antirix024 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Χρησιμοποιώ Linux πάνω από δέκα χρόνια. Όμως πάντα είχα εγκατεστημένα και τα Windows σε έναν άλλο δίσκο για ώρα ανάγκης (συμβαίνει 1-2 φορές το χρόνο). Τα χριστούγεννα πήρα νέο MoBo με UEFI (μέχρι τότε είχα BIOS), έβαλα τον SSD και εγκατέστησα τα UBUNTU, πέρασα το παλό home dir και ήμουν good to go. Τα Windows δεν τα έβαλα. Ξαφνικά προέκυψε ανάγκη για Windows (ένα video editing). Τα Windows 7 τα έχω αυθεντικά. Έβαλα έναν καινούργιο δεύτερο SSD σε άλλο φυσάκι, έβγαλα τον πρώτο (με το Linux) από το φυσάκι του και εγκατέστησα τα Windows (πλήρης εγκατάταση από την αρχή) στον καινούργιο SSD. Δεν κάνω dual booting γιατί έχω κακή εμπειρία. Προτιμώ μια-δυο φορές να ανοίγω το PC να βγάζω τον έναν δίσκο, να βάζω τον άλλο και να κάνω τη δουλειά μου. Αφού τελείωσα τη δουλειά μου με τα Windows, έβγαλα τον SSD του από το φυσάκι του και έβαλα τον SSD με το Linux πίσω στο δικό του φυσάκι (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος εδώ -- ίσως και να έβαλα το ίδιο φυσάκι του Linux στον SSD με τα Windows). Στην αρχή μου έβγαλε μήνυμα ότι δεν βρίσκει το λειτουργικό. Δεν ανησύχησα γιατί προφανώς κάποια πατάτα έκαναν τα Windows στο UEFI (λέω εγώ). Μπήκα στο UEFI και πείραξα λίγο το boot process, έκανα restart και όλα ΟΚ. Μπήκα στο Linux-άκι μου. Μετά από 1-2 μήνες πάλι προέκυψε δουλειά με τα Windows. Έβγαλα το Linux SSD από το φυσάκι του, και έβαλα πίσω τον Windows SSD στο δικό του φυσάκι. Μόνο που τώρα δεν μπαίνει με τίποτα. Μου λέει ότι δεν υπάρχει λειτουργικό στο δίσκο, όσον και αν επιμένω να πειράζω το UEFI δεν έχει αλλάξει κάτι. WTF!?!? Τι έχει συμβεί; Έχω κάνει κάτι λάθος; A! Ίσως παίζει ρόλο. Στο σύστημά μου έχω και έναν HD που τον χρησιμοιώ για (a) Media και (β) κοινό δίσκο μεταξύ Windows / Linux. Τον HD αυτόν τον είχα συνεχώς εκτός πρίζας κατά την εγκατάσταση των Windows για να μην πάει να μου βάλει κανά boot sector εκεί. Όμως όταν έβαλα πίσω τον Linux SSD, έβαλα και αυτόν πίσω στο πριζάκι του. καμιά ιδέα;
Επισκέπτης Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Εφόσον τα έχεις σε διαφορετικό δίσκο γιατί δε συνδέεις μόνο το δίσκο με τα win και να κάνεις επιδιόρθωση για την εκκίνηση και να βρεις ότι χρειάζεται γι' αυτό, αφού είναι μέσα τα win 3 εντολές θα τρέξεις ίσως να χρειαστείς και το iso που το έστησες και θα παίξει. Π.χ Εφόσον εκκινήσεις το σύστημα από το iso win που το είχες στήσει στην 'οθόνη επιλογές επιδιόρθ' Αφού επιλέξεις repair>cmd prompt, enter: BootRec.exe /fixmbr you can also substitue the /fixmbr with thes commands: /FixBoot. Writes a boot sector onto the system partition to start Windows /ScanOs. Scans all disks for Windows installations and displays them to you. /RebuildBcd. Scans all disks for Windows installations and prompts you to pick the ones you want to add to the BCD. θα κάνει εγγραφή στο κατάλληλο δίσκο το τμήμα αυτό , μετά συνδέεις και τον hdd και βλέπεις εάν έχεις πρόβλημα ή όχι.
Zaytsev Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Πιθανόν στο UEFI να κρατάει το ID του δίσκου που έχεις σαν εκκίνησης και με την αλλαγή να μην τον αναγνωρίζει. Δοκίμασε να μπεις και να κάνεις πάλι τη διαδικασία επιλογής του δίσκου. 1
antirix024 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Μέλος Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Πιθανόν στο UEFI να κρατάει το ID του δίσκου που έχεις σαν εκκίνησης και με την αλλαγή να μην τον αναγνωρίζει. Δοκίμασε να μπεις και να κάνεις πάλι τη διαδικασία επιλογής του δίσκου. Το έχω δοκιμάσει αυτό, ήδη. Ήταν το πρώτο που δοκίμασα. Εφόσον τα έχεις σε διαφορετικό δίσκο γιατί δε συνδέεις μόνο το δίσκο με τα win και να κάνεις επιδιόρθωση για την εκκίνηση και να βρεις ότι χρειάζεται γι' αυτό, αφού είναι μέσα τα win 3 εντολές θα τρέξεις ίσως να χρειαστείς και το iso που το έστησες και θα παίξει. Π.χ Εφόσον εκκινήσεις το σύστημα από το iso win που το είχες στήσει στην 'οθόνη επιλογές επιδιόρθ' Αφού επιλέξεις repair>cmd prompt, enter: BootRec.exe /fixmbr θα κάνει εγγραφή στο κατάλληλο δίσκο το τμήμα αυτό , μετά συνδέεις και τον hdd και βλέπεις εάν έχεις πρόβλημα ή όχι. Thanks. Θα το δοκιμάσω αυτό. Για δες αυτό: Για να κάνω το /FixBoot να δουλέψει έκανα και αυτά (στο command line): Diskpart LIST DISK SELECT DISK 0 LIST PARTITION SELECT PARTITION 0 ACTIVE EXIT
NikosKallithea Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Σορρυ για το οφφ αλλά αν ξεμπερδεψεις με την εγκατάσταση πάρε και βάλε στο PC σου ενα τέτοιο, θα σου λύσει τα χέρια https://www.ebay.com/p/Kingwin-6-X-Hard-Drive-Power-Switch-5-25in-Bay-Panel-hdd-ps6-2nd-Day-Air/1940584071?iid=222561971517 1
antirix024 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Μέλος Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Σορρυ για το οφφ αλλά αν ξεμπερδεψεις με την εγκατάσταση πάρε και βάλε στο PC σου ενα τέτοιο, θα σου λύσει τα χέρια https://www.ebay.com/p/Kingwin-6-X-Hard-Drive-Power-Switch-5-25in-Bay-Panel-hdd-ps6-2nd-Day-Air/1940584071?iid=222561971517 Πω ρε φίλε. Με έφτιαξες τώρα! Θενκς!! φυσακι? Παλιά την πρίζα την λέγαμε "Φυς" ή "φις". Δεν ξέρω γιατί. Οπότε μου έχει μείνει. 1
BlueBlood7 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Πω ρε φίλε. Με έφτιαξες τώρα! Θενκς!! Παλιά την πρίζα την λέγαμε "Φυς" ή "φις". Δεν ξέρω γιατί. Οπότε μου έχει μείνει. Προφανώς και γνωρίζω τι είναι το φυσάκι αλλά στο εσωτερικό του pc δεν υπάρχει φυσάκι. Άρα αναφέρεσαι σε power cable του τροφοδοτικού. Σωστά?
antirix024 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Μέλος Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Προφανώς και γνωρίζω τι είναι το φυσάκι αλλά στο εσωτερικό του pc δεν υπάρχει φυσάκι. Άρα αναφέρεσαι σε power cable του τροφοδοτικού. Σωστά? Σωστή η παρατήρηση. Στην πραγματικότητα εννοούσα το SATA cable. Αυτό βάζω/βγαζω. Όμως για κάποιον λόγο όλα τα πριζάκια (είτε είναι power είτε data και γενικά όλες τις απολήξεις καλωδίων που συνδέονται κάπου) τα λέω φυσάκια.
m32s Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Πω ρε φίλε. Με έφτιαξες τώρα! Θενκς!! Παλιά την πρίζα την λέγαμε "Φυς" ή "φις". Δεν ξέρω γιατί. Οπότε μου έχει μείνει. * https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%86%CE%B9%CF%82 Ετυμολογία [επεξεργασία] φις < γαλλική ficheβέβαια φύσα είναι κι η πορδή οπότε φυσάκι η πορδίτσα χαχα 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα