Mad Mango Δημοσ. 14 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2017 Καλησπέρα στην παρέα.Έχω βάλει στόχο να κατασκευάσω με την πάροδο του χρόνου χομπίστικα ένα pc build αφιερωμένο στα παιχνίδια της δεκαετίας 90. Συγκεκριμένα θέλω να μπορεί να σηκώσει ότιδήποτε κυκλοφόρησε με 2D ή/και 3D γραφικά το διάστημα 1988-2000. Μιλάμε για μια δεκαετία κατά την οποία h/w και s/w σημείωσαν τεράστια προόδο και η συμβατότητα τίτλων ακόμα και διαφοράς 2 ετών θα είναι προβληματάκι οπότε θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, στο hardware ειδικά.Να σημειώσω εδώ πως δεν έχω την τεράστια εμπειρία σε pc building (πόσο μάλλον στο s/w και h/w εκείνης της εποχής) οπότε γενικά θα είμαι στο ψάξιμο. Αυτό είναι όμως και το project μου, να το συνθέσω δηλαδή και να το προγραμματίσω εντελώς μόνος μου. Γενικότερα το πλάνο είναι το κλασικό μπεζ κουτί, μπεζ μόνιτορ CRT (ή ίσως ένα πρώιμο LCD), τα ανάλογα μπες περιφερειακά, και μέσα... έλα μου ντε; Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι ίσως μητρική και cpu, από κάρτες γραφικών μάλλον καταλήγω σε Voodoo 3 της 3dfx (ή οποία ήταν τοπ εκείνη την εποχή αλλά δεν υποστήριζε 2D γραφικά) ή της TNT 1 ή 2 της Nvidia (που υποστήριζαν 2D ΚΑΙ 3D). Για κάρτα ήχου μάλλον πάμε σε Soundblaster, ως μέσο αποθήκευσης σκέφτομαι εναν ssd μέχρι 100gb, ενώ φυσικά θα υπάρχουν και τα αντίστοιχα οπτικά μέσα (cd/δισκέτα). Από λειτουργικό μάλλον θα παίξω σε Win95 ή 98.Προφανώς υπάρχουν πάρα πολλά σχετικά άρθρα και φόρουμ στο ίντερνετ (ένα ενδιαφέρον άρθρο εδώ: http://www.tomshardware.com/news/quest-for-retro-gaming-1,28918.html)θέλω όμως να ακούσω και απόψεις από εσάς. Τι ολοκληρωμένο σύστημα θα προτείνατε;
tanasen01 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2017 Δικός μου είσαι. Απλά δες την υπογραφή μου . Μπορείς να δεις ,athlon socket A και pentium3 coppermine socket370. Μπες και στο vogons.org να πάρεις ιδέες. Κάρτες γραφικών δύσκολα θα βρεις σε καλή τιμή 3dfx. Πρέπει να ψάξεις πολύ και στο ebay. Εναλλακτικά πήγαινε σε geforce2 οποιαδήποτε έκδοση εκτός των MX, MX200, με την φθηνότερη να είναι η ΜΧ400. Για ssd θα χρειαστείς αντάπτορα pci-sata. Επίσης θα χρειαστείς κάρτα ήχου για τα dos παιχνίδια. Κάποια sounblaster της εποχής 1996-2001 θα βρεις πολύ εύκολα είτε pci είτε isa.
Mad Mango Δημοσ. 14 Αυγούστου 2017 Μέλος Δημοσ. 14 Αυγούστου 2017 Δικός μου είσαι. Απλά δες την υπογραφή μου . Μπορείς να δεις ,athlon socket A και pentium3 coppermine socket370. Μπες και στο vogons.org να πάρεις ιδέες. Κάρτες γραφικών δύσκολα θα βρεις σε καλή τιμή 3dfx. Πρέπει να ψάξεις πολύ και στο ebay. Εναλλακτικά πήγαινε σε geforce2 οποιαδήποτε έκδοση εκτός των MX, MX200, με την φθηνότερη να είναι η ΜΧ400. Για ssd θα χρειαστείς αντάπτορα pci-sata. Επίσης θα χρειαστείς κάρτα ήχου για τα dos παιχνίδια. Κάποια sounblaster της εποχής 1996-2001 θα βρεις πολύ εύκολα είτε pci είτε isa. Ωραίος, το Vogons.org έχει μπει στα to-read εδώ και κάτι μέρες. Τα υπόλοιπα θα τα λάβω υπόψιν μου. Μάλλον οι Pentium 3 είναι η δημοφιλέστερη επιλογή, οι 3dfx στο ebay καινούριες σφραγισμένες στο κουτί τους κάνουν πάνω απο 100ρικο και μάλιστα δεν θα με βγάλουν και ασπροπρόσωπο στα 2D γραφικά, οπότε μάλλον θα κινηθώ σε TNT. Οι Geforce 2 δεν είναι αρκετά μεταγενέστερες γι αυτό το build? Θα υποστηρίζουν 2D DOS games απροβλημάτιστα; Και, βρε σατανά, μη μου πεις ότι τα buildάκια στην υπογραφή σου τα έφτιαξες για μένα και δεν τα είχες έτοιμα...
Kostas.karras Δημοσ. 14 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2017 Και, βρε σατανά, μη μου πεις ότι τα buildάκια στην υπογραφή σου τα έφτιαξες για μένα και δεν τα είχες έτοιμα... Εγω τουλαχιστον εχω δει οτι την εχει καιρο αυτη την υπογραφη..
tanasen01 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2017 Ωραίος, το Vogons.org έχει μπει στα to-read εδώ και κάτι μέρες. Τα υπόλοιπα θα τα λάβω υπόψιν μου. Μάλλον οι Pentium 3 είναι η δημοφιλέστερη επιλογή, οι 3dfx στο ebay καινούριες σφραγισμένες στο κουτί τους κάνουν πάνω απο 100ρικο και μάλιστα δεν θα με βγάλουν και ασπροπρόσωπο στα 2D γραφικά, οπότε μάλλον θα κινηθώ σε TNT. Οι Geforce 2 δεν είναι αρκετά μεταγενέστερες γι αυτό το build? Θα υποστηρίζουν 2D DOS games απροβλημάτιστα; Nαι οι geforce2 είναι μια χαρά γι αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Καλά για καινούριες 3dfx κάρτες ούτε λόγος, θα πρέπει να κάνουν μια περιουσία. Και οι μτχ όμως είναι πανάκριβες. Αυτό που θα ήθελα πολύ να κάνω βέβαια θα ήταν να βρω 2 voodoo2 και να τις βάλω σε sli, όμως και αυτό ξεφεύγει χρηματικά. Πάντως αν βρεις voodoo1 πρέπει να την ταιριάξεις με άλλη μια κάρτα (π.χ. s3 virge) μέσω vga καλωδίου pass through γιατί δεν έχει 2D υποστήριξη . Πιο πιθανό να βρεις μια voodoo3 2000 όπως τη δικιά μου στα 30 κάτι ευρώ αν είσαι τυχερός. Και, βρε σατανά, μη μου πεις ότι τα buildάκια στην υπογραφή σου τα έφτιαξες για μένα και δεν τα είχες έτοιμα... Προς το παρόν ακόμα δεν τα έχω πολυχαρεί τα μηχανήματα, οπότε δεν πωλούνται Έχει και την φάση του όμως το ψάξιμο του κατάλληλου harware και το όλο στήσιμο.
Mad Mango Δημοσ. 14 Αυγούστου 2017 Μέλος Δημοσ. 14 Αυγούστου 2017 Προς το παρόν ακόμα δεν τα έχω πολυχαρεί τα μηχανήματα, οπότε δεν πωλούνται Έχει και την φάση του όμως το ψάξιμο του κατάλληλου harware και το όλο στήσιμο. Δεν είπα για πώληση εννοούσα για να μου τα προτείνεις, αλλά ξεφεύγω off topic. Νομίζω οι Voodoo 3 σε sli ήταν το απόλυτο όνειρο του κάθε gamer εκείνης της εποχής. Με τα σημερινά δεδομένα όμως δε νομίζω να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία αν υπολογιστεί και το κόστος. Οι Geforce 2 υποστηρίζουν sli?
tanasen01 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Νομίζω οι Voodoo 3 σε sli ήταν το απόλυτο όνειρο του κάθε gamer εκείνης της εποχής. Με τα σημερινά δεδομένα όμως δε νομίζω να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία αν υπολογιστεί και το κόστος. Οι Geforce 2 υποστηρίζουν sli? Mόνο οι Voodoo2 μπορούσαν να λειτουργήσουν σε sli - καμία άλλη κάρτα 3dfx, πόσο μάλλον nvidia πριν την απορρόφηση της 3dfx. Γενικά όμως δεν θα στη συνιστούσα γιατί και αυτή δεν έχει υποστήριξη 2D οπότε χρειάζεται να συνδυαστεί και αυτή με μια extra κάρτα γραφικών, σε αντίθεση με την 3. Η καλύτερη κάρτα 3dfx πάντως ήταν η voodoo3 3000/3500 τόσο από άποψη συμβατότητας όσο και απόδοσης. Μετά από λίγο καιρό βέβαια βγήκε η geforce256 ddr και τα ισοπέδωσε όλα...
makisser Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Οταν και αν ενδιαφερθεις εχω μια abit bx133-1 με επεξεργαστη στο socket 370 με εναν επεξεργαστη celeron, μια sound blaster ct4170 ( μαλλον να εχω και πιο καινουργια) μια καρτα γραφικων diamond stealth 3D 2000 pro, εχω και αλλη μια s3 Virge και μια crt samsung syncMaster 753dfx (δουλεμενη το πολυ 100 ωρες).. Πρεπει να εχω και μια TNT καρτα γραφικων..
Mad Mango Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Μέλος Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Οταν και αν ενδιαφερθεις εχω μια abit bx133-1 με επεξεργαστη στο socket 370 με εναν επεξεργαστη celeron, μια sound blaster ct4170 ( μαλλον να εχω και πιο καινουργια) μια καρτα γραφικων diamond stealth 3D 2000 pro, εχω και αλλη μια s3 Virge και μια crt samsung syncMaster 753dfx (δουλεμενη το πολυ 100 ωρες).. Πρεπει να εχω και μια TNT καρτα γραφικων.. έγινε φίλε μου!
ZELOMOTH Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Ετσι ετσι... Τετοια μηχανηματα να βλεπω! Αυτο ηταν/ειναι gaming οχι που τωρα παιζεις μια ουαου παπαρια και σε 5 ωρες το πολυ τελειωσες! 2
aris73 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2017 (επεξεργασμένο) Καλησπερα και χρονια πολλα, η περιοδος 1988-2000 γινεται να σπασει σε δυο υποπεριοδους: 1) 88-95 για η/υ εως και 586 και 2) 96-03 εως και Pentium 3. Στην πρωτη βαλε Win95 και στη δευτερη Win98. Η δυσκολια να βρεις εξαρτηματα βρισκεται στην πρωτη περιοδο ενω στη δευτερη θα βρεις πιο ευκολα. Καποιοι χαριζουν P3 και με μερικες προσθηκες οπως πχ μνημη και καρτα γραφικων θα στησεις καλο μηχανακι αφου φυσικα βρεις και τα αντιστοιχα παιχνιδια. Εχω στημενους δυο Η/Υ οπου τον εναν τον εχω για παλια παιχνιδια και τον αλλον τον λειτουργω ως Σερβερ. Βαζω μερικα στοιχεια: Παιχνιδια: Cyrix 6χ86MX M II Socket 5 240MHz, Abit TX5 Intel i430TX, SDRAM Hyundai 16 Mb PC100, S3 ViRGE-DX/GX PCI (375/385), ES 1868 AudioDrive (WDM), Flopy, CD-ROM PHILIPS PCA328CD, HDD1 500 Mb και HDD 850 Mb (σκληρος δισκος του 94΄ της WD απ΄τον πρωτο μου υπολογιστη που ειχα ως φοιτητης), Intel EtherExpress PRO/10+, Win98 SE. Σερβερ: Intel Pentium III EB 933 MHz, Gigabyte 6VXC7-4X / 6VXC7-4X-P Socket 370 FC-PGA, SDRAM 133 MHz Kingston 2χ512 Mb και Transcend Information 512 Mb,SiS 300/305 GPU VRAM 16 Mb, Western Digital WDC WD2500JB 250 Gb και Western Digital WDC WD800JB 80 Gb, Server Ubuntu 16.04. Επισης εχω ολα τα εξαρτηματα πλην κουτιου και μητρικης καρτας για να στησω τον φοιτητικο μου 486DX4/100 αλλα δυσκολευομαι να βρω μητρικη. Τα παραπανω ειναι στο δικτυο. Τα εγραψα ολα αυτα για να παρεις μια ιδεα και με την βοηθεια των παιδιων εδω να πετυχεις τον σκοπο. Αυτα τα ολιγα και καλη επιτυχια. ΥΓ ο δισκος των 850 ειναι κομμενος στα δυο. Διαβαζω στο Φορουμ για προτασεις σκληρων δισκων με χωρητικοτητες τεραστιες για εκεινες τις εποχες και σκεφτομαι οτι τοτε ημασταν ηρωες... Γεια. Επεξ/σία 15 Αυγούστου 2017 από aris73 2
sense1 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2017 Καλησπέρα ρε παιδιά .... τι μου θυμίσατε τώρα... εγώ είχα pentium 3 550 mHz slot1 (κασέτα ) - μια Qdi brillianX motherboard - rambus dram 256 η 512mb 400mHz ήταν οι τοπ τότε - voodoo 3 3dfx έναν wd 10 Gb μια crt compaq 15αρα και ηχεία teac με μπλε φόντο ... έπαιζε τα πάντα για την εποχή του unreal tournament 2 counter και πολλά άλλα απροβλημάτιστα 1
aris73 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2017 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2017 Στοχος πλεον ειναι το στησιμο του 486 και ελπιζω να τον πετυχω καποια στιγμη φιλε ZELOMOTH. 2
Mad Mango Δημοσ. 25 Αυγούστου 2017 Μέλος Δημοσ. 25 Αυγούστου 2017 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα και πάλι. Επανέρχομαι στο θέμα μετά από ψάξιμο και πονοκεφάλιασμα. Γενικά δεν συμβιβάζομαι εύκολα οπότε προσπαθώ να βρω όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.Σκέφτηκα να συμβιβαστώ στο outer hardware δηλαδή το pc case και τα περιφερειακά και να πάω σε all black με μια vga TFT 15άρα οθόνη σε μαύρο πχ. Ο λόγος είναι ότι θα βρω περισσότερα κομμάτια σε καλύτερες τιμές κατά πάσα πιθανότητα. Το θέμα είναι ότι στο inner hardware προτίθεμαι να έχω κομμάτια της περιόδου 1998-2000. Θα μπορούσα να πάρω μια AGP Voodoo 3/4/5 από ίντερνετ εφόσον βρω μητρική που να κουμπώνει. Επεξεργαστή σκέφτομαι P3 η P4 όμως το κουτί που σκέφτομαι υποστηρίζει Micro-ATX μητρικές και δε νομίζω να υπάρχει micro-ATX μητρική για P4 πόσο μάλλον για P3. Και οι περισσότεροι προτείνουν P3.Θα προτιμήσω λογικά για κάρτα ήχου κάποια Soundblaster της εποχής, ανάλογα και το κόστος των μεταχειρισμένων.Από οπτικά μέσα CD-RW και δισκέτα των 3,5' (αν βρω σε μαύρο...)Όσον αφορά τα παιχνίδια, μπορώ να περιορίσω το διάστημα σε 95/96-2000. Ενδιαφέρομαι για late-DOS όπως Monkey Island 1 και 2, Sid Meier's Colonization, Day of the Tentacle, Civilization 1 και 2, αλλά και Diablo, AoE, Command n Conquer, Unreal, Doom, Descent 1 και 2, Tomb Raider, Turok, Fifa 99, αλλά και platforms όπως Croc 1 και 2, Asterix κλπ. Η RAM θαρρώ πως δεν πρέπει να ξεπεράσει το 1gb. Φοβάμαι όπως πως με P4 και 1gb RAM το σύστημά μου ξεφεύγει αρκετά από την εποχή που θέλω να εστιάσω. Και δεν θα "δένει" καλά με μια Voodoo π.χ.Το λειτουργικό θα είναι Win98SE κατά πάσα πιθανότητα.Τι τροφοδοτικό θα χρειαστεί ένα τέτοιο σύστημα (και αξίζει άραγε κατηγορίας Bronze και πάνω; )Ακούω προτάσεις/παρατηρήσεις/διορθώσεις. Το μεγαλύτερο θέμα είναι ο ιδανικός συνδυασμός μητρικής/επεξεργαστή με συμβατότητα παιχνιδιών εποχής και σε συνάρτηση με τα κουτιά του σήμερα. Επεξ/σία 26 Αυγούστου 2017 από Mad Mango
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα