποκλειστικές αναθέσεις? Εκτός αν είχε ήδη βρει τον αγοραστή πριν την ανάθεση και το όνομα του είχε μπει στη σύμβαση, που και πάλι σε αυτή τη περίπτωση πληρώνει μόνο το 1/3 της συμφωνημένης αμοιβής + όποια έξοδα. Σου παραθέτω τον νόμο αν θέλεις να δεις περισσότερες λεπτομέρειες, πήγαινε στην παράγραφο 4: https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/n-4072-2012/arthro-200-nomos-4072-2012-symvasi-mesiteias 1
AristidisZ Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 5 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Μωρέ δικαίωμα έχει, η ουσία όμως είναι ότι και μόνος του να το πουλήσει πάλι θα πληρώσει τα μεσιτικά. Γιατί νομίζεις πως οι μεσίτες σκίζονται για να εξασφαλίσουν αποκλειστικές αναθέσεις? Εκτός αν είχε ήδη βρει τον αγοραστή πριν την ανάθεση και το όνομα του είχε μπει στη σύμβαση, που και πάλι σε αυτή τη περίπτωση πληρώνει μόνο το 1/3 της συμφωνημένης αμοιβής + όποια έξοδα. Σου παραθέτω τον νόμο αν θέλεις να δεις περισσότερες λεπτομέρειες, πήγαινε στην παράγραφο 4: https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/n-4072-2012/arthro-200-nomos-4072-2012-symvasi-mesiteias Τhanks Το επόμενο βέβαια ερώτημα είναι, γιατί να κάνει ο πωλητής μια τέτοια ανάθεση... Δε μπορώ να σκεφτώ τον παραμικρό λόγο, ίσως μόνο αν το αναθέσεις για περιορισμένο χρονικό διάστημα...
Joshua21 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 1 λεπτό πριν, AristidisZ είπε Τhanks Το επόμενο βέβαια ερώτημα είναι, γιατί να κάνει ο πωλητής μια τέτοια ανάθεση... Δε μπορώ να σκεφτώ τον παραμικρό λόγο, ίσως μόνο αν το αναθέσεις για περιορισμένο χρονικό διάστημα... Επειδή οι ίδιοι οι μεσίτες υποστηρίζουν πως κανένας από αυτούς δεν θα ασχοληθεί σοβαρά με το ακίνητο σου αν δεν το δώσεις με αποκλειστική ανάθεση, ότι στο εξωτερικό η συντριπτική πλειοψηφία γίνεται με αποκλειστικές, Ε όλο και κάποιον καταφέρνουν να πείσουν. Κατά τα άλλα, ούτως ή άλλως ο μέγιστος χρόνος της αποκλειστικής είναι περιορισμένος δια νόμου.
AristidisZ Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) 5 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Επειδή οι ίδιοι οι μεσίτες υποστηρίζουν πως κανένας από αυτούς δεν θα ασχοληθεί σοβαρά με το ακίνητο σου αν δεν το δώσεις με αποκλειστική ανάθεση, ότι στο εξωτερικό η συντριπτική πλειοψηφία γίνεται με αποκλειστικές, Ε όλο και κάποιον καταφέρνουν να πείσουν. Κατά τα άλλα, ούτως ή άλλως ο μέγιστος χρόνος της αποκλειστικής είναι περιορισμένος δια νόμου. Εντάξει, έχει μια λογική, αλλά από την άλλη προσωπικά δε θα δεχόμουν ποτέ να "χάσω" το δικαίωμα να το πουλήσω μόνος μου (εννοώ να πληρώσω κερατιάτικα) Τεσπά, ο καθένας όπως βολεύεται Επεξ/σία 22 Αυγούστου 2019 από AristidisZ
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) 15 λεπτά πριν, AristidisZ είπε Τhanks Το επόμενο βέβαια ερώτημα είναι, γιατί να κάνει ο πωλητής μια τέτοια ανάθεση... Δε μπορώ να σκεφτώ τον παραμικρό λόγο, ίσως μόνο αν το αναθέσεις για περιορισμένο χρονικό διάστημα... Αν δεν ειναι αποκλειστικη δε θα ασχοληθει κανενας μεσιτης (ενεργα) να στο πουλησει. Καποιοι θα κανουν τα πολυ βασικα κι ως εκει. Αν κατσει καλως. Eπισης χωρις αποκλειστικη, ο καθε μεσιτης βαζει στο διαδικτυο αγγελια για το ακινητο σου με οτι περιγραφη θελει, διαφορετικες τιμες ο ενας απο τον αλλο και γενικα προκυπτει μια κατασταση ανεξελγκτη για τον ιδιοκτητη-πωλητη η οποια δεν συμαζευεται κιολας. Αν γυρισεις σελιδες πωλησης κατοικιων θα το διαπιστωσεις. Επεξ/σία 22 Αυγούστου 2019 από BackFromHell
AristidisZ Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 1 λεπτό πριν, BackFromHell είπε Eπισης χωρις αποκλειστικη, ο καθε μεσιτης βαζει στο διαδικτυο αγγελια για το ακινητο σου με οτι περιγραφη θελει, διαφορετικες τιμες ο ενας απο τον αλλο και γενικα προκυπτει μια κατασταση ανεξελγκτη για τον ιδιοκτητη-πωλητη η οποια δεν συμαζευεται κιολας. Σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο Από την άλλη φαντάζομαι μπορείς να κάνεις μια συμφωνία ότι σε περίπτωση που το πουλήσεις μόνος σου θα του δώσεις μια προσυμφωνημένη αμοιβή (προφανώς χαμηλότερη από το 2+2%...) 1
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) 3 λεπτά πριν, AristidisZ είπε Σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο Από την άλλη φαντάζομαι μπορείς να κάνεις μια συμφωνία ότι σε περίπτωση που το πουλήσεις μόνος σου θα του δώσεις μια προσυμφωνημένη αμοιβή (προφανώς χαμηλότερη από το 2+2%...) Περα απο την προμηθεια προηγειται η πωληση. Εγω ως αγοραστης βλεποντας το ιδιο ακινητο στο ιδιο site με 5 διαφορετικες τιμες σε 5 διαφορετικα μεσιτικα γραφεια και 5 διαφορετικες περιγραφες το πιθανοτερο ειναι να ελεγα "τρεχα γυρευε" και να πηγαινα στην επομενη αγγελια. Γενικα αν ειναι να γινει αναθεση σε μεσιτη, θεωρω πιο εξυπνο να ειναι αποκλειστικη σε καποιον σοβαρο επαγγελματια. Τωρα αν ο ιδιωτης εχει γνωση, κυκλο, χρονο, ορεξη κλπ κλπ να αναλαβει ο ιδιος την πωληση, τοτε καλυτερα να μην μπλεξει καν με μεσιτες. Επεξ/σία 22 Αυγούστου 2019 από BackFromHell
AristidisZ Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Μόλις τώρα, BackFromHell είπε Περα απο την προμηθεια προηγειται η πωληση. Εγω ως αγοραστης βλεποντας το ιδιο ακινητο στο ιδιο site με 5 διαφορετικες τιμες σε 5 διαφορετικα μεσιτικα γραφεια και 5 διαφορετικες περιγραφες το πιθανοτερο ειναι να ελεγα "τρεχα γυρευε" και να πηγαινα στην επομενη αγγελια. Γενικα αν ειναι να γινει αναθεση σε μεσιτη, θεωρω πιο εξυπνο να ειναι αποκλειστικη με καποιον σοβαρο επαγγελματια. Ναι βέβαια στη περίπτωση που περιέγραψα εγώ θα υπάρχουν 2 αγγελίες, η μία από μεσίτη και η άλλη από ιδιώτη...
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, AristidisZ είπε Ναι βέβαια στη περίπτωση που περιέγραψα εγώ θα υπάρχουν 2 αγγελίες, η μία από μεσίτη και η άλλη από ιδιώτη... Το θεμα ειναι οτι δεν θα υπαρχουν δυο σε αυτην την περιπτωση. Δεν ειμαι σιγουρος, αλλα νομιζω οτι μερικοι αν δουν αγγελια απο δυο διαφορετικους χρηστες, βαζουν και οι ιδιοι την αγγελια, η αλλιως σου τηλεφωνουν ολη μερα για να τους δωσεις το δικαιωμα να το κανουν, οποτε παλι στα ιδια εισαι (πρηξιμο, fragmentation της αγγελιας κλπ). Αλλα δεν ειμαι σιγουρος 100% γιατι δε το εχω δοκιμασει. Αν υποθεσουμε οτι οι αγγελιες ειναι 1+1 χωρις αποκλειστικη, παλι δεν εχει νοημα για τον ιδιωτη γιατι ο μεσιτης δε θα ασχοληθει τοσο σοβαρα οσο με μια αποκλειστικη. Παντα προτεραιοτητα δινουν στις αποκλειστικες για ευνοητους λογους, με τις αλλες μερικοι δεν ασχολουνται καν. Αρα ουσιαστικα του χαριζεις την προμηθεια χωρις να σου προσφερει ιδιαιτερες υπηρεσιες ενιοτε χωρις να σου προσφερει και τιποτα. Ειναι η περιπτωση που λεω οτι καλυτερα να το αναλαβει μονος του ο ιδιωτης αν ειναι να μη δωσει αποκλειστικη. Και παλι ομως θα του την πεφτουν ολη μερα μεσιτες στα τηλεφωνα, μεχρι να υποκυψει. (αν δουν φυσικα οτι το διαμερισμα-σπιτι-οικοπεδο εχει potential για πωληση σε καποιους απο τους πελατες τους). Επισης, αν ειναι να πας σε 1 μεσιτη χωρις αποκλειστικη, γιατι να μην πας σε 10/100/ολους εξ'αρχης; Επεξ/σία 22 Αυγούστου 2019 από BackFromHell
AristidisZ Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 3 λεπτά πριν, BackFromHell είπε Το θεμα ειναι οτι δεν θα υπαρχουν δυο σε αυτην την περιπτωση. Δεν ειμαι σιγουρος, αλλα νομιζω οτι μερικοι αν δουν αγγελια απο δυο διαφορετικους χρηστες, βαζουν και οι ιδιοι την αγγελια, η αλλιως σου τηλεφωνουν ολη μερα για να τους δωσεις το δικαιωμα να το κανουν, οποτε παλι στα ιδια εισαι (πρηξιμο κλπ). Αλλα δεν ειμαι σιγουρος 100% γιατι δε το εχω δοκιμασει. Αν υποθεσουμε οτι οι αγγελιες ειναι 1+1 χωρις αποκλειστικη, παλι δεν εχει νοημα για τον ιδιωτη γιατι ο μεσιτης δε θα ασχοληθει τοσο σοβαρα οσο με μια αποκλειστικη. Αρα ουσιαστικα του χαριζεις την προμηθεια χωρις να σου προσφερει ιδιαιτερες υπηρεσιες. Ειναι η περιπτωση που λεω οτι καλυτερα να το αναλαβει μονος του ο ιδιωτης. Ναι οκ σου λέω υπάρχει point σε αυτό που μου λες, για αυτό σου έλεγα το ενδεχόμενο ενός ιδιωτικού συμφωνητικού όπου θα δεσμεύει τον πωλητή να μη το αναθέσει αλλού και να δώσει ένα ποσό στο μεσίτη αν γίνει πώληση... Έχω ένα ακίνητο επαρχία που σκέφτομαι στο μέλλον να δώσω και για αυτό με βλέπεις να προβληματίζομαι Κλασσική περίπτωση που θα βόλευε η αποκλειστικότητα, αλλά έστω ότι το δίνεις στο μεσίτη, και ταυτόχρονα το συζητάς με τον κύκλο σου, με κάναν γνωστό κλπ Σκέψου τώρα να σου έρθει αγοραστής από το τίποτα και να έχεις να πληρώνεις μεσίτη χωρίς ουσιαστικό λόγο... Anyway θα δω πως θα το κάνω όταν έρθει η ώρα 9 λεπτά πριν, BackFromHell είπε Επισης, αν ειναι να πας σε 1 μεσιτη χωρις αποκλειστικη, γιατι να μην πας σε 100 εξ'αρχης; Γιατί αυτός θα έχει να "ανταγωνιστεί" μόνο εμένα σε αυτή τη περίπτωση, όχι άλλους 99
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) 8 λεπτά πριν, AristidisZ είπε Ναι οκ σου λέω υπάρχει point σε αυτό που μου λες, για αυτό σου έλεγα το ενδεχόμενο ενός ιδιωτικού συμφωνητικού όπου θα δεσμεύει τον πωλητή να μη το αναθέσει αλλού και να δώσει ένα ποσό στο μεσίτη αν γίνει πώληση... Έχω ένα ακίνητο επαρχία που σκέφτομαι στο μέλλον να δώσω και για αυτό με βλέπεις να προβληματίζομαι Κλασσική περίπτωση που θα βόλευε η αποκλειστικότητα, αλλά έστω ότι το δίνεις στο μεσίτη, και ταυτόχρονα το συζητάς με τον κύκλο σου, με κάναν γνωστό κλπ Σκέψου τώρα να σου έρθει αγοραστής από το τίποτα και να έχεις να πληρώνεις μεσίτη χωρίς ουσιαστικό λόγο... Anyway θα δω πως θα το κάνω όταν έρθει η ώρα Σε αυτη τη περιπτωση ξεκινας μονος σου με οσους θεωρεις υποψηφιους αγοραστες, το διαδιδεις εδω κι εκει, εξαντλεις τις πιθανοτητες με αυτους και επειτα προχωρας σε αναθεση. Ε τωρα αν βρεθει ουρανοκατεβατος ενδιαφερομενος εκ των υστερων, shit happens. Αλλα δε πιστευω οτι ειναι πολυ πιθανο, αν κανεις επαρκη διερευνηση στον κυκλο σου, πριν την αναθεση. Αν το θεωρειςπιθανο ομως, παραμενεις χωρις αναθεση για οσο διαστημα χρειαζεται μεχρι την πωληση ή για να πειστεις οτι μαλλον δε θα πουληθει ετσι. Εξαρταται το ακινητο/οικοπεδο, την τιμη, την ζητηση, το ποσο βιαζεσαι κλπ κλπ Επεξ/σία 22 Αυγούστου 2019 από BackFromHell
AristidisZ Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 4 λεπτά πριν, BackFromHell είπε Σε αυτη τη περιπτωση ξεκινας μονος σου με οσους θεωρεις υποψηφιους αγοραστες, εξαντλεις τις πιθανοτητες με αυτους και επειτα προχωρας σε αναθεση. Ε τωρα αν βρεθει ουρανοκατεβατος αγοραστης εκ των υστερων, shit happens. Αλλα δε πιστευω οτι ειναι πολυ πιθανο, αν κανεις επαρκη διερευνηση στον κυκλο σου, πριν την αναθεση. Αν το θεωρειςπιθανο ομως, παραμενεις χωρις αναθεση για οσο διαστημα χρειαζεται μεχρι την πωληση ή για να πειστεις οτι μαλλον δε θα πουληθει ετσι. Κι όμως, χωρίς να έχω πει ότι είναι προς πώληση, με έχουν πάρει 2 άνθρωποι και μου το έχουν ζητήσει, ίσως αυτό να ασχολούμαι με το θέμα Βλέπω πως θα κινηθώ όταν φτάσει η ώρα να το σπρώξω
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Το ιδιο λεμε, αν βλεπεις οτι υπαρχει ενεργο ενδιαφερον και διαβλεπεις προοπτικη μεταβιβασης, τοτε δεν μπλεκεις μεσιτη. Τον μεσιτη τον μπλεκεις οταν εξαντλησεις αυτην την πιθανοτητα και οταν κρινεις οτι δεν μπορεις να προσπαθησεις μονος σου περαιτερω.
kirileman Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 8 ώρες πριν, Joshua21 είπε Μωρέ δικαίωμα έχει, η ουσία όμως είναι ότι και μόνος του να το πουλήσει πάλι θα πληρώσει τα μεσιτικά. Περιμένει να λήξει η αποκλειστική και το πουλάει την επόμενη ημέρα. Μη νομίζετε ότι η αποκλειστική διασφαλίζει απόλυτα το μεσίτη, αλλά είναι σαφώς προτιμότερη από μια απλή (ή μια προφορική, όπως διαβάζω εδώ και φρίττω, αφού έχουν καταργηθεί). Σε ό,τι αφορά τις ερωτήσεις που τέθηκαν, όλα είναι θέμα συμφωνίας (διάρκεια, αμοιβή, αμοιβή αν το πουλήσει μόνος του ο ιδιοκτήτης εντός του χρόνου ισχύος της αποκλειστικής, γιατί όπως είπα, αν έχει λήξει δεν οφείλει τίποτα, κ.α.). Στο θέμα των δύο μεσιτών που υπέδειξαν το ίδιο ακίνητο, θεωρητικά δικαιούται αμοιβή μόνο ο πρώτος, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν βιβλία, ποιος απαγορεύει στο 2ο μεσίτη, σε συνεννόηση με τον αγοραστή, να βάλει στην υπόδειξη προγενέστερη ημερομηνία; Τα πάντα γίνονται. Αν το πάρει χαμπάρι ο 1ος μεσίτης, θα διεκδικήσει αμοιβή δικαστικώς, ο αγοραστής θα πει "εγώ πλήρωσα μεσίτη" και θα αποφασίσει το δικαστήριο αν δικαιούται ο 1ος μεσίτης ολόκληρη ή μέρος της αμοιβής που εισέπραξε ο 2ος. Ο αγοραστής (όπως και ο πωλητής, γιατί ουσιαστικά χάνει και τις δύο αμοιβές) μία αμοιβή θα πληρώσει, την οποία έχει ήδη πληρώσει. Ου μπλέξεις... 1
Joshua21 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2019 1 λεπτό πριν, kirileman είπε Περιμένει να λήξει η αποκλειστική και το πουλάει την επόμενη ημέρα. Μη νομίζετε ότι η αποκλειστική διασφαλίζει απόλυτα το μεσίτη, αλλά είναι σαφώς προτιμότερη από μια απλή (ή μια προφορική, όπως διαβάζω εδώ και φρίττω, αφού έχουν καταργηθεί). Σε ό,τι αφορά τις ερωτήσεις που τέθηκαν, όλα είναι θέμα συμφωνίας (διάρκεια, αμοιβή, αμοιβή αν το πουλήσει μόνος του ο ιδιοκτήτης εντός του χρόνου ισχύος της αποκλειστικής, γιατί όπως είπα, αν έχει λήξει δεν οφείλει τίποτα, κ.α.). Στο θέμα των δύο μεσιτών που υπέδειξαν το ίδιο ακίνητο, θεωρητικά δικαιούται αμοιβή μόνο ο πρώτος, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν βιβλία, ποιος απαγορεύει στο 2ο μεσίτη, σε συνεννόηση με τον αγοραστή, να βάλει στην υπόδειξη προγενέστερη ημερομηνία; Τα πάντα γίνονται. Αν το πάρει χαμπάρι ο 1ος μεσίτης, θα διεκδικήσει αμοιβή δικαστικώς, ο αγοραστής θα πει "εγώ πλήρωσα μεσίτη" και θα αποφασίσει το δικαστήριο αν δικαιούται ο 1ος μεσίτης ολόκληρη ή μέρος της αμοιβής που εισέπραξε ο 2ος. Ο αγοραστής (όπως και ο πωλητής, γιατί ουσιαστικά χάνει και τις δύο αμοιβές) μία αμοιβή θα πληρώσει, την οποία έχει ήδη πληρώσει. Ου μπλέξεις... Αυτό στα bold εύκολα το λες, δύσκολα όμως το κάνεις... αν βρεις τον αγοραστή τώρα και η αποκλειστική λήγει ξέρω γω σε 6 μήνες, δεν μπορείς να περιμένεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα