Προς το περιεχόμενο

Συμβουλες για OC σε 7700K

jimskeet2002

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λοιπον σε συνεχεια αυτου του θεματος 

http://www.insomnia.gr/topic/651992-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7/

καθως εχω κανει παραγγελια κ περιμενω, εχω αρχισει να ψαχνω για το OC που θα κανω λογω του οτι εχω να ασχοληθω με OC απο εποχες core2duo.

Βλεπω οτι πολλοι κανουν OC με διαφορετικο τροπο, αλλοι πειραζουν μονο multiplier κ volts, αλλοι κλεινουν c-states, αλλοι πειραζουν και το uncore κλπ.

Εγω θελω να κανω οσο OC παρει μεχρι max ~75 βαρια 80c. Θελω ομως σε idle να πεφτουν συχνοτητα κ ταση, αρα πρεπει να αφησω ενεργοποιημενα c-states και να μη βαλω manual voltage, σωστα? Επισης εχει νοημα να πειραξω uncore ή οχι?

Για δωστε συμβουλες για πραγματα που μπορει να μην εχω δει η να μην εχω σκεφτει?

Το mobo ειναι τελικα το gigabyte aorus x270z gaming 7

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Καταρχήν διαβάζεις εδώ.

http://www.overclock.net/t/1621347/kaby-lake-overclocking-guide-with-statistics

(τα πράσινα + λειτουργούν ως spoiler)

Τα c-states δεν τα πειράζεις καθόλου.

Το ελάχιστο απαιτούμενο core/cache voltage (ή vcore) θα το βρεις με manual voltage.

Μετά όταν σιγουρευτείς γυρνάς σε adaptive voltage για να δουλεύουν και τα c-states.

post-262702-0-71482200-1503494179_thumb.png

uncore δεν υπάρχει πια...

Αν επιλέξεις να ανεβάσεις και την cache από 4200, (λογικά) θα χρειάζεται παραπάνω core/cache v.

Για παράδειγμα ο δικός μου, για 5 με cache 4500 χρειάζεται από 1,39 -> 1,41.

Το κέρδος είναι μηδενικό, οριακά μετρήσιμο σε benchmarks και ούτε καν μετρήσιμο σε gaming.

Καλύτερα αν είναι να δώσεις παραπάνω core/cache να ανεβάσεις τον πυρήνα.

• Like 1

Ωραιος. 

Το εχω διαβασει ηδη αυτο το link. Αυτος πχ προτεινει να κανω OC και τις RAM. 

Εγω σκεφτομουν να κανω το OC στον επεξεργαστη κ να βαλω τις RAM σε XMP profile.

Επισης την integrated gpu του επεξεργαστη την κανω disable, ετσι? 

To XMP profile είναι κι αυτό oc.

Απλώς, ας πούμε ότι είναι ''εγγυημένη'' η τάδε συχνότητα λειτουργίας με τον cpu στοκ.

Από τη στιγμή που αρχίσεις και ανεβάζεις τον cpu η ''εγγύηση'' του xmp πάει περίπατο.

Μπορεί και να την πιάνουν τη συχνότητα του xmp οι μνήμες, μπορεί και όχι.

Αφού βρεις τη μέγιστη συχνότητα λειτουργίας του cpu, μετά θα ξεκινήσεις να ανεβάζεις τη ram

μέχρι εκεί που είσαι άνετος με την τάση του system agent και του vccio.

Φυσικά υπάρχει πάντα περίπτωση όση τάση και να δώσεις να μη σηκώνει τη συχνότητα με τίποτα.

Πχ ο δικός μου στα 5,2 δεν ανεβάζει πάνω από 3466 τη ram όση τάση και να δώσω σε sysa και vccio.

Αντίθετα με χαμηλότερη συχνότητα στον πυρήνα ανεβάζει ψηλότερη συχνότητα στη ram.

Εσύ θα πρέπει να ζυγίσεις αν αξίζει η διαφορά της τάσης σε vciio και sysa για αύξηση συχνότητας στη ram

πχ από προσωπική εμπειρία βλέπω ότι υπάρχει ένα μεγάλο σκαλί από 3466 -> 3600,

δεδομένου βέβαια κάποιου ψηλού oc στον πυρήνα και φυσικά για 24/7 σταθερότητα.

Πχ για 4,7 - 4,8 με xmp 3200c16 το πιθανότερο (εγγυήσεις δεν δίνουμε ;)) είναι να ανεβάσεις

λίγο το core/cache, να τρέξεις το xmp κι όλα τ' άλλα auto και να 'σαι 24/7 stable.

υγ. ότι δεν χρησιμοποιώ το κλείνω. πχ audio, 2lan, igpu, τον έξτρα sata controller...

ότι δεν το χρειάζομαι και μπορώ να το σβήσω, το σβήνω.

• Like 1

Πρώτα κάνε oc στον πυρήνα και μετά δοκίμασε στις μνήμες με manual τάσεις vccsa και vccio χωρίς xmp. Θα ρυθμίσεις τις δύο αυτές τάσεις ώστε στο κουτάκι του bios(π.χ. 1,168 vccio από τη φωτό του whitefanged) να βλέπεις τις ίδιες ακριβώς τιμές με AUTO στα default. Λογικά θα φτάσεις κάπου στα 3.000Mhz χωρίς καμία αλλαγή.

Με το xmp απλά να δεις ποιά είναι τα timings των μνημών(το λέει και το κουτί) στη μέγιστη συχνότητά τους. Με αυτά τα timings ξέρεις ότι όποιο πρόβλημα αστάθειας προκύψει είναι από τον imc. Πρώτα δώσε τάση στον vccsa και μετά στο vccio.

Τέσταρε τη ram/imc με το google stressapp.

https://forums.overclockers.co.uk/threads/stress-app-test-chronic-memory-stress-test.18765249/

Google ram stress test:
Windows 10 Installation
Install Bash Terminal: https://msdn.microsoft.com/en-gb/commandline/wsl/install_guide
Install the Google Stress App test by typing: sudo apt-get install stressapptest
Once installed open “Terminal” and type the following: stressapptest -W -s 3600
You can add argument "-M" and add the the amount of memory you wish to assign to the test (90% of available memory)
This will run the stressapp for one hour. The test will log any errors as it runs.

+1 για το google stressapp.

Aν και για 4,8 με 3000 + λίγο, ποντάρω θα παίξει και στη τύχη που λένε.

Ακόμα ο πιο ντάβανος 7700Κ που έχω δεί, χειρότερος από τον 6700 που είχα,

με τις μνήμες ήταν πολύ άνετος.

Χμμμ. Ευχαριστω για τις συμβουλες.

Με μπερδεψε λιγο αυτο που λες για την ταση να ειναι ιδια με Auto στα default. Επισης το imc που ειπες δεν ξερω τι ειναι :P

Επισης οταν λες να δωσω ταση στο Vccsa και με τα στο vccio, αν καταλαβα εννοεις το εξης?

Πρωτα τελειωνω με το OC στον επεξεργαστη με τις ram σε default. 

Μετα ανεβαζω συχνοτητα ram στα 3200 και τα timings οπως ειναι γραμμενα στο κουτι. 

Τεσταρω κ αν υπαρχει ασταθεια ανεβαζω vccsa μονο και ξαναδοκιμαζω?

Και αν καταλαβα καλα ποτε ξερω ποτε να σταματησω να ανεβαζω vccsa και να αρχισω να ανεβαζω vccio?

Επισης για το OC του επεξεργαστη σκεφτομαι να κανω stress test με το intel burn test.

Διαβασα και αυτο σημερα που ειναι της gigabyte για το συγκεκριμενο chipset που εχει κ η motherboard που πηρα.

https://view.joomag.com/gigabyte-z270-overclocking-guide-gigabyte-200-series-overclocking-guide/0767815001483933769

Αυτη προτεινει να μπει το xmp εξαρχης.

Μηπως θα ταν καλο να βαλω αρχικα το xmp και αν δεν ειναι stable τοτε να αρχισω να πειραζω τα υπολοιπα?

Χμμμ. Ευχαριστω για τις συμβουλες.

Με μπερδεψε λιγο αυτο που λες για την ταση να ειναι ιδια με Auto στα default. Επισης το imc που ειπες δεν ξερω τι ειναι :P

Επισης οταν λες να δωσω ταση στο Vccsa και με τα στο vccio, αν καταλαβα εννοεις το εξης?

Πρωτα τελειωνω με το OC στον επεξεργαστη με τις ram σε default. 

Μετα ανεβαζω συχνοτητα ram στα 3200 και τα timings οπως ειναι γραμμενα στο κουτι. 

Τεσταρω κ αν υπαρχει ασταθεια ανεβαζω vccsa μονο και ξαναδοκιμαζω?

Και αν καταλαβα καλα ποτε ξερω ποτε να σταματησω να ανεβαζω vccsa και να αρχισω να ανεβαζω vccio?

Επισης για το OC του επεξεργαστη σκεφτομαι να κανω stress test με το intel burn test.

Διαβασα και αυτο σημερα που ειναι της gigabyte για το συγκεκριμενο chipset που εχει κ η motherboard που πηρα.

https://view.joomag.com/gigabyte-z270-overclocking-guide-gigabyte-200-series-overclocking-guide/0767815001483933769

Αυτη προτεινει να μπει το xmp εξαρχης.

Μηπως θα ταν καλο να βαλω αρχικα το xmp και αν δεν ειναι stable τοτε να αρχισω να πειραζω τα υπολοιπα?

Αφού βρεις ένα σταθερό(για πολλές ώρες) oc για τον επεξεργαστή, όπου θα πρότεινα handrbake encoding ενός μεγάλης ανάλυσης video ή και folding@home μετά:

-Θα ρυθμίσεις χειροκίνητα τα vccio και vccsa ώστε οι τάσεις τους, όπως φαίνονται στα μαύρια κουτάκια του BIOS, να συμφωνούν με τις default AUTO τάσεις. Εσύ μπορεί να δώσεις τάση 1,2 π.χ. και στο κουτάκι να βλέπεις 1,23. Αν λοιπόν η default τάση δείχνει στο κουτάκι 1,15 π.χ. εσύ τότε θα δώσεις κάπως λιγότερη τάση χειροκίνητα για να πετύχεις το ίδιο.

-Μετά θα ρυθμίσεις τις μνήμες στα timings που δίνει ο κατασκευαστής για τη μέγιστη συχνότητα.

-Θα ανεβαίνεις λίγο λίγο ram speed τρέχοντας το google test για 30 λεπτά περίπου. Μόλις δεις αστάθεια στο μισάωρο, τότε ανεβάζεις πρώτα vccsa και ξανατρέχεις. Και αν δεν αλλάξει τίποτα τότε και το vccio.

-Μολις βρεις μια καλή συχνότητα ραμ τρέχεις εντατικά google stress για 2 ώρες+ ανεβάζοντας και άλλο vccsa και vccio αν χρειαστεί.

-Αυτά στα λέω για να αποφύγεις τις υπερβολικές τάσεις που δίνει το xmp για τον memory controller(imc) και τα σχετικά υποσυστήματα. Δηλαδή το vccio/vccsa.

-Σου λέω να τρέχεις αρχικά μισάωρα τεστ, γιατί έτσι βρίσκεις τις μεγάλες αστάθειες οι οποίες επηρεάζονται εύκολα από μικρές αλλαγές σε vccsa/vccio. Είναι ευκολότερο να δεις αν το ανεβασμένο vccsa/vccio βοηθάει καθόλου στη σταθερότητα όταν είσαι ελάχιστα σταθερός. Αν ξεκινήσεις κατευθείαν με ram στα 3200 θα δυσκολευτείς περισσότερο να βρεις ποια τάση θέλει ανέβασμα.

-Μπορείς ακόμα να κρατήσεις στοκ το cpu τεστάροντας τα περί ραμ. Μην τυχόν υπάρχει πρόβλημα με το oc της cpu. Απλά να ξέρεις ότι το cpu speed μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα του ram speed.

Από τη δική μου μητρική επίσης έχω παρατηρήσει ότι πρέπει να μπουτάρεις περίπου δύο φορές στα 3200 μέχρι να βρει τα σωστά subtimings. Την πρώτη φορά το boot αποτυγχάνει και βλέπεις μήνυμα αποτυχημένου overclocking στο post. Στο λέω για να μην ερμηνεύσεις παρόμοιο πρόβλημα ως ανεπάρκεια τάσεων.

Α δηλαδη στην ουσια απ οτι καταλαβα το XMP θα δουλεψει κανονικα αλλα θα εχει παραπανω τασεις απ οτι χρειαζεται για να ειναι σταθερο αρα κ θερμοκρασια παραπανω ενω μπορει να αποφευχθει.

Το xmp η μόνη τάση που αλλάζει είναι της ram.

Τα vccio και sysagent θα παραμείνουν όπως τα έχεις χωρίς το xmp.

Πιο παλιά όταν το σύστημα εντόπιζε υπερχρονισμό στη ram (είτε manual, είτε με xmp) έδινε μόνο του

αυτοκτονικές τάσεις στον imc, με τις τελευταίες εκδόσεις των bios έχει διορθωθεί αυτό,

τουλάχιστον στη δικιά μου που είναι  z170 κιόλας, δίνει λιγότερο από 0,05 στα auto από

αυτό που χρειάζεται στην πράξη. Βέβαια είναι που θα πέσεις, επομένως καλό είναι να

μην τα αφήσεις auto.

Πάρε με το καλό τα πράγματα να δούμε που βρίσκεται το τσιπάκι σου, οι μνήμες σου,

να δούμε τι τιμές έχεις στα auto και το συζητάμε πιο συγκεκριμένα.

Τώρα είναι λίγο αόριστα ότι και να γράφουμε.

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Λοιπον ας ενημερωσω κ εδω εκτος απο το θεμα στα νεα συστηματα που ειχα ανοιξει. Εχει γινει το build και πιστευω οτι εχω καποιο θεμα με θερμοκρασιες. 

Oc δεν εχει γινει ακομη. 

Σε idle ειμαι στους 37-40c. Οταν τρεχω stress test ειμαι στους 80-84c.

Η παστα εχει μπει σωστα. Την πρωτη ειχα βαλει λιγο παραπανω, ανοιξα, καθαρισα, ξανα εβαλα λιγοτερη αλλα εχω την ιδια ακριβως συμπεριφορα.

Τα fans ολα δουλευουν σωστα. Εχω βαλει το radiator πανω με τα 2 fans του απο κατω και απο πανω αντι να βαλω τα 2 fans της υδροψυξης αφησα τα 2 200ρια που ειχα πριν και εχουν μπει σαν exhaust. Το pump μου δειχνει οτι δουλευει στις ~5000rpm περιπου κ εχει συνδεθει στο CPU_OPT header της mobo.

Εχω την εντυπωση οτι απλα δεν μου εκατσε καλο τσιπακι κ εχει θεμα με την παστα κατω απο το IHS.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...