Curtis76 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2019 4 ώρες πριν, hp8 είπε Έλεος με την αντιπαράθεση Καλαμάτας - Κρήτης Λες και έχετε το μονωπολιο και οι υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικες περιοχές της Ελλαδας παράγουν υποδεέστερο προϊόν Αν είσαι παραγωγός και έχεις άποψη σωστής καλλιεργειας - παραγωγής να παραθέσεις στοιχεία και όχι τι σου αρέσει σε προσωπικό επίπεδο Εννοώ οξύτητα ,φαινόλες, τρόπο καλλιέργειας (οικολογική - φυτοφάρμακα) - τρόπο παραγωγής (ψυχρή εκθλιψη η όχι) - αποθήκευση χαλαρωσε φιλε, γι αυτα τα λαδια εχω αποψη γι αυτα γραφω, δε θα σε ρωτησουμε κι ολας τι θα γραψουμε, με στοιχεια να γραψουν οσοι ειναι παραγωγοι και ασχολουνται, οι υπολοιποι γραφουν την προσωπικη τους αποψη. 1
Dark_son20 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2019 εγώ λατρεύω το αγουρέλαιο και το ισπανικό ελαιόλαδο που πικρίζει αρκετά, ύστερα από ψάξιμο βρήκα ότι οι πολυφενόλες είναι αυτές που κάνουν το λάδι να πικρίζει. ψάχνονταςστο ίντερνετ μόνο έναν παραγωγό βρήκα να αναγράφει πολυφενόλες και αυτός χρέωνε στο θεό.... οι ειδικοί έχουν να προτείνουν κάτι? τώρα έχω το φετινό αγουρέλαιο του πατέρα μου, αλλά αυτό κρατάει μαξ 6 μήνες μετά ξενερώνει 😋 1
yannis27gr Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Αγουρέλαιο εννοείτε το λάδι που μόλις έχει πρωτοβγει, που είναι σκούρο και θολό; Αυτό έχουμε και μεις που μαζεύουμε δικές μας ελιές αλλά το χρησιμοποιούμε την επόμενη χρονιά ώστε να φύγει αυτή η πικρίλα και να καθαρίσει. Έτσι, κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε περσινό λάδι. Χάνει κάτι σε ποιότητα; Επίσης, ο πεθερός μου στα δοχεία λαδιού που μόλις έχουμε πάρει από το ελαιοτριβείο ρίχνει λίγο χοντρό αλάτι ώστε να κάτσει η μούργα στο πάτο. Έχει κανα νόημα αυτό; Επεξ/σία 7 Δεκεμβρίου 2019 από yannis27gr 1
lovesucks Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2019 7 λεπτά πριν, yannis27gr είπε Αγουρέλαιο εννοείτε το λάδι που μόλις έχει πρωτοβγει, που είναι σκούρο και θολό; Αυτό έχουμε και μεις που μαζεύουμε δικές μας ελιές αλλά το χρησιμοποιούμε την επόμενη χρονιά ώστε να φύγει αυτή η πικρίλα και να καθαρίσει. Έτσι, κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε περσινό λάδι. Χάνει κάτι σε ποιότητα; Επίσης, ο πεθερός μου στα δοχεία λαδιού που μόλις έχουμε πάρει από το ελαιοτριβείο ρίχνει λίγο χοντρό αλάτι ώστε να κάτσει η μούργα στο πάτο. Έχει κανα νόημα αυτό; Αγουρέλαιο είναι το λάδι που προέρχεται από τις ελιές που δεν έχουν ωριμάσει ακόμη(είναι ακόμη πράσινες όταν γίνεται η συλλογή τους).Το αγουρέλαιο είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ωμό(σε σαλάτες,σε ψωμί,στο φαγητό στο τέλος).Το ίζημα που μένει στον πάτο του δοχείου μας αποδεικνύει την αγνότητά του. Προσοχή!δεν θεωρούνται όλα τα φρέσκα ελαιόλαδα αγουρέλαια,παρά μόνο αυτά που προέρχονται από μη ώριμες ελιές. Δεν υπάρχει πρόβλημα να καταναλωθεί κ μετά από ένα χρόνο ,δεν χάνονται τα θρεπτικά του στοιχεία παρά μόνο η έντονη γεύση του . Αυτό με το χοντρό αλάτι δεν το χω ξανακούσει..είμαι κ γω περίεργη να μάθω. Ελπίζω να βοήθησα.🙂 5 1
yannis27gr Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Οι ελιές που μαζεύουμε είναι άλλες πράσινες, άλλες μαύρες, οπότε φαντάζομαι εν μέρει είναι αγουρέλαιο (ίσως το μεγαλύτερο μέρος του αφού οι περισσότερες είναι πράσινες). Πάντως ο πεθερός μου λέει ότι αυτό το λάδι δεν κάνει να καταναλωθεί αν δεν περάσουν μερικές βδομάδες, να "κάτσει". Θα τον ρωτήσω γιατί και θα επανέλθω. 1
lovesucks Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Γενικά το λάδι όσο πιο φρέσκο το καταναλώνουμε τόσο καλύτερα είναι.Μέσα σε 12-18(το πολύ) μήνες καλό είναι να καταναλώνεται.Μόνο αν οι συνθήκες φύλαξης είναι άριστες μπορεί να διατηρηθεί κ να μην οξειδωθεί.Το φως,το οξυγόνο,η θερμότητα και το μέταλλο είναι οι εχθροί του λαδιού.Αν στο δοχείο που φυλάσσεται εισέλθει οξυγόνο τότε αρχίζει η οξείδωση και το λάδι θα ταγκίσει.Δεν προλαβαίνει βέβαια αυτό να συμβεί στα δοχεία που έχουμε σπίτια μας γτ καταναλώνεται γρήγορα. Ρώτησε τον και για το αλάτι που βάζει στο λάδι..
xristoss1 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Εχω φαει λαδι ληγμενο 2 χρονια και δεν εγινε κατι..οπως και απο μαζεμενο λαδι μεχρι και τρια χρονια σε μπετονια καταναλωθηκε χωρις προβλημα. Δεν χαλαει τοσο ευκολα.
Curtis76 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 αφου το λαδι το χρησιμοποιουσαν για να συντηρουν τα τροφημα. Δε χαλαει, δε θα παθεις κατι, αλλα αυτο που δε ξερω είναι κατά πόσο εχουν χαθει κάποια συστατηκα.
Ukforthemoment Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 2 ώρες πριν, yannis27gr είπε Οι ελιές που μαζεύουμε είναι άλλες πράσινες, άλλες μαύρες, οπότε φαντάζομαι εν μέρει είναι αγουρέλαιο (ίσως το μεγαλύτερο μέρος του αφού οι περισσότερες είναι πράσινες). Πάντως ο πεθερός μου λέει ότι αυτό το λάδι δεν κάνει να καταναλωθεί αν δεν περάσουν μερικές βδομάδες, να "κάτσει". Θα τον ρωτήσω γιατί και θα επανέλθω. Αγουρέλαιο δεν σημαίνει αγουρες ελιές αλλά άγουρο λάδι.Πρέπει να κάτσει λίγο ώστε να φύγει η πικράδα που έχει και να γλυκάνει.
lovesucks Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 11 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε Αγουρέλαιο δεν σημαίνει αγουρες ελιές αλλά άγουρο λάδι.Πρέπει να κάτσει λίγο ώστε να φύγει η πικράδα που έχει και να γλυκάνει. Το αγουρέλαιο είναι το λάδι που βγαίνει από ελιές που δεν έχουν ωριμάσει,είναι ακόμη πράσινες.Το φρέσκο ελαιόλαδο δεν θεωρείται αγουρέλαιο. 31 λεπτά πριν, xristoss1 είπε Εχω φαει λαδι ληγμενο 2 χρονια και δεν εγινε κατι..οπως και απο μαζεμενο λαδι μεχρι και τρια χρονια σε μπετονια καταναλωθηκε χωρις προβλημα. Δεν χαλαει τοσο ευκολα. Δεν θα πάθεις κάτι μα δεν είχε διαφορά στη γεύση,στο χρώμα και στο άρωμα??αποκλείεται λάδι 2 ετων να μην είχε ταγκίσει..στο χωριό μου πάντως λένε "το λάδι φρέσκο και το κρασί παλιό".😜 21 λεπτά πριν, Curtis76 είπε αφου το λαδι το χρησιμοποιουσαν για να συντηρουν τα τροφημα. Δε χαλαει, δε θα παθεις κατι, αλλα αυτο που δε ξερω είναι κατά πόσο εχουν χαθει κάποια συστατηκα. Τα ωφέλη του ελαιολαδου δεν χάνονται αν αυτό συντηρηθεί σωστά όπως είπα.Με σωστή φύλαξη μπορείς να καταναλώσεις άφοβα κ το περσινό λάδι.Αν το λάδι όμως ταγκίσει τότε δεν χαρακτηρίζεται ελαιόλαδο μα βιομηχανικό . Και στην τελική γιατί να καταναλώσω κάτι μπαγιάτικο όταν μπορώ να το καταναλώσω φρέσκο??το άρωμα..το χρώμα ..κ η γεύση του όταν είναι φρέσκο δεν συγκρίνονται.. Κάτι τελευταίο..δικό μου λάδι θα το κατανάλωνα ακόμη κ μετά από μια χρονιά..αν το άφηνα στο ελαιοτριβείο για φύλαξη θα του κανα κ μια ανάλυση καλού κακού. Δεν βρίσκω λόγο όμως να αγοράσω από κάποιον ελαιόλαδο που θα μου το πουλήσει για φετινό κ θα ναι περσινό ή προπέρσινο.το ότι δεν θα πάθω κάτι δεν μετριάζει την κοροϊδία.. Επεξ/σία 8 Δεκεμβρίου 2019 από lovesucks 2
yannis27gr Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Με βάση τη συζήτηση εδώ (ειδικά τα ποστ της κυρίας άνωθεν) αλλά και αυτό το άρθρο, μάλλον πρέπει να στείλω ένα δείγμα για ανάλυση να δω πόσο έξτρα παρθένο είναι το ελαιόλαδο που έχω. Πολύ φοβάμαι ότι θα απογοητευτώ. Τις ελιές τις βάλαμε σε πλαστικά τσουβάλια (όχι σε αεριζόμενες κάσες όπως προτείνει το άρθρο) και η παραγωγή έγινε την επόμενη μέρα της συγκομιδής (έκατσαν δηλαδή στο τσουβάλι 12+ ώρες). Ακομη κι αν η υπόλοιπη διαδικασία έγινε τέλεια στο ελαιοτριβείο (που αμφιβάλλω) σίγουρα έχει πέσει η ποιότητα. Το πάθημα μάθημα. Θα πάρω πιο σοβαρα τη διαδικασία από του χρόνου, άλλωστε νομίζω πώς ήρθε η ώρα να παραμερίσω τον πεθερό και να αναλάβω εγώ. Ούτως ή άλλως, έχω φυτέψει 45 ελιές στο χωράφι μου πριν 3 χρόνια οπότε σε καμια πενταετία θα έχω το αποκλειστικά δικό μου λάδι. Μαζεύω ελιές από μικρό παιδί αλλά πάντα άφηνα γονείς ή πεθερικά (αργότερα) να ασχολούνται με το ελαιοτριβείο και πλέον θα πρέπει να κοιτάξω και αυτό το στάδιο. Που βρίσκουμε χημείο για ανάλυση στη δυτική Χαλκιδική; Έχει κανείς προσωπική γνώση ή να ψάξω στο γούγλη; 2
chill Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Εγώ τρώω αγουρέλαιο από τις ελιές που έχουμε στην Ολυμπία. Η οικογένεια τρωει το περσινό γιατί το φρέσκοντους φαίνεται βαρύ. Το άλλο λάδι μας από Αργολίδα (περιξ Κρανιδίου) δεν μου αρέσει ιδιαίτερα. Δεν θα χαρακτήριζα κανένα εκ των δύο ανώτερο ή κατώτερο. Είναι θέμα γούστου απλά.
xp-user Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Λαδι απο παραγωγο....ΝΑΙ ..αλλα μονο αν τον ξερεις καλα και του εχεις εμπιστοσυνη.Αλλιως S/M καποιο επωνυμο και περιμενεις να βγαλει κανας γνωστος -φιλος λαδι.
lovesucks Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2019 13 λεπτά πριν, yannis27gr είπε Με βάση τη συζήτηση εδώ (ειδικά τα ποστ της κυρίας άνωθεν) αλλά και αυτό το άρθρο, μάλλον πρέπει να στείλω ένα δείγμα για ανάλυση να δω πόσο έξτρα παρθένο είναι το ελαιόλαδο που έχω. Πολύ φοβάμαι ότι θα απογοητευτώ. Τις ελιές τις βάλαμε σε πλαστικά τσουβάλια (όχι σε αεριζόμενες κάσες όπως προτείνει το άρθρο) και η παραγωγή έγινε την επόμενη μέρα της συγκομιδής (έκατσαν δηλαδή στο τσουβάλι 12+ ώρες). Ακομη κι αν η υπόλοιπη διαδικασία έγινε τέλεια στο ελαιοτριβείο (που αμφιβάλλω) σίγουρα έχει πέσει η ποιότητα. Το πάθημα μάθημα. Θα πάρω πιο σοβαρα τη διαδικασία από του χρόνου, άλλωστε νομίζω πώς ήρθε η ώρα να παραμερίσω τον πεθερό και να αναλάβω εγώ. Ούτως ή άλλως, έχω φυτέψει 45 ελιές στο χωράφι μου πριν 3 χρόνια οπότε σε καμια πενταετία θα έχω το αποκλειστικά δικό μου λάδι. Μαζεύω ελιές από μικρό παιδί αλλά πάντα άφηνα γονείς ή πεθερικά (αργότερα) να ασχολούνται με το ελαιοτριβείο και πλέον θα πρέπει να κοιτάξω και αυτό το στάδιο. Που βρίσκουμε χημείο για ανάλυση στη δυτική Χαλκιδική; Έχει κανείς προσωπική γνώση ή να ψάξω στο γούγλη; Θα ρωτήσω για εργαστήριο και θα επανέλθω.Γνωρίζω για Θεσ/κη. Γενικά..καλή η εμπειρία του παππού που βγάζει λάδι χρόνια μα χρειάζεται κ η γνώση από τους νέους επιστήμονες.Υπάρχουν πολλοί παλιοί που απαξιώνουν οτιδήποτε τους "βγάζει"/ξεβολεύει από τις συνήθειες χρόνων. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα