Προς το περιεχόμενο

Απορία για RAID

Simos805

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αν έχω RAID τον εσωτερικό δίσκο με εναν εξωτερικό και καθώς δουλεύει το σύστημα αποσυνδέσω καταλάθος τον εξωτερικό τι θα συμβεί? Ανεπανόρθωτη ζημιά ή σε φάση θα κρασάρει και θα θέλει reboot?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν έχω RAID τον εσωτερικό δίσκο με εναν εξωτερικό και καθώς δουλεύει το σύστημα αποσυνδέσω καταλάθος τον εξωτερικό τι θα συμβεί? Ανεπανόρθωτη ζημιά ή σε φάση θα κρασάρει και θα θέλει reboot?

Ανεπανορθωτη ζημια θα χαρακτηριζα ζημια στο hardware. Tωρα με ενα timemachine backup επιδιορθωνονται ολα. Με reboot πρεπει να εισαι αρκετα τυχερος να μην εχει γινει corrupt αρχειο συστηματος. raid με εξωτερικο σκληρο σε φορητο υπολογιστη δεν συνισταται,εκτος και φορητος λειτουργει μονο ως σταθερός.

• Like 1

Ανεπανορθωτη ζημια θα χαρακτηριζα ζημια στο hardware. Tωρα με ενα timemachine backup επιδιορθωνονται ολα. Με reboot πρεπει να εισαι αρκετα τυχερος να μην εχει γινει corrupt αρχειο συστηματος. raid με εξωτερικο σκληρο σε φορητο υπολογιστη δεν συνισταται,εκτος και φορητος λειτουργει μονο ως σταθερός.

Ανεπνόρθωτη εννούσα αυτό αν δηλαδή θα γίνει corrupt κάποιο αρχείο και θα σώζεται μόνο με επαναφορά. Ο υπολογιστής σταθερός είναι iMac, απλά ήθελα να ξερω αν πχ καταλαθος βγει το καλώδιο τι γινεται. Κατά τη γνώμη σου συμφέρει να κάνω τους δίσκους RAID ώστε να τους έχω ως έναν ή να τος εχω δυο ξεχωριστούς? Είναι ο εσωτερικός 500GB SSD και ο εξωτερικός άλλα 500GB SSD συνδεδεμένης σε USB C 3.1. Επίσης με τις ταχύτητες ξέρεις τι θα γίνει? Ο εσωτερικός είναι περίου 2GB/s ενώ ο εξωτερικός στα 560mb/s, ξέρουμε ποιος θα υπερισχύσει?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ανεπνόρθωτη εννούσα αυτό αν δηλαδή θα γίνει corrupt κάποιο αρχείο και θα σώζεται μόνο με επαναφορά. Ο υπολογιστής σταθερός είναι iMac, απλά ήθελα να ξερω αν πχ καταλαθος βγει το καλώδιο τι γινεται. Κατά τη γνώμη σου συμφέρει να κάνω τους δίσκους RAID ώστε να τους έχω ως έναν ή να τος εχω δυο ξεχωριστούς? Είναι ο εσωτερικός 500GB SSD και ο εξωτερικός άλλα 500GB SSD συνδεδεμένης σε USB C 3.1. Επίσης με τις ταχύτητες ξέρεις τι θα γίνει? Ο εσωτερικός είναι περίου 2GB/s ενώ ο εξωτερικός στα 560mb/s, ξέρουμε ποιος θα υπερισχύσει?

Οι επιλογες Raid σε mac ειναι 3. Εσυ ενδιαφερεσαι για τις 2 που ενωνουν σκληρους. Δυστυχως απο την στιγμη που ο ενας χειροτερος απο τον αλλον θα υπερισχυσει,ο χειροτερος.

Τωρα με fusion,που ειναι η αλλη επιλογη, θα εκμεταλευοσουν τον ταχυτερο ssd με κινδυνο παντα, μετα απο καποιο διαστημα συνχεχομενων εγγραφων να πεσει κατα πολυ το lifetime των ssd.

Διαλεγεις και παιρνεις.

Παντως αν ηξερες απο την αρχη  τι ηθελές θα μπορουσες να ειχες παρει την φτηνοτερη εκδοση του imac απο θεμα σκληρου και θα συνδεες μετα κατι τετοιο: http://www.skroutz.gr/s/11231919/DeLock-42571.html και θα ειχες μεσα 2 ssd σε raid  και θα ειχες και χωρο και πολυ ταχυτητα....

Ξερω κυκλοφορουν καποιοι xaxeς  που λενε κακη αγορά την αγορα mac με αργο σκληρο, αλλα απευθυνονται σε ασχετους....που δυστυχως ειναι οι περισσοτεροι mac users.

YΓ. Με raid τον εξωτερικο ssd και τον εσωτερικο του imac σου, θα εχεις μια ταχυτητα περιπου της ταξης  1gb/s. Δεν ειναι ασχημο αλλα αναλογιζομαι το κοστος το χρηματων που εδωσες.....

Επεξ/σία από atheatos
  • Like 1

να κάνω μια χαζή ερώτηση; γιατί έχεις raid ενώ έχεις ήδη γρήγορους ssd;

Ρωτάω γιατί συνήθως το bottleneck στα περισσότερα προγράμματα είναι ο επεξεργαστής ακόμα και όταν δουλεύουμε με μεγάλα αρχεία.

Από εμένα πάντως μη χρησιμοποιείς raid χωρίς να βρίσκονται οι δίσκοι πάνω στον ίδιο controller.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι επιλογες Raid σε mac ειναι 3. Εσυ ενδιαφερεσαι για τις 2 που ενωνουν σκληρους. Δυστυχως απο την στιγμη που ο ενας χειροτερος απο τον αλλον θα υπερισχυσει,ο χειροτερος.

Τωρα με fusion,που ειναι η αλλη επιλογη, θα εκμεταλευοσουν τον ταχυτερο ssd με κινδυνο παντα, μετα απο καποιο διαστημα συνχεχομενων εγγραφων να πεσει κατα πολυ το lifetime των ssd.

Διαλεγεις και παιρνεις.

Παντως αν ηξερες απο την αρχη τι ηθελές θα μπορουσες να ειχες παρει την φτηνοτερη εκδοση του imac απο θεμα σκληρου και θα συνδεες μετα κατι τετοιο: http://www.skroutz.gr/s/11231919/DeLock-42571.html και θα ειχες μεσα 2 ssd σε raid και θα ειχες και χωρο και πολυ ταχυτητα....

Ξερω κυκλοφορουν καποιοι xaxeς που λενε κακη αγορά την αγορα mac με αργο σκληρο, αλλα απευθυνονται σε ασχετους....που δυστυχως ειναι οι περισσοτεροι mac users.

YΓ. Με raid τον εξωτερικο ssd και τον εσωτερικο του imac σου, θα εχεις μια ταχυτητα περιπου της ταξης 1gb/s. Δεν ειναι ασχημο αλλα αναλογιζομαι το κοστος το χρηματων που εδωσες.....

Δεν το έχω πάρει ακόμα, σε λίγες μέρες θα κάνω την παραγγελεία. Το RAID δεν με ενδιαφέρει απαραίτητα εφόσον θα πέσει η ταχύτητα απλά μια ερώτηση ένανα πληροφοριακά. Θα πάρω μοντελο με 512GB SSD και θα συνδέσω αυτό: https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B01AAKZRU2/ref=mp_s_a_1_1?ie=UTF8&qid=1502032185&sr=8-1&pi=AC_SX236_SY340_QL65&keywords=usb+c+ssd&dpPl=1&dpID=4141BzuiJdL&ref=plSrch

Το να έχω ως ξεχωριστούς τους δυο δίσκους δεν με ενοχλεί, απλά αν γινόταν να τος έχω ως έναν με RAID χωρίς να υπάρχει ο κύνδηνος που αναφέραμε πραπάνω αν αποσυνδεθεί ο δεύτερος, και χωρίς να πέσει η ταχύτητα θα βόλευε. Περισσότερο με ενδιαφέρει η ταχύτητα γενικότερα και όχι ο χώρος μιας και έχω αρκετούς εξωτερικούς HDD USB 3.0. Επίσης θέλω και ο εσωτερικός να είναι γρήγορος γιατι εκεί είναι αποθηκευμένα τα OS. Αν πάρω την βασική επιλογή που έχει με 1TB Fusion, οκ θα ειναη σχετικά γρήγορο το OS μιας και θα ειναι στο SSD κομμάτι του Fusion αλλά θα πρέπει να αγοράσω και SSD εξωτερικό 1TB για να έχω συνολικά 1TB σε SSD που θέλω οπότε σε χρήματα θα μου έρθει λίγο πολύ το ίδιο με τα 268€ επιπλέον που κοστίζει η επιλογή με 512GB SSD.

να κάνω μια χαζή ερώτηση; γιατί έχεις raid ενώ έχεις ήδη γρήγορους ssd;

Ρωτάω γιατί συνήθως το bottleneck στα περισσότερα προγράμματα είναι ο επεξεργαστής ακόμα και όταν δουλεύουμε με μεγάλα αρχεία.

Από εμένα πάντως μη χρησιμοποιείς raid χωρίς να βρίσκονται οι δίσκοι πάνω στον ίδιο controller.

Απλά γιατί θα βόλευε να έχω τους 2 δίσκους ως έναν αντί να χρεάζεται μερικές φορές να μεταφέρω αρχεία από τον ένα στον άλλο. Εφόσον ισχύουν τα παραπάνω δεν θα το κάνω RAID τελικά απλά θα έχω συνδεδεμένο και τον εξωτερικό USB 3.1 SSD για χρήση cache σε προγράμματα επεξεργασίας βίντεο. Επίσης οι Fusion έχουν και αρκετά μικρότερο lifetime όπως είπες κι εσύ λόγω της συνεχούς μεταφοράς των αρχείων από το ένα μέρος στο άλλο. Επεξ/σία από Simos805

σε αυτή την περίπτωση ίσως σε βολέψει το concatenated raid (jbod) του disk utility. Νομίζω δουλεύει και χωρίς τον εξωτερικό επάνω αν χρειαστεί γιατί δε μοιράζει αρχεία μεταξύ των δίσκων

Δεν το έχω πάρει ακόμα, σε λίγες μέρες θα κάνω την παραγγελεία. Το RAID δεν με ενδιαφέρει απαραίτητα εφόσον θα πέσει η ταχύτητα απλά μια ερώτηση ένανα πληροφοριακά. Θα πάρω μοντελο με 512GB SSD και θα συνδέσω αυτό: https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B01AAKZRU2/ref=mp_s_a_1_1?ie=UTF8&qid=1502032185&sr=8-1&pi=AC_SX236_SY340_QL65&keywords=usb+c+ssd&dpPl=1&dpID=4141BzuiJdL&ref=plSrch

Το να έχω ως ξεχωριστούς τους δυο δίσκους δεν με ενοχλεί, απλά αν γινόταν να τος έχω ως έναν με RAID χωρίς να υπάρχει ο κύνδηνος που αναφέραμε πραπάνω αν αποσυνδεθεί ο δεύτερος, και χωρίς να πέσει η ταχύτητα θα βόλευε. Περισσότερο με ενδιαφέρει η ταχύτητα γενικότερα και όχι ο χώρος μιας και έχω αρκετούς εξωτερικούς HDD USB 3.0. Επίσης θέλω και ο εσωτερικός να είναι γρήγορος γιατι εκεί είναι αποθηκευμένα τα OS. Αν πάρω την βασική επιλογή που έχει με 1TB Fusion, οκ θα ειναη σχετικά γρήγορο το OS μιας και θα ειναι στο SSD κομμάτι του Fusion αλλά θα πρέπει να αγοράσω και SSD εξωτερικό 1TB για να έχω συνολικά 1TB σε SSD που θέλω οπότε σε χρήματα θα μου έρθει λίγο πολύ το ίδιο με τα 268€ επιπλέον που κοστίζει η επιλογή με 512GB SSD.

Απλά γιατί θα βόλευε να έχω τους 2 δίσκους ως έναν αντί να χρεάζεται μερικές φορές να μεταφέρω αρχεία από τον ένα στον άλλο. Εφόσον ισχύουν τα παραπάνω δεν θα το κάνω RAID τελικά απλά θα έχω συνδεδεμένο και τον εξωτερικό USB 3.1 SSD για χρήση cache σε προγράμματα επεξεργασίας βίντεο. Επίσης οι Fusion έχουν και αρκετά μικρότερο lifetime όπως είπες κι εσύ λόγω της συνεχούς μεταφοράς των αρχείων από το ένα μέρος στο άλλο.

Αν και δεν εχω καταλαβει ακριβως τι θες να κανεις, υπαρχει η επιλογη να πετυχεις  μεγαλυτερες ταχυτητες απο των ssd του imac αλλα κοστιζει το ενα 1 ΤΒ.

http://www.skroutz.gr/s/8500721/DeLock-42570.html

μαζι με αυτο

http://www.skroutz.gr/s/10160660/Samsung-960-EVO-NVMe-M-2-1TB.html

Τελος παντων εσυ αποφασιζεις με τι σκληρο εισαι ικανοποιμενος.  Εγω παντως αν θα επαιρνα  imac θα επαιρνα τον φτηνοτερο απο πλευρας σκληρου και θα του κουμπωνα raid controller με 2 evo και ταχυτητες κοντα στα 4 gb/s..... http://www.skroutz.gr/s/11482119/DeLock-Enclosure-2x-M-2-Key-B-to-USB-3-1-Gen2-with-RAID.html

YΓ. και κατι αλλο ...το mac os δεν ειναι απαραιτητο να ειναι αποθηκευμενο στον εσωτερικο σκληρο για να δουλεψει. Ελπιζω να το ξερεις αυτο.

• Like 1

Να μην το κάνεις raid. Από ότι φαίνεται (χωρίς παρεξήγηση) σου λείπουν βασικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο (raid), και το πιο πιθανό είναι να έχεις σοβαρή απώλεια δεδομένων.

Αν και δεν εχω καταλαβει ακριβως τι θες να κανεις, υπαρχει η επιλογη να πετυχεις μεγαλυτερες ταχυτητες απο των ssd του imac αλλα κοστιζει το ενα 1 ΤΒ.

http://www.skroutz.gr/s/8500721/DeLock-42570.html

μαζι με αυτο

http://www.skroutz.gr/s/10160660/Samsung-960-EVO-NVMe-M-2-1TB.html

Τελος παντων εσυ αποφασιζεις με τι σκληρο εισαι ικανοποιμενος. Εγω παντως αν θα επαιρνα imac θα επαιρνα τον φτηνοτερο απο πλευρας σκληρου και θα του κουμπωνα raid controller με 2 evo και ταχυτητες κοντα στα 4 gb/s..... http://www.skroutz.gr/s/11482119/DeLock-Enclosure-2x-M-2-Key-B-to-USB-3-1-Gen2-with-RAID.html

YΓ. και κατι αλλο ...το mac os δεν ειναι απαραιτητο να ειναι αποθηκευμενο στον εσωτερικο σκληρο για να δουλεψει. Ελπιζω να το ξερεις αυτο.

Έτσι όμως έρχεται πολύ πιο ακριβά για την ίδια χωρητικότητα σε SSD. Για το os το ξερω οτι μπορεί να αποθηκευτεί και στον εξωτερικό αλλά η ταχύτητα δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο του εσωτερικού SSD εκτός αν πάρω M.2 σαν αυτόν που μου έδειξες αλλά ερχεται πολύ πιο ακριβά έτσι. Πιστεύω η λύση που έχω βρει για εμένα είναι η πιο οικονομική και ταυτόχρονα κερδίζω σε ταχύτητα.

Να μην το κάνεις raid. Από ότι φαίνεται (χωρίς παρεξήγηση) σου λείπουν βασικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο (raid), και το πιο πιθανό είναι να έχεις σοβαρή απώλεια δεδομένων.

Ναι η αλήθεια είναι ότι με το raid δεν έχω ασχοληθεί ποτέ για να ξέρω.

Ο atheatos έχει δίκιο.

Και η λύση που σου προτείνει με την εξωτερική θήκη είναι πολύ καλή.

Με το ίδιο πρόβλημα και προοπτική, έβαλα αυτό

https://www.logicsolutions.gr/en/peripherals/storage/hard_disks/enclosures-25/akitio-neutrino-thunder-d3-2-x-2-5-bay-1xthunderbolt-no-cable-1xusb3-cable-included/

με thunderbolt και δύο Samsung Evo 850 σε Raid 0.

Φυσικά το λειτουργικό στους εξωτερικούς raid που ορίστηκαν ως start up disk.

Οι ταχύτητες έφτασαν τα 1,1 Gb/s.

Για λόγους ασφάλειας έκανα image τους δυο ssd στον εσωτερικό HD του iMac οπότε σε περίπτωση προβλήματος μπορούσα να κάνω boot και από εκεί.

Η εμπειρία χρήσης θα απογειωθεί.....

Ο atheatos έχει δίκιο.

Και η λύση που σου προτείνει με την εξωτερική θήκη είναι πολύ καλή.

Με το ίδιο πρόβλημα και προοπτική, έβαλα αυτό

https://www.logicsolutions.gr/en/peripherals/storage/hard_disks/enclosures-25/akitio-neutrino-thunder-d3-2-x-2-5-bay-1xthunderbolt-no-cable-1xusb3-cable-included/

με thunderbolt και δύο Samsung Evo 850 σε Raid 0.

Φυσικά το λειτουργικό στους εξωτερικούς raid που ορίστηκαν ως start up disk.

Οι ταχύτητες έφτασαν τα 1,1 Gb/s.

Για λόγους ασφάλειας έκανα image τους δυο ssd στον εσωτερικό HD του iMac οπότε σε περίπτωση προβλήματος μπορούσα να κάνω boot και από εκεί.

Η εμπειρία χρήσης θα απογειωθεί.....

Δεν διαφωνώ, αλλά θα μου έρθει πολύ πιο ακριβά όμως έτσι, και ήδη θα πληρώσω πολλά για το μηχάνημα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...