Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν θες να φας σιγουρα νοθευμενο λαδι και μελι,  παρε χυμα απο παραγωγο.Φουλ γλυκοζη και χημεια.Οπως και  τα πετρελαια στα ουζερι τις επαρχιας, τσιπουρο και κρασι με την επωνυμια " απ' το δικο μ" .Βαγγελ ξερς συ.Ενα απ το δικο σσ.

  • Like 1
Δημοσ.

Απορίες άσχετου: Ok κάποιος είναι τίμιος, αλλά για να είναι καλό το λάδι φτάνει μόνο αυτό (ή η πρώτη ύλη) ή πρέπει να είναι επαγγελματίας, να το έχει "μελετήσει" κτλπ κτλπ? Επίσης πρέπει να περνάει από κάποιο έλεγχο μετά? Αυτά όμως δεν φαίνονται με κάποιο έλεγχο? Αν ναι, πιστεύεις ότι κάποιο βαρβάτο όνομα θα διακινδυνεύέσει τη φήμη του?

Η διαλογή των ελιών είναι πολύ σημαντικό στάδιο..έπειτα γίνεται ο διαχωρισμός των καρπών απο τα φύλλα.πολύ σημαντικος ο διαχωρισμός γτ η παρουσία φύλλων προσδίδει πικρίλα στο λάδι.οι περισσότεροι δίνουν τις ελιές σε κάποιο ελαιοτριβείο.εκεί σημαντικό ρόλο για την παραγωγή καλού λαδιού που θα διατηρήσει για καιρό τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά παίζουν οι δεξαμενές,να είναι ανοξείδωτες,πεντακάθαρες,κ σε σκιερό μέρος..επίσης οι θερμοκρασίες σε όλα τα στάδια είναι σημαντικές..καλό είναι αν κάποιος παραγωγός επιθυμεί να διαθέσει το λάδι του προς πώληση σε τρίτους να έχει κάνει κ τις απαραίτητες αναλύσεις που να πιστοποιούν την ποιότητα του..συνήθως οξύτητα,αριθμός υπεροξειδίων κ Κ είναι αρκετά για να καταλάβουμε αν το λάδι έχει υποστεί νοθεία,είναι παλιό ή έχει ραφιναριστεί...καλό είναι να ζητάτε να γίνουν αυτές οι αναλύσεις πριν προχωρήσετε στην αγορά χύμα ελαιολαδου.ακόμη καλύτερα να το πάμε εμείς οι ίδιοι σε ιδιωτικό εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου τροφίμων..έχουν δει πολλά τα μάτια μου..ακόμη κ πλαστά χαρτιά αναλύσεων που τα παρέχουν διάφορα αναξιόπιστα εργαστήρια σε γνωστούς τους για να κάνουν την δουλειά τους....

  • Like 3
  • Super Moderators
Δημοσ.

Τα κάνουν όμως όλοι αυτά? Αν είναι άγνωστος πως το ξέρουμε? Από άλλους που υποτίθεται ότι θα έχουν ζητήσει/ελέγξει αυτά?

 

Αν είναι συγγενής πως τον ρωτάμε χωρίς να τον "προσβάλουμε" εμμέσως επειδή ουσιαστικά δεν εμπιστευόμαστε τον λόγο του? :P

 

Ή πάμε με την λογική της γευσιγνωσίας μας που έχουμε αποκτήσει δεν ξέρω κι εγώ πως?

Δημοσ.

Τα κάνουν όμως όλοι αυτά? Αν είναι άγνωστος πως το ξέρουμε? Από άλλους που υποτίθεται ότι θα έχουν ζητήσει/ελέγξει αυτά?Αν είναι συγγενής πως τον ρωτάμε χωρίς να τον "προσβάλουμε" εμμέσως επειδή ουσιαστικά δεν εμπιστευόμαστε τον λόγο του? :P

Έχω πάρει απο συγγενή λάδι κ το χω πάει για αναλύσεις δίχως να του το πω πριν αγοράσουμε ποσότητα..η σίγουρη λύση είναι να το πάμε εμείς για ανάλυση δεν κοστίζουν πολύ..

  • Super Moderators
Δημοσ.

Έχω πάρει απο συγγενή λάδι κ το χω πάει για αναλύσεις δίχως να του το πω πριν αγοράσουμε ποσότητα..η σίγουρη λύση είναι να το πάμε εμείς για ανάλυση δεν κοστίζουν πολύ..

Με δικαιολογία να το δοκιμάσω σπίτι μου αν μου αρέσει? Άντε στον συγγενή να το κάνεις αυτό και να μην υποψιαστεί ότι θα το πας για έλεγχο.

 

Ένας άγνωστος πιο "ψαγμένος" όμως, μπορεί να σου δώσει διαφορετικό για την δοκιμή και χειρότερο μετά στην παραγγελία...

  • Like 2
Δημοσ.

Με δικαιολογία να το δοκιμάσω σπίτι μου αν μου αρέσει? Άντε στον συγγενή να το κάνεις αυτό και να μην υποψιαστεί ότι θα το πας για έλεγχο.Ένας άγνωστος πιο "ψαγμένος" όμως, μπορεί να σου δώσει διαφορετικό για την δοκιμή και χειρότερο μετά στην παραγγελία...

Θα σου πω τι έκανε γνωστός μου..δεν αγόρασε με την μία μεγάλη ποσότητα..αγόρασε μόνο έναν τενεκέ λάδι.μου το δωσε για αναλύσεις .τις έκανα και το λάδι βγήκε ..άστα να πάνε..πήγε του δωσε πίσω τον τενεκέ και τα αποτελέσματα των αναλύσεων υπογεγραμμένα απο πιστοποιημένο εργαστήριο..πήρε πίσω και τα λεφτά του.

Δημοσ.

Κάπως έτσι...χαχα..

Συνήθως πας με γνωστό γνωστού κ τα σχετικά ..

Γι" αυτόν τον λόγο η οδηγία της Ε.Ε. είναι να αγοράζουμε λάδι τυποποιημένο..

Αν όλα λειτουργούσαν όπως θα πρεπε οι ίδιοι οι παραγωγοί θα συνόδευαν το λάδι με τις απαραίτητες αναλύσεις απο κρατικό κ ιδιωτικό φορέα..

Που μπορουμε να παμε για αναλυση;

Σε οποιοδήποτε ιδιωτικό εργαστήριο που κάνει αναλύσεις για τον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων..διαφορετικά μπορείς να το πας κ στο χημείο του κράτους.

  • Like 2
Δημοσ.

Κάπως έτσι...χαχα..

Συνήθως πας με γνωστό γνωστού κ τα σχετικά ..

Γι" αυτόν τον λόγο η οδηγία της Ε.Ε. είναι να αγοράζουμε λάδι τυποποιημένο..

Αν όλα λειτουργούσαν όπως θα πρεπε οι ίδιοι οι παραγωγοί θα συνόδευαν το λάδι με τις απαραίτητες αναλύσεις απο κρατικό κ ιδιωτικό φορέα..

 

Σε οποιοδήποτε ιδιωτικό εργαστήριο που κάνει αναλύσεις για τον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων..διαφορετικά μπορείς να το πας κ στο χημείο του κράτους.

Περιπου ποσο ειναι το κοστος για μια τετοια αναλυση ?

Δημοσ.

Περιπου ποσο ειναι το κοστος για μια τετοια αναλυση ?

Συνήθως το πακέτο για οξύτητσ,αρ.υπερ. και Κ232,Κ270,ΔΚ είναι γύρω στα 20-30 ευρώ..στο εργαστήριο που εργαζόμουν ήταν 25 ευρώ..

  • Like 1
Δημοσ.

Για να καταλαβω μιας και ειμαι ασχετος, στο πακετο που αναφερεις σε καλυπτουν οι αναλυσεις και για νοθεια π.χ αν ειναι ραφιναρισμενο κ.α

Δημοσ.

Για να καταλαβω μιας και ειμαι ασχετος, στο πακετο που αναφερεις σε καλυπτουν οι αναλυσεις και για νοθεια π.χ αν ειναι ραφιναρισμενο κ.α

Το ραφιναρισμένο λάδι ή νοθευμένο θα φανεί απο τις τιμές των σταθερών Κ270,Κ232..στην περίπτωση νοθείας η σταθερά Κ270 θα δώσει υψηλές τιμές..

Θα δώσει χαμηλή οξύτητα το ραφιναρισμένο αλλά υψηλή τιμή απορρόφησης του συντελεστή Κ270.για αυτόν τον λόγο δεν είναι αρκετός μόνο ο προσδιορισμός του αριθμού οξύτητας.χρειάζονται και οι σταθερές Κ για ασφαλής γνωμάτευση.οπότε με αυτές τις αναλύσεις που έγραψα είσαι καλυμμένος..

  • Like 2
Δημοσ.

Κάποτε ήμουν υπέρ του παραγωγού. ώσπου μεγαλύτερος και σοφότερος επέστρεψα στα πάτρια εδάφη... ελαιοπαραγωγική περιοχή.

 

Το τι λαμογιά και φάρμακο πέφτει στο ευλογημένο δέντρο της ελιάς δεν περιγράφεται.

Άσχετοι και φιλοχρήματοι χωραφάδες βάζουν κάθε λογής φυτοπροστατευτικά για να σιγουρέψουν τη σοδιά τους.

Ούτε οι ίδιοι δεν τρώνε την παραγωγή τους..

 

Από παραγωγούς εάν επιμένετε μόνο μικρές ποσότητες έτσι για να φύγει η υποχρέωση.

Έχω γυρίσει σε επώνυμα συσκευασμένα εξαιρετικά παρθένα (όχι εξευγενισμένα)  και πραγματικά έχω το κεφάλι μου ήσυχο..

  • Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...