Επισκέπτης Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, lovesucks είπε Σοβαρό εργαστήριο δεν μετράει οξύτητα με κιτάκια. Αυτά τα κιτάκια δεν ξέρω κατα πόσο μπορείς να τα εμπιστευθείς..φαντάζομαι εχεις απλά ένα μπούσουλα που κυμαίνονται οι τιμές. Τα κιτάκια είναι για την ευκολία και τα βγάζει χημικό εργαστήριο που κάνει αντίστοιχους ελέγχους. Ο Ίδιος ακριβώς έλεγχος (αλλά με προχοΐδα) γίνεται και στο εργαστήριο. Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2020 από Επισκέπτης
nevrodion Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Βλέπω το θέμα ξαναζωντάνεψε και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί βλέπω ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο. Κάποια σχόλια για όσα διάβασα: Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ να έχει μόνο οξύτητα < 0,8. ΠΡΕΠΕΙ να έχει και 0 (μηδέν) γευστικό ελάττωμα στην οργανοληπτική. Έχω παρτίδα με 0,3 που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ έξτρα παρθένο αλλά παρθένο γιατί έχει γευστικό ελάττωμα (και ξέρω τι φταίει). Πολλά πράματα μπορεί να επηρρεάσουν την οξύτητα της παραγωγής και ένα απ' αυτά είναι ο δάκος. Πέρσυ π.χ. με 100 χιλιάδες τόνους ζημιά σε όλη την Ελλάδα, ο δάκος ήταν κύριος υπεύθυνος. Σημαντικό ρόλο όμως παίζουν ο χρόνος και ο τρόπος αναμονής της ελιάς μετά το ράβδισμα πριν την ελαιοποίηση, η θερμοκρασία, η καθαριότητα και οι συνθήκες στο ελαιοτριβείο. Κάπου διάβασα για σακιά... παιδιά, κόφτε το αυτό. Ειδικά φέτο με τις θερμοκρασίες που παίξανε μέχρι και πριν κάνα μήνα, ήταν πολύ κακή επιλογή το σακί. Πλαστικό τελάρο και τέλος. Επίσης κάπου διάβασα πως όσο πιο αργά μαζεύεις, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις για δάκο. Δεν ισχύει. Ο δάκος έχει τρεις γενιές, με την πρώτη (και πιο λάιτ) Απρίλη Μάη και τελευταία τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτέμβρη. Αν είναι να προσβάλλει, θα προσβάλλει. Είτε μαζέψεις 15 Οκτώβρη, είτε 15 Γενάρη, είτε την έχεις γλυτώσει είτε όχι. Επίσης οι δακοπαγίδες είναι για παρακολούθηση πλυθησμών και όχι καταπολέμηση. Προσωπικά με το που δω 3 4 άτομα σε μια δακοπαγίδα, ραντίζω κάλυψη. Και λίγο προσοχή με τα φάρμακα, πολλά προσκαλούν τον δάκο (όπως και οι δακοπαγίδες είναι κίτρινες γιαυτόν ακριβώς το λόγο) αλλά και άλλα έντομα και τα σκοτώνουν και αυτό δεν είναι καλό . Αν είναι να σκοτώνουμε και μελίσσια μαζί με το δάκο, ε όχι. Για την πικράδα, δεν έχει να κάνει με το αν είναι παρθένο, έξτρα παρθένο ή κάτι άλλο. Έχει να κάνει όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε με τις φαινόλες του ελαιολάδου. Προσοχή μην μπερδεύετε το πικρό με το πικάντικο αλλά και το ταγγό και τη μούργα. Το πικρό έχει ευχάριστη χροιά, διαρκεί λίγο ενώ το ταγγό καίει δυσάρεστα το λαιμό (πολύ πρόχειρα). Επίσης δεν ξέρω εάν αυτό που αποκαλείται γλυκύτητα στο ελαιόλαδο είναι η γεύση αγγουριού (που είναι μειονέκτημα και μάλιστα από τα πιο συνηθισμένα) ή η χροιά αγγινάρας (που είναι πλεονέκτημα). Αυτά τα κιτ μέτρησης οξύτητας είναι καλά για να πάρεις μια ιδέα που βρίσκεσαι. Κανονική μέτρηση από πιστοποιημένο εργαστήριο και μόνο. Κάποιος ανέφερε για ελιές που μαζεύουν από κάτω... Στη Σικελία έτσι μαζεύουν τις ελιές, με πολύ λιγότερο κόστος, βγάζουν λάδι με οξύτητα 2 και πάνω, παρουσιάζονται για ειδήμονες και στην Τοσκάνη γελάνε και πουλάνε το ελαιόλαδο για 8 και 10 ευρώ το λίτρο.... και εμείς στην πέτσα μας μην πω τίποτα άλλο. Θρούμπα, είναι ΠΟΠ και ΠΓΕ Θάσου. Άντε γιατί αρκετά τσακώθηκα με έναν κρητικό φίλο για αυτό το θέμα 3 1
lovesucks Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 14 λεπτά πριν, Nikosmile είπε Τα κιτάκια είναι για την ευκολία και τα βγάζει χημικό εργαστήριο που κάνει αντίστοιχους ελέγχους. Ο Ίδιος ακριβώς έλεγχος (αλλά με προχοΐδα) γίνεται και στο εργαστήριο. Στο εργαστήριο που εργαζόμουν δεν δουλεύαμε με κιτάκια.Το εργαστήριο ήταν διαπιστευμένο στις χημικές αναλύσεις του λαδιού (κ όχι μόνο) κ δουλεύαμε σύμφωνα με τις επίσημες μεθοδους. Απέχω κάποια χρόνια από το εργαστηριακό κομμάτι.Αν αυτή η μέθοδος είναι αξιόπιστη κ δεν έχει αποκλίσεις από τις εργαστηριακές αναλύσεις τότε πάω πάσο.. Όπως κ να χει όπως ειπώθηκε κ παραπάνω δεν είναι κάτι επίσημο.δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπου.
Billy Huge Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Αν θέλετε να μάθετε μόνο την οξύτητα και στο περίπου, για δική σας περιέργεια, μια χαρά είναι τα κιτάκια 1
yannis27gr Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Αφήνοντας τη γεύση απέξω ως ζήτημα γούστου, ένα ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα δεν είναι αυτόματα ποιοτικό ελαιόλαδο; Μιλάω αποκλειστικά για προσωπική χρήση.
Billy Huge Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Ναι, προφανώς. Άλλωστε, και η κατηγοριοποίηση σε έξτρα παρθένο/παρθένο κτλ, γίνεται κατά βάση με την οξύτητα 1
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 13 λεπτά πριν, lovesucks είπε Στο εργαστήριο που εργαζόμουν δεν δουλεύαμε με κιτάκια.Το εργαστήριο ήταν διαπιστευμένο στις χημικές αναλύσεις του λαδιού (κ όχι μόνο) κ δουλεύαμε σύμφωνα με τις επίσημες μεθοδους. Απέχω κάποια χρόνια από το εργαστηριακό κομμάτι.Αν αυτή η μέθοδος είναι αξιόπιστη κ δεν έχει αποκλίσεις από τις εργαστηριακές αναλύσεις τότε πάω πάσο.. Όπως κ να χει όπως ειπώθηκε κ παραπάνω δεν είναι κάτι επίσημο.δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπου. Την ίδια μέθοδο μέθοδο κάναμε στο εργαστήριο (εξουδετέρωση). Δυστυχώς όχι με κιτάκια , γιατί εκεί τα αντιδραστήρια τα είχαμε συμπυκνωμένα σε φιάλες λίτρων για πολλές διαφορετικές μετρήσεις, και τις κανονικότητες έπρεπε να τις υπολογίζουμε εμείς κάθε φορά. O ιδιώτης που δεν γνωρίζει από χημεία, θα πάρει το kit που οι κανονικότητες είναι ακριβώς για την συγκεκριμένη μέτρηση και θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες. Ο ερασιτέχνης παραγωγός δεν χρειάζεται να έχει επίσημο έγγραφο γιατί απαγορεύεται ούτως ή άλλως να πουλάει χύμα λάδι .
F117 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2023 Τι συμβαίνει με αυτό το λάδι? Ήταν σε τενεκέ σε αποθήκη. Η σοδια ήταν Δεκέμβρης τους 2021.
Amaretos Δημοσ. 12 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2023 3 λεπτά πριν, F117 είπε Τι συμβαίνει με αυτό το λάδι? Ήταν σε τενεκέ σε αποθήκη. Η σοδια ήταν Δεκέμβρης τους 2021. Είχε μαζέψει μουργα ο τενεκές 2 χρόνια ακουνητος και ανακατεύτηκε μόλις τον σήκωσες να γεμίσεις το μπουκάλι, άστο 1-2 μέρες να κάτσει να δούμε, αλλά γενικά καλό είναι να μην το αφήνεις σε τενεκέ τόσο πολύ καιρό
F117 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 12 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) Για να δούμε...... Ωστόσο μυρωδιά και γεύση είναι οκ Επεξ/σία 12 Ιουνίου 2023 από F117
rus Δημοσ. 13 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2023 18 ώρες πριν, F117 είπε Τι συμβαίνει με αυτό το λάδι? Ήταν σε τενεκέ σε αποθήκη. Η σοδια ήταν Δεκέμβρης τους 2021. ε, τι να συμβει? καταναλωσε το υπ ευθυνη σου😃
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα