Επισκέπτης Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 2 ώρες πριν, jmmys είπε Στο ελαιοτριβείο που πάω χρόνια,κανονικά και νομιμα πουλάει λάδι σε τενεκέδες.Και ένα κάρο αλλά ελαιοτριβεία,κανονικά με απόδειξη. Ειναι πολλοί που πάνε ελιές και δεν συμπληρώνουν 400 κιλά καρπό ώστε να βγάλουν καζάνι,δίνουν τις ελιές και παίρνουν χρήματα.Αυτες οι ελιές γίνονται στη πορεία λάδι,και το πουλάει το ελαιοτριβείο χύμα,παίρνεις όσα λίτρα θέλεις προς 5 ευρώ το λίτρο. Αν είναι έξτρα παρθένο δεν ξέρω. Ξέρω όμως τις δικές μου ελιές,που τις φροντίζω,και δεν βάζω μέσα στις κλουβες ούτε σάπιες,ουτε δακοφαγωμενες.Το λάδι του εμπορίου,όσο καλό και να είναι,όταν είναι μαζική παραγωγή και στόχος είναι το κέρδος,και που φυσικά δεν πετάνε σχεδόν τίποτα,φυσικό είναι να μην έχει την ανάλογη ποιότητα. Αναφέρομαι στο χύμα λάδι που πουλιέται αριστερά και δεξιά ως "extra παρθένο ή παρθένο", ενώ η ποιότητά του και η προέλευση του είναι άγνωστη καθώς δεν έχει τυποποιηθεί. Αυτό το χύμα ούτε ποιότητες έχει, ούτε κατηγορίες. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη "Απαγορεύεται η πώληση χύμα ελαιολάδου από τον οποιονδήποτε (έμπορο, ελαιοτριβείο, γνωστό ) εάν δεν είναι παραγωγός, και δεν φέρει τα απαραίτητα δικαιολογητικά". Το τυποποιημένο ελαιόλαδο είναι το μόνο που έχει αποδεδειγμένη ποιότητα, είναι χωρισμένο σε κατηγορίες και μπορεί να πουληθεί και σε όλες τις ηπείρους.
rus Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, Ison_ είπε Εμπιστευόμαστε τον τενεκέ από συγγενείς και γνωστούς με κλειστά τα μάτια και πολλές φορές είναι ταγκόλαδο. Και ξέρεις, είναι λίγο ταμπού να ααμφισβητείς την ποιότητα του μικρού παραγωγού, γιατί όπου το πεις ότι το τυποποιημένο του σουπερμάρκετ παίζει να είναι καλύτερο, θα πέσουν αμέσως να σε φάνε. Moυ θυμισες εκεινη τη παλια διαφημιση που ερχεται ο χωριατης με το τενεκε και λεει -Χεχ εφερα το λαδι -Α όχι άλλο χυμα -Μα είναι απ το χωριο -Μα εγω βρηκα το "Χωριο" που μπλαμπλαμπλα, και δειχνει τη φιαλη. 9 ώρες πριν, xrist0s4 είπε Φέτος πάντως ήταν κακή χρονιά λόγο δακου! Δηλ. τα επομενα μπουκαλια θα εχουν ανεβασμενη τιμη? Γιατι τα προηγουμενα ειχαν κατεβασμενη, εβρισκες εξ. παρθενο και με 4-5€ το μονολιτρο. Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2020 από rus
papoys1 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Φέτος ναι είχαν πολύ δάκο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα όπως και στην περιοχή μου για αυτό υπήρχε και μικρή παραγωγή.Να προσθέσω ότι ο δάκος ελάχιστα επηρεάζει την ποιότητα (οξύτητα) αλλά την ποσότητα γιατί χάνονται πολλές ελιές που πέφτουν. Από την άλλη κάποιοι παραγωγοί δεν θα έχουν δάκο ή άλλες ασθένειες αλλά πως;;;;;;; Ξέρω γείτονα στην Αθήνα που είναι αρκετά μεγάλος παραγωγός (3.000 κιλά περίπου το χρόνο λάδι ) αλλά από Ιούλιο μέχρι να μαζέψει κατεβαίνει πολύ συχνά Κρήτη που έχει τις ελιές. Σε συζήτηση μου έχει πει ότι έχει τρακτέρ και κατεβαίνει να ψεκάσει τις ελιές για δάκο.Αυτός θα πετύχει τέλειο καρπό , μεγάλη παραγωγή και ελάχιστη οξύτητα αλλά αναρωτιέστε πόσο φάρμακο φτάνει στο πιάτο σας.Το ίδιο κάνουν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί.Και εγώ μπορώ να το κάνω αλλά παράγω ελαιόλαδο κυρίως για μένα άντε να πουλήσω και κανένα τενεκέ σε πολύ γνωστούς σε άγνωστους ποτέ και δεν θέλω να έχει ίχνος φαρμάκου μέσα.Το αγοράζουν όμως γιατί ξέρουν ότι τρώνε ελαιόλαδο χωρίς ίχνος φαρμάκου γιατί ποτέ δεν ψεκάζω τα δέντρα μου. Σε πείραγμα δικό μου ρε γείτονα όλο φάρμακο τρως μου λέει γελώντας.Ξέρεις έχω και ένα μικρό κτημματάκι με λίγες ρίζες για μένα το οποίο δεν ψεκάζω ποτέ.
xrist0s4 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 4 ώρες πριν, rus είπε Δηλ. τα επομενα μπουκαλια θα εχουν ανεβασμενη τιμη? Γιατι τα προηγουμενα ειχαν κατεβασμενη, εβρισκες εξ. παρθενο και με 4-5€ το μονολιτρο. Φέτος τα οξέα ήταν από 0.5 - 0.8 που δεν είχε ξαναγίνει στην περιοχη έτσι πέφτει η τιμή που το δίνουμε στο εργοστάσιο.
Amaretos Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, papoys1 είπε Φέτος ναι είχαν πολύ δάκο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα όπως και στην περιοχή μου για αυτό υπήρχε και μικρή παραγωγή.Να προσθέσω ότι ο δάκος ελάχιστα επηρεάζει την ποιότητα (οξύτητα) αλλά την ποσότητα γιατί χάνονται πολλές ελιές που πέφτουν. Από την άλλη κάποιοι παραγωγοί δεν θα έχουν δάκο ή άλλες ασθένειες αλλά πως;;;;;;; Ξέρω γείτονα στην Αθήνα που είναι αρκετά μεγάλος παραγωγός (3.000 κιλά περίπου το χρόνο λάδι ) αλλά από Ιούλιο μέχρι να μαζέψει κατεβαίνει πολύ συχνά Κρήτη που έχει τις ελιές. Σε συζήτηση μου έχει πει ότι έχει τρακτέρ και κατεβαίνει να ψεκάσει τις ελιές για δάκο.Αυτός θα πετύχει τέλειο καρπό , μεγάλη παραγωγή και ελάχιστη οξύτητα αλλά αναρωτιέστε πόσο φάρμακο φτάνει στο πιάτο σας.Το ίδιο κάνουν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί.Και εγώ μπορώ να το κάνω αλλά παράγω ελαιόλαδο κυρίως για μένα άντε να πουλήσω και κανένα τενεκέ σε πολύ γνωστούς σε άγνωστους ποτέ και δεν θέλω να έχει ίχνος φαρμάκου μέσα.Το αγοράζουν όμως γιατί ξέρουν ότι τρώνε ελαιόλαδο χωρίς ίχνος φαρμάκου γιατί ποτέ δεν ψεκάζω τα δέντρα μου. Σε πείραγμα δικό μου ρε γείτονα όλο φάρμακο τρως μου λέει γελώντας.Ξέρεις έχω και ένα μικρό κτημματάκι με λίγες ρίζες για μένα το οποίο δεν ψεκάζω ποτέ. Κανεις λαθος, επηρεαζει και πολυ την ποιοτητα του λαδιου ο δακος, χωρια αυτες που χανεις Ο δάκος είναι ένας μικροοργανισμός που προσβάλει την ελιά και προκαλεί μεγάλη οξύτητα στο λάδι που σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά του λαδιού δεν είναι τόσο καλά. Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2020 από Amaretos
adsl2+ Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Η καταπολέμηση του δάκου γίνεται με τις δακοπαγίδες η με τους ψεκασμούς , ο τελευταίος ψεκασμός 30 ημέρες πριν τη συγκομιδή . Άλλες μεγάλες ασθένειες είναι το γλοιοσπόριο κυκλοκόνιο, για την αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου και του κυκλοκονίου η ελιά θέλει Τα χαλκούχα σκευάσματα για το κυκλοκόνιο και γλοιοσπόριο της ελιάς έχουν μορφή βρέξιμης σκόνης ή βρέξιμων κόκκων (Βορδιγάλειος Πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός, Υδροξείδιο του Χαλκού, Θειικός Τριβασικός Χαλκός κλπ) Αντιμετώπιση και των δύο παθογόνων γινεται με μείωση της σχετικής υγρασίας στο περιβάλλον των δένδρων με κατάλληλο κλάδεμα για αερισμό της κόμης .Προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα, ιδιαίτερα τις βροχερές περιόδους (κυκλοκόνιο).Ψεκασμός μέχρι απορροής με χαλκούχο μυκητοκτόνο αμέσως μετά τη συγκομιδή με ράβδισμα (κυκλοκόνιο, γλοιοσπόριο).Ψεκασμός μέχρι απορροής με χαλκούχο μυκητοκτόνο αμέσως μετά τη συγκομιδή (κυκλοκόνιο). Αν δεν γίνουν όλα αυτά η οξύτητα φτάνει στα ύψη !! 1
papoys1 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 1 ώρα πριν, Amaretos είπε Κανεις λαθος, επηρεαζει και πολυ την ποιοτητα του λαδιου ο δακος, χωρια αυτες που χανεις Ο δάκος είναι ένας μικροοργανισμός που προσβάλει την ελιά και προκαλεί μεγάλη οξύτητα στο λάδι που σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά του λαδιού δεν είναι τόσο καλά. 16 λεπτά πριν, adsl2+ είπε Η καταπολέμηση του δάκου γίνεται με τις δακοπαγίδες η με τους ψεκασμούς , ο τελευταίος ψεκασμός 30 ημέρες πριν τη συγκομιδή . Άλλες μεγάλες ασθένειες είναι το γλοιοσπόριο κυκλοκόνιο, για την αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου και του κυκλοκονίου η ελιά θέλει Τα χαλκούχα σκευάσματα για το κυκλοκόνιο και γλοιοσπόριο της ελιάς έχουν μορφή βρέξιμης σκόνης ή βρέξιμων κόκκων (Βορδιγάλειος Πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός, Υδροξείδιο του Χαλκού, Θειικός Τριβασικός Χαλκός κλπ) Αντιμετώπιση και των δύο παθογόνων γινεται με μείωση της σχετικής υγρασίας στο περιβάλλον των δένδρων με κατάλληλο κλάδεμα για αερισμό της κόμης .Προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα, ιδιαίτερα τις βροχερές περιόδους (κυκλοκόνιο).Ψεκασμός μέχρι απορροής με χαλκούχο μυκητοκτόνο αμέσως μετά τη συγκομιδή με ράβδισμα (κυκλοκόνιο, γλοιοσπόριο).Ψεκασμός μέχρι απορροής με χαλκούχο μυκητοκτόνο αμέσως μετά τη συγκομιδή (κυκλοκόνιο). Αν δεν γίνουν όλα αυτά η οξύτητα φτάνει στα ύψη !! Και όμως ο δάκος ελάχιστα επηρεάζει την οξύτητα.Οι δικές μου φέτος επειδή δεν ψεκάζω καθόλου είχαν δάκο σε ποσοστό πάνω από 60% και όμως στο πρώτο λάδι έβγαλα 0,6. Επειδή και εγώ είχα αυτή την εντύπωση σε συζήτηση στο ελαιουργείο μου είπαν αυτό που λέω και δεν θα το πίστευα εάν δεν έβλεπα το αποτέλεσμα στο δικό μου λάδι.Δεν λέω ότι ο δάκος δεν ανεβάζει την οξύτητα αλλά αν το κάνει το κάνει σε πολύ μικρό ποσοστό. Τώρα αυτά που λένε οι γεωπόνοι και οι ειδικοί για ψεκάσματα ναι καλά είναι προστατεύουν την ποιότητα και ανεβάζουν την ποσότητα του λαδιού αλλά δεν με αφορά γιατί δεν παράγω λάδι για πούλημα.Δεν πρόκειται να ψεκάσω και ότι πάρω.
Billy Huge Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Λοιπόν, παιδιά. Έχω ελιές στην Μεσσηνία (ποικιλία κορωναίικη και ''μαυρολιές''). Να σας πω μερικά πραγματάκια επί τροχάδην, που διάβασα παραπάνω: 1) Ισχύει ότι ο δάκος ανεβάζει την οξύτητα. Όσο πιο αργά μαζέψεις τις ελιές (Πχ Γενάρη), έχεις αυξημένες πιθανότητες να έχεις δάκο. 2) Ο δάκος και όλες γενικά οι αρρώστιες (κωνυκλωνιο, καλόκορη, ρυγχήτης, γλοιοσπόριο κτλ), καταπολεμούνται με φάρμακα. Όπως ΣΕ ΟΛΑ τα αγροτικά προϊόντα, καλώς ή κακώς, παίζουν φάρμακα που ραντίζεις. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ προϊόν που δεν έχει φάρμακο (εκτός πχ, αν έχεις μια πορτοκαλιά στην αυλή του σπιτιού σου και τρως τα πορτοκάλια). Οπότε, το ιδανικό είναι, να βρεις παραγωγό που ραντίζει όσο το δυνατόν λιγότερο και όσο το δυνατόν νωρίτερα πριν την ελαιοσυγκομιδή. 3) Αγουρέλαιο ΔΕΝ είναι το φρέσκο λάδι. Αγουρέλαιο είναι το λάδι από ελιές άγουρες, που μαζεύτηκαν νωρίς (πχ Σεπτέμβρη). Για μένα, δεν αξίζει τον κόπο να αγοράσει κανείς αγουρέλαιο. 4) Καλό είναι οι ελιές να μην μένουν πολλές μέρες στα σακιά πριν γίνουν λάδι. Ακόμα καλύτερο, αυθημερόν. Αλλά και 1-2, βαριά 3 μέρες και να μείνουν, δεν αλλοιώνονται ιδιαίτερα (δηλαδή, θα έχεις οξύτητα 0,5% αντί για 0,4%). 5) Ένας πρακτικός τρόπος για να καταλάβετε την οξύτητα, είναι με την δοκιμή. Ιδιαίτερα για λάδι κορωναίκο. Όσο πιο γλυκό είναι το λάδι, τόσο μεγαλύτερη οξύτητα έχει. Αν πικρίζει, καίει, τότε έχει χαμηλή οξύτητα. 6) Οξύτητα μηδέν (0,00 %) δεν υπάρχει. Από 0,2% ξεκινάνε πρακτικά. Για την οξύτητα, παίζουν πολλά ρόλο. Η υγρασία της περιοχής, το κλίμα του καλοκαιριού, η τοποθεσία, η περίοδος της συγκομιδής, η ποικιλία της ελιάς, χίλια δύο. 7) αυτό που κάπου διάβασα ότι ρίχνουν μέσα φύλλα, δεν ισχύει. Τα μηχανήματα του εργοστασίου, τα διώχνουν τα φύλλα, αυτόματα. 8 ) Η καλή αποθήκευση είναι σημαντικότατη: Δροσερό, σκιερό μέρος, κλειστό δοχείο για να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Ιδανικό δοχείο το Inox ή γυάλινο μπουκάλι. Αποφεύγετε τα πλαστικά. 9) Οι κομπίνες είναι άπειρες. Τα συσκευασμένα που παίρνετε στα σουπερμάρκετ και ειδικά τα φθηνά, είναι 100% "χαρμάνια". Ανακατεμένα λάδια, διάφορων ποιοτήτων, φρέσκα και περσινά, διαφόρων ποικιλιών, με σκοπό το τελικό αποτέλεσμα να βγει μία στάνταρ τιμή. Από παραγωγό, προτιμήστε έμπιστο άτομο που ΔΕΝ ΖΕΙ από το λάδι, δεν το κάνει επαγγελματικά. Γιατί, κι αυτός μπορεί να σας εξαπατήσει (πχ, να σας δώσει περσινό). Μην σας φαίνεται ακριβό. Εκτός του ότι "για να βγάλεις λάδι, σου βγαίνει το λάδι", είναι άπειρα τα έξοδα ενός παραγωγού, όλη την χρονιά. Είναι τα μεταφορικά, είναι η αγορά του ίδιου του δοχείου. Κτλ. Να θυμάστε πάντα ότι το φθηνό το κρέας, το τρώνε τα σκυλιά. Αν πουλάει κάποιος λάδι φθηνά, από μακριά κι αγαπημένοι. 10) Προσοχή, είναι άλλο πράγμα το 1 λίτρο λάδι, άλλο το ένα κιλό λάδι. 11) Από παραγωγούς, προτιμήστε να του το πείτε έγκαιρα. Για να προλάβει να το κρατήσει το λάδι σε δοχεία την στιγμή που βγαίνει, όσο θέλει. Γιατί το υπόλοιπο, ανακατεύεται στις δεξαμενές του εργοστασίου. 12) Η μούργα που κάθεται κάτω, δεν είναι απαραίτητα και ένδειξη "εξαπάτησης". Όταν το λάδι το αποθηκεύεις ζεστό, την στιγμή που βγαίνει, στο δοχείο, είναι σαν να στύβεις φρέσκο πορτοκάλι. Έχει κατακάθια, την "ψύχα". 9
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, papoys1 είπε Φέτος ναι είχαν πολύ δάκο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα όπως και στην περιοχή μου για αυτό υπήρχε και μικρή παραγωγή.Να προσθέσω ότι ο δάκος ελάχιστα επηρεάζει την ποιότητα (οξύτητα) αλλά την ποσότητα γιατί χάνονται πολλές ελιές που πέφτουν. Ο δάκος επηρεάζει πρώτα και κύρια την οξύτητα του ελαιολάδου. Εκείνος που ρίχνει τις ελιές είναι και ένας μύκητας που πιάνει στο κοτσανάκι, μαυρίζει στο σημείο αδυνατίζει και πέφτει. 2 ώρες πριν, Amaretos είπε Κανεις λαθος, επηρεαζει και πολυ την ποιοτητα του λαδιου ο δακος, χωρια αυτες που χανεις Ο δάκος είναι ένας μικροοργανισμός... Ο δάκος είναι έντομο, πρόκειται για μια μικρή μύγα! Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2020 από Επισκέπτης
Billy Huge Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Aυτό είναι μια δακοπαγίδα. Οι δακοπαγίδες ΔΕΝ είναι για να καταπολεμούν τον δάκο. Χρησιμοποιούνται για να δεις τον πληθυσμό τους. 3
mic2mic Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 1 ώρα πριν, Billy Huge είπε 5) Ένας πρακτικός τρόπος για να καταλάβετε την οξύτητα, είναι με την δοκιμή. Ιδιαίτερα για λάδι κορωναίκο. Όσο πιο γλυκό είναι το λάδι, τόσο μεγαλύτερη οξύτητα έχει. Αν πικρίζει, καίει, τότε έχει χαμηλή οξύτητα. Μήπως τα έγραψες ανάποδα; 1
Billy Huge Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 1 λεπτό πριν, mic2mic είπε Μήπως τα έγραψες ανάποδα; Όχι! 1
papoys1 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 18 λεπτά πριν, mic2mic είπε Μήπως τα έγραψες ανάποδα; Όπως τα είπε είναι.Στην περιοχή μου Εύβοια πολλοί έχουν την τοπική ποικιλία (λαδολιά τη λένε) η οποία παράγει ελαιόλαδο σε μεγάλη ποσότητα,φτάνοντας 3,3 κιλά ελιές ένα κιλό λάδι αλλά τη μαζεύουν κυρίως από κάτω όταν ωριμάσει και πέσει και ελάχιστες από πάνω γιατί τα δέντρα είναι πανύψηλα (έχω και εγώ ακόμη καμιά 20αριά τέτοιες) . Το ελαιόλαδο από τις συγκεκριμένες ελιές είναι φυσικά μεγαλύτερης οξύτητας 2 , 2,5 και 3 αλλά είναι γλυκό από την πρώτη στιγμή γιατί η ελιά είναι ώριμη και γλυκειά.Πολλοί ντόπιοι προτιμούν το συγκεκριμένο ελαιόλαδο και δεν θέλουν το 0,5 οξύτητα γιατί έχει πικρίλα και πρέπει να περάσουν 4-5 μήνες να γλυκάνει η γεύση. Τέτοιες ελιές από όσα γνωρίζω υπάρχουν στην Κρήτη και στην Κέρκυρα αλλά οι νέοι σιγά σιγά τις ξεριζώνουν και βάζουν τις νέες ποικιλίες διότι είναι ψυχοφθόρο να μαζεύεις 2-3 μήνες ελιές περιμένοντας να πέσουν μόνες από το δέντρο. Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2020 από papoys1
korakios Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Στις 16/1/2020 στις 12:12 ΜΜ, yannis27gr είπε Update: Μόλις έλαβα τα αποτελέσματα. Το αγορασμένο έχει οξύτητα 0,79 με περιθώριο λάθους 0,03 και όριο για να είναι εξαιρετικά παρθένο 0,8. Οπότε είναι (έστω και οριακά) εξαιρετικά παρθένο. Το δικό μας: 1,49 !! Όχι μόνο δεν είναι εξαιρετικά παρθένο αλλά κοντεύει να πάψει να είναι και απλά παρθένο (το όριο για το παρθένο είναι <2). Να θυμίσω πώς ο λόγος που μπήκα στη διαδικασία να ψάξω την ποιότητα του ελαιόλαδου ήταν επειδή προτείνεται η συγκομιδή της ελιάς να γίνεται σε ανοιχτά καφάσια και η μετατροπή σε ελαιόλαδο την ίδια μέρα και εμείς τις βάζαμε σε τσουβάλια και μετατροπή την επόμενη. Προφανώς πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο συγκομιδής. Κρίμα τόσος κόπος και να παίρνουμε χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδο. Τον Οκτώβριο καφάσια λοιπόν, μετατροπή την ίδια μέρα και ξανά μέτρηση να δω αν η αλλαγή αυτή θα επιφέρει την επιθυμητή ποιότητα του εξαιρετικά παρθένου. Δεν είδα καμία διαφορά σε λάδι που πατήσαμε 2 μέρες μετά ή μια εβδομάδα μετά (σε τσουβάλια) 0,5 οξύτητα . Παίζει ρόλο να είναι κρύος ο καιρός ,χωρίς ηλιοφάνειες και να μην είναι χτυπημένες από δάκο
yannis27gr Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2020 Την οξύτητα τη μετράτε αργοτερα σε χημείο όπως έκανα εγώ ή επιτόπου στο ελαιοτριβείο;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα