d4mage Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2017 Πολλές φορές αναρωτιέμαι κατά πόσο μπορεί κάποιος να εισέλθει στο σύστημα σου μέσω του router. Δεν αναφέρομαι σε Χάκερ άλλα στις γνωστές εταιρείες τηλεπικοινωνιών που όλοι ανήκουμε! Παράδειγμα ο ΟTE ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία δεν θα μπορούσε πολύ εύκολα να σε φακελώνει λες και μπαίνει team viewer και να έχει οτιδήποτε δικό σου από φωτογραφίες, διάφορα αρχεία, ιστορικό του browser (κ.α). Πως για παράδειγμα ένας υπάλληλος ο ποίος εργάζεται σε μια τράπεζα (π.χ Eurobank ) μπορεί να πληκτρολογήσει τα ονόματα που θέλει και αν ανήκουν στην τράπεζα όπου εργάζονται να δουν τις καταθέσεις που έχουν, έτσι κάποιος που εργάζεται στον ΟΤΕ ( π.χ ) να μπορεί να πληκτρολογεί πιθανούς συνδρομητές της εταιρείας με βάση το ονοματεπώνυμο ή το σταθερό τηλέφωνο και έτσι να μπορεί τουλάχιστον να δει τι κάνεις στο διαδίκτυο. Να φέρω ένα παράδειγμα. Εάν κάποιος συνδεθεί με κινητό τηλέφωνο σε wifi ( ή και παραπάνω από ένα άτομο ), οι κινήσεις που θα κάνει που θα φανούν; Όπως για παράδειγμα υπάρχει ιστορικό αναζήτησης στο pc και σκληρός δίσκος έτσι κάπου θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο και στα router των εταιρειών για τον κάθε συνδρομητή μιας γραμμής. Βασικά τα ρουτερ κρατάνε ιστορικό αναζήτησης κι αν ναι μπορεί να το διαχειριστή κάποιος της εταιρείας; Για παράδειγμα αν μπω στον λογαριασμό μου στο NBG ή παραγγείλω 10 σουβλάκια από το e-food την τάδε μέρα - τάδε ώρα... αυτό θα φαίνεται κάπου στα κεντρικά τους; Είναι λίγο χαζή ερώτηση άλλα είχαμε με παρέα μια συζήτηση σχετικά με το φακέλωμα που θα υπάρχει σε λίγα χρόνια σε όλους μας και πως η ιδιωτικότητα θα είναι είδος προς εξαφάνιση.
DeadElectron Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2017 Ο ISP σου σίγουρα ξέρει τα site τα οποία επισκέπτεσαι. Δηλαδή, ξέρει αν βαριέσαι να μαγειρέψεις. Ωστόσο, όταν η επικοινωνία γίνεται μέσω HTTPS, δεν μπορεί να δει τι πληροφορίες ανταλλάζεις με αυτά.
infin1tyGR Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2017 Ό,τι διακινείται κρυπτογραφημένα (π.χ. σε σελίδες https) δεν μπορούν να το δουν εκτός αν σε αναγκάσουν να εγκαταστήσεις δικό τους πιστοποιητικό στον browser σου ώστε να μεσολαβούν στην κρυπτογραφημένη σύνδεση. Μπορούν να δουν ότι μπήκες σε κάποια σελίδα (π.χ. facebook.com) λόγω των αιτημάτων DNS αλλά τίποτα άλλο από εκεί και έπειτα (π.χ. τους κωδικούς σου ή ότι παρήγγειλες σουβλάκια). Επίσης, μη φανταστείς ότι ο κάθε τυχαίος υπάλληλος έχει πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα. 2
d4mage Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2017 Ό,τι διακινείται κρυπτογραφημένα (π.χ. σε σελίδες https) δεν μπορούν να το δουν εκτός αν σε αναγκάσουν να εγκαταστήσεις δικό τους πιστοποιητικό στον browser σου ώστε να μεσολαβούν στην κρυπτογραφημένη σύνδεση. Μπορούν να δουν ότι μπήκες σε κάποια σελίδα (π.χ. facebook.com) λόγω των αιτημάτων DNS αλλά τίποτα άλλο από εκεί και έπειτα (π.χ. τους κωδικούς σου ή ότι παρήγγειλες σουβλάκια). Επίσης, μη φανταστείς ότι ο κάθε τυχαίος υπάλληλος έχει πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα. Δηλαδή ο "διαμοιρασμός" των αιτημάτων σου λέει ότι μπήκες στο facebook.com άλλα όχι πως μετά από αυτό μπήκες στα τάδε προφίλ; Μια άλλη απορία, τα δεδομένα αυτά συλλέγονται μαζικά ή για την κάθε μία συσκευή ξεχωριστά; Παράδειγμα, εάν σε ένα ρούτερ είναι συνδεδεμένες 10 συσκευές, θα σου πει την κάθε επίσκεψη από κάθε διαφορετική συσκευή όπως όταν φαίνεται μέσα στο ρούτερ πόσοι είναι σε σύνδεση ( π.χ ip Addres Android 192.168.1.1 μπήκε εκεί και εκεί ) ή απλά θα φανεί πως το ρούτερ ανεξάρτητα με τον αριθμό συνδέσεων είχε τόσες επισκέψεις την τάδε ώρα, τάδε στιγμή;
turbat0s Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2017 Νομίζω έχεις δικαιολογημένο μεν, αλλά αχρείαστο άγχος. Υπάρχουν τρόποι να μειώσεις την έκθεσή σου στην παρακολούθηση, αλλά προφανώς και όταν κάποιος σου πουλάει κάτι είναι σε θέση να γνωρίζει τί σου πούλησε!
d4mage Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2017 Ωστόσο, όταν η επικοινωνία γίνεται μέσω HTTPS, δεν μπορεί να δει τι πληροφορίες ανταλλάζεις με αυτά. Εννοείς πως φαίνεται ότι μπορεί να μπήκες στο NGB άλλα από εκεί και πέρα δεν φαίνεται τι έκανες μέσα στο NBG, άν δηλαδή έχεις πληρώσει με e-banking τον OTE. Κάτι παρόμοιο με αυτό που αναφέρω για το facebook... Νομίζω έχεις δικαιολογημένο μεν, αλλά αχρείαστο άγχος. Υπάρχουν τρόποι να μειώσεις την έκθεσή σου στην παρακολούθηση, αλλά προφανώς και όταν κάποιος σου πουλάει κάτι είναι σε θέση να γνωρίζει τί σου πούλησε! Δεν τίθεται θέμα άγχους απλά προέκυψε μια συζήτηση σχετικά με ιντερνετ, βασικά από το δακτυλικό αποτύπωμα στα smartphone πήγε εκεί Συμφωνώ ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν τι πουλάνε, σε ποιον και που το χρησιμοποιεί. Πλέον νομίζω πως δεν μπορείς να μειώσεις την παρακολούθηση, παρά μόνο να ξεγελάσεις τον εαυτό σου.
DeadElectron Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2017 Εννοείς πως φαίνεται ότι μπορεί να μπήκες στο NGB άλλα από εκεί και πέρα δεν φαίνεται τι έκανες μέσα στο NBG, άν δηλαδή έχεις πληρώσει με e-banking τον OTE. Κάτι παρόμοιο με αυτό που αναφέρω για το facebook... Δεν τίθεται θέμα άγχους απλά προέκυψε μια συζήτηση σχετικά με ιντερνετ, βασικά από το δακτυλικό αποτύπωμα στα smartphone πήγε εκεί Συμφωνώ ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν τι πουλάνε, σε ποιον και που το χρησιμοποιεί. Πλέον νομίζω πως δεν μπορείς να μειώσεις την παρακολούθηση, παρά μόνο να ξεγελάσεις τον εαυτό σου. Ακριβώς, βλέπει ότι είσαι στο eBanking αλλά το τι κάνεις είναι πλήρως κρυπτογραφημένο.
poulinos Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2017 α.οχι δεν μπορει να μπει στο pc σου επειδη εχει προσβαση στο router.β.ναι μπορει να δει που μπηκες αλλα μεχρι εκει.και ναι υπαρχουν access points μια που ειπαμε για wifi τα οποια ανα mac address σου λενε που μπηκες και ποση κινηση εκανες.πχ cisco meraki
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα