Panos_31 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2017 Καλησπέρα παιδιά, είναι το πρώτο μου post στο φόρουμ, ωστόσο μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. Μένω Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Στην περιοχή μου τοποθέτησαν πριν μερικούς μήνες νέες καμπίνες για VDSL του ΟΤΕ, με την πλησιέστερη στο σπίτι μου να απέχει 60 μέτρα (η οποία είναι και αυτή που αντιστοιχεί στο σπίτι καθώς ο αριθμός της καμπίνας αναγράφεται και στον κατανεμητή από έξω). Από άποψη απόστασης λοιπόν νομίζω είμαι εντάξει.Μέχρι τώρα είχα ADSL της WIND που συγχρόνιζε περίπου στα 10/0.7 D/U, το οποίο νομίζω πως δικαιολογείται καθώς η απόστασή μου από το αστικό κέντρο είναι κοντά στα 1500 μέτρα.Το μόντεμ/ρούτερ είναι το N600 Wireless Dual Band Gigabit VDSL2 Modem Router Model No. TD-W9980 της TP-LINK και τα στατιστικά της γραμμής μου φαίνονται παρακάτω:Αυτό που με ανησυχεί ωστόσο είναι το υψηλό latency που εμφανίζει η σύνδεσή μου, καθώς είναι γύρω στα 35-38ms μέχρι το server της grnet στην Αθήνα. Αυτό φαίνεται και από το speedtest αλλά και από το trace που δοκίμασα.Είχα επικοινωνήσει πριν μερικές μέρες με την τεχνική υποστήριξη της WIND και τους είπα να μου γυρίσουν τη γραμμή σε Fast / Fast. Μου το έκαναν μετά από μία ώρα και μετά δεν μπορούσε να κλειδώσει καν το ρούτερ αλλά αποσυνδεόταν κάθε 1 δευτερόλεπτο!!!, οπότε το επόμενο πρωί τους ξαναπήρα να μου το γυρίσουν πάλι πίσω σε Interleave. Η αλήθεια είναι πως γνώριζα πως με το Fast θα είναι πιο ασταθής η σύνδεση αλλά δεν το περίμενα να μην συνδέεται καθόλου μετά.Πήρα λοιπόν την απόφαση να αναβαθμίσω σε VDSL, μιας που τον περασμένο μήνα έληξε το συμβόλαιο με την WIND και τώρα είμαι ελεύθερος να πάω όπου θέλω. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έχω όσο το δυνατόν μικρότερο latency καθώς την σύνδεση την χρησιμοποιώ αποκλειστικά για παιχνίδια. Με τα τωρινά δεδομένα η καθυστέρηση σε οποιονδήποτε σχεδόν server στη Γερμανία που συνήθως συνδέομαι είναι περίπου 100ms, πράγμα που καθιστά την όλη εμπειρία μαρτύριο αφού παίζω κυρίως FPS παιχνίδια, ενώ δεν λείπουν και τα συχνά lag spikes κάθε μερικά δευτερόλεπτα που το ping ανεβαίνει μέχρι και τα 120ms.Έχω λοιπόν τις εξής απορίες:1. Αν βάλω VDSL ΟΤΕ υπάρχει περίπτωση να έχω μικρότερο latency σε servers του εξωτερικού? Βασικά η υποδομή του ΟΤΕ προς τα έξω είναι καλύτερη από των άλλων παρόχων?2. Θα μπορώ να βάλω στην VDSL γραμμή μου Fast profile που να δουλεύει αυτή τη φορά, καθώς θα παίρνω από την καμπίνα κοντά στο σπίτι μου?3. Αν ναι, πόσο περίπου να περιμένω πως θα μειωθεί το ping με το Fast σε VDSL?4. Πήρα προσφορά από τη WIND προχτές που μου είπαν πως θα παίρνω VDSL από την ίδια καμπίνα με 31 ευρώ το μήνα σε σχέση με τα 35,5 ευρώ που ζητά ο ΟΤΕ. Το μόνο επιπλέον που μου δίνει η WIND είναι 5 ώρες για κινητά τα οποία δεν με ενδιαφέρουν καθώς δεν χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ το σταθερό για να παίρνω τηλέφωνα. Η διαφορά στην τιμή δεν μου φαίνεται να είναι και τόσο μεγάλη, πιστεύετε αξίζει να πάω στον ΟΤΕ? Ξέρω πως η καμπίνα και η καλωδίωση χαλκού από το σπίτι μέχρι αυτήν είναι ίδια και στους δυο παρόχους, οπότε θεωρητικά θα συγχρονίζω το ίδιο. Ωστόσο ο εξοπλισμός και το δίκτυο της κάθε εταιρίας από εκεί και πέρα ενδέχεται να διαφέρει και να ανεβάζει το latency?5. Αν η καλωδίωση του σπιτιού είναι σχετικά παλιά καθώς έχει χτιστεί εδώ και 25 χρόνια, υπάρχει περίπτωση αυτό να ανεβάσει επιπλέον το latency, αξίζει δηλαδή να φέρω ηλεκτρολόγο να το ελέγξει?6. Με τον ΟΤΕ η τηλεφωνία θα παραμείνει PSTN όταν βάλω και το VDSL ή θα αλλάξει αναγκαστικά σε VoIP?7. Γενικά είναι μύθος ή αλήθεια αυτό που λένε πως άμα θέλει κάποιος χαμηλά ping για online παιχνίδια ο ΟΤΕ είναι μονόδρομος?
sifounas1992 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Εγω εχω rural vdsl 50 στον ote.Το ping σε speedtest είναι 20 ms .η καμπίνα εναι περίπου 150 μετρα .Fastpath δεν μπορεί να μπει ακόμα μου λένε τους έχω τρελάνει στα τηλέφωνα. το τηλέφωνο είνα voip Στα παιχνίδια (batlefield 1) το latency είναι 75-85 ms
Dantε Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Καθαρα λογω vdsl,καλυτερο ping δε θα εχεις. Στα 60 μετρα απο τη καμπινα λογικα θα πιανεις τερμα ταχυτητα και ναι θα μπορεις να περασεις και σε fast χωρις απωλεια σε ταχυτητα. Οσο για το ,απο ποιον παροχο να βαλεις,βαλε απο τον πιο φθηνο. Η μονη διαφορα ειναι σε περιπτωση βλαβης οπου θα μιλας απευθειας με τον ΟΤΕ. Αφου ειναι παλιο το σπιτι ,ναι κανε και εναν ελεγχο στη καλωδιωση,χαμενος δε θα βγεις σιγουρα.
Ntinaras Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 εγω με vdsl ειχα και καλυτερη σταθεροτητα, και ταχυτητα και Ping οταν μαλιστα το γυρισα σε fast path επεσα σε μονοψηφιο νουμερο σε Ping με τα τεστ στο speedtest. αξιζει.
loukas599 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Και εγώ από Άγιο Νικόλαο Κρήτης είμαι.είχα wind και έπιανα 5mbps,online gears of war είχα 120 με 190 ping.Πήγα οτε vdsl 50.Στο speed test έχω 11ms και στο gears of war παίζει απο 46 εως 55 ping.Η γραμμή είναι fastpath.
Panos_31 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Αυγούστου 2017 Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τις απαντήσεις! Τελικά το αποφάσισα και θα βάλω ΟΤΕ, μιας και η διαφορά τιμής σε σχέση με την προσφορά που μου κάνει η WIND πιστεύω πως δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη (55 ευρώ παραπάνω το χρόνο με ΟΤΕ), ενώ ο δωρεάν χρόνος ομιλίας για κινητά έτσι και αλλιώς δεν ενδιαφέρει αφού τη γραμμή την θέλω αποκλειστικά για παιχνίδια και δεν σκοπεύω να κάνω από εκεί τηλεφωνήματα. Έπειτα είναι και το όλο support του ΟΤΕ που είναι σαφώς ανώτερο σε θέματα βλαβών, οπότε αν μου κάνουν και Fast / Fast τη γραμμή πιστεύω πως θα είμαι τζετ 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα