Προς το περιεχόμενο

Να δείτε που στο τέλος τα παιχνίδια σε κουτί θα φτάσουν να θεωρούνται “premium”…


Ocelote

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πριν από μερικούς μήνες, είχαμε καλύψει το θέμα της ψηφιακής διανομής και τους λόγους για τους οποίους ανθεί αυτή τα τελευταία χρόνια, όχι με ένα αλλά με δύο άρθρα, εστιάζοντας επιπρόσθετα στις περίφημες Collector’s Editions και την πραγματική τους αξία.

H γενική αντίληψη είναι πως οι downloadable τίτλοι σιγά-σιγά επιβάλλονται των φυσικών αντιτύπων, ωθώντας τα δεύτερα σε μαρασμό και μοιραία στην εξαφάνιση, μια αντίληψη που, εδώ που τα λέμε, δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

 

Θα μπορούσε όμως η ψηφιοποίηση της αγοράς του gaming να λειτουργήσει ευεργετικά για τη φυσική διανομή, δίνοντάς της αξία σε βάθος χρόνου; Εδώ είναι που το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον…

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Ναι, τα ψηφιακά κυριαρχούν…

 

Μετά από προσπάθειες ετών, η εταιρεία ερευνών αγοράς NPD, βρήκε τον τρόπο να παρακολουθήσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται την αμερικάνικη αγορά ψηφιακής διανομής και οι παρατηρήσεις της, είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσες. Σύμφωνα με τον Ματ Πισκατέλα, αναλυτή της NPD, η ψηφιακή διανομή δεν “κανιβαλίζει” τη φυσική αφού αντί να συρρικνώνει το μερίδιό της, συνεισφέρει στην ανάπτυξη της αγοράς μεγαλώνοντας τη συνολική “πίτα”. Τα στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι οι νεότερες γενιές (“Millennials” και “Generation Z”) εκτιμούν ακόμα περισσότερο –και εμπράκτως- τα φυσικά αντίτυπα καθώς μπορούν εν ευθέτω χρόνω να τα μεταπωλήσουν και να χρηματοδοτήσουν μελλοντικές τους αγορές.

 

Από την άλλη βέβαια, η ψηφιακή διανομή πλέον έχει φτάσει να αποτελεί τα τρία τέταρτα της αμερικανικής αγοράς videogames, μόνο που στα νούμερα αυτά προσμετρούνται και οι πωλήσεις PC και mobile games –και όπως αντιλαμβάνεστε αυτές είναι που επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό τη γενικότερη εικόνα. Η ανοδική πορεία του mobile gaming όμως, μολονότι οδηγεί σε περαιτέρω ισχυροποίηση της ψηφιακής διανομής, εντούτοις δεν αποδυναμώνει σε καμία περίπτωση τις πωλήσεις τίτλων για κονσόλες και PC μέσω φυσικών καναλιών. Ως εκ τούτου, το “άνοιγμα της ψαλίδας” μεταξύ ψηφιακής και φυσικής διανομής δεν θα λέγαμε πως μαρτυρά τόσο αποδυνάμωση της δεύτερης, όσο “άνοιγμα” της πρώτης σε νέο κοινό –όπως, κατά κάποιον τρόπο, το Wii δεν επηρέασε άμεσα τις πωλήσεις PS3 και Xbox 360.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

…αλλά για πόσο;

 

Ακόμα και η NPD φυσικά, αναγνωρίζει πως το παραπάνω status quo δεν πρόκειται να κρατήσει για πάντα. Για την ακρίβεια, μπορεί να έχει ακόμα χρόνο ζωής, πλην όμως αυτός είναι περιορισμένος. Το γεγονός ότι η ψηφιακή διανομή δεν έχει επηρεάσει –στον βαθμό που πιστεύεται- ακόμα τη φυσική, δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν πρόκειται να το κάνει στο μέλλον. Ίσα-ίσα που οι καταναλωτές όσο περνούν τα χρόνια, εξοικειώνονται ολοένα και περισσότερο με τις ψηφιακές συναλλαγές και το downloadable περιεχόμενο: από τους κωδικούς που παίρνουν δωρεάν με τις προπαραγγελίες ή τις ειδικές εκδόσεις τίτλων, μέχρι το DLC και τα Season Passes που πληρώνουν οι ίδιοι, χτίζεται μία σχέση εμπιστοσύνης με τα ψηφιακά καταστήματα. Οι πιθανότητες να επιστρέψει κάποιος σε PS Store, Steam και Xbox Store, είναι αν μη τι άλλο μεγάλες.

 

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η εξέλιξη αυτή δεν ζημιώνει τις εταιρείες. Πουλώντας ψηφιακά αντίτυπα αποφεύγουν τα διαφυγόντα κέρδη (αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι) από τις πωλήσεις μεταχειρισμένων, ενώ με τις “κουτάτες” Collector’s Editions, εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερο τζίρο λόγω της αυξημένης τους τιμής, καθώς επίσης και το απαραίτητο “buzz” την κρίσιμη περίοδο των προπαραγγελιών. Η λογική λέει πως αν ήταν στο χέρι τους, οι first-party θα έκοβαν αύριο κιόλας τη φυσική διανομή προτιμώντας να στηριχθούν στα καταστήματά τους και αποφεύγοντας κάθε επιπρόσθετο κόστος (παραγωγή, διανομή, προμήθειες μεσαζόντων, ασφάλειες κλπ). Μια τέτοια κίνηση εξ άλλου θα ήταν πλήρως εναρμονισμένη με τη μετατροπή του videogame από προϊόν σε υπηρεσία που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Τελικά τι μέλλον έχουν τα κουτιά;

 

Η γενική αντίληψη είναι πως σε μια πενταετία από σήμερα, τα φυσικά καταστήματα videogames θα έχουν αλλάξει τελείως μορφή σε σχέση με εκείνη που είχαν όλα αυτά τα χρόνια. Το δηλώνουν ανοιχτά προσωπικότητες της βιομηχανίας του gaming, του κλάδου του λιανεμπορίου και αναλυτές. Το παραδέχτηκαν και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται χρόνια στην ελληνική αγορά –και ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους- σε επικοινωνία που είχαμε για τις ανάγκες του κειμένου. Με τα ίδια τα videogames να διανέμονται στο μέλλον ψηφιακά, η αγορά θα πρέπει να εστιάσει σε διαφορετική προϊοντική γκάμα. Σε μια τέτοια περίπτωση ωστόσο, ποια θα είναι η τύχη του κουτιού που κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι αγαπήσαμε;

 

Αν και δύσκολα οι πλαστικές συσκευασίες με τα δισκάκια μέσα θα εκλείψουν τελείως, ενδεχομένως στο απώτερο μέλλον να αρχίσουν να παράγονται σε μικρότερο αριθμό αντιτύπων –βάσει της ζήτησης πάντα. Ας μην ξεχνάμε πως οι εταιρείες είναι σε θέση να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πόσα αντίτυπα έχουν διαθέσει σε κάθε αγορά και πόσα από αυτά έχουν όντως πωληθεί. Ποιος όμως μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα τα κουτιά να εξελιχθούν σε κάτι το “premium”, το “vintage” που θα απευθύνεται σε συγκεκριμένο/περιορισμένο κοινό. Κάτι παρόμοιο έκανε το βινύλιο για χρόνια μέχρι που επέστρεψε στο προσκήνιο και πλέον τα εργοστάσια παραγωγής έχουν φτάσει στο σημείο να μην προλαβαίνουν να εκτελούν παραγγελίες. Γιατί λοιπόν και τα κουτιά να μην αποκτήσουν έναν παρόμοιο χαρακτήρα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως οι μόνες “boxed” συσκευασίες που θα κυκλοφορούν, θα είναι οι Collectors –στη λογική του Hitman;

 

Αυτό που έχει σημασία είναι πως η ψηφιακή διανομή βοηθά με τον τρόπο της στη διεύρυνση του κοινού των videogames. Μόνο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της SuperData, ο τζίρος των ψηφιακών πωλήσεων ήταν αυξημένος κατά 12% σε σχέση με έναν χρόνο πριν: ειδικά στις mobile πλατφόρμες, η αύξηση άγγιξε το 17%! Η φυσική διανομή έχει ακόμα χρόνια μπροστά της, τουλάχιστον στις κονσόλες: μπορεί η πορεία της να είναι πτωτική όμως δύσκολα θα δούμε την αγορά να υιοθετεί ένα εξ ολοκλήρου ψηφιακό μοντέλο. Οι πλαστικές συσκευασίες θα εξακολουθήσουν να κοσμούν τις προθήκες των καταστημάτων και τα ράφια των συλλεκτών, ίσως σε μικρότερα νούμερα, μέχρι κάποια στιγμή κοινό και αγορά να αποφασίσουν από κοινού ότι έχει έρθει η ώρα να γίνουν και πάλι mainstream. Μέχρι τότε όμως…

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα γίνω καυστικός λογω σκληρής πραγματικότητας

 

  • Κάποτε αγοράζαμε cd μουσικής με το κουτάκι τους, τα βιβλιαράκια τους κλπ. Τώρα αγοραζουμε/ακουμε μουσική με stream/flac/mp3 
  • Κάποτε νοικιάζαμε/αγοράζαμε dvd ταινιών με τα βιβλιαράκια τους, τα εξώφυλλα του, κλπ. Τώρα αγοράζουμε/βλέπουμε υλικο απο stream/file servers/δισκο.

 

Η αγορα λοιπον δείχνει οτι το ψηφιακό θα αντικαταστήσει το φυσικό μέσο και αν το ψηφιακό μέσο ειναι σε "σκληρη offline μορφή" υατό θα ειναι σε κάποιο σκληρό δίσκο στο σπιτι μας ή στο cloud.

 

Ναι ακομα και τώρα υπάρχουν χομπίστες/ρομαντικοι/συλλεκτες (βάλτε δικό σας όνομα, δεν εχει σημασία) που ψάχνουν και αγοράζουν υλικό σε "κλασσική" μορφή (δισκάκια, βινύλιο, dvd, κλπ) και επειδή η αγορά μικραίνει ειναι λογικό να πληρώνουν ποσά που σε παλιότερες εποχες θα χαρακτήριζαν premium. 

 

Αρα και στο άρθρο του ts ειναι μαθηματικά βεβαιο οτι αν κάποιος θελει παλιά κλασσική μορφή, κάθε χρόνο θα πληρώνει ολο και ακριβότερα (premium) και θα δυσκολευεται ακομα περισσότερο να το βρει. Στο τέλος θα τον αναγκάσει η αγορα να πάει σε ψηφιακό.

 

conv ended

  • Like 9
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η πλήρης συσκευασία παρέχει άλλη ομορφιά. Βέβαια όλα τώρα τείνουν να γίνουν ψηφιακά. Πέρασαν οι εποχές της αξέχαστης δεκαετίας του 80 όπου το κουτί ενός παιχνιδιού ήταν έργο τέχνης με τα πάρα πολλά έξτρα που τις περισσότερες φορές περιείχε. Τώρα οι συσκευασίες μοιάζουν κοροϊδια......

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

και οταν αποφασισουν να κλεισουν τις υπηρεσιες τους θα ανακαλυψει κανεις οτι εδωσε ενα σωρο σε αερα χωρις να εχει ουτε το πραγματικο προιον ουτε την ικανοτητα μεταπωλησης.Απευχομαι την καταργηση των φυσικων διανομων για πολλους λογους προσωπικα

 

Πιο πιθανό μελλοντικά πχ να μην έχουμε Internet στην Ελλάδα, παρά να κλείσει το Steam... :P

  • Like 12
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εξελίσσεται το ψηφιακό προϊόν οχι γιατί είναι εύκολο για εμάς αλλα γιατί δεν κοστίζει πολυ στις εταιρίες. Η εξέλιξη είναι καθαρά για την τσέπη των εταιρειών αλλά δυστυχώς αυτό έχουμε τώρα και εγω εχω στο steam 150 παιχνίδια.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα hard copies στο gaming πιστεύω ότι θα είναι θησαυρός στο μέλλον. Τα βυνίλια που εχουμε απο παλιά έχουν τώρα κάτι εξωφρενικές τιμες παρόλο που το περιεχόμενο το βρίσκεις free σε MP3. Οκ, εννοείτε ότι έχουν την καλύτερη ποιότητα ήχου αλλά δεν νομίζω ότι ο λογος που αγοράζουν ξανα όλοι σαν τρελοί είναι μόνο αυτος...

Φαντάστειτε τι θα γίνει με τα games που απο ότι φαίνεται δεν θα υπάρχουν/μπορεις να τα παίξεις πουθενά άλλου...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

γενικοτερα ολα τα συγχρoνα παιχνιδια δεν ειναι να τα συλλεγεις, σαν παιχνιδι καθ'αυτου δηλαδη, γιατι βγαινουν με bugs ή με αλλα προβληματα και ειναι unplayable μεχρι να παρουν τα updates τους, ομως καποια στιγμη η υποστηριξη τους θα τερματιστει, και μετα τι? θα ειναι στην ουσια αχρηστα εκτως και αν τα εχεις εγκατεστημενα?

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η ψηφιακή διανομή προωθείται διότι έτσι γουστάρουν οι εταιρείες. Όχι διότι την αγκάλιασε το αγοραστικό κοινό ούτε διότι πλεονεκτεί της φυσικής. Η λήψη ενός ψηφιακού αντιτύπου κοστίζει το 1/20 των χρημάτων που κοστίζει η παραγωγή ενός φυσικού αντιτύπου, μπορεί και λιγότερο.

 

Για μένα δεν τίθεται θέμα συγκρίσεως ανάμεσα σε φυσικά και ψηφιακά αντίτυπα διότι πολύ απλά το φυσικό αντίτυπο έχει άλλη αξία. Είναι στο κουτάκι του, το κρατάς στα χέρια σου, χαζεύεις το όμορφο (συνήθως) εξώφυλλό του, διαβάζεις το βιβλιαράκι του και χαίρεσαι να το βλέπεις τοποθετημένο στο ράφι, δίπλα στους άλλους τίτλους. Έχω περίπου 60 (επιλεγμένους) αυθεντικούς τίτλους στη συλλογή μου που τους μαζεύω από το 1998 και πιστέψτε με, δεν έχει υπάρξει μέρα που να έχω βαρεθεί την παρουσία τους. Απο που και ως που θα αντικαταστήσει ένας φάκελος Steam, χαμένος κάπου στο σκληρό μου, την συλλεκτική έκδοση του Oblivion, του Warcraft 3, του Skyrim, το Baldurs Gate II ή το υπέροχο, vintage κουτί του Myth 2?

 

Πέραν όμως της αισθητικής αξίας, είναι και πολύ πιο πρακτικό. Άλλο να εγκαθιστάς έναν τίτλο από dvd και άλλο να τον κατεβάζεις. Πρόσφατα αγόρασα το Warhammer End Times Vermintide. Μέγεθος αρχείων που έπρεπε να κατεβάσω? Περίπου 40GB. 40GB. Δηλαδή πάνω κάτω μια μέρα συνεχόμενο κατέβασμα που μου δεσμεύει όλη τη σύνδεση. Τι μου συνέβη? Όταν έφτασα στο 90% της μεταφόρτωσης, έκανα παύση και έκλεισα το pc για να κοιμηθώ. Όταν ξύπνησα το πρωί και πήγα να συνεχίσω το κατέβασμα, με έκπληξη είδα ότι βγήκε patch το οποίο ακύρωσε περίπου 36 κατεβασμένα GB, δεν αναγνώριζε τα κατεβασμένα αρχεία και με υποχρέωνε να ξεκινήσω από την αρχή. Για να μην τα πολυλογώ, μου πήρε συνολικά δυο σχεδόν ημέρες για να κατεβάσω ένα τίτλο που αγόρασα 9 ευρώ. Περισσότερα έδωσα σε ρεύμα παρά για το παιχνίδι.

  • Like 9
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

περα απο το θεμα της διανομης παρατηρειται και γενικοτερη πτωση της ποιοτητας των games. οι developers κοιτανε μονο την κονομα και πλεον τα παιχνιδια δεν αποτελουν σε καμια περιπτωση τεχνη με δυστυχως ελαχιστες εξαιρεσεις που μετριουνται στα δαχτυλα του ενος χεριου. αθλιο gameplay, γραφικα που για να απολαυσεις πρεπει να σκασεις 2 χιλιαρικα σε συστημα, απαισιος ηχος-μουσικη κατωτατου επιπεδου κλπ. για σεναριο δε μιλαω καν το 99% ειναι αρμεγμα στους πληβειους απο το multiplayer. ο χωρος δυστυχως παει κατα διαολου

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η ψηφιακή διανομή είναι μεγάλη ευκολία, τα περισσότερα παιχνίδια (εγώ προσωπικά) τα αγοράζω κοψοχρονιά 6 μήνες-1 χρόνο από την ημέρα κυκλοφορίας, ενώ τα τελευταία χρόνια και τα κουτιά είχαν υποβαθμιστεί σε απλές "θήκες" DVD-rom χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Είναι προφανές ότι οι physical releases θα μειωθούν μόνο για τους συλλέκτες (με αναβαθμισμένο περιεχόμενο και ανεβασμένη τιμή φυσικά). Εμένα με βολεύει το digital αλλά καταλαβαίνω και την αναγκαιότητα του physical. Αυτή είναι η αγορά και ο καθένας κάνει τις επιλογές του, οι εποχές του 20Χ15 cm box με manual 150 σελίδες, poster και αυτοκόλητα πέρασαν ανεπιστρεπτί. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...