Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 111
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

500 μ, το πηρα στην μιση τιμη της αντικειμενικης αξιας, ευτυχως λογω πρωτης κατοικιας δεν πληρωσα φορο.

Χαχαχα, τα μισά μας λες :P

Περιοχή ; 

Δημοσ.

Άντε να δεχτούμε ότι τα πωλητήρια των ιδιωτών στις κολώνες τα σκίζουν μεσίτες (είναι παράνομο, ως γνωστόν, αλλά οκ). Τις αγγελίες των ιδιωτών στο xe.gr ποιός τις "κατεβάζει";

Θα μπορούσες μήπως να ποστάρεις στο φόρουμ ένα οποιοδήποτε link από αγγελία ιδιώτη για ακίνητο από το www.xe.gr?

άσε να σε προλάβω..

το www.xe.gr δεν κατεβάζει τις αγγελίες. δέχεται και συνεχόμενες ανανεώσεις..

μια χαρά δουλεύει..

έλα όμως που δεν εμφανίζει τις αγγελίες των ιδιωτών σε όποιον δεν πληρώσει..

μόνο αν είσαι μέλος, κοινώς αν πληρώσεις συνδρομή, βλέπεις τις αγγελίες των ιδιωτών

τώρα θα μου πεις, δεν φταίνε οι μεσίτες για την πολιτική λειτουργίας του www.xe.gr.. ή μήπως φταίνε?

φαίνεται να έχουν μια εξαιρετική συνεργασία με το site.. ξεχωριστές σελίδες επαγγελματιών.. μια χαρά όλα.

το μαγαζάκι λειτουργεί εξαιρετικά!

φαντάζομαι όμως, σα μεσίτης, θα τα ξέρεις αυτά ήδη..

~~ τροποποιημένο ύστερα από την απάντηση του AristidisZ ~~

χώρια που τα πωλητήρια στις πόρτες και στους τοίχους των κατοικιών, αποτελούν το καλύτερο μέσο γνωστοποίησης, καθώς μαθαίνεται στην γειτονιά, και είναι πιθανότερο να αγοραστεί από κάποιον που μένει ήδη στην περιοχή

Δημοσ.

Θα μπορούσες μήπως να ποστάρεις στο φόρουμ ένα οποιοδήποτε link από αγγελία ιδιώτη για ακίνητο από το www.xe.gr?

άσε να σε προλάβω..

το www.xe.gr δεν κατεβάζει τις αγγελίες. δέχεται και συνεχόμενες ανανεώσεις..

μια χαρά δουλεύει..

έλα όμως που δεν εμφανίζει τις αγγελίες των ιδιωτών σε όποιον δεν πληρώσει..

μόνο αν είσαι μέλος, κοινώς αν πληρώσεις συνδρομή, βλέπεις τις αγγελίες των ιδιωτών

τώρα θα μου πεις, δεν φταίνε οι μεσίτες για την πολιτική λειτουργίας του www.xe.gr.. ή μήπως φταίνε?

φαίνεται να έχουν μια εξαιρετική συνεργασία με το site.. ξεχωριστές σελίδες επαγγελματιών.. μια χαρά όλα.

το μαγαζάκι λειτουργεί εξαιρετικά!

φαντάζομαι όμως, σα μεσίτης, θα τα ξέρεις αυτά ήδη..

χώρια που τα πωλητήρια στις πόρτες και στους τοίχους των κατοικιών, αποτελούν το καλύτερο μέσο γνωστοποίησης, καθώς μαθαίνεται στην γειτονιά, και είναι πιθανότερο να αγοραστεί από κάποιον που μένει ήδη στην περιοχή

Λάθος τα λες 

Δεν δουλεύει το φίλτρο "αγγελίες από ιδιώτες" όταν κάνεις search (και δεν έχεις συνδρομητικό λογαριασμό)

Οι αγγελίες ιδιωτών εμφανίζονται κανονικά, απλά πρέπει να ψάξεις όλες τις αγγελίες

Δες εδώ π.χ.

Παρένθεση:  

Βέβαια, έχεις απόλυτο δίκιο ότι η ΧΕ είναι μαγαζάκι των μεσιτών, και μάλιστα του χειρίστου είδους

Τους είχα πάρει 3~4 φορές τηλέφωνο για να ζητήσω να κάνω report αγγελίες και μου απαντούσαν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα 

Είχα πετύχει πάμπολλες αγγελίες που ενώ έλεγαν "ιδιώτης", έπαιρνες τηλέφωνο και σου εμφανιζόταν μεσίτης

Και καλά να στο έλεγε από το τηλέφωνο, κάποιοι αχαρακτήριστοι που σε τραβολογάγανε σε ραντεβού και στο σκάγανε το παραμύθι επιτόπου ; 

Δημοσ.

Έχοντας αγοράσει πρόσφατα σπίτι (πριν από έναν χρόνο περίπου) θα σου πω τα εξής

1) Όσες εσύ κρίνεις απαραίτητο. Προσωπικά, πριν αγοράσουμε το σπίτι το είδαμε 4 φορές, δύο μόνοι μας (εγώ και η σύζυγος) και δύο με μηχανικό. Η δεύτερη φορά που το είδαμε με τη μηχανικό μου ήταν πιο πολύ για να δει το χώρο ώστε να κάνει προτάσεις για την ανακαίνιση και όχι για να το ελέγξει ή να εντοπίσει ελαττώματα.

2) Όσο είναι διατεθιμένος να τη ρίξει ο πωλητής. Εμείς τη ρίξαμε κατά περίπου 20%, αλλά είδαμε και σπίτια που μας έλεγαν ότι ο πωλητής δεν βιάζεται να το πουλήσει και για αυτό το λόγο δεν παζάρευε την τιμή. Η αδερφή μου που αγόρασε σπίτι την ίδια περίοδο με εμένα, κατάφερε να τη ρίξει κατά 30%. Εμπειρικά, αν ο ιδιοκτήτης μένει ήδη μέσα, είναι πιο δύσκολο να ρίξεις τη τιμή γιατί αυτοί συνήθως δε βιάζονται να το πουλήσουν.

3) Και πάλι, εξαρτάται από τον πωλητή. Ο πωλητής συνήθως έχει μία τιμή στο μυαλό του που θέλει να πάρει για το ακίνητό του. Αν πχ θέλει να πάρει 100.000 ευρώ, θα το βάλει 110.000 ή 115.000 για να το παζαρέψετε. Αν εσύ πας και του πεις ότι δίνεις 80.000, το πιο πιθανό είναι να μην μπει καν στη διαδικασία να παζαρέψει. Στη δικιά μας περίπτωση, η μηχανικός μας μας είπε πόση είναι η εμπορική αξία του ακινήτου και αυτή τη τιμή προσφέραμε εξαρχής, λέγοντας στον πωλητή ότι δεν θέλω ούτε να τον ρίξω, ούτε να με κλέψει. Μου ζήτησε παραπάνω, εγώ επέμεινα και αφού το σκέφτηκε λίγες μέρες, δέχθηκε να μας το πουλήσει.

4) Αν έχεις σκοπό να πάρεις στεγαστικό δάνειο, μην δεχθείς σε καμία περίπτωση να γραφτεί μικρότερο ποσό στο συμβόλαιο. Ο λόγος είναι ότι το ποσό που θα σου δόσει η τράπεζα εξαρτάται από το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Η φορολόγησή σου θα γίνει είτε από την αντικειμενική είτε από την αξία αγοράς, ανάλογα ποια από τις δύο είναι υψηλότερη. Αλλά, όπως είπε και κάποιος πιο πάνω, αν είναι πρώτη κατοικία δεν πληρώνεις φόρο μεταβίβασης. Αυτό θα σου το πει ο συμβολαιογράφος αφού πρώτα ελέγξει το Ε9 σου.

Προσοχή, έχε χρήματα στην άκρη για τα "κρυφά" έξοδα. Στη περίπτωση μας τα έξοδα για μεσίτη, δικηγόρο, συμβολαιογράφο, υποθηκοφυλάκιο κλπ μας βγήκαν σχεδόν 10.000 ευρώ, χωρίς να πληρώσουμε φόρο γιατί ήταν πρώτη κατοικία. Αυτά, αν έχεις άλλη απορία και μπορώ να βοηθήσω, πολύ ευχαρίστως.

Εντιτ: Χρήσιμη συμβουλή: η αμοιβή του μεσίτη παλιά ήταν 2% επί της τιμής πώλησης του ακίνητου. Αυτό πλέον έχει καταργηθεί και ο καθένας μπορεί να ζητάει όσα θέλει. Οι περισσότεροι μεσίτες, επειδή ξέρουν ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι το 2% έχει καταργηθεί, σε βάζουν και υπογράφεις ότι θα τους δόσεις 2% ως αμοιβή και αν τους πεις τίποτα σου λένε ότι αυτή είναι η νόμιμη αμοιβή. ΔΕΝ είναι, έχει καταργηθεί. Μην δεχθείς να υπογράψεις ή να δεις σπίτι αν πρώτα δεν συμφωνήσεις την αμοιβή του μεσίτη. Εμείς δεν το ξέραμε και την πατήσαμε. Ακόμα τα κλαίω τα λεφτά μου.

Το 2% ήταν και είναι ένας άγραφος κανόνας της αγοράς, δεν προβλεπόταν από κανένα νόμο άρα δεν ¨καταργήθηκε¨. Σε κάθε περίπτωση είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Προφανώς διαβάζεις τι υπογράφεις.

Γενικώς πολύ χρήσιμο post

Δημοσ.

Το 2% ήταν και είναι ένας άγραφος κανόνας της αγοράς, δεν προβλεπόταν από κανένα νόμο άρα δεν ¨καταργήθηκε¨. Σε κάθε περίπτωση είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Προφανώς διαβάζεις τι υπογράφεις.

Γενικώς πολύ χρήσιμο post

Δεν ισχύει αυτό στα bold, το 2% μέχρι κάποια αξία προβλεπόταν κανονικά από το νόμο 308/1976, ο οποίος καταργήθηκε με το π.δ. 248/1993. Μην γράφουμε ότι να ναι.

Δημοσ.

Δεν ισχύει αυτό στα bold, το 2% μέχρι κάποια αξία προβλεπόταν κανονικά από το νόμο 308/1976, ο οποίος καταργήθηκε με το π.δ. 248/1993. Μην γράφουμε ότι να ναι.

Θεώρησα Αυτονόητο ότι δεν αναφερόμαστε σε κάτι που έχει καταργηθεί εδώ και 24 χρόνια
Δημοσ.

Έκανες την καλύτερη κίνηση που μπορούσες εφόσον έχεις τα απαραίτητα λεφτά! Πρώτα είναι αυτό, μετά το να αγοράσεις έτοιμη μονοκατοικία και τελευταίο το να αγοράσεις διαμέρισμα για μένα.

Εξαρταται απο το μπατζετ σου, τι ευκαιριες μπορεις να βρεις, τι θυσιες μπορεις να κανεις για περιοχη και 1002 παραγοντες. Παντως οσοι οικογενειακοι φιλοι προσπαθησαν να χτισουν σπιτι (προ κρισης), πεσανε ΟΛΟΙ εκτος μπατζετ. Ουτε ενας δε το τελειωσε με οσα λεφτα υπολογιζε. Αντιθετα το να παρεις ετοιμο σπιτι (διαμερισμα ή μονοκατοικια), σε γλιτωνει απο παρα πολλες εννοιες. Εδω μια μικρη ανακαινιση πας να κανεις και φτυνεις αιμα με τα μαστορια, που να χτισεις ολοκληρο σπιτι. 

Μεσίτης... Αυτός που θεωρεί σωστό να παίρνει 2% ποσοστό για μια αγοραπωλησία,  αλλά και 100% επειδή έκλεψε μια αγγελία για ενοικίαση και την ανέβασε στη Χ.Ε.

Εμενα με ειχαν παρει τηλεφωνο μεσιτες και μου ειχαν πει το γνωστο παραμυθακι "Εχω 2 ενδιαφερομενους" και μερικοι μου ειχαν στειλει SMS (αυτοι και οι μηχανικοι σε σπαμαρουν ανελεητα). Προφανως τους κυνηγησα και στην αγγελια εγραψα με κεφαλαια να μην το επιχειρησουν καν. Και προφανως μπορεσα και το νοικιασα μονος μου και σε καλη τιμη και ειχαν και 3-4 εναλλακτικες σε περιπτωση που στραβωνε καποιος. Ειδικα στα νοικια πρεπει να μην εχουν καθολου δουλεια πλεον, εκτος αν ειναι καμια γιαγια που δεν ασχολειται ή καποιος που λειπει στο εξωτερικο. 

• Like 1
Δημοσ.

Εξαρταται απο το μπατζετ σου, τι ευκαιριες μπορεις να βρεις, τι θυσιες μπορεις να κανεις για περιοχη και 1002 παραγοντες. Παντως οσοι οικογενειακοι φιλοι προσπαθησαν να χτισουν σπιτι (προ κρισης), πεσανε ΟΛΟΙ εκτος μπατζετ. Ουτε ενας δε το τελειωσε με οσα λεφτα υπολογιζε. Αντιθετα το να παρεις ετοιμο σπιτι (διαμερισμα ή μονοκατοικια), σε γλιτωνει απο παρα πολλες εννοιες. Εδω μια μικρη ανακαινιση πας να κανεις και φτυνεις αιμα με τα μαστορια, που να χτισεις ολοκληρο σπιτι. 

Σίγουρα, γι'αυτό λέω αν έχεις τα λεφτά! Και την υπομονή! Το κάνεις όμως όπως το θες. Και η έτοιμη μονοκατοικία καλή λύση μου φαίνεται ενώ το διαμέρισμα λύση ανάγκης πιο πολύ...υπάρχουν κάποιοι που προτιμούν διαμερίσματα όμως.

Δημοσ.

Σίγουρα, γι'αυτό λέω αν έχεις τα λεφτά! Και την υπομονή! Το κάνεις όμως όπως το θες. Και η έτοιμη μονοκατοικία καλή λύση μου φαίνεται ενώ το διαμέρισμα λύση ανάγκης πιο πολύ...υπάρχουν κάποιοι που προτιμούν διαμερίσματα όμως.

Παλι εξαρταται απο τις αναγκες του καθενος. Αν καποιος δουλευει στο κεντρο της Αθηνας και ολη η ζωη του και της οικογενειας του περιστρεφεται γυρω απο εκεινες τις περιοχες, το να αγορασει ενα διαμερισμα ειναι μονοδρομος, ο,τι μπατζετ και να εχει. Καλες χρυσες οι μεζονετες αλλα αν ειναι να τρως κανα 2ωρο στο δρομο καθε μερα μονο στο πηγαινε ελα, καληνυχτα. Αλλωστε διαμερισμα ειναι και σε μια πολυκατοικια του 1950 στα Πατησια, διαμερισμα ειναι και σε μια πολυκατοικια του 2005 στον Παπαγο. Συν οτι οσοι εχουν μονοκατοικιες εντος πυκνοκατοικημενων περιοχων συνηθως τα κανουν φυλακες απο την ανασφαλεια τους γιατι τους εχουν ρημαξει οι διαρρηκτες. Απο το να βαλω καγκελα στα παραθυρα μου, προτιμω να μενω στον 6ο ;)

Γενικα ειναι πολυ σχετικο το θεμα σπιτιου. Εξαρταται που μενεις, τι ζωη κανεις, ποσο μετακινεισαι, ποση ορεξη εχεις να ασχοληθεις, ποσα λεφτα διαθετεις κ.ο.κ. Μπαινουν πολλοι παραγοντες μεσα στην εξισωση 

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.
Στις 13/9/2017 στις 1:10 ΜΜ, kalogeros είπε

Η μηχανικός μου μου είπε ποια ήταν η εμπορική αξία του ακινήτου και μου είπε να κάνω προσφορά πιο χαμηλά, όπως και έκανα. Είπα στον μεσίτη να πει του ιδιοκτήτη ότι σύμφωνα με τη μηχανικό μου το ακίνητο κοστίζει Χ ευρώ (όπου το Χ ήταν πιο χαμηλό από αυτό που μου είπε η μηχανικός) και ότι αυτά είμαι διατεθιμένος να δόσω. Ο μεσίτης μετέφερε την προσφορά στον ιδιοκτήτη, ο οποίος αρχικά κατέβασε την τιμή κοντά στο νούμερο που μου είχε πει η μηχανικός (ελάχιστα χαμηλότερα). Εγώ επέμεινα στην τιμή που είχα δόσει αρχικά χωρίς να την αυξήσω ούτε ένα ευρώ και τελικά ο ιδιοκτήτης δέχτηκε.

Είμαι σε φάση έρευνας για αγορά πρώτης κατοικίας. Έχουμε βρει με την σύζυγο κάτι που μας αρέσει και βρήκα ενδιαφέρον το παραπάνω. Δυστυχώς δεν έχω "διασυνδέσεις" με μηχανικούς, οπότε δεν έχω κάποιον "δικό" μου. Ξέρει κανείς πόσο περίπου παίρνουν για να κάνουν αυτή την εκτίμηση; Περιοχή Θεσσαλονίκη

Δημοσ.
Στις 14/4/2019 στις 10:00 ΠΜ, aXer είπε

Είμαι σε φάση έρευνας για αγορά πρώτης κατοικίας. Έχουμε βρει με την σύζυγο κάτι που μας αρέσει και βρήκα ενδιαφέρον το παραπάνω. Δυστυχώς δεν έχω "διασυνδέσεις" με μηχανικούς, οπότε δεν έχω κάποιον "δικό" μου. Ξέρει κανείς πόσο περίπου παίρνουν για να κάνουν αυτή την εκτίμηση; Περιοχή Θεσσαλονίκη

Φίλε μου, δυστυχώς δεν γνωρίζω να σου πω τιμή, γιατί στη δική μου περίπτωση η μηχανικός είναι πολύ καλή μου φίλη και εννοείται δεν μου πήρε φράγκο. Η όλη διαδικασία διαρκεί 30 λεπτά με μία ώρα, μαζί με μια γρήγορη επιθεώρηση που θα κάνει στο σπίτι για τυχόν προβλήματα. Την αξία του ακινήτου δεν νομίζω (και κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει) να σου την πει εκείνη τη στιγμή μπροστά στον μεσίτη και -πιθανά και- στον ιδιοκτήτη. Αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι να εντοπίσει μερικά προβλήματα και να τα επισημάνει εκείνη την ώρα, ώστε να μπορεί να γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση μετά. Η άποψή μου είναι ότι 30 ευρώ (μαύρα) για αυτή τη δουλειά είναι μια λογική τιμή.

Δημοσ.

Ερώτηση σε όσους τους έχει τύχει.

Οι τράπεζες,αν αγοράσεις σπίτι με προσημείωση του ακινήτου σε αναγκάζουν να κάνεις ασφάλεια πυρός και σεισμού.

Ξέρει κανείς σε τι ποσοστό επί της αξίας του σπιτιού, "συνήθως" είναι αυτή η ασφάλεια;
Γιατί έχω υπολογίσει ότι μπορώ να ανταπεξέλθω σε 700€ δόση τον μήνα. Αλλά αν μου πούνε +150€ τον μήνα ασφάλεια, πρέπει να σκεφτώ οικονομικότερη λύση για σπίτι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...