Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δηλαδή μια 6800gt pcie που έχω παίζει να έχει ζήτηση; :)

Με custom ψύκτρα πάνω, έτσι; Όχι φλωριές.

ρε ειχα βαλει αγγελια και έψαχνα, αλλα δεν βρηκα τπτ εδώ. Απο ebay με μεταφορικα πήγαινε στο 20αρι+ και δεν ήθελε να δώσω τόσα λέφτα για κάτι που θα το χω στην ντουλάπα και μια φορα το χρονο αμα θελω να παιξω κανα παλιο παιχνιδακι να το συνδέω, οπότε τσίμπησα μια  απλη 6800 στα 12 ευρουλάκια  :-D  :-D  :-D

• Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δεν την είχα δει την αγγελία. Την έχω στην ντουλάπα παρέα με μια 939 mobo και έναν Athlon αδιευκρινίστου ταυτότητας (βαριέμαι να βγάλω την Zalman ψύκτρα και να καθαρίσω πάστα :)). Έχει και 2gb ddr ram. Αλλά νομίζω δεν θεωρείται ρετρό ακόμα, ίσως περιμένω καμία δεκαετία ακόμα να αποκτήσει αξία, lol.

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Παντως για όσους δεν εχουν τον χώρο για έξτρα hardware για την πλειονοτητα των 95-ΜΕ παιχνιδιών (πλην κάποιων που έχουν προβλημα με την ταχυτητα του επεξεργαστή) μια καλή εναλλακτική  είναι

να βάλετε win ME ωστε να χετε κατευθειαν usb support αν και προφανως δεν θα ναι και οτι πιο σταθερο

παρτε 512mb ram για τη μητρική που χετε τώρα με 2-3 ευρώ ωστε να μην αντιμετωπίζετε προβλήματα με την παραπάνω ραμ

πάρτε ενα ide to sata adapter με 2-3 ευρω ωστε να βαζετε οποιονδηποτε συχρονο sata δισκο  και να μην ψάχνεστε

πάρτε μια παλια soundblaster με 5-10 ευρώ που θα χει drivers για win 95/98/me

και μια nvidia pci/pci-e καρτουλα που θα χει drivers για αυτα τα λειτουργικα με 10-15 ευρώ. πχ η σειρά 6χ00 εχει drivers απο win 95 μέχρι τα 8, κυκλοφορούν και σε pci-e και μπαίνουν και σε "σύγχρονες" μητρικές

Με τα 98SE υπάρχει το NUSB driver που υποστηρίζει όλα τα USB φλασάκια σε FAT32. Προσωπικά δεν έχω συναντήσει ακόμα πρόβλημα ποτέ, αν και με τις ταχύτητες του USB 1.1 προτιμώ να κλείνω τον υπολογιστή και να περνάω τα αρχεία κατ' ευθείαν στο δίσκο με IDE --> USB 2.0 του 3ευρου. :-)

pci-e και πάνω από 512MB ραμ αντιπροτείνονται για 9x. Αποφύγετέ τα. Άπειρες αστάθειες έστω και αν με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι λειτουργούν.

Σε γενικές γραμμές:

Ένα PIII/Athlon από 1GHz και πάνω, μια GF2 ή 3 για τα directX παιχνίδια παρέα με μία Voodoo2 σε PCI για τα glide, μαζί με 128-256MB RAM, καθώς και μια κάρτα ήχου SB Live (με το EMU 10K1 τσιπάκι) που έχει SB16 emulation στα 9x για πολλά DOS under Windows παιχνίδια, καθώς και ένας δίσκος 20-80GB είναι ό,τι πρέπει για ένα αξιόπιστο retro gaming για αρχάριους. Παίζει το 90% του software από 1988-2000.

Τώρα για τα speed sensitive παιχνίδια (όχι και λίγα, ειδικά για DOS), μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός πως σχεδόν όλα τα παιχνίδια από το 1999-2000 και μετά τρέχουν μια χαρά σε XP είτε σκέτα είτε με patches και να πάμε σε λίγο πιο παλιό και "ειδικό" μηχάνημα. Και εξηγούμαι:

RAM 128MB, HDD: 20-80GB, GPU: S3 Virge/Trio (οποιαδήποτε έκδοση, DX/VX/DX2/GX) σε PCI ή AGP για σχεδόν απόλυτη συμβατότητα με PURE DOS, μαζί με 2x VoodooII σε SLI (pci) για απόλυτη συμβατότητα με το κυρίαχο 3D API του τότε (glide) συν DX6 συμβατότητα.

CPU: AMD K6-2+ ή K6-III(+) σε super socket 7. ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ. Οι PII και νεότεροι ΔΕΝ μπορούν να υποχρονιστούν αρκετά για να δουλέψουν με τα speed sensitive games, και αν απενεργοποιήσουμε την L1 cache τους συμπεριφέρονται σαν αργοί 286. Οι Pentium vanilla ή MMX ναι μεν μπορούν παίζοντας με multipliers/cache/motherboard cache/FSB να εξομοιώσουν έναν 386 ή 486 για τα παιχνίδια με προβλήματα, αλλά δεν είναι αρκετά δυνατοί για glide με τις Voodoo. Έτσι, ένας K6-2+ στα 500/550 MHz με την ενσωματωμένη L2 cache του, αλλά και την external cache της μητρικής είναι αρκετά δυνατός για glide 9x games, αλλά μπορεί να εξομοιώσει και έναν 386/486. Ναι ΟΚ δεν παίζει παιχνίδια του 2000 σε 1280x960 με ευκολία, αλλά αυτά μπορούμε να τα παίξουμε και σε XP με hardware του 2010...

Και το πιο σημαντικό: ΗΧΟΣ. Καλή η εξομοίωση SB16 με τους drivers της Live! στα 98, αλλά τα παλαιότερα DOS παιχνίδια ήθελαν SB Pro/Pro2 και όχι 16, και επίσης "άκουγαν" σε συγκεκριμένο IRQ (το 5 συνήθως). Απόλυτη συμβατότητα πετυχαίνουμε μόνο λοιπόν με μια ISA κάρτα SB Pro με jumpers για επιλογή IRQ, σε πραγματικό DOS και ύπαρξη Yamaha OPL τσιπ για αρμονική αναπαράσταση των midi ηχων. Από εκεί και πέρα μπορούμε να το φτάσουμε και στα άκρα με κάποιο external midi όπως αυτά της Roland και κάρτες ήχου με υποδοχή για RAM για extra soundfonts με κόστος μερικές εκατοντάδες ευρώ...

Πρόσφατα πλήρωσα 80€ μόνο για ATX motherboard super socket7, AMD K6-2+ και ήμουν τυχερός που βρήκα μία SB Pro2 ©1991 CT1600 με 3€ (παίζει στα 80+ μεταχειρισμένη tested), αλλά και 2 Voodoo2 PCI που είχα από παλιά (πλέον τα 80€ στάνταρ για 2 τέτοιες, ειδικά αν έχουν και το SLI καλωδιάκι και το passthrough VGA μαζί). Μπορεί να πουλάω πολλά σετάκια retro σε λογικές τιμές για τα parts και το σετάρισμα που τους έχει γίνει, αλλά τα συγκεκριμένα θα τα δώσω μόνο αν είναι να μου πάρει το αυτοκίνητο η εφορία. ;)

Οι παραπάνω τιμές είναι για σκέτο hardware πρόχειρα tested, όχι boxed αντικείμενα με manuals κλπ...

Δηλαδή ναι ο mainstream user με ένα PIII/ PCI Sound / Voodoo3 ή GF2 θα παίξει το 90% των παιχνιδιών άψογα, αλλά για το υπόλοιπο 10% χρειάζονται 10πλάσια χρήματα...

• Like 5
  • 6 μήνες μετά...
Δημοσ.

Hello κοσμε!

Ενα μικρο ξεθαψιμο για να μην ανοιγω καινουριο ποστ,,,, επειδη ενδιαφερει και εμενα ενα ή δυο 90ς ρετρο pc :rolleyes:, οχι μονο αποκλειστικα για gaming, αλλα και για καποια παλια προγραμματα μουσικης συν το nostalgia της υποθεσης.

Συγκεκριμενα η περιοδος απο 1991 μεχρι 1998, απο socket 3 - 486 με VESA στην motherboard, μεχρι slot 1 ή και super socket 7.

Θα γουσταρα ενα 486 με τα τελευταια MsDos + win95 ? (για να παιξω με τα controller + VLB cards) ,,, και αλλο ενα μηχανημα λιγο πιο δυνατο με win98SE (για τα προγραμματα μουσικης). Gaming και στα 2, ισα ισα για το nostalgia ^_^

Τα περισσοτερα θυμαμαι τι και ποιες διαδικασιες χρειαζονται, απλα τα ζητουμενα μου ειναι τα εξης:

1) Ειναι δυνατον σε ενα μηχανημα να εχω και τα 2 στο super socket 7 -  K6-2+ (οπως αναφερει ο GeorgeMan)  ή δεν θα δουλευει σωστα και θα κοιταξω να εχω 2 διαφορετικα μηχανηματα (κατι που θα με εψηνε ιδιαιτερα);

2) Περαν των αγγελιων + ebay,,, υπαρχουν τιποτα παζαρια ή ξεχασμενες αποθηκες που δινουν hardware + οθονες με το κιλο για τo project που χρειαζομαι; 

Δημοσ.

Κορυφαία cd-rom εποχής, δεν ήταν τα ide (τότε atapi) αλλά τα scsi της plextor . Με ξεχωριστό scsi controller βεβαίως σε pci .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα σημερινα πισι με compatibility mode δεν παιζουν αυτα τα παιχνιδια?? απο περιεργεια ρωταω

Επεξ/σία από TRILOBYTER
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, zeke είπε

Συγκεκριμενα η περιοδος απο 1991 μεχρι 1998, απο socket 3 - 486 με VESA στην motherboard, μεχρι slot 1 ή και super socket 7.

Θα γουσταρα ενα 486 με τα τελευταια MsDos + win95 ? (για να παιξω με τα controller + VLB cards) ,,, και αλλο ενα μηχανημα λιγο πιο δυνατο με win98SE (για τα προγραμματα μουσικης). Gaming και στα 2, ισα ισα για το nostalgia ^_^

Τα περισσοτερα θυμαμαι τι και ποιες διαδικασιες χρειαζονται, απλα τα ζητουμενα μου ειναι τα εξης:

1) Ειναι δυνατον σε ενα μηχανημα να εχω και τα 2 στο super socket 7 -  K6-2+ (οπως αναφερει ο GeorgeMan)  ή δεν θα δουλευει σωστα και θα κοιταξω να εχω 2 διαφορετικα μηχανηματα (κατι που θα με εψηνε ιδιαιτερα);

2) Περαν των αγγελιων + ebay,,, υπαρχουν τιποτα παζαρια ή ξεχασμενες αποθηκες που δινουν hardware + οθονες με το κιλο για τo project που χρειαζομαι; 

1) ναι μπορείς να πάρεις και pentium mmx ή Cyrix και Κ6-2 και να τους αλλάζεις στην socket 7 αν θες να μείνεις με 1 μηχάνημα. Είναι πολύ δύσκολο όμως να βρεις την κατάλληλη μητρική. Είναι κάτι που έχω κ γω στο πρόγραμμα να κάνω μελλοντικά ( έχω μια Soyo με mmx 200ρι και όταν το στήσω θα βάλω κ τον K6-2 333). Αν θες 2 διαφορετικά θα πρότεινα 486 για το ένα με MS-Dos 6.22 και win95 dual boot ,κάρτα ήχου ISA με OPL3 chip (AWE64)  και για γραφικά S3 Trio 64V.  Kαι για το άλλο σε Socket370 Pentium 3 800 με win98se και μια Sounblaster Live! και για γραφικά έχεις πολλές επιλογές, από τις ακριβές 3dfx voodoo (οι 1 και 2 χρειάζονται και δεύτερη κάρτα για 2D υποστήριξη) μέχρι τις TNT/TNT2, ATI Rage, Kyro II, Matrox Millenium. 

2) Πες σε όλους τους φίλους και συγγενείς ότι ψάχνεις παλιό pc harware. Όλο και κάτι μπορεί να βρεθεί. Kαι φυσικά ψάχνεις συνεχώς τις αγγελίες (εγώ σήμερα έκανα την αγορά της χρονιάς με μια Gainward Dragon 3000 Voodoo 2 από αγγελία insomnia :) )

3 ώρες πριν, TRILOBYTER είπε

Τα σημερινα πισι με compatibility mode δεν παιζουν αυτα τα παιχνιδια?? απο περιεργεια ρωταω

Mπες GOG και δες. Επίσης υπάρχουν emulators όπως το Dosbox.

Επεξ/σία από tanasen01
Δημοσ.
17 ώρες πριν, tanasen01 είπε

1) ναι μπορείς να πάρεις και pentium mmx ή Cyrix και Κ6-2 και να τους αλλάζεις στην socket 7 αν θες να μείνεις με 1 μηχάνημα. Είναι πολύ δύσκολο όμως να βρεις την κατάλληλη μητρική. Είναι κάτι που έχω κ γω στο πρόγραμμα να κάνω μελλοντικά ( έχω μια Soyo με mmx 200ρι και όταν το στήσω θα βάλω κ τον K6-2 333). Αν θες 2 διαφορετικά θα πρότεινα 486 για το ένα με MS-Dos 6.22 και win95 dual boot ,κάρτα ήχου ISA με OPL3 chip (AWE64)  και για γραφικά S3 Trio 64V.  Kαι για το άλλο σε Socket370 Pentium 3 800 με win98se και μια Sounblaster Live! και για γραφικά έχεις πολλές επιλογές, από τις ακριβές 3dfx voodoo (οι 1 και 2 χρειάζονται και δεύτερη κάρτα για 2D υποστήριξη) μέχρι τις TNT/TNT2, ATI Rage, Kyro II, Matrox Millenium. 

2) Πες σε όλους τους φίλους και συγγενείς ότι ψάχνεις παλιό pc harware. Όλο και κάτι μπορεί να βρεθεί. Kαι φυσικά ψάχνεις συνεχώς τις αγγελίες (εγώ σήμερα έκανα την αγορά της χρονιάς με μια Gainward Dragon 3000 Voodoo 2 από αγγελία insomnia :) )

thanks για τα info,,,, οι voodoo 2 ηθελαν και dedicated 2d καρτα γραφικων; Στην voodoo 3 σταματησε αυτο;

Θα κοιταξω να στησω το win98SE πρωτα, απλα ψαχνω καταλληλα parts γι'αυτο που το θελω....και αργοτερα στηνω το dos/win95 για την φαση :)

Βλεπω παντως οτι καποιες τιμες εχουν εκτοξευθει προς τα πανω,,,, και εκτος αυτου Δεν ειναι και σφραγισμενα για να δικαιολογει την τιμη τους.

Ναι, απλα ρωτησα μηπως υπαρχει κανα μαγαζι που να πουλαει χυμα τετοια εξαρτηματα για να με διευκολυνει λιγο ολη η διαδικασια...

Δημοσ.

Γενικα, αν δεν ψαχνεις κατι εξεζητημενο-που (καλως ή κακως)
να εχει ζητηση, θα βρεις αρκετα, σε τιμες σχεδον "συμβολικες"
Ενταξει, μην περιμενεις να σου "χαρισουν" Voodoo... Μονο αν ο
αλλος δεν ξερει 'τι' εχει, θα την παρεις εξευτελιστικα χαμηλα..
:shifty:
Ναι, οι Voodoo 1+2 απαιτουσαν και 1 <κυρια> καρτα γραφικων.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Voodoo 1 & 2 , νομίζω δύσκολα παίζουν κάτω από 70-80 ευρώ το κομμάτι .

Ωστόσο από τότε , είχε φανεί η υπεροχή του directx!

Το tomb raider 2 , σε directx , έπαιζε το ... 1997 , σε 1600Χ1200 !!!! Καμία σχέση με το 640X480 του glide της voodoo 1 !!!!

Επεξ/σία από Dr_73
Δημοσ.

Βρισκονται σε εμενα με λιγοτερα, χαχα! 80 ειχα δωσει αλλοτε του "κουτιου" με ολοκληρη τη συσκευασια
μαλιστα ηταν 2 καρτες αχρησιμοποιητες = δεν τολμω να τσεκαρω ετσι ποσα θα 'χουν παει αυτες τωρα :blink:

Βαλε και οτι εχω χαρισει καποιες: οπου τις χρειαζονταν -> οχι ρετρο gaming pc, μα για AMIGA(!) projects

Οποτε πλεον δεν μου εχουν μεινει περισσοτερες απο 4-5 -pci, μα και agp φανταζομαι μετρανε κι αυτες :)

Δημοσ.

Τι είδα με αφορμή αυτό το θέμα !!!!

Οπότε αν βάλω μια ξεχασμένη που με ενοχλούσε στο βάθος ντουλαπιού 35 ευρώ είναι ευκαιριάρα !!!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

40€ έδωσα για τη voodoo2. Και για την 1 30€ πέρσι τέτοια εποχή. Για την voodoo3 2000 πρέπει να χα δώσει 35€ πριν 4 χρόνια.  

Το directx πήρε τα πάνω του με την gerforce 256 το 1999. Το 1997 και το 1998 το glide API ήταν το κυρίαρχο, με πιο smooth textures και καλύτερη ποιότητα εικόνας (πιο eye candy γενικά), αλλά σε ανάλυση μέχρι 1024x768 με τη voodoo2 σε sli (άλλωστε τότε το 800x600 ήταν ό,τι είναι το 1080p σήμερα).

Πάντως παιδιά μπορεί στο μέλλον να χρειαστώ isa κάρτα ήχου οπότε θα σας έχω στα υπόψη ;) .

Επεξ/σία από tanasen01

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...