Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρες σε όλους.

Έχω 4x2GB ντιμάκια ΗyperX 1600 της Kingston εδώ και χρόνια,  Όταν τα συνδέω κανονικά, διαβάζουν και τα 8. Όταν συνδέω καθε σετ μαζί σε λειτουργία Dual Channel, τα Windows 10 διαβάζουν μόνο τα 6 από τα 8 GB και άλλοτε είναι system reserved 2 και άλλοτε 3+, όπως θα δείτε και στις φώτο. Αν τα βάλω 1+1, δουλεύουν.

Αυτό θυμάμαι πως δεν συνέβη ποτέ στα Windows 7, ούτε καν όταν είχα πρωτοβάλει τα 10αρια αν δεν κάνω λάθος. Εμφανίστηκε ξαφνικά πριν 5-6 μήνες. Να προσθέσω πως δεν έχω κανένα θέμα με τις μνήμες και τα ντιμάκια από υγεία είναι άψογα σύμφωνα με το memtest.

Eπίσης, αντί να διαβάζονται ως 1600 όλα, τα μισά τα βλέπει ως 1600 και τα άλλα 1333. Αν τα συνδέσω μεμονωμένα, όλα τα διαβάζει 1600. Μόνο όταν βάζω 1+1 από κάθε σετ ρίχνει τη συχνότητα.

Γνωρίζει κανείς γιατί συμβαίνει αυτό? Όσο και αν έχω ψάξει στο ίντερνετ, κανείς δεν είχε δώσει σαφή απάντηση σε αντίστοιχα θέματα.

To σύστημά μου είναι στην υπογραφή μου. Επισυνάπτω και δυο αρχεία μήπως σας βοηθήσουν.

ΕDIT: Δείτε το σχόλιό μου #15 για την νεότερη κατάσταση των μνημών μετά από δοκιμές.

RAMMon - SPD Info.html

post-398640-0-99445800-1504976547_thumb.jpg

Επεξ/σία από Undertaker25
Δημοσ.

Το υπολοιπο συστημα;

Απο οτι ειδα το χεις στην υπογραφη. Κατι τετοιο γινεται συνηθως οταν δινεις λιγη μνημη στα γραφικα.

Δημοσ.

Δοκιμασες ενα ενα τα dimms να δεις μηπως καποιο εχει θεμα;

Βαλε σε διαταξη dual channel το καθε σετακι ξεχωριστα να δεις αν το διαβαζει ολο.

Δημοσ.

1 Σετ (1600)= Και στα σλοτ 1-3 και 2-4 τα διαβάζει ως 2/4GB.

2 Σετ (1333)= Στα σλοτ 1-3 έχω μαύρη οθόνη, δεν μπαίνει στο BIOS ούτε στα Windows. Στα σλοτ 2-4 τα διαβάζει κανονικά 4/4GB.

Ανάθεμα και αν καταλαβαίνω τίποτα...

Δημοσ.

Δοκίμασε να έχεις το σετ 1333 στα slot 2-4 και ένα dimm κάθε φορά από το σετ 1600 στο slot 1 ή 3 και δες τι γίνεται.

EDIT: Δοκίμασε και μόνο ένα dimm κάθε φορά από το σετ 1600 σε οποιοδήποτε slot και πες μας.

Δημοσ.

Κάτι περίεργο. Τελικά και τα δυο σετ είναι 1600. Αλλά για έναν περίεργο λόγο, ένα σκέτο ντιμ στο σλοτ 1 το διαβάζει 667 και στο σλοτ 2 800?!!!!

Γιατί συμβαίνει αυτό? Επίσης η τάση που λέει στο bios για τη μνήμη είναι 1.5 ενώ οι μνήμες πάνω γράφουν 1.65. Παίζει κανένα ρόλο?

Δημοσ.

Κάτι περίεργο. Τελικά και τα δυο σετ είναι 1600. Αλλά για έναν περίεργο λόγο, ένα σκέτο ντιμ στο σλοτ 1 το διαβάζει 667 και στο σλοτ 2 800?!!!!

Γιατί συμβαίνει αυτό? Επίσης η τάση που λέει στο bios για τη μνήμη είναι 1.5 ενώ οι μνήμες πάνω γράφουν 1.65. Παίζει κανένα ρόλο?

στο 1.5 παίζουν στα 1333ΜΗΖ πιθανότατα

για 1600 θελουν 1.65 (XMP profile)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δηλαδή πρέπει να ανεβάσω χειροκίνητα την τάση σε 1.65? Γιατί όμως στο σλοτ 2 παίζει στα 800 και στο σλοτ 1 στα 667? 

στο post ποσά MB λέει ότι έχεις?

Σε ποια Mb αναφέρεσαι?

ΕDIT: Έβαλα το XMP Profile χωρίς να αλλάξει κάτι. Συνεχίζει να βλέπει τις μισές ως 1333 και τις άλλες ως 1600. Αν βάλω κάθε ντιμ ξεχωριστά τα βλέπει όλα ως 1600. Δε μπορώ να καταλάβω τι γίνεται.

ΕDIT2: O μόνος τρόπος να δουλέψει τελικά το Dual Channel είναι να μπουν 1+1 τα ντιμ σε κάθε ζευγάρι σλοτ 1+3 και 2+4. Αλλά η συχνότητα παραμένει στα 1333 αντί για 1600. Τα μισά συνεχίζει να τα βλέπει ως 667 το καθένα αντί 800.

Επεξ/σία από Undertaker25
Δημοσ.

Κατι ελεγε ο strawman σε ενα ποστ για ρυζεν,οτι αν παρεις ενα στικ φτηνό 3000 θα το δει κανονικα αλλα με δευτερο,αν ειναι τπτ φτηνες μνημες επαναλαμβανω,θα ζοριζεται ο mem controller και θα παιζουν χαμηλοτερα.δεν ξερω μηπως κατι τετοιο συμβαινει κι εδω.αντίστοιχα ειπε αν βαλεις 4 μνημες θα ζοριζεται ακομα περισσοτερο.

Δημοσ.

Κατι ελεγε ο strawman σε ενα ποστ για ρυζεν,οτι αν παρεις ενα στικ φτηνό 3000 θα το δει κανονικα αλλα με δευτερο,αν ειναι τπτ φτηνες μνημες επαναλαμβανω,θα ζοριζεται ο mem controller και θα παιζουν χαμηλοτερα.δεν ξερω μηπως κατι τετοιο συμβαινει κι εδω.αντίστοιχα ειπε αν βαλεις 4 μνημες θα ζοριζεται ακομα περισσοτερο.

Σωστα τα λες, αλλα το προβλημα αυτο ταλανιζει κατα κορον συστηματα με ddr4 και πολυ υψηλο bandwidth, με τις DDR3 θα επρεπε να ειναι κομπλε.

Εμενα στον Phenom 2 x4 μου εκανε παρομοια κολπα με τις μνημες, τελικα ηταν προβληματικο το mobo, και 1-2 μηνες μετα "εσκασε". Αν εξαιρεσουμε τις μνημες το συστημα σου κατα τα αλλα δουλευει κομπλε?

Δημοσ.

1 Σετ (1600)= Και στα σλοτ 1-3 και 2-4 τα διαβάζει ως 2/4GB.

2 Σετ (1333)= Στα σλοτ 1-3 έχω μαύρη οθόνη, δεν μπαίνει στο BIOS ούτε στα Windows. Στα σλοτ 2-4 τα διαβάζει κανονικά 4/4GB.

Ανάθεμα και αν καταλαβαίνω τίποτα...

Στο πρώτο σετ λες ότι διαβάζει 2 από τα 4Gb στα σλοτ 1-3, ενώ από το δεύτερο σετ δεν λειτουργεί καθόλου στα συγκεκριμένα σλοτ. Μήπως έχει θέμα κάποιο από τα σλοτ 1 και 3;

Δημοσ.

Παίδες, κατέληξα στα εξής:

1) Και τα δυο κιτ είναι 1600. Το ένα κιτ είναι του 2010 και το άλλο του 2013.

2) Για κάποιον άγνωστο λόγο και αιτία, η μητρική δεν δέχεται το κιτ του 2010 στις γκρι θέσεις 1-2 (φυσικές θέσεις 1-3 όπως τις βλέπουμε τη μητρικη, μετρώντας από δεξιά, τις οποίες το εγχειρίδιο της GIGABYTE αναφέρει ως προτεινόμενες για βέλτιση λειτουργία αν έχεις μόνο 2 ντιμ). Δέχεται μόνο το κιτ του 2013. Αν βάλω παλιό στις θέσεις γκρι 1-2 (1-3) και το νεότερο στις μαύρες 3-4 (2-4), το σύστημα δεν ξεκινάει. Ξεκινάει μόνο αν το νεότερο μπει στις 1-2 και το παλιό στις 3-4.

3) Δεν δέχεται χρονισμό 1600 παρά μόνο 1333. Με auto timings δεν μπουτάρει, βγάζει error το bios. Δοκίμασα να αλλάξω τα timings με 11-11-11-28, τάση 1.65 και συχνότητα 1600. Το σύστημα φόρτωσε κανονικά, μπήκα στα Windows, το cpu-z αναγνώριζε τη 1600 αλλά άμα κάνω επανεκκίνηση και μπω με DEL στο bios, μου βγάζει boot error και αναιρεί όλες τις ρυθμίσεις.

4) Αν οι μνήμες μπουν ανάμεικτες και κάποια από το παλιό κιτ μπει στα σλοτ 1-2 (1-3), το σύστημα αναγνωρίζει τη μνήμη των 8GB αλλά μου βγάζει 2GB hardware reserved. 

5) Aυτή τη στιγμή το σύστημα δουλεύει σταθερά με Dual Channel, 8GB/8GB διαθέσιμα μόνο με το κιτ του 2013 στις θέσεις 1-2 ( γκρι 1-3) και του 2010 στις 3-4 ( μαύρες 2-4) με συχνότητα 1333. Σε 1600 δεν έχω βρει τρόπο να δουλέψει, παρότι οι μνήμες είναι 1600.

6) Το XMP προφίλ δεν είναι διαθέσιμο αν οι παλιές βρίσκονται στα σλοτς. Γίνεται πάλι διαθέσιμο μόνο αν τις αφαιρέσω και μείνω με τις νεότερες.

7) Αν οι παλιές μνήμες μπουν μόνες τους στα σλοτ 1-2, το σύστημα δεν ξεκινάει. Αν μπουν στα σλοτ 3-4, τις διαβάζει κανονικά ως 1600. Αν μπουν μαζί με τις νεότερες, τις διαβάζει μόνο ως 1333.

Εδώ και μια αναλυτική κατάσταση των ντιμ από το RAMMon της Passmark.

RAMM.pdf

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...