Προς το περιεχόμενο

Ιnsomnia's Linux FAQ - PLEASE, Διαβάστε πρωτού κάνετε post!

Maniakos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν έχω καμία σχέση με τα Linux.

Γενικά εδώ και καιρό έχω αποφασίσει να αποφεύγω να χρησιμοποιώ προγράμματα και εφαρμογές της Microsoft όπου μπορώ. Αποφάσισα λοιπόν επιτέλους να ασχοληθώ με Linux αλλα μιας και δεν ξέρω τίποτα γύρω από αυτό απευθύνομαι σε εσάς, εδώ.

Κατ'αρχάς θα ήθελα να μάθω (1)τι χρειάζομαι για να χρισιμοποιώ Linux αντί για Windows από άποψη προγραμμάτων και εφαρμογών. (2)Πρέπει να χωρίσω το δίσκο μου σε Partitions και αν ναι αυτο θα το κάνω απο τα Bios? Kαι πώς? (δεν ξερω, δεν έτυχε να το κάνω ποτέ)

Επίσης (3)έχετε κάποιο βιβλίο να μου προτείνετε για Linux, νομίζω θα μου φανεί χρήσιμο...

Οποιαδήποτε συμβουλή σας ευπρόσδεκτη...

(Ελπίζω να έκανα ποστ σε σωστό σημείο)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 181
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Έχω μια διανομή του Suse 9.2 και θέλω να το εγκαταστήσω πάνω σε ATA IDE RAID Contoller (ο driver είναι ο ITE IT8212 RAID) και τον έχω κατεβάσει από το site της mobo κάρτας μου, της Gigabyte. [Gigabyte GA-7N400 Pro 2 που με chipset nForce]

Βέβαια το site γράφει ότι τα αρχεία που δίνει είναι για redhat και mandrake αλλά anyway. Αυτό λογικά δεν αποτελεί πρόβλημα. Ας μάθω πρώτα που εγκαθίστανται και μετά ας μην κάτσουν! :shock:

Έχω σε δισκέτα τα αρχεία για τον controller του σκληρού στον οποίο έχω σκοπό να βάλω το linux αλλά ακόμα δεν τον αναγνωρίζει φυσικά! Τι κάνω στο setup για να τα προσθέσω; Πχ στα Windows XP έχουμε το F6. Εδώ;

Είμαι σχετικός με τον χώρο οπότε αντιμετοπίστε με ανάλογα! :)

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Καλημέρα ας κάνω και εγώ μια ερώτηση για να μην πω παράκληση….Έχω περασμένο στο pc μου τα winxp gr sp2 και ο δίσκος είναι χωρισμένος σε 3 partition (80gb) στο 1 partition έχω τα xp και διάφορα αλλά προγράμματα στο 2 partition το χρησιμοποιώ ως αποθήκη για μουσική setup κτλ και το 3 partition είναι 10 gb και σκοπεύω να περάσω το Linux suse 9 pro. Είπα να το κάνω μόνος μου και έκανα boot από το dvd στην συνεχεία μου ζήτησε να επιλέξω την γλώσσα και άρχισε να διαβάζει τις συσκευές μητρική κτλ. Μόλις τελείωσε αυτό μου ζήτησε να κάνει εγκατάσταση και πάτησα ok το θέμα είναι ότι δεν μου έδειξε σε πιο partition κάνει ότι κάνει όποτε και διέκοψα την εγκατάσταση….Στη συνεχεία έκανα επανεκκίνηση και ύστερα από ένα check disk που έκαναν τα xp άνοιξαν και πάλι (ευτυχώς)… Η παράκληση μου είναι εάν κάποιος γνωρίζει τα βήματα που πρέπει να κάνω για μια ασφαλή εγκατάσταση στο 3 partition του δίσκου μου να τα γράψει σε αυτό το post…..Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Ετοίμασε με partition magic δύο partitions στο τέλος (αυτόν τον χώρο των 10gb δηλαδή κάνε τον 9 + 1 για swap) και μετά ξανακάνε εγκατάσταση. Το linux σου είναι αρκετά 'έξυπνο' ώστε να πάει να κάτσει πάνω εκεί. Και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση ούτε τώρα ούτε όταν το πρωτοέκανες να καθόταν πάνω στα windows παρα μόνο αν αναγνώριζε (και θα σε ειδοποιούσε) πρόβλημα corruption του σκληρού σου (πχ των partition tables).

Η ερώτηση σου πάντως νομίζω πως έχει ήδη απαντηθεί πολλές φορές. Κάνε ένα search...

Εγω με την σειρα μου θα ηθελα να σας πω ενα μεγαλο μπραβο αν και αυτο με τα greek-only με χαλαει...

1)πριν κανω εγκατασταση μια διανομη θα ηταν καλο να εχω κατεβασει ολους τους οδηγους η το linux εχει και legacy drivers

2)πως θα ηταν καλο να φτιαξω τα partitions μου αν θελω και XP?

3)τελος με ποιες συσκευες η οδηγους δυσκολευετε το Linux...

και μια θερμη παρακληση μην γραφετε το συστημα σας για το αν θα δουλεψει, κατι τετοιο θα κατεστρεφε ενα πολυ καλο post οπως αυτο...

kontras, οι περισσότερες διανομές έχουν περισσότερους από έναν τρόπους εγκατάστασης. Συνήθως στην αυτοματοποιημένη εγκατάσταση διαλέγουν μόνες τους τα partitions ή χρησιμοποιούν όλο το δίσκο, το οποίο είναι προφανώς καταστροφικό αν έχεις πολύτιμα δεδομένα. Δυστυχώς δεν ξέρω τι επιλογές έχεις για το SUSE, αλλά αν επιλέξεις κάποια "expert" εγκατάσταση θα πρέπει κανονικά να σε αφήνει να διαλέξεις partition.

Q: Πριν κανω εγκατάσταση μια διανομή θα ήταν καλό να εχω κατεβάσει όλους τους οδηγούς ή το linux έχει και legacy drivers;

A: Κατά κανόνα οι διάφορες διανομές δεν περιέχουν non-GPL'd drivers. Γενικώς είναι απαραίτητο να κατεβάσεις proprietary drιvers πριν την εγκατάσταση μόνο για συγκεκριμένου τύπου hardware, το οποίο είναι απαραίτητο για την εγκατάσταση και δεν υποστηρίζεται από τον πυρήνα του συστήματος εγκατάστασης. Συνήθως πρόκειται για μυστήριους controllers (RAID, SATA, κλπ). Κατά τ' άλλα το Linux υποστηρίζει μία μεγάλη ποικιλία hardware εγγενώς, απλά ενδεχομένως να χρειαστεί μια επαναμεταγλώττιση πυρήνα.

Q: Πώς θα ήταν καλό να φτιάξω τα partitions μου αν θέλω και XP;

A: To Linux χρειάζεται τουλάχιστον ένα δικό του partition και ένα swap partition 2-3 φορές το μέγεθος της RAM σου. Από 'κει και πέρα δεν παίζει ρόλο αν είναι primary ή logical drive, το Linux μπορεί να τα χειριστεί και τα δύο. Ο γενικός κανόνας είναι να περάσεις πρώτα τα Windows στο partition που θες και μετά το Linux στο δικό του partition, με τον bootloader (lilo ή grub συνήθως) εγκατεστημένο στο MBR.

Q: Με ποιές συσκευές ή οδηγούς δυσκολεύεται το Linux...

A: Μια κατηγορία συσκευών με τις οποίες υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι τα WinModems, δηλαδή σχεδόν όλα τα εσωτερικά modems που πουλιούνται αυτή τη στιγμή στα μεγάλα καταστήματα. Για περισσότερα σε σχέση με τα modems βλέπε την προηγούμενη σελίδα της ενότητας. Κατά τ' άλλα το Linux υποστηρίζει μπόλικο hardware και αρκετά καλά. Καλό είναι πάντως προτού περάσεις Linux να ψάξεις να δεις αν όλο σου το hardware υποστηρίζεται για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως.

αν και αυτο με τα greek-only με χαλαει...

Παρεκτροπή/κήρυγμα: Ναι, αλλά το topic είναι σαφώς πιο ευανάγνωστο και εύκολο στο ψάξιμο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε το κόλλημα με τα Greeklish. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γράφει κανείς greeklish πλέον (εξαιρούνται τεχνικά προβλήματα, όπως π.χ. pc χωρίς ελληνικά), εκτός από την απροθυμία και τον ωχαδελφισμό. Ναι, θα παιδευτείς λίγο να θυμηθείς ορθογραφία, αλλά τελικά και τα κείμενά σου πιο ωραία θα είναι, και το γράψιμό σου θα βελτιωθεί. Σημειώσεις σε χαρτί σε greeklish κρατάς; Btw, τα περί ταχύτητας γραφής δεν είναι σοβαρά, γράφω ελληνικά με τόνους τουλάχιστον 2 φορές πιο γρήγορα απ' ότι greeklish, και διαβάζω ελληνικά απείρως πιο ευχάριστα απ' ότι greeklish.

Ας μην το μετατρέψουμε όμως σε συζήτηση επί των greeklish (ναι, εγώ φταίω ;) ).

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις CyberWalker και apoikos σας . CyberWalker βασικά έκανα search βάζοντας τα στοιχεία windows xp AND Linux διάβασα κανα δυο από το τις πολλές σελίδες που έβγαλε και στη συνεχεία έκανα το post διότι πίστευα ότι όσο περνάν οι σελίδες απομακρύνονται από αυτό που έψαχνα…. Άλλη φορά θα είμαι προσεκτικότερος….Πάντως ενημερωτικά για το post ρώτησα κάποιους φίλους ακόμη και μου είπαν ότι το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να πάρω ακόμη ένα δίσκο (έστω ένα μικρό στα 30GB) και να περάσω εκεί το Linux διότι σύμφωνα με τις γνώσεις τους κατά την εγκατάσταση το Linux περνάει κάποια δεδομένα στο C: και υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν κολλήματα αργότερα με τα win+Linux.

κατά την εγκατάσταση το Linux περνάει κάποια δεδομένα στο C: και υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν κολλήματα αργότερα με τα win+Linux.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Το Linux δε γράφει ποτέ πάνω σε partition των Windows δεδομένα, εκτός αν του πεις να εγκαταστήσει εκεί τον bootloader. Όπως σου είπα ο μόνος κίνδυνος είναι ότι κάποιες διανομές (π.χ. το Mandrake 9 που θυμάμαι αυτή τη στιγμή) έχουν μια επιλογή να χρησιμοποιήσουν όλο το δίσκο κατά την εγκατάσταση, οπότε σβήνουν όλα τα partitions που ήδη υπάρχουν για να φτιάξουν δικά τους. Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να προσέξεις. Κατά τ' άλλα η λειτουργία του συστήματος είναι η ίδια, είτε έχεις το Linux στον ίδιο δίσκο είτε όχι.

Μια από τα ίδια με τον apoikos. Να προσθέσω ακόμα πως ΔΕΝ πρόκειται να κάνει κάτι χωρίς να σε ρωτήσει και αυτό ισχύει και για παλιότερες διανομές. Και επιπρόσθετα, ακόμα και αν κατά λάθος του πεις 'ναι' παρόλο που θα σε προειδοποιήσει, και δεδομένου ότι έχει συντελεστεί πρόβλημα κατά το οποίο ας πούμε φαίνεται μετά inaccessible ο σκληρός σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξαναβρεις τα αρχέια σου. Ακόμα και αν τα windows δεν φαίνονται και ακόμα και αν παρουσιάζεται corrupted το partition table, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχεις χάσει τα σημαντικά δεδομένα σου, ειδικά αν αυτά βρίσκονται μακριά από την περιοχή εγκατάστασης. Συνεπώς με κατάλληλα recovery tools θα μπορέσεις ακόμα και ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να ξαναβρεις πλήθος των δεδομένων σου μέσα σε μια ώρα έως και όλα μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Μόνο ένα πράγμα μην επιτρέψεις ποτέ! Μετά από μια αποτυχημένη εκκίνηση, να πάνε τα windows και να σου διορθώσουν αρχεία που βρίσκονται σε 'δήθεν' λάθος descriptors! Εκεί ξεκινά η καταστροφή! Αρκετά όμως με αυτά... μη βγούμε και offtopic! :shock:

Ok guys ευχαριστώ για τις πληροφορίες εγώ καλού κακού θα κάνω ένα backup με αυτά που δεν θέλω να χάσω με τίποτα και από εκεί και πέρα θα πειραματιστώ…. :wink:

Τελικά μόλις το πέρασα το suse 9 pro και προφανώς κάτι δεν πήγε καλά μια που ενώ το εγκατέστησε και έχω επιλογή για xp η Linux μου έχει αλλάξει τους δίσκους….Ευτυχώς δεν χάθηκαν δεδομένα αλλά ενώ στα xp o C: ήταν 30GB τώρα τον βλέπει στα 10.2 ο D: Από 40 έγινε 45.6 και ο E: που εννοείτε ότι εκεί το πέρασα δείχνει ότι είναι άδειος….Βέβαια όταν μπαίνω με Linux αυτά τα νούμερα πάλι αλλάζουν και δείχνει ότι υπάρχουν 2+ GB στο E: και οι τους άλλους 2 ενώ τους βλέπει αλλά και ανοίγει τα αρχεία που ήταν στα win xp έχουν και αυτοί αλλά GB…..

Να σημειωθεί ότι δεν έχω 3 δίσκους αλλά 1 με 3 partition

Βάλε ονόματα (labels) στα windows και πήγαινε linux και δες τα περιεχόμενα και βάλε αντίστοιχα labels. Τα C,D,E κτλ αλλάζουν ονόματα. Αν θες να ξέρεις τι σου γίνεται βάλε μια περιγραφή που δεν αλλάζει. Επίσης να ξέρεις ότι το linux (SuSE 9.0) βλέπει τα windows (κι αυτό θέμα επιλογής είναι) αλλά τα windows δε βλέπουν το linux. Γι' αυτό υπάρχουν οι διαφορές στα νούμερα μάλλον.

Έχω SuSE 9.2 και θέλω να συνδεθώ με το netmod μου. Πως;

Εδώ παρακάτω περιέγραφα ένα πρόβλημα που είχα με σκοπό κάποιος να μου το λύσει. Τελικά παιδεύτηκα δύο μέρες ψάχνοντας αρκετά και ρωτώντας διάφορους και δυστυχώς κανείς δε μου έδινε ολοκληρωμένη και σαφή απάντηση. Κουράστηκα αρκετά και παιδεύτηκα άλλο τόσο ώσπου τελικά βρήκα μόνος μου τη λύση.

Με αφορμή όμως όλα όσα τράβηξα, και επειδή κατά το ψάξιμο διαπίστωσα ότι ενδιαφέρονται πολλοί (ανάμεσά τους και φίλοι μου που δοκίμασαν παλιότερα και τα παράτησαν) αποφάσισα να δώσω ένα tutorial για όσους πιθανότατα μπορεί να αντιμετοπίζουν παρόμοιο πρόβλημα με το δικό μου.

Οι πληροφορίες του οδηγού, ή έστω μέρος τους μπορούν - με δεδομένη την ανάλογη σύνεση και κριτική ικανότητα - να εφαρμοστούν εκτός από το SuSE και σε άλλες διανομές μιας και περιέχει μια σειρά από δοκιμές και πληροφορίες. ( Για το Mandrake συγκεκριμένα διατηρώ μια επιφύλαξη... καλύτερα όμως διαβάστε το! )

:arrow: http://www.andmarios.com/cyberwalker/SuSE_Linux_Netmod_SetUp_(by_CyberWalker).pdf :D

• 1 μήνα μετά...

Μιας και τα έχω πρόχειρα τα βάζω εδώ.

Suse 9.2.

To link για την Professional είναι

>http://www.novell.com/products/linuxprofessional/index.html

link για να κατεβάσετε

>http://www.novell.com/products/linuxprofessional/downloads/ftp/int_mirrors.html

όπως επίσης και μερικά mirrors από Ελλάδα

>
Greece  
ftp.softnet.tuc.gr/pub/linux/suse/ (Crete)  complete  
http://ftp.softnet.tuc.gr/pub/linux/suse/ (Crete)  complete  
ftp.duth.gr/pub/suse/ (Thrace)  almost complete  
ftp.ntua.gr/pub/linux/suse/i386/ (Athens)  i386  
ftp.linux.org.gr/pub/linux/suse/i386/  i386 

ορίστε και direct link για να μην ψάχνετε (από το πρώτο mirror)

>ftp://ftp.softnet.tuc.gr/pub/linux/suse/suse/i386/9.2/iso/SUSE-Linux-9.2-FTP-DVD.iso

To Documentation για το 9.2 θα το βρείτε εδώ

>http://www.novell.com/documentation/suse92/index.html

Παιδιά ποια διανομή είναι η καλύτερη στα 64 bit και που μπορώ να την βρω;

Το SUSE 9.2 κυκλοφορεί και σε 64 bit έκδοση αλλά λίγο δύσκολο να τη βρείς στη πλήρη της μορφή για κατέβασμα. Προσωπικά έχω βρεί μόνο την evaluation version του 64 bit.

Το πλήρες πακέτο, του 9.1 που έχουμε στο γραφείο, περιλαμβάνει 2 double-side DVDs το 1 double-side με την 32 bit και την 64 bit η κάθε πλευρά αντίστοιχα και το άλλο double-side το source και τα documentations αντίστοιχα. Το πακέτο έχει και 5 CDs με την 32 bit έκδοση.

Αυτά. B)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...