Επισκέπτης Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, papoys1 είπε Όπως τα είπε είναι.Στην περιοχή μου Εύβοια πολλοί έχουν την τοπική ποικιλία (λαδολιά τη λένε) η οποία παράγει ελαιόλαδο σε μεγάλη ποσότητα,φτάνοντας 3,3 κιλά ελιές ένα κιλό λάδι αλλά τη μαζεύουν κυρίως από κάτω όταν ωριμάσει και πέσει και ελάχιστες από πάνω γιατί τα δέντρα είναι πανύψηλα (έχω και εγώ ακόμη καμιά 20αριά τέτοιες) . Το ελαιόλαδο από τις συγκεκριμένες ελιές είναι φυσικά μεγαλύτερης οξύτητας 2 , 2,5 και 3 αλλά είναι γλυκό από την πρώτη στιγμή γιατί η ελιά είναι ώριμη και γλυκειά.Πολλοί ντόπιοι προτιμούν το συγκεκριμένο ελαιόλαδο και δεν θέλουν το 0,5 οξύτητα γιατί έχει πικρίλα και πρέπει να περάσουν 4-5 μήνες να γλυκάνει η γεύση. Δεν είναι έτσι. Η αυξημένη οξύτητα δεν δίνει γλυκάδα, αντίθετα δίνει δυσάρεστη οσμή και κακή γεύση. Αυτό το ελαιόλαδο που αναφέρεσαι δεν είναι γλυκό επειδή έχει μεγαλύτερη οξύτητα, αλλά διότι επειδή η ελιά είναι πιο ώριμη έχει λιγότερες φαινόλες. Οι φαινόλες δίνουν αυτή την πικράδα και το κάψιμο στο λαιμό στα φρέσκα ελαιόλαδα και κυρίως στα αγουρέλαια. 42 λεπτά πριν, yannis27gr είπε Την οξύτητα τη μετράτε αργοτερα σε χημείο όπως έκανα εγώ ή επιτόπου στο ελαιοτριβείο; Όπου σε συμφέρει. Μπορείς πάντως με λίγη εξάσκηση να την μετρήσεις και εσύ. ΚΙΤ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2020 από Επισκέπτης
yannis27gr Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 15ευρω το κιτ για 10 μετρήσεις κι εγώ έδωσα 20 για μια; Είναι εύκολο στη χρήση; Το έχει δοκιμασει κάποιος;
papoys1 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Nikosmile είπε Δεν είναι έτσι. Η αυξημένη οξύτητα δεν δίνει γλυκάδα, αντίθετα δίνει δυσάρεστη οσμή και κακή γεύση. Αυτό το ελαιόλαδο που αναφέρεσαι δεν είναι γλυκό επειδή έχει μεγαλύτερη οξύτητα, αλλά διότι επειδή η ελιά είναι πιο ώριμη έχει λιγότερες φαινόλες. Οι φαινόλες δίνουν αυτή την πικράδα και το κάψιμο στο λαιμό στα φρέσκα ελαιόλαδα και κυρίως στα αγουρέλαια. Μιλάω γιατί έχω φάει και από τα δύο και μιλάμε ότι όταν είναι φρέσκα από το λιοτρίβι αυτό της ντόπιας παραγωγής που συλλέγεται από ώριμες ελιές είναι πιο εύγεστο από το άλλο άσχετα αν έχει μεγαλύτερη οξύτητα.Αργότερα ναι τσιγκίζει σε σχέση με το άλλο.Και μιλάω για λάδι από τέτοιες ελιές τις οποίες μπορείς να τις τρώς εκείνη τη στιγμή που τις μαζεύεις από κάτω.Τόσο γλυκιές είναι.Ενδεχομένως δεν έχεις μαζέψει δεν έχεις φάει και δεν γνωρίζεις. Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2020 από papoys1
dkstopo Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 13 λεπτά πριν, yannis27gr είπε 15ευρω το κιτ για 10 μετρήσεις κι εγώ έδωσα 20 για μια; Είναι εύκολο στη χρήση; Το έχει δοκιμασει κάποιος; Η μέτρηση που πηρες εσύ είναι επίσημη και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις οπουδήποτε. Τα κιτ που πουλάνε σιγουρα δουλεύουν αρκει να ακολουθήσεις τις οδηγίες χρήσεις, αλλά τα αποτελέσματα είναι για πληροφόρηση σε εσένα, εκτός αν είσαι χημικός και βάλεις και την υπογραφή σου από κάτω. 2
lovesucks Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 23 λεπτά πριν, dkstopo είπε Η μέτρηση που πηρες εσύ είναι επίσημη και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις οπουδήποτε. Τα κιτ που πουλάνε σιγουρα δουλεύουν αρκει να ακολουθήσεις τις οδηγίες χρήσεις, αλλά τα αποτελέσματα είναι για πληροφόρηση σε εσένα, εκτός αν είσαι χημικός και βάλεις και την υπογραφή σου από κάτω. Να συμπληρώσω πως οι αναλύσεις στο εργαστήριο κοστίζουν παραπάνω γτ γίνονται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό κ πάντα με τις επίσημες/διαπιστευμένες μεθόδους(Μιλάω για σοβαρό εργαστήριο,με χημικούς κ γεωπόνους κ διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ).Στη τιμή υπάρχει το κόστος του προσωπικού,των αντιδραστηρίων..κτλ.. Σοβαρό εργαστήριο δεν μετράει οξύτητα με κιτάκια. Αυτά τα κιτάκια δεν ξέρω κατα πόσο μπορείς να τα εμπιστευθείς..φαντάζομαι εχεις απλά ένα μπούσουλα που κυμαίνονται οι τιμές.
mic2mic Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 41 λεπτά πριν, papoys1 είπε Μιλάω γιατί έχω φάει και από τα δύο και μιλάμε ότι όταν είναι φρέσκα από το λιοτρίβι αυτό της ντόπιας παραγωγής που συλλέγεται από ώριμες ελιές είναι πιο εύγεστο από το άλλο άσχετα αν έχει μεγαλύτερη οξύτητα.Αργότερα ναι τσιγκίζει σε σχέση με το άλλο.Και μιλάω για λάδι από τέτοιες ελιές τις οποίες μπορείς να τις τρώς εκείνη τη στιγμή που τις μαζεύεις από κάτω.Τόσο γλυκιές είναι.Ενδεχομένως δεν έχεις μαζέψει δεν έχεις φάει και δεν γνωρίζεις. Το θέμα όμως είναι αν η μεγαλύτερη οξύτητα είναι που το κάνει πιο εύγευστο. Αυτό μου φαίνεται πολύ περίεργο, διότι δεν ξέρω άλλο προϊόν στο οποίο η αυξημένη οξύτητα να το κάνει πιο γλυκό και η χαμηλή οξύτητα πιο πικρό. Εκτός του ότι τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα έχουν χαμηλή οξύτητα και είναι σαφώς γλυκά, διαβάζω και άλλα πράγματα. Πχ από εδώ: Η οξύτητα είναι ένας από τους δείκτες αξιολόγησης και κατάταξης ενός ελαιολάδου. Εκφράζεται συνήθως επί τοις εκατό (π.χ. το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο έχει οξύτητες 0-1%), και αντιπροσωπεύει το ποσοστό ελεύθερων λιπαρών οξέων. Η ελεύθερη οξύτητα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, είναι κατά μέγιστο 1 g ανά 100 g στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η οξύτητα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στον τρόπο συγκομιδής και αποθήκευσης του καρπού, το στάδιο ωρίμανσής του κ.λ.π. Η μακρόχρονη αποθήκευση του καρπού πριν από την έκθλιψη, καθώς και το στοίβαγμα του καρπού σε μεγάλους σωρούς προκαλεί σημαντική αλλοίωση της γεύσης, λόγω αύξησης της οξύτητάς του. Η αυξημένη οξύτητα δίνει μια «τσουχτερή», δυσάρεστη επίγευση στο προϊόν. Επίσης τα ελαιόλαδα με υψηλή οξύτητα αλλοιώνονται ευκολότερα και γρηγορότερα από τα άλλα.
papoys1 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 18 λεπτά πριν, mic2mic είπε Το θέμα όμως είναι αν η μεγαλύτερη οξύτητα είναι που το κάνει πιο εύγευστο. Αυτό μου φαίνεται πολύ περίεργο, διότι δεν ξέρω άλλο προϊόν στο οποίο η αυξημένη οξύτητα να το κάνει πιο γλυκό και η χαμηλή οξύτητα πιο πικρό. Εκτός του ότι τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα έχουν χαμηλή οξύτητα και είναι σαφώς γλυκά, διαβάζω και άλλα πράγματα. Πχ από εδώ: Η οξύτητα είναι ένας από τους δείκτες αξιολόγησης και κατάταξης ενός ελαιολάδου. Εκφράζεται συνήθως επί τοις εκατό (π.χ. το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο έχει οξύτητες 0-1%), και αντιπροσωπεύει το ποσοστό ελεύθερων λιπαρών οξέων. Η ελεύθερη οξύτητα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, είναι κατά μέγιστο 1 g ανά 100 g στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η οξύτητα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στον τρόπο συγκομιδής και αποθήκευσης του καρπού, το στάδιο ωρίμανσής του κ.λ.π. Η μακρόχρονη αποθήκευση του καρπού πριν από την έκθλιψη, καθώς και το στοίβαγμα του καρπού σε μεγάλους σωρούς προκαλεί σημαντική αλλοίωση της γεύσης, λόγω αύξησης της οξύτητάς του. Η αυξημένη οξύτητα δίνει μια «τσουχτερή», δυσάρεστη επίγευση στο προϊόν. Επίσης τα ελαιόλαδα με υψηλή οξύτητα αλλοιώνονται ευκολότερα και γρηγορότερα από τα άλλα. Και το αγουρέλαιο φρέσκο αν το ρίξεις στη σαλάτα και δεν έχεις ξαναδοκιμάσει θα κάνεις μπλιαχ. Μιλάω για αρχική γεύση δύο ελαιολάδων και όχι για τελική ποιότητα και το ποιο είναι καλύτερο και πιο υγιεινό για τον οργανισμό.Φυσικά καλύτερο είναι αυτό με την μικρότερη οξύτητα.Επίσης αυτό με την υψηλή οξύτητα με τον καιρό αποκτάει δυσάρεστη γεύση.Δεν μιλάω βέβαια για κάποιες υπερβολικές οξύτητες αλλά για οξύτητες μέχρι 2 - 2,5 το πολύ. Από εκεί και πάνω δεν έχω φάει και δεν μπορώ να έχω γνώμη. Και πιο υγιεινό είναι να πίνουμε τον καφέ μας σκέτο και το φαγητό ανάλατο αλλά και τα δύο είναι πιο γευστικά με ζάχαρη και αλάτι αντίστοιχα.
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, papoys1 είπε Μιλάω γιατί έχω φάει και από τα δύο και μιλάμε ότι όταν είναι φρέσκα από το λιοτρίβι αυτό της ντόπιας παραγωγής που συλλέγεται από ώριμες ελιές είναι πιο εύγεστο από το άλλο άσχετα αν έχει μεγαλύτερη οξύτητα.Αργότερα ναι τσιγκίζει σε σχέση με το άλλο.Και μιλάω για λάδι από τέτοιες ελιές τις οποίες μπορείς να τις τρώς εκείνη τη στιγμή που τις μαζεύεις από κάτω.Τόσο γλυκιές είναι.Ενδεχομένως δεν έχεις μαζέψει δεν έχεις φάει και δεν γνωρίζεις. Είσαι τυχερός που έχεις φάει, γιατί εδώ βόρεια δεν έχουμε τέτοια ποικιλία. Εγώ αναφέρω τη χημεία που υπάρχει από πίσω για να μη λέμε ανακρίβειες ότι η "οξύτητα γλυκίζει το ελαιόλαδο". Οι ελιές που τρως απευθείας είναι πασίγνωστες ότι έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά ελευρωπαίνης όταν ωριμάσουν, γιαυτό δεν είναι πικρές, και επιπλέον επειδή είναι και ώριμες και δεν έχουν περάσει από το στάδιο της εκπίκρισης, έχουν και περισσότερα ζάχαρα άρα και μια όμορφη γλυκύτητα. Είναι η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που δίνει την πικρή γεύση και στα ελαιόλαδα, γιαυτό υπάρχουν παρθένα ελαιόλαδα που έχουν οξύτητα 1,1% που πικρίζουν ή καίνε στο λαιμό περισσότερο από extra παρθένα με οξύτητα 0,4%. Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2020 από Επισκέπτης
papoys1 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 5 λεπτά πριν, Nikosmile είπε Είσαι τυχερός που έχεις φάει, γιατί εδώ βόρεια δεν έχουμε τέτοια ποικιλία. Εγώ αναφέρω τη χημεία που υπάρχει από πίσω για να μη λέμε ανακρίβειες ότι η "οξύτητα γλυκίζει το ελαιόλαδο". Οι ελιές που τρως απευθείας είναι πασίγνωστες ότι έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά ελευρωπαίνης όταν ωριμάσουν, γιαυτό δεν είναι πικρές, και επιπλέον επειδή είναι και ώριμες και δεν έχουν περάσει από το στάδιο της εκπίκρισης, έχουν και περισσότερα ζάχαρα άρα και μια όμορφη γλυκύτητα. Είναι η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που δίνει την πικρή γεύση και στα ελαιόλαδα, γιαυτό υπάρχουν παρθένα ελαιόλαδα που έχουν με οξύτητα 1,1% που πικρίζουν ή καίνε στο λαιμό περισσότερο από extra παρθένα με οξύτητα 0,4%. Οι συγκεκριμένες που στην περιοχή μου τις λέμε κουρμάδες ή κορμάδες και όχι θρούμπες υπάρχουν σε λίγα μέρη της Ελλάδας και παράγονται από ορισμένα δέντρα και όχι όλα. Η διαφορά με τις θρούμπες είναι ότι αυτές μαζεύονται από το έδαφος έτοιμες για φαγητό και είναι πεντανόστιμες. Μόνο αν έχεις φάει μπορεί να έχεις άποψη. Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2020 από papoys1
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 4 λεπτά πριν, papoys1 είπε Οι συγκεκριμένες που στην περιοχή μου τις λέμε κουρμάδες ή κορμάδες και όχι θρούμπες υπάρχουν σε λίγα μέρη της Ελλάδας και παράγονται από ορισμένα δέντρα και όχι όλα. Η διαφορά με τις θρούμπες είναι ότι αυτές μαζεύονται από το έδαφος έτοιμες για φαγητό και είναι πεντανόστιμες. Μόνο αν έχεις φάει μπορεί να έχεις άποψη. Το θέμα μας δεν είναι αν έχουμε φάει ή όχι κάθε είδους ελιά που υπάρχει στη μεσόγειο. Ελπίζω να κατάλαβες γιατί η οξύτητα δεν "γλυκαίνει" το ελαιόλαδο.
GREGORYMO Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 32 λεπτά πριν, papoys1 είπε Και το αγουρέλαιο φρέσκο αν το ρίξεις στη σαλάτα και δεν έχεις ξαναδοκιμάσει θα κάνεις μπλιαχ. Μιλάω για αρχική γεύση δύο ελαιολάδων και όχι για τελική ποιότητα και το ποιο είναι καλύτερο και πιο υγιεινό για τον οργανισμό.Φυσικά καλύτερο είναι αυτό με την μικρότερη οξύτητα.Επίσης αυτό με την υψηλή οξύτητα με τον καιρό αποκτάει δυσάρεστη γεύση.Δεν μιλάω βέβαια για κάποιες υπερβολικές οξύτητες αλλά για οξύτητες μέχρι 2 - 2,5 το πολύ. Από εκεί και πάνω δεν έχω φάει και δεν μπορώ να έχω γνώμη. Και πιο υγιεινό είναι να πίνουμε τον καφέ μας σκέτο και το φαγητό ανάλατο αλλά και τα δύο είναι πιο γευστικά με ζάχαρη και αλάτι αντίστοιχα. Σε πόσο καιρό αποκτά δυσάρεστη γεύση ? Είσαι σίγουρος για αυτό ?
papoys1 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 14 λεπτά πριν, Nikosmile είπε Το θέμα μας δεν είναι αν έχουμε φάει ή όχι κάθε είδους ελιά που υπάρχει στη μεσόγειο. Ελπίζω να κατάλαβες γιατί η οξύτητα δεν "γλυκαίνει" το ελαιόλαδο. Δεν θα αντιδικήσω έχει την άποψή σου έχω τι δική μου, αλλά αν φας ελαιόλαδο φρέσκο πάντα από τέτοιες ώριμες ελιές (κουρμάδες η κορμάδες) τότε θα μου πεις αν είναι πιο νόστιμο από ένα ελαιόλαδο από μία μη ώριμη ελιά ανεξάρτητη αν η μία έχει 0,8 οξέα και η άλλη 2. 2 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Σε πόσο καιρό αποκτά δυσάρεστη γεύση ? Είσαι σίγουρος για αυτό ? Και το 0,6 αν το βάλεις στη γλώσσα σου την ώρα που τρέχει από την κάνουλα στο λιοτρίβι θα σε κάψει στο λαιμό και θα πεις τι λάδι είναι αυτό.Σε 4-5 μήνες όμως θα αλλάξει η γεύση του. Θα το επαναλάβω σε πολλές περιπτώσεις και δεν μιλάμε για το λάδι το γευστικό δεν είναι και πιο υγιεινό,συνήθως το αντίθετο γίνεται.
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Μόλις τώρα, papoys1 είπε Δεν θα αντιδικήσω έχει την άποψή σου έχω τι δική μου, αλλά αν φας ελαιόλαδο φρέσκο πάντα από τέτοιες ώριμες ελιές (κουρμάδες η κορμάδες) τότε θα μου πεις αν είναι πιο νόστιμο από ένα ελαιόλαδο από μία μη ώριμη ελιά ανεξάρτητη αν η μία έχει 0,8 οξέα και η άλλη 2. Πρέπει όμως να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, όπως πραγματικά είναι. Το ποιοτικότερο ελαιόλαδο παγκοσμίως είναι αυτό που έχει τα περισσότερα αρώματα, τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, και τη χαμηλότερη οξύτητα, δηλαδή το extra παρθένο, μέσα σε αυτό είναι και το τυποποιημένο αγουρέλαιο. Το ελαιόλαδο από ώριμη ελιά με οξύτητα 2% όπως οι ελιές που αναφέρεις, όσο και αν αρέσει σε σένα είναι δεύτερης κατηγορίας σε ποιότητα.
mic2mic Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 30 λεπτά πριν, papoys1 είπε Θα το επαναλάβω σε πολλές περιπτώσεις και δεν μιλάμε για το λάδι το γευστικό δεν είναι και πιο υγιεινό,συνήθως το αντίθετο γίνεται. Εγώ δεν μίλησα καθόλου για θέμα υγείας ούτε καν για θέμα "ωραίας γεύσης". Τα γούστα είναι σχετικά άλλωστε, σε άλλους αρέσει το λάδι να πικρίζει. Εμένα μου φάνηκε περίεργο αυτό που γράφτηκε ότι η αύξηση της οξύτητας κάνει το λάδι πιο γλυκό και μάλιστα προτάθηκε ως πρόχειρος τρόπος για να καταλάβουμε την οξύτητα του ελαιόλαδου.
Billy Huge Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Παιδιά, είναι απλό το θέμα: ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ είναι η γεύση (που είναι καθαρά θέμα γούστου), ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ η ποιότητα. Και ναι, τα λάδια που έχουν χαμηλή οξύτητα, και ειδικά αν είναι και φρέσκα, καίνε. Σε άλλους αρέσει, σε άλλους όχι. Λάδια πάνω από "άσσο" (1%), στα μέρη μας τα "πετάμε" που λέει ο λόγος. Παρόλο που είναι γλυκά. Και σε κάποιον μπορεί να αρέσει. Θέμα συνήθειας είναι. Μιλάω για λάδι ίδιας ποικιλίας ελιών. Δεν μπορείς να συγκρίνεις διαφορετικές ποικιλίες μεταξύ τους. Ένα κορωναΐκο με οξύτητα 1%, στην γλυκάδα μπορεί να είναι μοιάζει με λάδι άλλης ποικιλίας οξύτητας 0,3% πχ. Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2020 από Billy Huge
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα