Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά σας.

Αποφάσισα να μάθω Joomla και δημιουργία ιστοσελίδων. Έφτιαξα μια ιστοσελίδα τοπικά στον υπολογιστή μου με joomla 3.x .

Στην σελίδα αυτή έχω φτιάξει και ένα άρθρο που περιέχει φώτο . Τις φώτο τις "ανέβασα" στην ανάλυση που τις τράβηξα με την φωτογραφική μου μηχανή (έχω μία 14ΜP) . Το ερώτημα είναι αν αποφασίσω κάποια στιγμή να ανεβάσω αυτό που έχω φτιάξει μήπως η σελίδα σέρνεται λόγω του μεγάλου μεγέθους των φωτο;

Ποιές πρέπει να είναι οι διαστάσεις μια φώτο για μια "αξιοπρεπή" σελίδα;

Δημοσ.

Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα την ανεβάσεις αυτούσια από την κάμερα. δηλαδή όχι 8000x.. pixels και θα την συμπιέσεις.

Το tinyPNG είναι ένα καλό site που προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη συμπίεση με ελάχιστη μείωση στην ποιότητα.

Την συμπίεση θα την κάνεις πάντα αφότου έχεις μικρύνει την διάσταση της εικόνας.

Η πιο κοινή διάσταση αυτή την στιγμή είναι αυτή των laptop 1366x768, μετά ακολουθούν οι desktop διαστάσεις αυτές των Full HD δηλαδή 1920x1080.

Οπότε ένα καλό μέγεθος είναι αυτό, 1920x1080.

Βέβαια δεν θα έχεις όλες σου τις εικόνες σε αυτό το μέγεθος.

Τα πάντα κρίνονται από το πόσο χρήσιμη είναι φωτογραφία για τον χρήστη.

Από εκεί ξεκινάς.

Για παράδειγμα, τα avatar (εικόνες προφίλ) που έχουμε στο insomnia δεν υπάρχει λόγος να έχουν μια ανάλυση 1920x1080.

Άρα θα πρέπει να σκεφτείς, ο χρήστης θα θέλει να δει ή πρέπει να δει αυτή την εικόνα σε όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση μπορεί?

Αν ναι, τότε την κάνεις μεγάλη, αν όχι τότε θα την κόψεις/μικρύνεις στο μέγεθος που σε βολεύει και να χρησιμοποιήσεις αυτή.

Και όπως είπαμε, πάντα θα τις συμπιέζεις.

Δημοσ.

Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα την ανεβάσεις αυτούσια από την κάμερα. δηλαδή όχι 8000x.. pixels και θα την συμπιέσεις.

Το tinyPNG είναι ένα καλό site που προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη συμπίεση με ελάχιστη μείωση στην ποιότητα.

Την συμπίεση θα την κάνεις πάντα αφότου έχεις μικρύνει την διάσταση της εικόνας.

Η πιο κοινή διάσταση αυτή την στιγμή είναι αυτή των laptop 1366x768, μετά ακολουθούν οι desktop διαστάσεις αυτές των Full HD δηλαδή 1920x1080.

Οπότε ένα καλό μέγεθος είναι αυτό, 1920x1080.

Βέβαια δεν θα έχεις όλες σου τις εικόνες σε αυτό το μέγεθος.

Τα πάντα κρίνονται από το πόσο χρήσιμη είναι φωτογραφία για τον χρήστη.

Από εκεί ξεκινάς.

Για παράδειγμα, τα avatar (εικόνες προφίλ) που έχουμε στο insomnia δεν υπάρχει λόγος να έχουν μια ανάλυση 1920x1080.

Άρα θα πρέπει να σκεφτείς, ο χρήστης θα θέλει να δει ή πρέπει να δει αυτή την εικόνα σε όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση μπορεί?

Αν ναι, τότε την κάνεις μεγάλη, αν όχι τότε θα την κόψεις/μικρύνεις στο μέγεθος που σε βολεύει και να χρησιμοποιήσεις αυτή.

Και όπως είπαμε, πάντα θα τις συμπιέζεις.

Ευχαριστώ πολύ :) .  Η αλλαγή διάστασης φαντάζομαι μπορεί να γίνει με ένα πρόγραμμα σαν το GIMP. Για την συμπίεση υπάρχει κάτι αντίστοιχο με αυτό που μου πρότεινες αλλά να είναι εγκατεστημένο στον Η/Υ?

Δημοσ.

Το "σωστο" θα ηταν να βαλεις φωτο με μεγαλη αναλυση (1920x1080) μονο οταν καποιος κανει κλικ επανω στη φωτογραφια για να την μεγενθυνει. Η κανονικη εικονα που θα φορτωνεις ομως θα πρεπει να ειναι κατα πολυ μικροτερη (thumbnail πχ). Ετσι, η σελιδα σου φορτωνει γρηγορα, κρατωντας ομως και τη δυνατοτητα στον επισκεπτη να δει μεγαλυτερη εικονα απο αυτη που εχεις φορτωσει.

http://compressjpeg.com/

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ πολύ :) .  Η αλλαγή διάστασης φαντάζομαι μπορεί να γίνει με ένα πρόγραμμα σαν το GIMP. Για την συμπίεση υπάρχει κάτι αντίστοιχο με αυτό που μου πρότεινες αλλά να είναι εγκατεστημένο στον Η/Υ?

Ναι, τα κοψίματα και οι αλλαγές στις διαστάσεις μπορούν να γίνουν με το GIMP.

Όσο για offline πρόγραμμα:

Το πιο κοντινό στο tinypng είναι το PNGoo, αλλά προσοχή είναι μόνο για PNG.

https://pngquant.org/PNGoo.0.1.1.zip

Και για JPG αρχεία καλό είναι το Caesium.

https://saerasoft.com/caesium/

Το caesium υποστηρίζει PNG αν δεν κάνω λάθος, αλλά η συμπίεση του PNGoo είναι πολύ καλύτερη...

Edit: Μετά από δοκιμές που έκανα, δεν κάνει καθόλου καλή συμπίεση σε PNG εώς και καθόλου!

Επεξ/σία από XPHSTOS_

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...